2019.02.08

Vannak klasszikusok, amelyek minden korban megszólítják a közönséget, mindig magára ismerhet bennük az ember, jó és titkolt tulajdonságaival egyaránt. Ilyen Molière komédiája, a Tartuffe, amely néha félelmetesen, néha mulatságosan, néha együttérző fájdalommal a becsapottak iránt, de mindig elementáris színpadi erővel szólal meg. A Veszprémi Petőfi Színházban február 8-án bemutatott komédiát Marton László rendezte.

1tartuffe3


A manipulációnak minden korban sokan sokféleképpen áldozatul esnek. Tartuffe képmutatása, átejtési képessége korokon, társadalmakon átívelő. Van az emberben egy eredendő hit, nevezhetjük vakhitnek, amely a nyilvánvalóról sem látja be, hogy ördögi és hazug. Még a katasztrófa pillanatában sem ismeri fel súlyos tévedését. Ilyen Orgon, a családfő, aki szerettei egzisztenciáját, jövőjét is kockáztatja hiszékenysége miatt, és vele szemben áll a mindenre elszánt, az erkölcsösség nevében fellépő, mindenen átgázoló, tehetséges manipulátor, Tartuffe.


Ők ketten az emberi személyiség két szélsőséges oldalát testesítik meg. Ahogy változnak az idők, korok, eszmék, társadalmi körülmények, úgy változnak velük kettejük lényeges tulajdonságai. Nevetünk rajtuk és borzongunk, mert a bennünk is rejtőzködő tulajdonságainkból alkotta meg Molière ezt a két örökérvényű szereplőt és róluk szóló komédiáját.

 

1tartuffe4


Marton László elmondta, hogy Molière zseniális komédiája, a Tartuffe már az ősbemutató idején rendkívüli vihart kavart, hol betiltották, hol ismét engedélyezték. A rendező szerint ez a remekmű olyan, mint egy különleges csiszolt gyémánt. Mindig mást és újat láttat az idők folyton változó fénytörésében, a szövegből és a kialakuló szituációkból felfedezett rétegek pedig váratlan, a mához szóló felismeréseket, roppant szórakoztató újdonságokat kínálnak.


„Ebben mindenki segítségére lesz a nagyszerű művészekből és tehetséges fiatalokból álló szereposztás, az a remek csapat, amellyel inspiráló együtt dolgozni” – fogalmazott a rendező.


1tartuffe5


Gáspár Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész több változatban is látta már a Tartuffe-öt, de még nem játszotta. „Ez a mű a világ drámairodalmában a Hamlet, a Három nővér és a Faust mellé helyezhető. Szerteágazó, bonyolult alkotás, és természetesen sokféleképpen el lehet játszani. Marton Lászlóval utoljára több mint harminc éve dolgoztam együtt. A Vígszínházban, pályakezdőként számos jelentős közös munkánk volt, az akkori fiatal, ambiciózus fiatalemberből pedig nagy tudású, bölcs mester lett mára. Velünk együtt bontja ki minden szerep összetettségét, hiszen nem sémákat szeretnénk eljátszani, a figurákat nem egy ecsetvonással, hanem többféle színnel, többféle igazsággal rajzoljuk meg” fejtette ki a címszerepet játszó színművész.


„Ahhoz, hogy Tartuffe szerepéhez megérkezzek, be kell járnom egy utat. Ezek a nagy feladatok nyújtanak lehetőséget egy színész számára a megújulásra, arra, hogy leporolja magát és újra a mostani próbákon is érzett csupa jó energiákkal folytassa a dolgát. Úgy érzem, hogy az értékes, szórakoztató és elgondolkodtató előadás szakmai értelemben is sok meglepetést tartogathat” – vélekedett.


1tartuffe7


Lukács Sándor Kossuth-díjas, érdemes művész Orgont játssza. „Egyszer mosolyogni és nevetni lehet az előadáson, jóízűen konstatálni a szatíra és a humor jegyeit, a következő pillanatokban pedig vészjóslóan minden megfordul és éles drámai szituációba csap át a történet. Ez a hullámzás igaz Orgon szerepére is, amelyet először formálhatok meg. Negyvenöt évig dolgoztam Marton Lászlóval, sok felejthetetlen, nagyformátumú előadást készítettünk együtt. Egyik első szerepem szintén egy Molière-darabhoz, A nők iskolájához kapcsolódik, amit szintén Marton László rendezett.”


1tartuffe9-903x677

 

Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész Cléante szerepét formálja meg az előadásban. Mint elmondta, a szerző műve tökéletesen megírt, ma is érvényes darab, amelyet avatott mesterként Marton László állít színpadra. A vele eltöltött próbaidőszak mindannyiunk számára megerősítő kurzus is egyben, amely során a színészi gondolkodás, a hiteles játékra való törekvés tökéletesedhet Vas István nagyszerű fordításának tolmácsolásával. Lukács Sándorral együtt haladni ezen az úton, Gáspár Sándor Tartuffe-jével megküzdeni a színpadon, Szombathy Gyula ízléses játékát a próbán megcsodálni, Zsurzs Kati remek alakítását megélni, mind nagy ajándék.


1tartuffe1

 

A bemutatóhoz kapcsolódva Tartuffe a képzőművészek szemével címmel nyílt kiállítás a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában a Herendi Vizuális Műhely és a Csopaki Képzőművészeti Egyesület munkáiból.

 

Forrás és további informciók: petofiszinhaz.hu

Képek forrása: veol.hu

Gellert_1929

2019.02.20

Az 1918-ban átadott Gellért szálló szobáiban már volt telefon és cselédhívó, amely a megszokottól eltérően csak fényjelzést adott. Az eredeti épületben tenisz- és minigolfpálya is volt, amelyeket később hullám- és pezsgőfürdővé alakítottak. Ilyen és ehhez hasonló érdekességeket tudhattunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gellért 100 című kiállításan tartott vezetésen.

nemzeti_tancszinhaz

2019.02.20

Négyévnyi gyerekkihordásnak nevezi, és 15 évvel a Müpa megnyitása után most a Nemzeti Táncszínházat is portfóliója top épületének tartja Zoboki Gábor építész. Soha nem tudja elengedni a műveit, szakmáját épp annyira tartja művészetnek, mint iparágnak. Az általa megálmodott, vadonatúj teátrum február 15-én óriási érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit. A tánc új otthonra talált Magyarországon.

callas_G_r
2019.02.20

A címszerep beszélő neve élvezetet jelent, de ez megtévesztő, mert Giocondának nincs sok oka az örömre. A tenor rejtegetni próbálja a kilétét, a librettista pedig álnevet használ, ám Verdi Giocondája így is az egyik legőszintébb és egyszersmind az egyik legszenvedélyesebb olasz operatragédia.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Február 21-22-én Értékeld a látogatót! címmel szakmai fórumra várja a természeti és kulturális területen dolgozókat a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete. A fórum a közönségmérés aktuális kérdéseivel és a látogatókutatás módszereivel foglalkozik.

csm_18_Boczen_

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma