hangf_spotify_banner_728x90

2018.06.04

Milyen zenét hallgatott II. Frigyes porosz király? Milyen hangszereket ismerhetett meg a középkorban vagy a reneszánsz és a barokk idején egy zenekedvelő? Te is megtudhatod, ha ellátogatsz Vácra, a Régi Zenei Napokra, ahol a középkortól a barokkig terjedő időszak művei csendülnek fel korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel olyan helyszíneken, mint a Püspöki Palota.

_D0A3170_Copy
Drahos Rebeka Fischer Annie-ösztöndíjas fuvolaművész


Megújulásának ötödik évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország különleges nyári programsorozattal várja a klasszikus zene szerelmeseit.

 

Az európai régizene fővárosává változik Vác június 30. és július 7. között.

 

Itt rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált, amely a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel. A művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.

 

_D0A3279_Copy
Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


A világ legnagyobb régi zenét játszó művészeit hívtuk meg Vácra – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programhoz kapcsolódó, június 4-ei sajtótájékoztatón. A fesztivált 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és Fertőd után Vác már másodszor ad otthont a programnak, melyet a Váci Egyházmegye is támogat. Idén azonban a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővült: a Németajkú Református Templommal, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak. A helyszínek – a templomok, a Püspöki Palota – is különleges otthont teremtenek a régizenének.

 

Szamosi Szabolcstól megtudtuk: páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

 

A mesterkurzusokat nem csak a zenészek látogathatják,

napijeggyel bárki részt vehet rajtuk.

 

Az idei évben a fesztivál ének- és hangszeres kurzusainak fókuszába Johann Sebastian Bach h-moll miséje, valamint az olasz és német barokk zene kerül. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője maga is tart mesterkurzust. A sajtótájékoztatón kiemelte: 18 éves korában rá is nagy hatással volt egy mesterkurzus, mely megváltoztatta az életét. A váci programról elárulta: „ez az ország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, amelyen a magas minőségű koncertek mesterkurzusokkal is kiegészülnek.”

 

_D0A3306_Copy
Vashegyi György


Mesterkurzusok:
Alois Glaßner – karmester-mesterkurzus
a Capella Savaria és a Purcell Kórus közreműködésével
Baráth Emőke – ének-mesterkurzus
Hannfried Lucke – orgona-mesterkurzus
Bernhard Forck – hegedű-mesterkurzus
Vashegyi György – kamarazene-mesterkurzus

 

A nyitókoncerten az Orfeo Zenekar, Purcell kórus és Baráth Emőke varázsolja el a közönséget, a zárókoncerten Bach: H-moll miséje kap kitűntetett szerepet a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.

 

A fesztivál különlegessége, hogy két ingyenes családi nap is kapcsolódik hozzá. Budapesten június 30-án, 11:00 órától a budai Várban várják a kicsiket és családjaikat. A Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncerttel, udvari zenével és barokk várostörténeti sétával kedveskednek a látogatóknak.

 

Vácon július 7-én vehetünk részt zenés várostörténeti vetélkedőn, orgonabemutatón, meseórán.

 

Érdemes a legkisebbeket is elhozni, hiszen ők is felfedezhetik a zene szeretetét a nekik szóló programokon.

 

_D0A3206_Copy
Vashegyi György, Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató kiemelte: nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás kortól megtanulják, hogy a zene segítségével is kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat.

 

A részletes programok elérhetők ITT!Ünnepeljük Bartókot!

De nem csak Vácon élvezhetjük a klasszikus zenei koncerteket és mesterkurzusokat!

 

Szombathelyen vár július 14. és 22. között a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

 

Ahogy a fesztivál oldalán írják: „a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja. Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.”

 

Éppen 100 évvel ezelőtt tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának ősbemutatóját, melynek sikere azóta is töretlen. Az idei program központi témája is ez a remekmű lesz.

 

A fesztivál záróakkordjaként Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség: a bemutatandó produkció a színpadi és koncertszerű előadás fúziójának ígérkezik. Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója kiemelte: ezzel az előadással egy álmom valósul meg. Oly sok alkalommal és rendezővel vezényeltem már az operát. Most nagy öröm, hogy én leszek a rendező is.

 

_D0A3341_Copy
Szamosi Szabolcs és Hamar Zsolt


Hamar Zsolt kiemelte: rendezőként a szerző által leírtakból kell kiindulni, az ő akaratát kell evidenciának venni. A karmester mesterkurzust is tart majd, mint megjegyezte: óriási megtiszteltetés ezen a patinás fesztiválon mesterkurzust vezetni.Mesterkurzusok:


1. Karmester-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Hamar Zsolt
Közreműködő zenekar: Savaria Szimfonikus Zenekar
Oktatási nyelvek: angol, német, magyar

 

2. Dal- és opera-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Komlósi Ildikó
A kurzus nyelve: magyar, angol, német, olasz

 

3. Fuvola-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Ittzés Gergely
A kurzus nyelve: angol, német, magyar

 

4. Zongora-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Balog József
Kurzus nyelve: angol, magyar

 

5. Zeneszerzés-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezetők: Sáry László, Sáry Bánk
Oktatási nyelvek: angol, magyarKultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma