2018.06.04

Milyen zenét hallgatott II. Frigyes porosz király? Milyen hangszereket ismerhetett meg a középkorban vagy a reneszánsz és a barokk idején egy zenekedvelő? Te is megtudhatod, ha ellátogatsz Vácra, a Régi Zenei Napokra, ahol a középkortól a barokkig terjedő időszak művei csendülnek fel korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel olyan helyszíneken, mint a Püspöki Palota.

_D0A3170_Copy
Drahos Rebeka Fischer Annie-ösztöndíjas fuvolaművész


Megújulásának ötödik évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország különleges nyári programsorozattal várja a klasszikus zene szerelmeseit.

 

Az európai régizene fővárosává változik Vác június 30. és július 7. között.

 

Itt rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált, amely a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel. A művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.

 

_D0A3279_Copy
Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


A világ legnagyobb régi zenét játszó művészeit hívtuk meg Vácra – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programhoz kapcsolódó, június 4-ei sajtótájékoztatón. A fesztivált 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és Fertőd után Vác már másodszor ad otthont a programnak, melyet a Váci Egyházmegye is támogat. Idén azonban a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővült: a Németajkú Református Templommal, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak. A helyszínek – a templomok, a Püspöki Palota – is különleges otthont teremtenek a régizenének.

 

Szamosi Szabolcstól megtudtuk: páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

 

A mesterkurzusokat nem csak a zenészek látogathatják,

napijeggyel bárki részt vehet rajtuk.

 

Az idei évben a fesztivál ének- és hangszeres kurzusainak fókuszába Johann Sebastian Bach h-moll miséje, valamint az olasz és német barokk zene kerül. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője maga is tart mesterkurzust. A sajtótájékoztatón kiemelte: 18 éves korában rá is nagy hatással volt egy mesterkurzus, mely megváltoztatta az életét. A váci programról elárulta: „ez az ország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, amelyen a magas minőségű koncertek mesterkurzusokkal is kiegészülnek.”

 

_D0A3306_Copy
Vashegyi György


Mesterkurzusok:
Alois Glaßner – karmester-mesterkurzus
a Capella Savaria és a Purcell Kórus közreműködésével
Baráth Emőke – ének-mesterkurzus
Hannfried Lucke – orgona-mesterkurzus
Bernhard Forck – hegedű-mesterkurzus
Vashegyi György – kamarazene-mesterkurzus

 

A nyitókoncerten az Orfeo Zenekar, Purcell kórus és Baráth Emőke varázsolja el a közönséget, a zárókoncerten Bach: H-moll miséje kap kitűntetett szerepet a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.

 

A fesztivál különlegessége, hogy két ingyenes családi nap is kapcsolódik hozzá. Budapesten június 30-án, 11:00 órától a budai Várban várják a kicsiket és családjaikat. A Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncerttel, udvari zenével és barokk várostörténeti sétával kedveskednek a látogatóknak.

 

Vácon július 7-én vehetünk részt zenés várostörténeti vetélkedőn, orgonabemutatón, meseórán.

 

Érdemes a legkisebbeket is elhozni, hiszen ők is felfedezhetik a zene szeretetét a nekik szóló programokon.

 

_D0A3206_Copy
Vashegyi György, Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató kiemelte: nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás kortól megtanulják, hogy a zene segítségével is kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat.

 

A részletes programok elérhetők ITT!Ünnepeljük Bartókot!

De nem csak Vácon élvezhetjük a klasszikus zenei koncerteket és mesterkurzusokat!

 

Szombathelyen vár július 14. és 22. között a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

 

Ahogy a fesztivál oldalán írják: „a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja. Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.”

 

Éppen 100 évvel ezelőtt tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának ősbemutatóját, melynek sikere azóta is töretlen. Az idei program központi témája is ez a remekmű lesz.

 

A fesztivál záróakkordjaként Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség: a bemutatandó produkció a színpadi és koncertszerű előadás fúziójának ígérkezik. Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója kiemelte: ezzel az előadással egy álmom valósul meg. Oly sok alkalommal és rendezővel vezényeltem már az operát. Most nagy öröm, hogy én leszek a rendező is.

 

_D0A3341_Copy
Szamosi Szabolcs és Hamar Zsolt


Hamar Zsolt kiemelte: rendezőként a szerző által leírtakból kell kiindulni, az ő akaratát kell evidenciának venni. A karmester mesterkurzust is tart majd, mint megjegyezte: óriási megtiszteltetés ezen a patinás fesztiválon mesterkurzust vezetni.Mesterkurzusok:


1. Karmester-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Hamar Zsolt
Közreműködő zenekar: Savaria Szimfonikus Zenekar
Oktatási nyelvek: angol, német, magyar

 

2. Dal- és opera-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Komlósi Ildikó
A kurzus nyelve: magyar, angol, német, olasz

 

3. Fuvola-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Ittzés Gergely
A kurzus nyelve: angol, német, magyar

 

4. Zongora-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Balog József
Kurzus nyelve: angol, magyar

 

5. Zeneszerzés-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezetők: Sáry László, Sáry Bánk
Oktatási nyelvek: angol, magyarKultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

alelnok

2019.01.17

Összeállt a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) versenyprogramja, az Oscar-díjas francia színésznő, Juliette Binoche vezette zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválján.

hrisztov_res

2019.01.17

Kinek mit jelent a hős? Mit női vonatkozásban, mit személyesen? Milyen példákat, mintákat követnek az irodalomból vagy máshonnan, és mit jelentett a múltban, mit a mában? A Várkert Bazárban Péterfy Bori, Ugron Zsolna, Törőcsik Franciska, Al Ghaoui Hesna, Risztov Éva beszélgetett a témáról.

Saraasszony_3

2019.01.17

A Nemzeti Színháznak a marosvásárhelyi Spectrum Színházzal közös produkciója, a Sára asszony a kortárs magyar szerző, Döbrentei Sarolta drámájára épül. Vidnyánszky Attila a szövegkönyvet Arany János balladáinak alakjaival népesíti be. Az ősbemutatót január 17-én tartják a Nemzetiben.

Nagyszabású rendezvénysorozattal tisztelegnek Németországban a Bauhaus művészeti és iparművészeti mozgalom előtt az irányzat nevét viselő tervezőiskola alapításának századik évfordulója alkalmából. A tegnap kezdődött összművészeti fesztiválon bábszínházi előadásoktól kezdve az ember és a gép viszonyát vizsgáló kísérleti hangversenyekig számos produkció lesz. A Bauhausnak számos magyar származású tagja és követője volt, mint például Weininger Andor, a Bauhaus-zenekar alapítója, Molnár Farkas építész, aki 1921-ben iratkozott be a Bauhausba, Pap László festőművész, Breuer Marcell formatervező, építész és Moholy-Nagy László festő, fotográfus, formatervező, filmes, az egyik leghíresebb magyar képzőművész.

A Rembrandt, Vermeer és más németalföldi mesterek műveiből februárban nyíló kiállítás anyaga a New York-i Leiden Gyűjteményből és a párizsi Louvre múzeumból érkezett az arab országba. A tárlaton Rembrandt 22 festményét és grafikáját mutatják be, köztük az 1634-ben készült önarcképét, valamint az egy évvel később keletkezett, Minerva a dolgozószobájában című olajképeket. Jan Vermeer van Delfttől a Virginál előtt álló nő és a Csipkeverőnő című alkotások is láthatók. A két kép háromszáz év után először szerepel egymás mellett az abu-dzabi tárlaton. A párizsi Louvre első külföldi fiókintézményét, az arab világ első univerzális múzeumát 2017 novemberében nyitották meg. Abu-Dzabi 1 milliárd eurót (314 milliárd forint) fizet Franciaországnak azért, hogy a Szaadíjat szigetére tervezett nagy múzeumok közül elsőként elkészült intézmény 30 éven át használhassa a Louvre márkanevét, és műalkotásokat kapjon kölcsön francia múzeumoktól időszaki kiállításokra.

Tokió egy vasútállomásának kapuján feltűnt egy kép, amely a világhírű brit graffitis, Banksy egyik ismert műve, az esernyőt tartó patkány másolata. Az ajtót a bejelentés nyomán elszállították, és egy raktárban helyezték el, hogy megóvják az esetleges rongálástól. A japán hatóságok most tájékozódnak a kép hitelesítésének lehetőségeiről. Banksy nem fedi fel kilétét. A világ nagyvárosaiban feltűnő graffitijei nagyon értékesek, akárcsak jellegzetes grafikái. A léggömbös kislány című képe tavaly októberben egy árverésen 1,2 millió euróért (385 millió forintért) kelt el. Az aukción szenzációt okozott, hogy a leütés után a kép keretébe titkon beépített iratmegsemmisítő félig ledarálta az alkotást.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Bács-Kiskun megyében kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel, Himnusz- és mesemondó versennyel, koncerttel és filmvetítéssel ünneplik a magyar kultúra napját.

ki_tudja

A veszprémi és megyei középiskolák diákjai a költő szerelmes verseit és levélrészleteit tolmácsolják szombaton a Petőfi Színház színpadán. Az Ádámok és Évák ünnepe címet viselő színházi programot kilencedik alkalommal rendezik meg. A szolnoki kezdeményezéshez fogyatékkal élő fiatalok is csatlakoznak előadóként Veszprémben.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma