Debut_Dij_2019

2017.11.21

Harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg 2018-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivált, mely március 30-tól április 22-ig klasszikus, jazz- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és képzőművészeti programokkal, hazai és külföldi sztárokkal várja a közönséget. A jegyek már kaphatóak az összművészeti seregszemlére, a részletekről a november 21-ei sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.

18_04_03-04_Familie_Floz_Hotel_Paradiso_c_Simona_Fossi
FAMILIE FLÖZ: Hotel Paradiso
Fotó: Simona Fossi


A Budapesti Tavaszi Fesztivál számokban: három hét, 150 program, 40 helyszín, 38. alkalom. A következő fesztivál sem lesz programok híján: tavasszal premierekre, nemzetközi koprodukciókra lehet jegyet váltani. A rendezvényt 1981-ben tartották meg először, és az elmúlt csaknem négy évtizedben Közép-Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát, és mára olyan eseményekkel említhető egy mondatban, mint a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. Az eseménysorozat részleteiről a Művészetek Palotájában november 21-én megrendezett sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.


„Négy évvel ezelőtt, amikor belevágtunk Bán Teodórával, nagyon fontos volt számunkra, hogy ne pusztán kulturális fesztivált rendezzünk, hanem olyan kiemelkedő eseménysorozatot, amely komoly turisztikai vonzerővel bír nemcsak a külföldi, de a hazai érdeklődők számára is. Tulajdonképpen ezzel is elkezdjük stimulálni a hazai kulturális turizmust abban a reményben, hogy az igényes kultúra iránt érdeklődők pozitív hatással lesznek az egész városra” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a november 21-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a fesztivál célja egyrészt a magyar művészek megismertetése, másrészt együttműködés külföldi művészekkel a hazai produkciókban.


_D0A5366_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mindig nagy hangsúlyt kap Liszt Ferenc és munkássága, ez idén sem lesz másként: a 2018-as rendezvénysorozatot a Szent Erzsébet legendája című oratórium nyitja meg, melyet több kamarakoncert is követ. „Kötelességünk, hogy az örökséget, amelyet elődeinktől kaptunk és a múltból hoztunk, életre keltsük és továbbadjuk a jövő nemzedékeinek. Ilyen örökségünk Liszt Ferenc is, és bár a születési helyét illetően Ausztriával versengünk a zeneszerzőért, életének jelentős szeletét Budapesten töltötte, így sok kapcsolódása van a városhoz, ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában is mindig ő áll” – tette hozzá.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál mindemellett évfordulókat is ünnepel, a 2018-as évre kettő is jutott: az első világháború befejezésének, valamint Leonard Bernstein, a West Side Story zeneszerzője születésének százéves évfordulójára is megemlékezik – Bernsteintől A Quiet Place című művét hallhatjuk a fesztiválon.


_D0A5288_Copy


A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője még nagyobb rálátást adott a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelentőségére. „Úgy gondolom, hogy Budapest olyan kiváló szellemi, történelmi és építészeti értékekkel rendelkező város, amely még végtelen lehetőségeket biztosíthat a számunkra. A Budapesti Tavaszi Fesztivál is azokat az értékeket kívánja megmutatni, amelyeknek központja az ember maga. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül a nagyközönséget vonzó események azok, amelyek meghatározzák egy város identitását. Fontos, hogy minden egyes mikrókörnyezetben ott legyen a kultúra, a művészet, hiszen ebből táplálkozunk, ebből építjük fel önmagunkat, a családunkat, a napjainkat és a jövőnket” – mondta az ügyvezető. Kiemelte, hogy a játszóhelyek és a kőszínházak repertoárjában nagy szerepet kapnak a premierek és a külföldi társulatok fellépései. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kültéren is folytatódik: a záróprogram keretében a város különböző kulturális intézményeitől indul séta az Andrássy úton át a Hősök teréig zenével és tánccal körítve.


Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón visszautalt Káel Csaba szavaira, és a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozta a Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán. „Ma egy turista minél több élményt szeretne szerezni egy adott desztinációban az útja során, így a tömegturizmus mellé belép egy újfajta turizmus is, amelynek fontos eleme a kultúra. A fiatalok körében is megjelenik olyan célcsoport, amelyik kifejezetten keresi a helyi értékeket: az épített, a természeti és a kulturális értékeket, a helyi designt, a kreatívipart, a divatot, de ugyanúgy a kortárs és a klasszikus zenét is. És ha mindezt egy helyen világszínvonalon megtalálja, akkor az adott város nagyon könnyen felkerülhet az utazók térképére” – mondta Bánhegyi Zsófia. Hozzátette: Budapestnek ezen térképre való felhelyezése a cél, melyre jó eszköz a Budapesti Tavaszi Fesztivál, hiszen nemcsak a gazdaságra hat pozitívan, de mivel az üzleti és a kulturális turizmus egyre közelebb kerül egymáshoz, az ország turizmusát is fellendítheti. Kiemelte: 2016-ban összesen négymillió turista látogatta meg hazánkat.


_D0A5328_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30. és április 22. között mintegy 40 helyszínen, 150 programmal, számos kiváló hazai művésszel és a világ több pontjáról érkező világsztárral várja az érdeklődőket. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a képzőművészet rajongói a Budapest Art Week programjait élvezhetik, a népi hagyományok iránt érdeklődők a Pont Fesztivál eseményein vehetnek részt, melynek középpontjában a húsvét áll majd.


A Budapesti Tavasz Fesztivál vendégei lesznek többek közt a Berlini Filharmonikusok, női karmesterek, Wayne McGregor brit tánczseni, Kurt Elling Grammy-díjas jazzikon Passion World című albumával, a FAMILIE FLÖZ groteszk és gyönyörű maszkok társulata, Kovalik Balázs a Hasse Artaserse című operájával – melyet németországi premierje után pár nappal itthon is bemutat –, Yuja Wang kínai extravagáns zongoravirtuóz, valamint Yefim Bronfman Grammy-díjas izraeli-amerikai zongoraművész és a Bécsi Filharmonikusok.


További részletek, a programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán találhatóak, és jegyet vásárolni is itt lehet.Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond

lukoviczky

NFZ_2

2019.04.24

Hét bérletet hirdet meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar A zene kaland! mottójú 2019/20-as évadára, melynek rezidens művésze Rost Andrea operaénekes lesz – jelentette be Hamar Zsolt zeneigazgató az évadot ismertető szerdai sajtótájékoztatón Budapesten, amelyen mások mellett Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is részt vett.

Walitzky_Tamas._R

2019.04.24

Az 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennále idén 110 éves Magyar Pavilonjában, a Ludwig Múzeum szervezésében egy olyan művész kiállítása lesz látható, aki egyszerre merít inspirációt a fotótörténeti múltból és használja a képalkotás legmodernebb technikáit.

Anger_Zsolt_R

2019.04.24

„Soha nem lesz fogalmunk róla, mi van a másik ember fejében, bármennyi könyvet olvasunk is el, vagy színdarabot nézünk végig” – állítja Anger Zsolt rendező, színművész. Hogy az övében éppen most mi jár, azt viszont elárulta.

Tavaly az akadémiát megrázó szexuális zaklatási és kiszivárogtatási botrány miatt elhalasztották a díj átadását. Az akadémia több tagja és vezetője is lemondott, de azóta több új taggal gyarapodott a testület, amelynek szabályzata is megújult. Így a tavalyi és az idei díjazottat együtt, október 10-én nevezik meg.

A Kamara Virtuózok évada május 3-tól látható péntek esténként a Duna Televízió és a Duna World műsorán. Az idei évadban az együttzenélés öröme kerül a középpontba. Nem lesznek előválogatók és elődöntők, hat adást láthatnak majd a nézők. Az első ötben a zsűri dönt a továbbjutásról úgy, hogy mindegyik adásban kiesik egy formáció. Azonban minden adásban egy zsűritagnak lehetősége lesz arra, hogy kedvenc csapatát megmentse a kieséstől. Az élő döntőben a közönség választhatja ki az évad abszolút győztesét a három legjobb formáció közül.

Az ukrán hatóságok Kijevben megtalálták és lefoglalták Paul Signac francia impresszionista festő tavaly az észak-franciaországi Nancy múzeumából ellopott festményét. A Rochelle kikötője című, 1915-ben készült olajképre egy kijevi lakásban bukkantak, amely az egyik, gyilkossággal vádolt elkövetőé lehet. A festmény utáni nyomozás során rábukkantak számos más műalkotásra is.

A Csianghszi tartományban talált falmaradványok között a Ming-dinasztia (1368-1644) két uralkodójának idejéről való, ritka királyi porcelánok töredékeire bukkantak. A porcelánmanufaktúra szigorú rendszerben működött, ha az uralkodók nem találták megfelelőnek az elkészült porcelántárgyakat, azokat be kellett zúzni, és el kellett temetni.

A rendező a Magyar Nemzeti Filmalap Fast Forward Programjának következő állomásán ad elő május 1-jén. Barry Levinson nevéhez olyan klasszikusok fűződnek, mint a Jó reggelt, Vietnám! az Esőember és a Bugsy. Paterno című filmjében legutóbb Al Pacinóval dolgozott újra együtt Rév Marcell magyar operatőr kamerája előtt. Jelenleg a 24. mozifilmjét forgatja Budapesten Harry Haft címmel, Ben Foster főszereplésével. A 2017-ben indult Fast Forward Program szervezésében már 31 szakmai program valósult meg 19 filmes területre fókuszálva. Az elmúlt két évben szervezett workshopokon és előadásokon eddig mintegy 3000 filmes vett részt.

Mától szombatig tartanak a második alkalommal megrendezett Érzékenyítő Fesztivál programjai a Veszprémi Petőfi Színházban. Idén a színházművészet mellett a könnyűzene és a táncművészet, valamint élettörténetek is előtérbe kerülnek.

Heisenbergk

Április 26-27-én rendezik meg a Jövő utcája című programsorozatot a Corvin sétányon. Az ingyenes tudományos kiállításon a jövő technológiáival és trendjeivel találkozhatnak az érdeklődők és kiderül, hogy milyen készségekre és alapismeretekre van szükség ahhoz, hogy a következő évtizedekben otthonosan mozogjunk és boldoguljunk.

A hagyományok szerint április 24-én, Szent György napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a hajtásokat a város előjáróinak Kőszegen; 1740-től rajzolják be szabad kézzel azokat a Szőlő Jövésnek Könyvébe. Az ünnepet nemzetközi borverseny vezette fel, szerdán pedig a Borok házától zenés kísérettel vonul menet a Jurisics térre, ahol a városháza előtt bemutatják az idei szőlőhajtásokat. Ezt követően a Jurisics-vár lovagtermében zajlik majd a berajzolás ceremóniája, amelyet ünnepi műsor követ.

Hat napon keresztül szól a dixieland muzsika Salgótarjánban, minden korosztályt megszólító műsorkínálattal. Csütörtökön beavató koncertek lesznek középiskolás fiatalok számára a Windsingers vokálegyüttes közreműködésével, majd este a Gruop'n'swing Gengszterkorzió című előadása a József Attila Művelődési Központban.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma