kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.02.08

Vannak klasszikusok, amelyek minden korban megszólítják a közönséget, mindig magára ismerhet bennük az ember, jó és titkolt tulajdonságaival egyaránt. Ilyen Molière komédiája, a Tartuffe, amely néha félelmetesen, néha mulatságosan, néha együttérző fájdalommal a becsapottak iránt, de mindig elementáris színpadi erővel szólal meg. A Veszprémi Petőfi Színházban február 8-án bemutatott komédiát Marton László rendezte.

1tartuffe3


A manipulációnak minden korban sokan sokféleképpen áldozatul esnek. Tartuffe képmutatása, átejtési képessége korokon, társadalmakon átívelő. Van az emberben egy eredendő hit, nevezhetjük vakhitnek, amely a nyilvánvalóról sem látja be, hogy ördögi és hazug. Még a katasztrófa pillanatában sem ismeri fel súlyos tévedését. Ilyen Orgon, a családfő, aki szerettei egzisztenciáját, jövőjét is kockáztatja hiszékenysége miatt, és vele szemben áll a mindenre elszánt, az erkölcsösség nevében fellépő, mindenen átgázoló, tehetséges manipulátor, Tartuffe.


Ők ketten az emberi személyiség két szélsőséges oldalát testesítik meg. Ahogy változnak az idők, korok, eszmék, társadalmi körülmények, úgy változnak velük kettejük lényeges tulajdonságai. Nevetünk rajtuk és borzongunk, mert a bennünk is rejtőzködő tulajdonságainkból alkotta meg Molière ezt a két örökérvényű szereplőt és róluk szóló komédiáját.

 

1tartuffe4


Marton László elmondta, hogy Molière zseniális komédiája, a Tartuffe már az ősbemutató idején rendkívüli vihart kavart, hol betiltották, hol ismét engedélyezték. A rendező szerint ez a remekmű olyan, mint egy különleges csiszolt gyémánt. Mindig mást és újat láttat az idők folyton változó fénytörésében, a szövegből és a kialakuló szituációkból felfedezett rétegek pedig váratlan, a mához szóló felismeréseket, roppant szórakoztató újdonságokat kínálnak.


„Ebben mindenki segítségére lesz a nagyszerű művészekből és tehetséges fiatalokból álló szereposztás, az a remek csapat, amellyel inspiráló együtt dolgozni” – fogalmazott a rendező.


1tartuffe5


Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész több változatban is látta már a Tartuffe-öt, de még nem játszotta. „Ez a mű a világ drámairodalmában a Hamlet, a Három nővér és a Faust mellé helyezhető. Szerteágazó, bonyolult alkotás, és természetesen sokféleképpen el lehet játszani. Marton Lászlóval utoljára több mint harminc éve dolgoztam együtt. A Vígszínházban, pályakezdőként számos jelentős közös munkánk volt, az akkori fiatal, ambiciózus fiatalemberből pedig nagy tudású, bölcs mester lett mára. Velünk együtt bontja ki minden szerep összetettségét, hiszen nem sémákat szeretnénk eljátszani, a figurákat nem egy ecsetvonással, hanem többféle színnel, többféle igazsággal rajzoljuk meg” fejtette ki a címszerepet játszó színművész.


„Ahhoz, hogy Tartuffe szerepéhez megérkezzek, be kell járnom egy utat. Ezek a nagy feladatok nyújtanak lehetőséget egy színész számára a megújulásra, arra, hogy leporolja magát és újra a mostani próbákon is érzett csupa jó energiákkal folytassa a dolgát. Úgy érzem, hogy az értékes, szórakoztató és elgondolkodtató előadás szakmai értelemben is sok meglepetést tartogathat” – vélekedett.


1tartuffe7


Lukács Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész Orgont játssza. „Egyszer mosolyogni és nevetni lehet az előadáson, jóízűen konstatálni a szatíra és a humor jegyeit, a következő pillanatokban pedig vészjóslóan minden megfordul és éles drámai szituációba csap át a történet. Ez a hullámzás igaz Orgon szerepére is, amelyet először formálhatok meg. Negyvenöt évig dolgoztam Marton Lászlóval, sok felejthetetlen, nagyformátumú előadást készítettünk együtt. Egyik első szerepem szintén egy Molière-darabhoz, A nők iskolájához kapcsolódik, amit szintén Marton László rendezett.”


1tartuffe9-903x677

 

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész Cléante szerepét formálja meg az előadásban. Mint elmondta, a szerző műve tökéletesen megírt, ma is érvényes darab, amelyet avatott mesterként Marton László állít színpadra. A vele eltöltött próbaidőszak mindannyiunk számára megerősítő kurzus is egyben, amely során a színészi gondolkodás, a hiteles játékra való törekvés tökéletesedhet Vas István nagyszerű fordításának tolmácsolásával. Lukács Sándorral együtt haladni ezen az úton, Gáspár Sándor Tartuffe-jével megküzdeni a színpadon, Szombathy Gyula ízléses játékát a próbán megcsodálni, Zsurzs Kati remek alakítását megélni, mind nagy ajándék.


1tartuffe1

 

A bemutatóhoz kapcsolódva Tartuffe a képzőművészek szemével címmel nyílt kiállítás a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában a Herendi Vizuális Műhely és a Csopaki Képzőművészeti Egyesület munkáiból.

 

Forrás és további informciók: petofiszinhaz.hu

Képek forrása: veol.hu

reich_karoly

2019.07.22

Megesett már veled, hogy egy könyvet nem a tartalma, hanem a benne található grafikák miatt vettél a kezedbe? Hogy egy borító annyira elbűvölt, hogy csak amiatt megvásároltad a kötetet? Idén első alkalommal illusztrációs fesztivált rendeznek, melyre konkrét szövegre reflektáló képalkotásokkal lehet pályázni. Az irodalmi illusztrációk kiállításában és díjazásában a Petőfi Irodalmi Múzeum is részt vállal. Révész Emese művészettörténésszel beszélgettünk.

designweek_3
2019.07.22

Idén október 4–13. között 16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapest fesztivált, Magyarország legnagyobb designeseményét. Cél a tervezők és a vállalkozások együttműködésének ösztönzése, valamint a szemléletformálás.

_D0A0078_Copy

2019.07.22

A tudomány és a művészet kapcsolata évszázadok óta inspirálja az alkotókat, az innovációk hatása pedig még sohasem volt ennyire kézzelfogható, mint napjainkban. A szentendrei MANK Galériában kortárs művészek naprakész reakcióiból és kísérletezéseiből nyílt kiállítás, melyről a tárlat kurátoraival, Cserhalmi Luca esztétával és Roskó Mária iparművésszel beszélgettünk. Interjú.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

Tibai-Takács János dédunokáival beszélget Lájer Vera művészettörténész a családi életműkutatásról a Napsütötte Tabán című kiállításon július 23-án 18 órakor a Virág Benedek Házban. Az Ő volt a dédapánk című eseményt a Kuckóban tartják, a belépés ingyenes.

A legkorábbi eddig ismert falusi mecsetet találták meg a Rahat nevű izraeli beduin városnál. A szakemberek szerint különösen ritka közel-keleti leletre bukkantak, amelyet valószínűleg egykor a helyi földművesek használtak. A mecset az Izrael földjén végbement kulturális és vallási változásokról is tanúskodik, az iszlám vallás térfoglalásáról, a 636-os jarmúki csatát követő térségbeli hódításáról.

A sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet szervezésében Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás ma 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. Az összeállítás a 2019-es Székely Vágtán rendezett kiállításon volt látható először, mely betekintést nyújt a Mikes-ménes évszázados hányatott történetébe az 1700 évektől az első világháborúig, valamint a háromszéki gazdák lovas életébe.

Mozart szülővárosában különböző helyszíneken megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Fesztivál. Míg a 43 napos fesztivál fizetős koncertjeire akár 440 euróba (143 ezer forintba) is kerülhetnek a jegyek, a szombati programokért, köztük barokk és kortárs zenei koncertekért, nem kellett fizetnie a nézőknek. A Salzburgi Fesztivál a világ egyik legjelentősebb előadóművészeti eseménye. Az idei programban 42 opera, 55 színházi előadás és 81 koncert szerepel. A szervezők 237 ezer jegyet kínálnak a közönségnek.

Szamaritánus egyházi énekek, számi sámánzene, a mexikói Son jarocho stílus, de Jón-tenger menti kisázsiai dallamok is megszólalnak augusztus 1–4. között a Méra World Music Fesztivál csűrszínpadán.

mera-vassvik

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma