2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.03.01

Kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni, zsonglőrködni? Nem természetfeletti képesség kell ehhez, hanem sok gyakorlás. Erre tanítja Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz két animátora a gyerekeket. A szakmailag és pedagógiailag is felkészült artistaművészek iskolákban és rendezvényeken is tartanak készségfejlesztő foglalkozásokat.

artistak1


Hornyák István tizenöt éve foglalkozik zsonglőrködéssel, több külföldi projektben vett részt, többnyire a Magyar Zsonglőr Egyesület Erasmus programjain Berlinben, Spanyolországban, Olaszországban és Luxemburgban, a zsonglőr oktatói továbbképzésen. Az így megszerzett tudást adja tovább a gyermekeknek. Tíz éve tart a kicsiknek cirkusztábort Gödöllőn, emellett Waldorf iskolákban és a Baross Imre Artistaképző Intézetben is oktatott zsonglőrködést.


Csürke Tibor tizenhat éve artistaművész. Miután végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben, talaj- és dobó-akrobatika, egykerekű és emelőszámával bejárta a világot, többek között fellépett Mexikóban, Hongkongban, Marokkóban, Olaszországban és németországi cirkuszfesztiválokon. Szeret tanítani és gyermekekkel foglalkozni, ezért jelentkezettkészségfejlesztő animátornak a Fővárosi Nagycirkusz pozíciójára.


Szinha53


Miből áll a munkátok a Fővárosi Nagycirkusznál?

Hornyák István: A Kárpát-medencében iskolákat keresünk fel, ahol a testnevelés- és táncórák egy részében megtanítjuk a gyermekeket többféle zsonglőreszközzel játszani, kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni. Rendezvényekre is ellátogatunk, például nemrég rész vettünk Zentán a III. Teátrum neked! elnevezésű színházi fesztiválon, ahol délelőttönként a gyermekeknek szóló előadások előtt és után tartottunk foglalkozásokat.


Egy iskolába többször is vissza szeretnénk menni, mert így tudnánk valóban értékeket átadni, hiszen nem lehet egy-két óra alatt megtanulni három labdával zsonglőrködni: fel kell építeni a tudást. Ezért azt is tervezzük, hogy az iskoláknál otthagyunk eszközöket, hogy akkor is tudjanak gyakorolni a gyerekek, amikor nem vagyunk jelen. Az a célunk, hogy sikerélményeket szerezzenek a fiatalok, miközben népszerűsítjük a cirkuszművészetet. Remélhetőleg többen kedvet kapnak közülük ahhoz, hogy ezt a pályát válasszák.


Szinha49


Hogy fogadták a programot?

Eddig nagyon jól, a zentai színházi fesztiválon is azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek imádják a cirkuszt. Szeretik a bemutatóinkat, és tetszik nekik, hogy odajöhetnek hozzánk, megfoghatják az eszközöket, amikkel az artisták dolgoznak. Szeretnénk, ha nem éreznék távolinak a cirkusz világát, és hitet szeretnénk adni nekik, hogy ők is képesek a trükkök elsajátítására és nemcsak erre, hanem bármi másra is. Hatványozottan igaz ez akkor, ha kisebb településekre látogatunk el, ahol nehezebb sorsú gyerekekkel találkozunk, akik számára nagyon fontos, hogy legyen önbizalmuk. Tehát nemcsak a kognitív képességeiket fejlesztjük és népszerűsítjük a cirkuszművészetet, hanem megtanítjuk azt is, hogyan legyenek következetesek, amit az élet több területén is hasznosítani tudnak.


cirkuszpedagogia_1


Milyen korcsoportok számára zajlik az oktatás?

Csürke Tibor: Eredetileg nyolcévestől tizenhat éves korig hirdettük meg a készségfejlesztő foglalkozásokat, de Zentán hatéves gyerekekkel és szülőkkel is gyakoroltunk. Az optimális a tíz éven felüli korcsoport, mert náluk már fejlett a mozgáskoordináció, és képesek figyelni akár egy órán keresztül is. A tíz éven aluliakkal más gyakorlatokat végzünk, náluk inkább a játékosságra helyezzük a hangsúlyt, amivel az ügyességüket fejlesztjük.


Szekáry Zsuzsanna

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma