2018.06.04

Milyen zenét hallgatott II. Frigyes porosz király? Milyen hangszereket ismerhetett meg a középkorban vagy a reneszánsz és a barokk idején egy zenekedvelő? Te is megtudhatod, ha ellátogatsz Vácra, a Régi Zenei Napokra, ahol a középkortól a barokkig terjedő időszak művei csendülnek fel korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel olyan helyszíneken, mint a Püspöki Palota.

_D0A3170_Copy
Drahos Rebeka Fischer Annie-ösztöndíjas fuvolaművész


Megújulásának ötödik évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország különleges nyári programsorozattal várja a klasszikus zene szerelmeseit.

 

Az európai régizene fővárosává változik Vác június 30. és július 7. között.

 

Itt rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált, amely a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel. A művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.

 

_D0A3279_Copy
Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


A világ legnagyobb régi zenét játszó művészeit hívtuk meg Vácra – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programhoz kapcsolódó, június 4-ei sajtótájékoztatón. A fesztivált 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és Fertőd után Vác már másodszor ad otthont a programnak, melyet a Váci Egyházmegye is támogat. Idén azonban a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővült: a Németajkú Református Templommal, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak. A helyszínek – a templomok, a Püspöki Palota – is különleges otthont teremtenek a régizenének.

 

Szamosi Szabolcstól megtudtuk: páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

 

A mesterkurzusokat nem csak a zenészek látogathatják,

napijeggyel bárki részt vehet rajtuk.

 

Az idei évben a fesztivál ének- és hangszeres kurzusainak fókuszába Johann Sebastian Bach h-moll miséje, valamint az olasz és német barokk zene kerül. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője maga is tart mesterkurzust. A sajtótájékoztatón kiemelte: 18 éves korában rá is nagy hatással volt egy mesterkurzus, mely megváltoztatta az életét. A váci programról elárulta: „ez az ország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, amelyen a magas minőségű koncertek mesterkurzusokkal is kiegészülnek.”

 

_D0A3306_Copy
Vashegyi György


Mesterkurzusok:
Alois Glaßner – karmester-mesterkurzus
a Capella Savaria és a Purcell Kórus közreműködésével
Baráth Emőke – ének-mesterkurzus
Hannfried Lucke – orgona-mesterkurzus
Bernhard Forck – hegedű-mesterkurzus
Vashegyi György – kamarazene-mesterkurzus

 

A nyitókoncerten az Orfeo Zenekar, Purcell kórus és Baráth Emőke varázsolja el a közönséget, a zárókoncerten Bach: H-moll miséje kap kitűntetett szerepet a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.

 

A fesztivál különlegessége, hogy két ingyenes családi nap is kapcsolódik hozzá. Budapesten június 30-án, 11:00 órától a budai Várban várják a kicsiket és családjaikat. A Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncerttel, udvari zenével és barokk várostörténeti sétával kedveskednek a látogatóknak.

 

Vácon július 7-én vehetünk részt zenés várostörténeti vetélkedőn, orgonabemutatón, meseórán.

 

Érdemes a legkisebbeket is elhozni, hiszen ők is felfedezhetik a zene szeretetét a nekik szóló programokon.

 

_D0A3206_Copy
Vashegyi György, Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató kiemelte: nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás kortól megtanulják, hogy a zene segítségével is kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat.

 

A részletes programok elérhetők ITT!Ünnepeljük Bartókot!

De nem csak Vácon élvezhetjük a klasszikus zenei koncerteket és mesterkurzusokat!

 

Szombathelyen vár július 14. és 22. között a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

 

Ahogy a fesztivál oldalán írják: „a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja. Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.”

 

Éppen 100 évvel ezelőtt tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának ősbemutatóját, melynek sikere azóta is töretlen. Az idei program központi témája is ez a remekmű lesz.

 

A fesztivál záróakkordjaként Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség: a bemutatandó produkció a színpadi és koncertszerű előadás fúziójának ígérkezik. Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója kiemelte: ezzel az előadással egy álmom valósul meg. Oly sok alkalommal és rendezővel vezényeltem már az operát. Most nagy öröm, hogy én leszek a rendező is.

 

_D0A3341_Copy
Szamosi Szabolcs és Hamar Zsolt


Hamar Zsolt kiemelte: rendezőként a szerző által leírtakból kell kiindulni, az ő akaratát kell evidenciának venni. A karmester mesterkurzust is tart majd, mint megjegyezte: óriási megtiszteltetés ezen a patinás fesztiválon mesterkurzust vezetni.Mesterkurzusok:


1. Karmester-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Hamar Zsolt
Közreműködő zenekar: Savaria Szimfonikus Zenekar
Oktatási nyelvek: angol, német, magyar

 

2. Dal- és opera-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Komlósi Ildikó
A kurzus nyelve: magyar, angol, német, olasz

 

3. Fuvola-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Ittzés Gergely
A kurzus nyelve: angol, német, magyar

 

4. Zongora-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Balog József
Kurzus nyelve: angol, magyar

 

5. Zeneszerzés-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezetők: Sáry László, Sáry Bánk
Oktatási nyelvek: angol, magyarKultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erkel_Ferenc_borito

2018.06.21
Erkel Ferenc halálának 125. évfordulója alkalmából számos megemlékezés zajlott az elmúlt hétvégén a Fiumei úti Sírkertben, Budakeszin és a Mátyás-templomban az Erkel Társaság szervezésében. Ezzel egyidőben az Erkel Színházban élő koncertfelvétel keretében elhangzott a Bánk bán részben olasz nyelvű változata, a Müpában pedig a Káel Csaba által rendezett Bánk bán című operafilmet vetítették. Somogyváry Ákossal, az Erkel Ferenc Társaság elnökével, a zeneszerző szépunokájával beszélgettem a Mátyás-templomban tartott, június 15-ei emlékmise előtt.

Pal_Daniel_Levente

2018.06.21

Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával és a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, 13. évadát a Kultkikötő június 22-én. A szervezők egész nyáron át, három önálló helyszínen, valamint egy új programhelyszínen több mint 200 színházi előadással és koncerttel várják a kulturális programokra a vakáció idején is fogékony közönséget.

_D0A1176_Copy

2018.06.21

Vass László saját gyűjteményének darabjait mutatja be a közönségnek június 23-án, a Múzeumok Éjszakáján a MANK Galériában, előtte pedig számos más izgalmas programmal, múzeumpedagógiai foglalkozással, kertmozival várják az érdeklődőket, akik a Szentendrei Régi Művésztelep műtermeibe is bekukkanthatnak!

Henrik Ibsen Ha mi holtak feltámadunk című drámájával, a Soproni Petőfi Színház és Zentai Magyar Kamaraszínház bemutatójával kezdődik meg június 22-én a 30. Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja. A jubileumi színházi seregszemlén 24 magyar és határon túli színtársulat 28 produkciót mutat be június 30-áig.

Komárom-Esztergom megyében zs számos programmal készülnek a Múzeumok éjszakájára. Esztergomban több kiállítás nyílik, ki lehet próbálni a restaurálást is, a Babits Mihály emlékházban pedig a költő felesége által kedvelt pöttyös ruhában érkezőknek ajándékkal kedveskednek. Komáromban éjjeli erődtúrák indulnak, a Klapka György Múzeum dolgozói pedig Család és kultúra címmel mutatnak be jeleneteket, majd a monarchia közerkölcseibe is bepillantást nyerhetünk. A Monostori erődben délután négykor tüzérségi bemutatóval kezdődnek a programok, majd öttől kilenc óráig óránként indulnak erődtúrák az udvari ágyútól. Oroszlányban gyertyafényben mutatják be a majki Kamalduli Remeteséget, Tatán pedig sötétedés után tűzugráson lehet részt venni – a legkisebbeket lámpás- és koszorúkészítéssel várják június 23-án.

A nemzetközi piacon versenyképesebbek lettek a magyar fesztiválok a támogatásuk növelése és áfájuk csökkentése eredményeként – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna június 20-ai reggeli műsorában. Rétvári Bence azt mondta, hogy a fesztiváloknak gazdaságélénkítő hatásuk van: egy átlagos külföldi vendég 40-100 ezer forintot költ naponta.

Különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja ebben az évben is az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Múzeumok Éjszakáján, június 23-án. Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai által vezetett sétákon a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, de a különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése is.

Időutazásra várja a látogatókat Hódmezővásárhely az év egyik legrövidebb éjszakáján, június 23-án a Múzeumok éjszakáján. Hat helyszínen több mint húsz programot szerveztek, ezeket – az elsősorban a családok számára meghirdetett – időkapszula-kutató játék kapcsolja össze: a vállalkozó szellemű indulóknak kérdéseket, furfangos fejtörőket kell megválaszolniuk, bátorságpróbákat kiállniuk, a valamennyi feladatott sikerrel teljesítők pedig ajándékot kapnak. A sétálóutcán egész este kun hagyományőrzők és vásári forgatag műsorozik, a rendezvényt éjfél előtt Szent Iván éji tűzugrás zárja.

A MANK Nonprofit Kft. tisztelettel és szeretettel meghívja önt és hozzátartozóit a Mártélyi Alkotóház évadnyitó ünnepségére, melyet 2018. június 15-én, pénteken, 17 órakor tartanak Mártélyon. Mártély különleges szerepet tölt be a magyar képzőművészet történetében; a Tisza holtága melletti alkotóház az 1960-as évek óta működik.

20150704BGA_5861

Szemében izzó őrület, tüdejében annyi erő, hogy falakat renget, és zenekarával pillanatokon belül bennünket is megfertőz ezzel az ördöngös kabaréhangulattal. Ben Caplan és zenekara, a The Casual Smokers május 28-án visszatér a Dürer Kertbe!

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma