Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2017.12.20

Milyen dekoráció került a karácsonyfára ötven évvel ezelőtt? Mit meséltek a világ különböző tájain az ünnepről, a szeretetről? Mi az eredete a karácsonynak? Milyen szokások fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a világ különböző pontjain? Filmeket, könyveket, kiállítást ajánlunk, melyek közelebb hozzák mindannyiunkhoz a karácsonyt.

Karácsony Szentendrén

Van egy ház, ahol egész évben karácsony van: „2010 óta Szentendre sétálóutcájának sárga színű sarokháza titkot rejt” – írják a Hubay Ház oldalán. A titok nem más, mint egy karácsonymúzeum. A falak között számtalan ünnepi dekoráció közül válogathatunk, hiszen az elmúlt években tízezernél is több fajta dísz fordult meg a bolt kínálatában. A világ minden tájáról érkeznek gömbök és tárgyak, „a német diótörők mellett jól megférnek a Fülöp-szigeteki manók, miközben a cseh és a lengyel üveggömbökön megcsillan az orosz faragott Mikulások arca” – olvasható a hubayhaz.com weboldalon. A bolt mellett azonban van egy kiállítóterem is, ahol déd- és nagyszüleink karácsonyfáit tekinthetjük meg, köztük sok-sok régi dekorációt és játékot.

 

23435077_1690708634314813_8772099958289774365_n
Fotó: Karácsonyház Facebook-oldala


Díszek Sisi városában

Már több mint 15 éve minden évben november elején nyit Gödöllőn az első és eredeti Karácsonyház®, ahol „300 négyzetméteren 9 szobában több, mint 10 országból válogatott karácsonyi dekorációs elemekkel, egyedülálló karácsonyi hangulattal és az aktuális trendeknek megfelelően feldíszített több mint húszféle karácsonyfával várják a látogatókat” – olvashatjuk a Karácsonyház oldalán. Az adventi időszakban minden hétvégén karácsonyváró kézműves foglalkozásokon készíthetjük el saját díszeinket, de olvashatunk többek között Sisiről is, aki december 24-én született és nagyon szerette Gödöllőn ünnepelni a karácsonyt.

 

Népmesék és legendák az év legszebb ünnepéről

Hogyan mesélnek a lappok, a mexikóiak, az olaszok, a franciák a karácsonyról? Bajzáth Mária Adventi népmesék és legendák – 24 ünnepváró történet a világ minden tájáról című könyvéből megtudhatjuk. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: A népmesék és legendák évezredek értékeit, nemzedékek tudását őrzik. Az örök életű történetek kiemelik az olvasót a mindennapokból, és minden korosztálynak örömet hoznak, nemcsak az Advent napjaira. A világ minden tájáról válogatott népmesék ünnepről, szeretetről, jócselekedetekről szólnak. A lappok meséje a fényről, a magyar legendák Jézus születéséről, cselekedeteiről, a szláv történetek az ünnep erejéről. A felsoroltakon kívül, olvashatunk még a gyűjteményben mexikói, olasz, cigány, lapp, orosz, eszkimó, ukrán, francia, cseh, norvég, perzsa történeteket az ünnep erejéről, az igazi vendégszeretetről és a valódi emberi kapcsolatok csodáiról.

 

bear-1084043_960_720
Fotó: pixabay


A könyv adventi kalendáriumként is használható, december első napjától karácsonyig minden napra jut egy történet. A huszonnégy történet az ünnepváró napokon lehetőséget teremt, meghitt, összebújós pillanatokra, és egy olyan különleges ajándékozásra, amelyben az is kap, aki ad, és az is ad, aki kap. Mesélni és mesét hallgatni mindenkinek öröm, a mese kicsinek-nagynak életre szóló ajándék.

 

A kötet jótékony célt szolgál: teljes bevétele a Meseközpont Alapítvány gyermekvédelmi gondozásban élő gyerekekért folytatott munkáját segíti. Bajzáth Mária a Meseközpont Alapítvány szakmai vezetője, a mesepedagógia szakértője, a sikeres Népmesekincstár-sorozat szerzője.


Versek a karácsonyról

Weöres Sándor verseiből válogat a Köszöntlek, karácsony című könyv. Ahogy a fülszövegben olvashatjuk: Jelen kötet a költő karácsonyi gondolatkörhöz, a télhez, az ünnephez, a családhoz, a szeretethez, valamint Istenhez kapcsolódó verseiből válogat. A versek mindegyike egyenként csillogtatja meg Weöres Sándor zseniális stílusát, egyedi, utánozhatatlan hangját, virtuozitását. Sajátos szemüvegén keresztül tekinti a világot, benne a karácsonyt és a hozzá kapcsolható fogalmakat, hogy aztán karcos, fanyar, iróniától, sőt néhol keserűségtől sem mentes hangon öntse formába sorait, melyeken mindentől függetlenül átsejlik örök humánuma. A költő vitathatatlan tehetségével megörökített élet és halál örök tánca, elválaszthatatlan kettőse adja meg magasságát és mélységét a válogatáskötetnek.


christmas-2988122_960_720
Fotó: pixabay

Fény az év legsötétebb időszakában

Az Ünnepeink: A karácsony (A World in Celebration – The Origin of Christmas) című kanadai dokumentumfilm 46 percben mesél az ünnep eredetéről. „Mai, rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfeledkezni az ünnepek fontosságáról. Pedig van-e szebb pillanat annál, mint amikor ott állunk szeretteinkkel a karácsonyfa alatt vagy éppen koccintunk az új évre a barátainkkal, amikor felköszöntjük az édesanyákat, a szülinaposokat, és amikor azokra emlékezünk egy gyertya meggyújtásával, akik már nincsenek közöttünk? Ezeknek a feledhetetlen perceknek az öröméért készülődünk olyan örömmel az ünnepekre a világ minden részén. A szokások mindenütt mások ugyan, de a különleges napok mindenhol ugyanolyan fontosak. Az év legsötétebb időszakában, amikor a legrövidebbek a nappalok gyertyák fényénél, karácsonyfa állításával és szeretteink megajándékozásával ünnepeljük a Megváltó születését, az egymást összekovácsoló szeretetet – és várjuk a fény újjászületését. Vajon mi ennek az ünnepnek az eredete, és milyen szokások fűződtek hozzá a történelem során? Hogyan ünneplik a karácsonyt a világ különböző pontjain? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az egyórás dokumentumfilmből” – olvashatjuk a port.hu oldalon.

 

candle-2992645_960_720
Fotó: pixabay


A Három Királyok és a szegény pásztorok útja

Az első karácsony (Where Christmas Began) 2001-es angol dokumentumfilm, amely a karácsony varázslatát kutatja. „Végigjárja Mária és József, a Három Királyok és a szegény pásztorok útját, és elkíséri azt a sok száz zarándokot, akik ma mennek el Betlehembe, hogy felkeressék Jézus Krisztus születésének helyszínét. A film feltárja a bibliai történet mögött húzódó történelmi igazságot és a kereszténység kezdeteit jelentő eseményeket” – olvasható a port.hu portálon.A válogatást összeállította: Wéber Anikó

Kantorok

2019.06.18

1958 óta ítélik oda a Balázs Béla-díjat a magyar filmszakma kiemelkedő szakembereinek. Idén nyolc filmes vehette át a díjat, köztük Nádorfi Lajos operatőr, akinek Kántorok című filmjét az Uránia Nemzeti Filmszínház június 11-én vetítette a díjazottak munkásságát bemutató sorozatban.

balett

2019.06.18

16 bemutató, 56-féle repertoárdarab, összesen 404 előadás. Az Opera művészei az Erkel Színházon és a próbaüzemben megnyílt Eiffel Műhelyházon kívül további három fővárosi helyszínen, 25 vidéki és 13 külhoni magyarlakta településen, valamint 9 külföldi nagyvárosban fordultak meg Dél-Koreától az Egyesült Államokig. Június 17-én az évzáró Csillagóra gálaesten az évad legkiemelkedőbb művészi teljesítményeit jutalmazták.

ek3

2019.06.18

Lee Olivér saját zenekarával, az ékkel robbant be a köztudatba, azonban az elmúlt években már számtalan más produkció kapcsán is hallhattuk a nevét. A Trillion és a Szeder mellett egyszálgitáros műsorát is egyre többen hallgatják, mellyel most az izraeli közönség előtt is bemutatkozhat. Interjú.

Ezüsttárgyak a történelmi Magyarországról címmel a 16. századtól a 20. század fordulójáig tekinti át a magyarországi ezüstművesség történetét a BÁV június 18-tól ingyenesen megtekinthető kiállítása. A tárlat a mindennapi használati eszközöktől a liturgikus tárgyakon át a gyűjtői ritkaságokig a legnagyobb ötvösmesterek virtuóz alkotásait vonultatja fel. A tizenkét jelentős hazai gyűjteményből származó, csaknem 150 alkotás reprezentatív képet ad a történelmi Magyarország 16. és 20. század közötti ötvösművészetéről.

Kőszínházi és független társulatok, valamint egyéni művészek nevezését is várja idén a Kaleidoszkóp VersFesztivál, amelyet október 16. és 20. között rendeznek meg a Váci Dunakanyar Színházban. A fődíj egymillió forint. Versszínházi előadásokkal június 30-ig, versmondással és versfilmekkel szeptember 30-ig lehet nevezni. A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása, valamint a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A programokat idén is színesítik majd verszenei koncertek, de lesznek étteremszínházi előadások, ifjúsági produkciók és performanszok is.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

A magyar klasszikus zene, népi zene és cigányzene legkiválóbb művészei együtt lépnek fel a Budai Vigadóban június 23-án.

unnamed_1

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Augusztus 17-20. között 33. alkalommal rendezik meg az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját, a Mesterségek Ünnepét. A Budavári Palotában szervezett, hajdani vásárok hangulatát idéző fesztivál idei díszvendég Japán, kiemelt témája pedig a lábbelikészítés lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma