hangf_spotify_banner_728x90

2019.03.01

Kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni, zsonglőrködni? Nem természetfeletti képesség kell ehhez, hanem sok gyakorlás. Erre tanítja Csürke Tibor és Hornyák István, a Fővárosi Nagycirkusz két animátora a gyerekeket. A szakmailag és pedagógiailag is felkészült artistaművészek iskolákban és rendezvényeken is tartanak készségfejlesztő foglalkozásokat.

artistak1


Hornyák István tizenöt éve foglalkozik zsonglőrködéssel, több külföldi projektben vett részt, többnyire a Magyar Zsonglőr Egyesület Erasmus programjain Berlinben, Spanyolországban, Olaszországban és Luxemburgban, a zsonglőr oktatói továbbképzésen. Az így megszerzett tudást adja tovább a gyermekeknek. Tíz éve tart a kicsiknek cirkusztábort Gödöllőn, emellett Waldorf iskolákban és a Baross Imre Artistaképző Intézetben is oktatott zsonglőrködést.


Csürke Tibor tizenhat éve artistaművész. Miután végzett a Baross Imre Artistaképző Intézetben, talaj- és dobó-akrobatika, egykerekű és emelőszámával bejárta a világot, többek között fellépett Mexikóban, Hongkongban, Marokkóban, Olaszországban és németországi cirkuszfesztiválokon. Szeret tanítani és gyermekekkel foglalkozni, ezért jelentkezettkészségfejlesztő animátornak a Fővárosi Nagycirkusz pozíciójára.


Szinha53


Miből áll a munkátok a Fővárosi Nagycirkusznál?

Hornyák István: A Kárpát-medencében iskolákat keresünk fel, ahol a testnevelés- és táncórák egy részében megtanítjuk a gyermekeket többféle zsonglőreszközzel játszani, kötélen járni, gólyalábazni, egykerekűn biciklizni. Rendezvényekre is ellátogatunk, például nemrég rész vettünk Zentán a III. Teátrum neked! elnevezésű színházi fesztiválon, ahol délelőttönként a gyermekeknek szóló előadások előtt és után tartottunk foglalkozásokat.


Egy iskolába többször is vissza szeretnénk menni, mert így tudnánk valóban értékeket átadni, hiszen nem lehet egy-két óra alatt megtanulni három labdával zsonglőrködni: fel kell építeni a tudást. Ezért azt is tervezzük, hogy az iskoláknál otthagyunk eszközöket, hogy akkor is tudjanak gyakorolni a gyerekek, amikor nem vagyunk jelen. Az a célunk, hogy sikerélményeket szerezzenek a fiatalok, miközben népszerűsítjük a cirkuszművészetet. Remélhetőleg többen kedvet kapnak közülük ahhoz, hogy ezt a pályát válasszák.


Szinha49


Hogy fogadták a programot?

Eddig nagyon jól, a zentai színházi fesztiválon is azt tapasztaltuk, hogy a gyerekek imádják a cirkuszt. Szeretik a bemutatóinkat, és tetszik nekik, hogy odajöhetnek hozzánk, megfoghatják az eszközöket, amikkel az artisták dolgoznak. Szeretnénk, ha nem éreznék távolinak a cirkusz világát, és hitet szeretnénk adni nekik, hogy ők is képesek a trükkök elsajátítására és nemcsak erre, hanem bármi másra is. Hatványozottan igaz ez akkor, ha kisebb településekre látogatunk el, ahol nehezebb sorsú gyerekekkel találkozunk, akik számára nagyon fontos, hogy legyen önbizalmuk. Tehát nemcsak a kognitív képességeiket fejlesztjük és népszerűsítjük a cirkuszművészetet, hanem megtanítjuk azt is, hogyan legyenek következetesek, amit az élet több területén is hasznosítani tudnak.


cirkuszpedagogia_1


Milyen korcsoportok számára zajlik az oktatás?

Csürke Tibor: Eredetileg nyolcévestől tizenhat éves korig hirdettük meg a készségfejlesztő foglalkozásokat, de Zentán hatéves gyerekekkel és szülőkkel is gyakoroltunk. Az optimális a tíz éven felüli korcsoport, mert náluk már fejlett a mozgáskoordináció, és képesek figyelni akár egy órán keresztül is. A tíz éven aluliakkal más gyakorlatokat végzünk, náluk inkább a játékosságra helyezzük a hangsúlyt, amivel az ügyességüket fejlesztjük.


Szekáry Zsuzsanna

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

otthon_R

2019.05.25

A szülő a gyerekkönyvek hatalmas kínálata láttán joggal gondolhatja, hogy az ideális könyv megtalálása majdhogynem lehetetlen, fáradságos vállalkozás. Ebben segíthet, hogy időnként szakmai listákat készítenek – a Gyermekirodalom.hu oldal nemrég hozta nyilvánosságra az idei Top50-es listáját. Erről választottunk öt kiemelkedő könyvet.

jatekfesztival_R

2019.05.24

Május utolsó hétvégéje a gyermekekről szól. Május 25-én és 26-án a fővárosban és országszerte változatos és izgalmas programokkal ünneplik a legkisebbeket. A budapesti és vidéki események közül válogattunk: lesznek színházi, szabadtéri, tűzoltós és BKV-buszos, valamint mesés programok is.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Nagyszabású orosz ikonkiállítás nyílt a ljubljanai Városi Múzeumban. A világhírű orosz ikonfestészet remekei közül 85 látható a szeptember 15-ig nyitva tartó tárlaton. Oroszország három legnagyobb múzeumából, az Állami Tretyjakov Galériából, a Szergijev Poszad-i Állami Történeti Múzeumból és a Jarozslavli Művészeti Múzeumból összeválogatott ikonok egyedülálló betekintést nyújtanak az orosz kultúrába és szellemiségbe.

Londonban, a Királynő Galériájában rendezett tárlaton Leonardo több mint 200 rajzát lehet megtekinteni, a kiállítás anyaga a brit Királyi Gyűjteményből származik. A Leonardo-rajzok és -vázlatok a 17. században uralkodó II. Károly idején kerültek a Királyi Gyűjteménybe a Loire-völgyéből, ahol a művész 1519. május 2-án Franciaországban bekövetkezett halála után őrizték azokat. A tárlaton több híres műve vázlatai is szerepelnek, köztük az Utolsó vacsorához és a Salvador mundi című Krisztus-portréhoz készült rajzok.

Az elmúlt egy évben, mióta a román kormány az új filmtámogatási programját elindította, már 31 produkció számára ítéltek meg összesen mintegy 120 millió lej (8,2 milliárd forint) támogatást. A keretösszegre 70 román és külföldi produkció pályázott, ebből 31 projektnek 120 millió lej értékben meg is ítélték. A román filmtámogatási program 2020 végéig tart, az éves keretösszeg 50 millió euró (16,3 milliárd forint).

Az Instagram oldalára feltöltött videó tanúsága szerint Velencében mutatta be legújabb installációját a street art rejtőzködő brit művésze, Banksy, aki ezúttal a nagy tengerjáróhajók és a lagúnák városának „viharos kapcsolatát" dolgozta fel. „Saját standot állítok a Velencei Biennálén" – írta Banksy a posztban.

Egymilliomodik látogatóját köszöntötte pénteken a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum, amelynek látogatószáma az elmúlt években meghaladta az évi 160 ezer főt. A 2007-ben megnyílt intézmény 2016-ban és 2018-ban is a legnépszerűbb magyarországi múzeum volt a Tripadvisor utazási portál listáján, múzeumi tevékenységét a szakmai bizottságok is elismerik. A Sziklakórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt egészen 2002-ig.

Az izraeli származású Berlinben élő énekesnőt a szláv népzenétől Marilyn Mansonig sokféle műfaj inspirálja. Moran Magal nem fél szokatlan kombinációkban vegyíteni a zenei stílusokat. Izgalmas zenei fúzióval érkezik a Zsidó Művészeti Napokra, május 27-én 19 órakor a Columbus Hajó színpadán ad koncertet.

Moran_Magal

Új zenei anyagot mutat be Szirtes Edina Mókus a Modern Art Orchestrával közösen. A Music à la Pangea című lemez dalait először május 26-án, vasárnap 19.30-kor a Budapest Music Centerben hallhatja a közönség.

Gárdonyi Géza halhatatlan regénye nyomán készült Egri csillagok című musicalt eddig ötven helyszínen, több mint kétszázezer néző előtt mutatták be itthon és határainkon túl, Csíksomlyón és az Egri vár történelmi falai között évről évre sikerrel játsszák a darabot. Május 26-án 18.00-kor a Budapest Arénában is megtekintheti a közönség.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma