MANK-szentendre-Ejjel-nappal-banner-728x90px-2018-08-10

2018.06.04

Milyen zenét hallgatott II. Frigyes porosz király? Milyen hangszereket ismerhetett meg a középkorban vagy a reneszánsz és a barokk idején egy zenekedvelő? Te is megtudhatod, ha ellátogatsz Vácra, a Régi Zenei Napokra, ahol a középkortól a barokkig terjedő időszak művei csendülnek fel korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel olyan helyszíneken, mint a Püspöki Palota.

_D0A3170_Copy
Drahos Rebeka Fischer Annie-ösztöndíjas fuvolaművész


Megújulásának ötödik évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország különleges nyári programsorozattal várja a klasszikus zene szerelmeseit.

 

Az európai régizene fővárosává változik Vác június 30. és július 7. között.

 

Itt rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált, amely a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel. A művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.

 

_D0A3279_Copy
Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


A világ legnagyobb régi zenét játszó művészeit hívtuk meg Vácra – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programhoz kapcsolódó, június 4-ei sajtótájékoztatón. A fesztivált 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és Fertőd után Vác már másodszor ad otthont a programnak, melyet a Váci Egyházmegye is támogat. Idén azonban a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővült: a Németajkú Református Templommal, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak. A helyszínek – a templomok, a Püspöki Palota – is különleges otthont teremtenek a régizenének.

 

Szamosi Szabolcstól megtudtuk: páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

 

A mesterkurzusokat nem csak a zenészek látogathatják,

napijeggyel bárki részt vehet rajtuk.

 

Az idei évben a fesztivál ének- és hangszeres kurzusainak fókuszába Johann Sebastian Bach h-moll miséje, valamint az olasz és német barokk zene kerül. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője maga is tart mesterkurzust. A sajtótájékoztatón kiemelte: 18 éves korában rá is nagy hatással volt egy mesterkurzus, mely megváltoztatta az életét. A váci programról elárulta: „ez az ország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, amelyen a magas minőségű koncertek mesterkurzusokkal is kiegészülnek.”

 

_D0A3306_Copy
Vashegyi György


Mesterkurzusok:
Alois Glaßner – karmester-mesterkurzus
a Capella Savaria és a Purcell Kórus közreműködésével
Baráth Emőke – ének-mesterkurzus
Hannfried Lucke – orgona-mesterkurzus
Bernhard Forck – hegedű-mesterkurzus
Vashegyi György – kamarazene-mesterkurzus

 

A nyitókoncerten az Orfeo Zenekar, Purcell kórus és Baráth Emőke varázsolja el a közönséget, a zárókoncerten Bach: H-moll miséje kap kitűntetett szerepet a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.

 

A fesztivál különlegessége, hogy két ingyenes családi nap is kapcsolódik hozzá. Budapesten június 30-án, 11:00 órától a budai Várban várják a kicsiket és családjaikat. A Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncerttel, udvari zenével és barokk várostörténeti sétával kedveskednek a látogatóknak.

 

Vácon július 7-én vehetünk részt zenés várostörténeti vetélkedőn, orgonabemutatón, meseórán.

 

Érdemes a legkisebbeket is elhozni, hiszen ők is felfedezhetik a zene szeretetét a nekik szóló programokon.

 

_D0A3206_Copy
Vashegyi György, Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató kiemelte: nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás kortól megtanulják, hogy a zene segítségével is kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat.

 

A részletes programok elérhetők ITT!Ünnepeljük Bartókot!

De nem csak Vácon élvezhetjük a klasszikus zenei koncerteket és mesterkurzusokat!

 

Szombathelyen vár július 14. és 22. között a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

 

Ahogy a fesztivál oldalán írják: „a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja. Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.”

 

Éppen 100 évvel ezelőtt tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának ősbemutatóját, melynek sikere azóta is töretlen. Az idei program központi témája is ez a remekmű lesz.

 

A fesztivál záróakkordjaként Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség: a bemutatandó produkció a színpadi és koncertszerű előadás fúziójának ígérkezik. Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója kiemelte: ezzel az előadással egy álmom valósul meg. Oly sok alkalommal és rendezővel vezényeltem már az operát. Most nagy öröm, hogy én leszek a rendező is.

 

_D0A3341_Copy
Szamosi Szabolcs és Hamar Zsolt


Hamar Zsolt kiemelte: rendezőként a szerző által leírtakból kell kiindulni, az ő akaratát kell evidenciának venni. A karmester mesterkurzust is tart majd, mint megjegyezte: óriási megtiszteltetés ezen a patinás fesztiválon mesterkurzust vezetni.Mesterkurzusok:


1. Karmester-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Hamar Zsolt
Közreműködő zenekar: Savaria Szimfonikus Zenekar
Oktatási nyelvek: angol, német, magyar

 

2. Dal- és opera-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Komlósi Ildikó
A kurzus nyelve: magyar, angol, német, olasz

 

3. Fuvola-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Ittzés Gergely
A kurzus nyelve: angol, német, magyar

 

4. Zongora-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Balog József
Kurzus nyelve: angol, magyar

 

5. Zeneszerzés-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezetők: Sáry László, Sáry Bánk
Oktatási nyelvek: angol, magyarKultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

kaszas_kultura596-90

_D0A9889_Copy

2018.08.19

Díjakat adtak át augusztus 19-én népművészeknek, műhelyeknek a 32. Mesterségek Ünnepén, a budai Várban. Többek között kiosztották az év ifjú mestere, az év mestere és az év műhelye címet. Számos népművészeti egyesület is kapott díjat, sőt: a Műcsarnokban látható Kéz | Mű | Remek. Népművészet. Nemzeti Szalon 2018 című kiállítás alkotóit is díjazták.

Krzysztof_Zanussi_by_Mikolaj_Rutkowski_

2018.08.19

A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál idén 15. alkalommal szeptember 14. és 23. között várja a hazai és a nemzetközi filmbarát közönséget, a filmes szakembereket, az alkotókat, valamint a filmszakma összes szereplőjét Miskolcon. A seregszemle játékfilmes nagyzsűrijének elnöke idén a világhírű Krzysztof Zanussi filmrendező lesz!

Csardas

2018.08.19

Hét nap alatt nyolc előadás látható a Vidéki Színházak Fesztiválján, amelyet szeptember 3. és 9. között rendeznek meg a Pesti Magyar Színház épületében, a Thália Színház szervezésében. A hetedik alkalommal megvalósuló Vidéki Színházak Fesztiválját a Thália Színházban zajló felújítási munkálatok miatt fogadja be idén ősszel a Pesti Magyar Színház.

A Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passió című előadás szabadtérre átalakított verzióját 25 ezer néző látta a csíksomlyói Nyeregben augusztus 18-án. Az előadáson jelen volt a színpadi mű egyik szerzője, Szőcs Géza Kossuth-díjas író-költő, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, számtalan anyaországi és erdélyi közéleti személyiség, egyházi vezető, illetve egyházi és civil szervezeti delegáció. Vidnyánszky Attila megfogalmazta: „színházrendezői életem talán legfontosabb előadása valósult meg, és egyben az a régi álmom, hogy a Csíksomlyói passió csodálatos szövegei a dráma címadó helyén hangozhassanak el.”

Hét országból érkeznek csipkeverők Kecskemétre, hogy augusztus 24-étől háromnapos fesztiválon mutassák meg a nemzeteikre jellemző motívumokat, kézimunkákat. A IV. Nemzetközi Vertcsipke Fesztiválon a hagyományos vonalat képviselő osztrákok apróbb csipkéi mellett a csehek merészebb, modernebb stílusú és vastagabb szállal készülő, színesebb kézimunkái is láthatók lesznek. A kecskeméti fesztivál idején a különböző országok kiállítói az általuk képviselt technikából bemutatót is tartanak az érdeklődőknek.

Árverésre bocsátja a Sotheby’s a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszter a Lumiére fivérek első, 1895-ös párizsi filmbemutatóját hirdeti. A képen a 19. század végi párizsi élet tűnik fel: egy csapatnyi párizsi látható rajta, amint a filmvetítésre várakoznak. A posztert Henri Brispot rajzolta. A becslések szerint az augusztus 28-án kezdődő online aukción 40–60 ezer fontért (15–22 millió forintért) kelhet el.

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit. A The Guardian brit napilap szerint a Banksy-kiállítás az idei nyár legvitatottabb kiállítása Moszkvában.

Több magyar film, köztük öt világpremier is látható lesz az augusztus 23-án kezdődő montréali nemzetközi filmfesztiválon, amely egyike a világ 15 A-kategóriás seregszemléjének. A versenyprogramban Topolánszky Tamás Yvan a világhírű magyar rendezőről, Kertész Mihályról (Michael Curtiz) és a Casablanca című filmklasszikus születéséről szóló, Curtiz című alkotása, valamint Szász Attila (A berni követ, Félvilág) egy szovjet kényszermunkatáborba hurcolt nő tragikus történetét bemutató, Örök tél című rendezése kapott meghívást. Nagypál Orsi Nyitva című első mozifilmje a Fókusz elnevezésű válogatásába kapott meghívást. A Filmalap támogatásával készült, szókimondó romantikus vígjáték a monogámia lehetetlenségéről és alternatíváiról szól. Sándor Pál bohém komédiásokról szóló, Vándorszínészek című legutóbbi alkotása a World Greats programban lesz látható Montréalban. A rövidfilmek között Pápai Pici Varjúháj és Molvay Norbert Jövő szerdán című alkotása versenyez. A fesztiválon tartják a Curtiz, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-), a Nyitva, a Varjúháj és a Jövő szerdán világpremierjét is.
A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit Sz. Varga Ágnes képzőművész ÜZENET ⁄szénfestmények és grafikák⁄ című kiállításának megnyitójára, melyet 2018. augusztus 1-jén, szerdán, 18 órakor tartanak a MANK Galériában.

Sz._Varga_Agnes_Uzenet_borito

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a HOMO et NATURA – Válogatás a Mezőtúri Képzőművészeti Alkotótelep gyűjteményéből című kiállítás megnyitójára, melyet 2018. július 4-én, szerdán, 18 órakor tartanak.

György Ádám zongoraművész 2018-ban már tizedik alkalommal rendezi meg zongoraakadémiáját Pomázon, a Teleki–Wattay-kastélyban, ahova a világ minden tájáról érkeznek tehetséges zongoristanövendékek. Az akadémia György Ádám szóló zongoraestjével veszi kezdetét július 2-án, majd július 11-én a növendékek és a művész közös koncertje várja a nyáresti kikapcsolódásra vágyó zenekedvelőket.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma