NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2017.12.20

Milyen dekoráció került a karácsonyfára ötven évvel ezelőtt? Mit meséltek a világ különböző tájain az ünnepről, a szeretetről? Mi az eredete a karácsonynak? Milyen szokások fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a világ különböző pontjain? Filmeket, könyveket, kiállítást ajánlunk, melyek közelebb hozzák mindannyiunkhoz a karácsonyt.

Karácsony Szentendrén

Van egy ház, ahol egész évben karácsony van: „2010 óta Szentendre sétálóutcájának sárga színű sarokháza titkot rejt” – írják a Hubay Ház oldalán. A titok nem más, mint egy karácsonymúzeum. A falak között számtalan ünnepi dekoráció közül válogathatunk, hiszen az elmúlt években tízezernél is több fajta dísz fordult meg a bolt kínálatában. A világ minden tájáról érkeznek gömbök és tárgyak, „a német diótörők mellett jól megférnek a Fülöp-szigeteki manók, miközben a cseh és a lengyel üveggömbökön megcsillan az orosz faragott Mikulások arca” – olvasható a hubayhaz.com weboldalon. A bolt mellett azonban van egy kiállítóterem is, ahol déd- és nagyszüleink karácsonyfáit tekinthetjük meg, köztük sok-sok régi dekorációt és játékot.

 

23435077_1690708634314813_8772099958289774365_n
Fotó: Karácsonyház Facebook-oldala


Díszek Sisi városában

Már több mint 15 éve minden évben november elején nyit Gödöllőn az első és eredeti Karácsonyház®, ahol „300 négyzetméteren 9 szobában több, mint 10 országból válogatott karácsonyi dekorációs elemekkel, egyedülálló karácsonyi hangulattal és az aktuális trendeknek megfelelően feldíszített több mint húszféle karácsonyfával várják a látogatókat” – olvashatjuk a Karácsonyház oldalán. Az adventi időszakban minden hétvégén karácsonyváró kézműves foglalkozásokon készíthetjük el saját díszeinket, de olvashatunk többek között Sisiről is, aki december 24-én született és nagyon szerette Gödöllőn ünnepelni a karácsonyt.

 

Népmesék és legendák az év legszebb ünnepéről

Hogyan mesélnek a lappok, a mexikóiak, az olaszok, a franciák a karácsonyról? Bajzáth Mária Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról című könyvéből megtudhatjuk. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: A népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. A világ minden tájáról válogatott népmesék ünnepről, szeretetről, jócselekedetekről szólnak. A lappok meséje a fényről, a magyar legendák Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetek az ünnep erejéről. A felsoroltakon kívül, olvashatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról.

 

bear-1084043_960_720
Fotó: pixabay


A könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék.

 

A kötet jótékony célt szolgál: teljes bevétele a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyerekekért folytatott munkáját segíti. Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, a mesepedagógia szakértője, a sikeres Népmesekincstár-sorozat szerzője.


Versek a karácsonyról

Weöres Sándor verseiből válogat a Köszöntlek, karácsony című könyv. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: Jelen kötet a költő karácsonyi gondolatkörhöz, a télhez, az ünnephez, a családhoz, a szeretethez, valamint Istenhez kapcsolódó verseiből válogat. A versek mindegyike egyenként csillogtatja meg Weöres Sándor zseniális stílusát, egyedi, utánozhatatlan hangját, virtuozitását. Sajátos szemüvegén keresztül tekinti a világot, benne a karácsonyt és a hozzá kapcsolható fogalmakat, hogy aztán karcos, fanyar, iróniától, sőt néhol keserűségtől sem mentes hangon öntse formába sorait, melyeken mindentől függetlenül átsejlik örök humánuma. A költő vitathatatlan tehetségével megörökített élet és halál örök tánca, elválaszthatatlan kettőse adja meg magasságát és mélységét a válogatáskötetnek.


christmas-2988122_960_720
Fotó: pixabay

Fény az év legsötétebb időszakában

Az Ünnepeink: A karácsony (A World in Celebration – The Origin of Christmas) című kanadai dokumentumfilm 46 percben mesél az ünnep eredetéről. „Mai, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ünnepek fontosságáról. Pedig van-e szebb pillanat annál, mint amikor ott állunk szeretteinkkel a karácsonyfa alatt vagy éppen koccintunk az új évre a barátainkkal, amikor felköszöntjük az édesanyákat, a szülinaposokat, és amikor azokra emlékezünk egy gyertya meggyújtásával, akik már nincsenek közöttünk? Ezeknek a feledhetetlen perceknek az öröméért készülődünk olyan örömmel az ünnepekre a világ minden részén. A szokások mindenütt mások ugyan, de a különleges napok mindenhol ugyanolyan fontosak. Az év legsötétebb időszakában, amikor a legrövidebbek a nappalok gyertyák fényénél, karácsonyfa állításával és szeretteink megajándékozásával ünnepeljük a Megváltó születését, az egymást összekovácsoló szeretetet – és várjuk a fény újjászületését. Vajon mi ennek az ünnepnek az eredete, és milyen szokások fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző pontjain? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az egyórás dokumentumfilmből” – olvashatjuk a port.hu oldalon.

 

candle-2992645_960_720
Fotó: pixabay


A Három Királyok és a szegény pásztorok útja

Az első karácsony (Where Christmas Began) 2001-es angol dokumentumfilm, amely a karácsony varázslatát kutatja. „Végigjárja Mária és József, a Három Királyok és a szegény pásztorok útját, és elkíséri azt a sok száz zarándokot, akik ma mennek el Betlehembe, hogy felkeressék Jézus Krisztus születésének helyszínét. A film feltárja a bibliai történet mögött húzódó történelmi igazságot és a kereszténység kezdeteit jelentő eseményeket” – olvasható a port.hu portálon.A válogatást összeállította: Wéber Anikó

Borcsok_Anna_2_R
2019.09.19

Szeptember 20-án lesz az Ékszerek éjszakája, mely a kortárs ékszerművészet technikai, koncepcionális és formabontói aktualitásait mutatja be. Az idei program különlegességeiről és a szervezés kulisszatitkairól Börcsök Anna ékszertervezőt kérdeztük.

WPP_2019-9696

2019.09.19

A szenvedésről és kiszolgáltatottságról aligha mondana többet bármi a fotónál. Az embert érő szenvedést látni és láttatni kell, remélve, a befogadó eljut a megértésig, a szolidaritásig. Huszonöt ország 43 fotóriporterének 143 képe látható az idei World Press Photo kiállításon, amely csütörtöktől látható a Magyar Nemzeti Múzeumban.

csuvas_02

2019.09.18

Nekünk, magyaroknak, sokkal több közünk van a törökökhöz, mint azt valaha is gondoltuk. A Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány szeptember 20. és 22. között rendezi meg az első Gül Baba Kulturális Fesztivált, ahol a török-magyar kultúrából kaphat ízelítőt a színes programok iránt érdeklődő közönség. A változatos kínálatból ajánlunk most néhányat.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

A mindennapos éneklés elvével kapcsolatos kezdeményezéseket, tapasztalatokat összegzi ma a Magyar Állami Operaház által megszervezett O/A minikonferencia az Erkel Színházban. Azt is vizsgálják majd, hogy a most elkészült, bevezetés előtt álló nemzeti alaptanterv rendszerén belül létre tud-e jönni valamiféle összművészeti ismereteket oktató-elemző-népszerűsítő óratípus, s hogy annak milyen multimédiás és intézményi támogatása volna lehetséges. A konferencián előadást tart többek között Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Zsoldos Dávid zenetörténész, Kákay István, az Operaház képzési vezetője, Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti balett igazgatója, Hajzer Nikolett, az Operaház Gyermekkarának karnagya, Hoppál Péter, a Mindennapos Éneklés Bizottságának operatív vezetője szól, valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

Pecs_okereszteny_temeto

Az Eiffel Bazár és Klubban (1132 Budapest, Katona József utca 13.) pénteken 18.30-kor zenés beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vendég ezúttal Kollár-Klemencz László lesz.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma