GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.03.01

Kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni, zsonglőrködni? Nem természetfeletti képesség kell ehhez, hanem sok gyakorlás. Erre tanítja Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz két animátora a gyerekeket. A szakmailag és pedagógiailag is felkészült artistaművészek iskolákban és rendezvényeken is tartanak készségfejlesztő foglalkozásokat.

artistak1


Hornyák István tizenöt éve foglalkozik zsonglőrködéssel, több külföldi projektben vett részt, többnyire a Magyar Zsonglőr Egyesület Erasmus programjain Berlinben, Spanyolországban, Olaszországban és Luxemburgban, a zsonglőr oktatói továbbképzésen. Az így megszerzett tudást adja tovább a gyermekeknek. Tíz éve tart a kicsiknek cirkusztábort Gödöllőn, emellett Waldorf iskolákban és a Baross Imre Artistaképző Intézetben is oktatott zsonglőrködést.


Csürke Tibor tizenhat éve artistaművész. Miután végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben, talaj- és dobó-akrobatika, egykerekű és emelőszámával bejárta a világot, többek között fellépett Mexikóban, Hongkongban, Marokkóban, Olaszországban és németországi cirkuszfesztiválokon. Szeret tanítani és gyermekekkel foglalkozni, ezért jelentkezettkészségfejlesztő animátornak a Fővárosi Nagycirkusz pozíciójára.


Szinha53


Miből áll a munkátok a Fővárosi Nagycirkusznál?

Hornyák István: A Kárpát-medencében iskolákat keresünk fel, ahol a testnevelés- és táncórák egy részében megtanítjuk a gyermekeket többféle zsonglőreszközzel játszani, kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni. Rendezvényekre is ellátogatunk, például nemrég rész vettünk Zentán a III. Teátrum neked! elnevezésű színházi fesztiválon, ahol délelőttönként a gyermekeknek szóló előadások előtt és után tartottunk foglalkozásokat.


Egy iskolába többször is vissza szeretnénk menni, mert így tudnánk valóban értékeket átadni, hiszen nem lehet egy-két óra alatt megtanulni három labdával zsonglőrködni: fel kell építeni a tudást. Ezért azt is tervezzük, hogy az iskoláknál otthagyunk eszközöket, hogy akkor is tudjanak gyakorolni a gyerekek, amikor nem vagyunk jelen. Az a célunk, hogy sikerélményeket szerezzenek a fiatalok, miközben népszerűsítjük a cirkuszművészetet. Remélhetőleg többen kedvet kapnak közülük ahhoz, hogy ezt a pályát válasszák.


Szinha49


Hogy fogadták a programot?

Eddig nagyon jól, a zentai színházi fesztiválon is azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek imádják a cirkuszt. Szeretik a bemutatóinkat, és tetszik nekik, hogy odajöhetnek hozzánk, megfoghatják az eszközöket, amikkel az artisták dolgoznak. Szeretnénk, ha nem éreznék távolinak a cirkusz világát, és hitet szeretnénk adni nekik, hogy ők is képesek a trükkök elsajátítására és nemcsak erre, hanem bármi másra is. Hatványozottan igaz ez akkor, ha kisebb településekre látogatunk el, ahol nehezebb sorsú gyerekekkel találkozunk, akik számára nagyon fontos, hogy legyen önbizalmuk. Tehát nemcsak a kognitív képességeiket fejlesztjük és népszerűsítjük a cirkuszművészetet, hanem megtanítjuk azt is, hogyan legyenek következetesek, amit az élet több területén is hasznosítani tudnak.


cirkuszpedagogia_1


Milyen korcsoportok számára zajlik az oktatás?

Csürke Tibor: Eredetileg nyolcévestől tizenhat éves korig hirdettük meg a készségfejlesztő foglalkozásokat, de Zentán hatéves gyerekekkel és szülőkkel is gyakoroltunk. Az optimális a tíz éven felüli korcsoport, mert náluk már fejlett a mozgáskoordináció, és képesek figyelni akár egy órán keresztül is. A tíz éven aluliakkal más gyakorlatokat végzünk, náluk inkább a játékosságra helyezzük a hangsúlyt, amivel az ügyességüket fejlesztjük.


Szekáry Zsuzsanna

plakat003

Latabar_Kalman

2019.03.24

Latabár Kálmán, a magyar operettjátszás állócsillaga nemcsak játékával, de már a megjelenésével, jellegzetesen huncut mosolyával is derűt csalt a szórakozásra vágyó közönség arcára. Játszani akart, ez volt élete fő mozgatórugója. A „Latyi” becenevet állítólag ő aggatta magára, miután egy gyermekműsorban Latyi Matyit, a furfangos cukrászinast játszotta. Sárdi Mihállyal, a Budapesti Operettszínház igazgatói főtanácsadójával beszélgettünk a különleges tehetségű táncos-komikus színészről.

Piacsek_bacsi_poharazgat

2019.03.24

Az Antal-Lusztig-gyűjteményből válogatott Rippl-Rónai-festményekből nyílt kiállítás március 20-án Kecskeméten, a Bozsó Gyűjteményben. A tárlat érdekessége, hogy a modern magyar festészet egyik vezéralakjának életművét egy gyűjtő szemszögéből mutatja be.

Marton_Aron_arckep

2019.03.24

Zágoni Balázs Márton Áron első ötven évéről szóló dokumentumfilmje kincsvadászattal indul: miként lehetséges, hogy a filmkockával egyidőben született Márton Áronról – legalábbis püspökké szentelése előtt – nincs mozgókép-felvétel? Balázs elindul kideríteni, és közben lázasan keres bár egy celluloid-töredéket, valami mozgót a papról. Ferenczi Szilárd írása.

14. alkalommal rendezték meg Prágában március 21-24. között a Young Bohemia Kórusfesztivált, amelyen 16 ország 24 együttese vett részt. Egyetlen magyar kórusként a Marczibányi téri Kodály Iskola Leánykara képviselte hazánkat, nagy sikerrel.

A remek állapotban fennmaradt, 518 millió éves ősmaradványok – köztük több mint 50, eddig ismeretlen faj, medúzák, ízeltlábúak és moszatok – segíthetnek jobban megismerni az állatok korai evolúciójának folyamatát. A Földön nagyjából 542 millió évvel ezelőtt következett be az úgynevezett kambriumi robbanás, a ma élő állatok őseinek és komplex ökorendszereknek felbukkanása.

24 darab, felbecsülhetetlen értékű, reneszánsz kori falfestményt talált a délnyugat-lengyelországi Wroclaw közelében egy lengyel férfi. Az építési vállalkozó egy Struga nevű faluban lévő palota helyreállításakor fedezte fel az 500 éves portrékat: a palota hajdani báltermét fedő barokk kupola maradványait akarta leemelni, amikor megakadt a szeme a régi vakolat alól kilátszódó festményeken. A nagyjából 50 négyzetméteren elterülő, 24-28 portré közül eddig csupán tízet sikerült feltárni, és azonosítani a rajta szereplő alakot. A bálterem egyik oldalán Szilézia középkori uralkodóinak, a másikon négy római császárnak a képe látható.

A válogatásban a nagy filmfesztiválok versenyprogramjában szereplő művek mellett a közelmúlt fontos alkotásai és könnyedebb, szórakoztató filmek is helyet kaptak. Részletek itt.

Magyar Örökség díjjal ismerték el a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum munkáját. Az oklevelet szombaton Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át.

Februárban színházi szabadegyetem indult útjára a Stúdió K és Dunszt.sk szervezésében. A programokon elismert esztéták, kritikusok és alkotók a közönség aktív közreműködésével igyekeznek feltérképezni a kortárs színházi jelenségeket, illetve a szakma egészét érintő problémákat. A következő, április 1-jén alkalmon a színházi intézményrendszeren belüli konfliktusok a téma.

kerekasztal_aprilis_1

Április 12. és 14. között harmadik alkalommal rendezik meg a Pont Fesztivált a Várkert Bazárban koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, filmvetítéssel, kiállításokkal és számos ingyenes programmal.

A zenekar friss dalait mutatja be június 9-én az Akvárium Klubban.

Április 10-13. között 11. alkalommal rendezik meg Marosvásárhelyen a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivált.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma