fejlec_okt.18

2018.06.04

Milyen zenét hallgatott II. Frigyes porosz király? Milyen hangszereket ismerhetett meg a középkorban vagy a reneszánsz és a barokk idején egy zenekedvelő? Te is megtudhatod, ha ellátogatsz Vácra, a Régi Zenei Napokra, ahol a középkortól a barokkig terjedő időszak művei csendülnek fel korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel olyan helyszíneken, mint a Püspöki Palota.

_D0A3170_Copy
Drahos Rebeka Fischer Annie-ösztöndíjas fuvolaművész


Megújulásának ötödik évfordulója alkalmából a Filharmónia Magyarország különleges nyári programsorozattal várja a klasszikus zene szerelmeseit.

 

Az európai régizene fővárosává változik Vác június 30. és július 7. között.

 

Itt rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált, amely a középkortól a barokkig terjedő időszakot öleli fel. A művek korhű hangszereken, korabeli hangolási rendszerrel, az adott időszakra jellemző technikával játszva szólalnak meg: úgy, ahogyan például Bach hallgathatta őket.

 

_D0A3279_Copy
Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


A világ legnagyobb régi zenét játszó művészeit hívtuk meg Vácra – hangsúlyozta Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nkft. ügyvezető igazgatója a programhoz kapcsolódó, június 4-ei sajtótájékoztatón. A fesztivált 34. alkalommal rendezik meg. Sopron és Fertőd után Vác már másodszor ad otthont a programnak, melyet a Váci Egyházmegye is támogat. Idén azonban a fesztivál egy budapesti helyszínnel is bővült: a Németajkú Református Templommal, így teremtve még gazdagabb, városokon átívelő fesztivál-hangulatot az idei Régi Zenei Napoknak. A helyszínek – a templomok, a Püspöki Palota – is különleges otthont teremtenek a régizenének.

 

Szamosi Szabolcstól megtudtuk: páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régi zenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régi zenét kedvelő közönséget, Magyarországról és a határon túlról egyaránt.

 

A mesterkurzusokat nem csak a zenészek látogathatják,

napijeggyel bárki részt vehet rajtuk.

 

Az idei évben a fesztivál ének- és hangszeres kurzusainak fókuszába Johann Sebastian Bach h-moll miséje, valamint az olasz és német barokk zene kerül. Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus művészeti vezetője maga is tart mesterkurzust. A sajtótájékoztatón kiemelte: 18 éves korában rá is nagy hatással volt egy mesterkurzus, mely megváltoztatta az életét. A váci programról elárulta: „ez az ország egyetlen olyan régi zenei fesztiválja, amelyen a magas minőségű koncertek mesterkurzusokkal is kiegészülnek.”

 

_D0A3306_Copy
Vashegyi György


Mesterkurzusok:
Alois Glaßner – karmester-mesterkurzus
a Capella Savaria és a Purcell Kórus közreműködésével
Baráth Emőke – ének-mesterkurzus
Hannfried Lucke – orgona-mesterkurzus
Bernhard Forck – hegedű-mesterkurzus
Vashegyi György – kamarazene-mesterkurzus

 

A nyitókoncerten az Orfeo Zenekar, Purcell kórus és Baráth Emőke varázsolja el a közönséget, a zárókoncerten Bach: H-moll miséje kap kitűntetett szerepet a Capella Savaria és a Purcell kórus előadásában.

 

A fesztivál különlegessége, hogy két ingyenes családi nap is kapcsolódik hozzá. Budapesten június 30-án, 11:00 órától a budai Várban várják a kicsiket és családjaikat. A Magyar Nemzeti Galériával és a Budapesti Történeti Múzeummal együttműködve minikoncerttel, udvari zenével és barokk várostörténeti sétával kedveskednek a látogatóknak.

 

Vácon július 7-én vehetünk részt zenés várostörténeti vetélkedőn, orgonabemutatón, meseórán.

 

Érdemes a legkisebbeket is elhozni, hiszen ők is felfedezhetik a zene szeretetét a nekik szóló programokon.

 

_D0A3206_Copy
Vashegyi György, Fekete Péter és Szamosi Szabolcs


Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztató kiemelte: nagyon fontos, hogy a gyerekek már óvodás kortól megtanulják, hogy a zene segítségével is kifejezhetik érzéseiket, gondolataikat.

 

A részletes programok elérhetők ITT!Ünnepeljük Bartókot!

De nem csak Vácon élvezhetjük a klasszikus zenei koncerteket és mesterkurzusokat!

 

Szombathelyen vár július 14. és 22. között a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, amely az ország legnagyobb presztízsű zenei szemináriuma.

 

Ahogy a fesztivál oldalán írják: „a szombathelyi Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál története több, mint harminc évre nyúlik vissza, és az eredetileg 1967-ben Budapesten elindított Nemzetközi Bartók Szeminárium örökségét folytatja. Kezdetben Bartók Béla tanítványai és pályatársai tanítottak rendkívüli nemzetközi érdeklődés mellett, majd ahogyan a mesterkurzusok köre bővült, és felmerült a karmesterek képzése is, a szeminárium Szombathelyre költözött, ahol ideális körülményeket talált. A rendezvény 1986-tól fesztivállá bővült, a bartóki életműhöz a kortárs zene társult, és nemzetközi rangú művész-professzorok fémjelezték rangját. Kurtág György, Eötvös Péter, Kocsis Zoltán, Rohmann Imre, Perényi Miklós és Somfai László vállaltak meghatározó szerepet a megújult programban, és olyan vendég-előadók látogattak el Szombathelyre, mint John Cage, Ligeti György, Louis Andriessen, Marco Stroppa, Heinz Holliger, Kim Kashkashian, és még nagyon sokan a világ élvonalából. Hosszú évekig vállalt tanítást többek között Peskó Zoltán és Pauk György. A szeminárium és a fesztivál programkínálatát zenetudományi előadások és nemzetközi konferenciák színesítik.”

 

Éppen 100 évvel ezelőtt tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának ősbemutatóját, melynek sikere azóta is töretlen. Az idei program központi témája is ez a remekmű lesz.

 

A fesztivál záróakkordjaként Hamar Zsolt izgalmas művészi elképzelésének lehet tanúja a közönség: a bemutatandó produkció a színpadi és koncertszerű előadás fúziójának ígérkezik. Hamar Zsolt Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója kiemelte: ezzel az előadással egy álmom valósul meg. Oly sok alkalommal és rendezővel vezényeltem már az operát. Most nagy öröm, hogy én leszek a rendező is.

 

_D0A3341_Copy
Szamosi Szabolcs és Hamar Zsolt


Hamar Zsolt kiemelte: rendezőként a szerző által leírtakból kell kiindulni, az ő akaratát kell evidenciának venni. A karmester mesterkurzust is tart majd, mint megjegyezte: óriási megtiszteltetés ezen a patinás fesztiválon mesterkurzust vezetni.Mesterkurzusok:


1. Karmester-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Hamar Zsolt
Közreműködő zenekar: Savaria Szimfonikus Zenekar
Oktatási nyelvek: angol, német, magyar

 

2. Dal- és opera-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Komlósi Ildikó
A kurzus nyelve: magyar, angol, német, olasz

 

3. Fuvola-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Ittzés Gergely
A kurzus nyelve: angol, német, magyar

 

4. Zongora-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezető: Balog József
Kurzus nyelve: angol, magyar

 

5. Zeneszerzés-mesterkurzus

Érkezés: július 13.
Elutazás: július 23.
Kurzusvezetők: Sáry László, Sáry Bánk
Oktatási nyelvek: angol, magyarKultúra.hu

Fotó: Csákvári Zsigmond

Stratovarius
2018.10.15

A finn szimfonikus metal ikonikus alakjai lépnek színpadra október 28-án a Barba Negra Music Clubban. A Nightwish egykori énekesnője, Tarja Turunen saját zenekarával érkezik, utánuk pedig a több mint 30 éve működő Stratovarius csap a húrok közé. Mindkét csapat teljes hosszúságú műsort és meglepetéseket ígér.

Nyitva1

2018.10.15

A monogámia kérdéskörét járja körül humorosan Nagypál Orsi Nyitva című első nagyjátékfilmje, amelyet október 18-ától vetítenek a magyar mozikban. A rendező célja az volt, hogy sokakhoz eljussanak azok a kérdések, amelyeket a film felvet: hogy mit várunk el egy párkapcsolattól, szüksége van-e mindenkinek a hosszú távú együttlétre, tudja-e ezt mindenki csinálni.

42271519_1515412641938726_4707780457066921984_o

2018.10.15

A Müpában mutatja be az Edinburgh Fringe Festival legjobb produkciójának választott, My Land című darabot október 16. és 21. között a Recirquel társulat a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A kortárs táncot, a színházat és a cirkuszművészetet ötvöző My Land az ember és az anyaföld közötti örök kapcsolatot jeleníti meg.

Nyolcvanegy éves korában elhunyt Eduardo Arroyo világhírű spanyol festőművész és szobrász október 14-én Madridban. „Bizonyos, hogy pályatévesztett író vagyok, aki több regényt és néhány elbeszélést megfestett. Irodalmi szenvedélyem késztetett arra, hogy néhány történetet festékkel, ecsettel mondjak el” – nyilatkozta önmagáról a művész 2003-ban az MTI-nek, amikor Budapesten járt a Ludwig Múzeumban rendezett kiállítása alkalmából. Eduardo Arroyo a képzőművészet mellett az írást sem hanyagolta: több kötete is megjelent, 1986-ban Münchenben bemutatták első drámáját Bantam címmel.

A salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház 2012-es alapítása óta háromszorosára nőtt a színházba járók száma a városban, az intézmény előadásai a Kárpát-medence minden részére eljutnak – mondta a nógrádi megyeszékhely társulatának igazgatója az M1 aktuális csatornán október 14-én. Simon Lajos szerint a 2012-ben alakult társulat számára nem volt kérdés, hogy a város szülöttének nevét viselje. A pályatársak kiemelték a színész Zenthe Ferenc tehetségét, kitartását, alázatát, ezért a névválasztás a társulatot is hasonló erényekre kötelezi.

Megnyílt Egerben a Magyar festészet napja fő rendezvénye: az Élő magyar festészet 2018 című meghívásos tárlat, melynek alkotásai – három festőgeneráció munkái – áttekintést adnak a kortárs magyar festészetről. A tárlat megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) életműdíját Orosz János fstőművész, míg a Magyar Művészeti Akadémia díját Szilágyi János vehette át. A fiatalon elhunyt nagybányai festőtehetségről elnevezett Maticska Jenő-díjban Czene Márta részesült, Eger város díját pedig Nádas Alexandra kapta.

Újraindítják a sárközi szőttesek gyártását a Tolna megyei Decsen, ahol első lépésben felújítják az egykori háziipari szövetkezet épületét. A szőttesgyártás elindítására összesen 260 millió forintos projektet dolgoztak ki, később az épületet belülről is felújítják és szövőgépeket vásárolnak. A szövés újraindításával párhuzamosan ismét Decsen helyeznék el és mutatnák be a 834 darabos sárközi szövési mintatárat. A háziipari szövetkezet működésének idején létrehozott, egyedülálló gyűjteményt annak idején a kulturális tárca vásárolta meg, jelenleg a Hagyományok Házában található. A Sárköz népművészete: a szövés, hímzés, gyöngyfűzés és viselet 2012 szeptemberében felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Hagyományos költőversenye nyerteseinek Tavirózsa és Lilla-díjat, a magyar irodalomért és kultúráért végzett tevékenységért Csokonai-díjat adott át október 13-án, szombaton Hévízen a Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaság. A Csokonai-díjat ezúttal Hizsnyai Zoltán szlovákiai magyar író vehette át. A Lilla-díjat a kolozsvári André Ferenc és a hévízi Vajna Ádám közösen írt versért kapta meg a zsűritől, a Tavirózsa Díjat pedig Máté Anasztázia hévízi gimnazista nyerte el. A versenyt Zalán Tibor, a társaság alelnöke indította el október 12-én reggel öt olyan kifejezés, félmondat vagy szó megadásával, amelyet minden költőnek versbe kellett foglalnia. A verselőknek péntek estig volt lehetőségük az alkotásra. A Csokonai társaság idei kétnapos – kötetbemutatókkal és Beck Zoltán koncertjével is kísért – rendezvényének címe Az empátia alkonya volt.

Jenei Szilveszternek van mit mesélnie, hiszen ötven éve van a pályán gitárosként, énekesként, zeneszerzőként. Több legendás zenekar tagja volt, 300 dalt komponált, nyolc arany és három platinalemez lóg a szobája falán. Most, 70. születésnapja alkalmából egy rendhagyó koncert keretében újra átélhetjük vele az elmúlt évtizedek sikerét sztárvendégek részvételével a Stefánia Palotában október 13-án, 19 órától.

szilveszter3

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Szentendrei Jazz- és Borfesztivált, amely szeptember 28. és 30. között várja a látogatókat Szentendrén. A történelmi belváros sétálóutcáján, a Fő téren és a belvárosi házak udvaraiban az ország minden borrégiójából érkező borászatok várják az érdeklődőket, valamint számtalan borszakmai és kulturális program, köztük jazzkoncertek, séták és kiállítások is.

Rekord nyári látogatottságot könyvelhet el alkotóházaiban a MANK Nonprofit Kft. A Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Mártélyon és Galyatetőn található hat alkotóházban inspiráló alkotásra nyílik lehetősége a művészeknek, de az épületek egyre több szakmai rendezvény helyszínéül is szolgálnak.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma