NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.11.21

Harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg 2018-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivált, mely március 30-tól április 22-ig klasszikus, jazz- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és képzőművészeti programokkal, hazai és külföldi sztárokkal várja a közönséget. A jegyek már kaphatóak az összművészeti seregszemlére, a részletekről a november 21-ei sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.

18_04_03-04_Familie_Floz_Hotel_Paradiso_c_Simona_Fossi
FAMILIE FLÖZ: Hotel Paradiso
Fotó: Simona Fossi


A Budapesti Tavaszi Fesztivál számokban: három hét, 150 program, 40 helyszín, 38. alkalom. A következő fesztivál sem lesz programok híján: tavasszal premierekre, nemzetközi koprodukciókra lehet jegyet váltani. A rendezvényt 1981-ben tartották meg először, és az elmúlt csaknem négy évtizedben Közép-Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát, és mára olyan eseményekkel említhető egy mondatban, mint a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. Az eseménysorozat részleteiről a Művészetek Palotájában november 21-én megrendezett sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.


„Négy évvel ezelőtt, amikor belevágtunk Bán Teodórával, nagyon fontos volt számunkra, hogy ne pusztán kulturális fesztivált rendezzünk, hanem olyan kiemelkedő eseménysorozatot, amely komoly turisztikai vonzerővel bír nemcsak a külföldi, de a hazai érdeklődők számára is. Tulajdonképpen ezzel is elkezdjük stimulálni a hazai kulturális turizmust abban a reményben, hogy az igényes kultúra iránt érdeklődők pozitív hatással lesznek az egész városra” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a november 21-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a fesztivál célja egyrészt a magyar művészek megismertetése, másrészt együttműködés külföldi művészekkel a hazai produkciókban.


_D0A5366_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mindig nagy hangsúlyt kap Liszt Ferenc és munkássága, ez idén sem lesz másként: a 2018-as rendezvénysorozatot a Szent Erzsébet legendája című oratórium nyitja meg, melyet több kamarakoncert is követ. „Kötelességünk, hogy az örökséget, amelyet elődeinktől kaptunk és a múltból hoztunk, életre keltsük és továbbadjuk a jövő nemzedékeinek. Ilyen örökségünk Liszt Ferenc is, és bár a születési helyét illetően Ausztriával versengünk a zeneszerzőért, életének jelentős szeletét Budapesten töltötte, így sok kapcsolódása van a városhoz, ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában is mindig ő áll” – tette hozzá.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál mindemellett évfordulókat is ünnepel, a 2018-as évre kettő is jutott: az első világháború befejezésének, valamint Leonard Bernstein, a West Side Story zeneszerzője születésének százéves évfordulójára is megemlékezik – Bernsteintől A Quiet Place című művét hallhatjuk a fesztiválon.


_D0A5288_Copy


A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője még nagyobb rálátást adott a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelentőségére. „Úgy gondolom, hogy Budapest olyan kiváló szellemi, történelmi és építészeti értékekkel rendelkező város, amely még végtelen lehetőségeket biztosíthat a számunkra. A Budapesti Tavaszi Fesztivál is azokat az értékeket kívánja megmutatni, amelyeknek központja az ember maga. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül a nagyközönséget vonzó események azok, amelyek meghatározzák egy város identitását. Fontos, hogy minden egyes mikrókörnyezetben ott legyen a kultúra, a művészet, hiszen ebből táplálkozunk, ebből építjük fel önmagunkat, a családunkat, a napjainkat és a jövőnket” – mondta az ügyvezető. Kiemelte, hogy a játszóhelyek és a kőszínházak repertoárjában nagy szerepet kapnak a premierek és a külföldi társulatok fellépései. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kültéren is folytatódik: a záróprogram keretében a város különböző kulturális intézményeitől indul séta az Andrássy úton át a Hősök teréig zenével és tánccal körítve.


Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón visszautalt Káel Csaba szavaira, és a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozta a Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán. „Ma egy turista minél több élményt szeretne szerezni egy adott desztinációban az útja során, így a tömegturizmus mellé belép egy újfajta turizmus is, amelynek fontos eleme a kultúra. A fiatalok körében is megjelenik olyan célcsoport, amelyik kifejezetten keresi a helyi értékeket: az épített, a természeti és a kulturális értékeket, a helyi designt, a kreatívipart, a divatot, de ugyanúgy a kortárs és a klasszikus zenét is. És ha mindezt egy helyen világszínvonalon megtalálja, akkor az adott város nagyon könnyen felkerülhet az utazók térképére” – mondta Bánhegyi Zsófia. Hozzátette: Budapestnek ezen térképre való felhelyezése a cél, melyre jó eszköz a Budapesti Tavaszi Fesztivál, hiszen nemcsak a gazdaságra hat pozitívan, de mivel az üzleti és a kulturális turizmus egyre közelebb kerül egymáshoz, az ország turizmusát is fellendítheti. Kiemelte: 2016-ban összesen négymillió turista látogatta meg hazánkat.


_D0A5328_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30. és április 22. között mintegy 40 helyszínen, 150 programmal, számos kiváló hazai művésszel és a világ több pontjáról érkező világsztárral várja az érdeklődőket. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a képzőművészet rajongói a Budapest Art Week programjait élvezhetik, a népi hagyományok iránt érdeklődők a Pont Fesztivál eseményein vehetnek részt, melynek középpontjában a húsvét áll majd.


A Budapesti Tavasz Fesztivál vendégei lesznek többek közt a Berlini Filharmonikusok, női karmesterek, Wayne McGregor brit tánczseni, Kurt Elling Grammy-díjas jazzikon Passion World című albumával, a FAMILIE FLÖZ groteszk és gyönyörű maszkok társulata, Kovalik Balázs a Hasse Artaserse című operájával – melyet németországi premierje után pár nappal itthon is bemutat –, Yuja Wang kínai extravagáns zongoravirtuóz, valamint Yefim Bronfman Grammy-díjas izraeli-amerikai zongoraművész és a Bécsi Filharmonikusok.


További részletek, a programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán találhatóak, és jegyet vásárolni is itt lehet.Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma