2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.11.21

Harmincnyolcadik alkalommal rendezik meg 2018-ban a Budapesti Tavaszi Fesztivált, mely március 30-tól április 22-ig klasszikus, jazz- és könnyűzenei koncertekkel, színházi és képzőművészeti programokkal, hazai és külföldi sztárokkal várja a közönséget. A jegyek már kaphatóak az összművészeti seregszemlére, a részletekről a november 21-ei sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.

18_04_03-04_Familie_Floz_Hotel_Paradiso_c_Simona_Fossi
FAMILIE FLÖZ: Hotel Paradiso
Fotó: Simona Fossi


A Budapesti Tavaszi Fesztivál számokban: három hét, 150 program, 40 helyszín, 38. alkalom. A következő fesztivál sem lesz programok híján: tavasszal premierekre, nemzetközi koprodukciókra lehet jegyet váltani. A rendezvényt 1981-ben tartották meg először, és az elmúlt csaknem négy évtizedben Közép-Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát, és mára olyan eseményekkel említhető egy mondatban, mint a Prágai Tavasz és a Bécsi Ünnepi Hetek. Az eseménysorozat részleteiről a Művészetek Palotájában november 21-én megrendezett sajtótájékoztatón tudtunk meg többet.


„Négy évvel ezelőtt, amikor belevágtunk Bán Teodórával, nagyon fontos volt számunkra, hogy ne pusztán kulturális fesztivált rendezzünk, hanem olyan kiemelkedő eseménysorozatot, amely komoly turisztikai vonzerővel bír nemcsak a külföldi, de a hazai érdeklődők számára is. Tulajdonképpen ezzel is elkezdjük stimulálni a hazai kulturális turizmust abban a reményben, hogy az igényes kultúra iránt érdeklődők pozitív hatással lesznek az egész városra” – mondta Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a november 21-ei sajtótájékoztatón. Hozzátette: a fesztivál célja egyrészt a magyar művészek megismertetése, másrészt együttműködés külföldi művészekkel a hazai produkciókban.


_D0A5366_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mindig nagy hangsúlyt kap Liszt Ferenc és munkássága, ez idén sem lesz másként: a 2018-as rendezvénysorozatot a Szent Erzsébet legendája című oratórium nyitja meg, melyet több kamarakoncert is követ. „Kötelességünk, hogy az örökséget, amelyet elődeinktől kaptunk és a múltból hoztunk, életre keltsük és továbbadjuk a jövő nemzedékeinek. Ilyen örökségünk Liszt Ferenc is, és bár a születési helyét illetően Ausztriával versengünk a zeneszerzőért, életének jelentős szeletét Budapesten töltötte, így sok kapcsolódása van a városhoz, ezért a Budapesti Tavaszi Fesztivál fókuszában is mindig ő áll” – tette hozzá.


A Budapesti Tavaszi Fesztivál mindemellett évfordulókat is ünnepel, a 2018-as évre kettő is jutott: az első világháború befejezésének, valamint Leonard Bernstein, a West Side Story zeneszerzője születésének százéves évfordulójára is megemlékezik – Bernsteintől A Quiet Place című művét hallhatjuk a fesztiválon.


_D0A5288_Copy


A sajtótájékoztatón Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője még nagyobb rálátást adott a Budapesti Tavaszi Fesztivál jelentőségére. „Úgy gondolom, hogy Budapest olyan kiváló szellemi, történelmi és építészeti értékekkel rendelkező város, amely még végtelen lehetőségeket biztosíthat a számunkra. A Budapesti Tavaszi Fesztivál is azokat az értékeket kívánja megmutatni, amelyeknek központja az ember maga. Azt gondolom, hogy nem feltétlenül a nagyközönséget vonzó események azok, amelyek meghatározzák egy város identitását. Fontos, hogy minden egyes mikrókörnyezetben ott legyen a kultúra, a művészet, hiszen ebből táplálkozunk, ebből építjük fel önmagunkat, a családunkat, a napjainkat és a jövőnket” – mondta az ügyvezető. Kiemelte, hogy a játszóhelyek és a kőszínházak repertoárjában nagy szerepet kapnak a premierek és a külföldi társulatok fellépései. A Budapesti Tavaszi Fesztivál kültéren is folytatódik: a záróprogram keretében a város különböző kulturális intézményeitől indul séta az Andrássy úton át a Hősök teréig zenével és tánccal körítve.


Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón visszautalt Káel Csaba szavaira, és a kulturális turizmus fontosságát hangsúlyozta a Budapesti Tavaszi Fesztivál kapcsán. „Ma egy turista minél több élményt szeretne szerezni egy adott desztinációban az útja során, így a tömegturizmus mellé belép egy újfajta turizmus is, amelynek fontos eleme a kultúra. A fiatalok körében is megjelenik olyan célcsoport, amelyik kifejezetten keresi a helyi értékeket: az épített, a természeti és a kulturális értékeket, a helyi designt, a kreatívipart, a divatot, de ugyanúgy a kortárs és a klasszikus zenét is. És ha mindezt egy helyen világszínvonalon megtalálja, akkor az adott város nagyon könnyen felkerülhet az utazók térképére” – mondta Bánhegyi Zsófia. Hozzátette: Budapestnek ezen térképre való felhelyezése a cél, melyre jó eszköz a Budapesti Tavaszi Fesztivál, hiszen nemcsak a gazdaságra hat pozitívan, de mivel az üzleti és a kulturális turizmus egyre közelebb kerül egymáshoz, az ország turizmusát is fellendítheti. Kiemelte: 2016-ban összesen négymillió turista látogatta meg hazánkat.


_D0A5328_Copy


A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30. és április 22. között mintegy 40 helyszínen, 150 programmal, számos kiváló hazai művésszel és a világ több pontjáról érkező világsztárral várja az érdeklődőket. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a képzőművészet rajongói a Budapest Art Week programjait élvezhetik, a népi hagyományok iránt érdeklődők a Pont Fesztivál eseményein vehetnek részt, melynek középpontjában a húsvét áll majd.


A Budapesti Tavasz Fesztivál vendégei lesznek többek közt a Berlini Filharmonikusok, női karmesterek, Wayne McGregor brit tánczseni, Kurt Elling Grammy-díjas jazzikon Passion World című albumával, a FAMILIE FLÖZ groteszk és gyönyörű maszkok társulata, Kovalik Balázs a Hasse Artaserse című operájával – melyet németországi premierje után pár nappal itthon is bemutat –, Yuja Wang kínai extravagáns zongoravirtuóz, valamint Yefim Bronfman Grammy-díjas izraeli-amerikai zongoraművész és a Bécsi Filharmonikusok.


További részletek, a programok a Budapesti Tavaszi Fesztivál oldalán találhatóak, és jegyet vásárolni is itt lehet.Révy Orsolya

Fotó: Csákvári Zsigmond

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma