NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.05.31

Művészeti mesterszakos diplomamunkának indult a figyelemzavarral és hiperaktivitással élők fejlesztésére szolgáló Fabrico társasjáték, ami június 3-ig a szentendrei MANK Galéria Érzékeny terek című kiállításán is kipróbálható. Lengyel Anna Polly mesterszakos diplomamunkája továbbfejlesztésén, piaci bevezetésén a Blank Design keretében jelenleg ketten dolgoznak: a végzett hallgató mellett Csizmazia András. Kérdéseinkre az ötletgazda válaszolt.

Erzekeny_terek_2
Érzékeny terek kiállítás a MANK-ban
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A Fabrico asszociációs játék fontos része az Érzékeny terek című kiállításnak, amelyet rendszeresen kipróbálnak a MANK Galériába érkező látogatók, csoportok tagjai. Milyen érdeklődés övezi egyébként a társasjátékot?

Nagy örömömre a társasjátékot egyre nagyobb érdeklődés övezi, a két évvel ezelőtti, a formatervező mesterszakos diplomavédésem után többen megkerestek a Fabricóval kapcsolatban, sok-sok pozitív visszajelzést kaptam. Ezután némi szélcsend következett, egészen a 2018-as Design Hétig, amikor a Veszprémi Csikász Galériában állíthattuk ki a társasjátékot. Mivel itt is rengeteg érdeklődővel találkoztunk, elkezdett formálódni bennünk a gondolat, hogy hogyan lehetne nagyobb közönséghez, elsősorban a célcsoporthoz eljuttatni a Fabricót. Nagy köszönettel tartozunk ezért a MANK-nak, hiszen az Érzékeny terek című kiállításon olyan közegben jelenhetett meg a társasjáték, ahol kiemelt fontossággal bír a hátránnyal élő társadalmi csoportokkal való együttműködés, segítségnyújtás. Az egyre növekvő érdeklődés miatt, és mivel Csizmazia Andrással együtt mindketten szerelemprojektként éljük meg a Fabricót, 2019-től a Blank Design keretein belül dolgozunk a továbbfejlesztésén.


Fabrico_3
Fabrico asszosziációs játék
Fotó forrása: MOME Design Facebook oldala


Mi ösztönözte a játék elkészítését, amelyet figyelemzavarral és hiperaktivitással élők számára fejlesztettek ki?

A hiperaktivitással és a figyelemzavarral 2015-ben kezdetem el foglalkozni behatóbban, ekkor nyertem felvételt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező mesterszakára. Azt kutattam, vajon az iskolai környezet és a pedagógusok mennyire felkészültek a hiperaktív gyerekekkel való foglalkozás terén, és mi lenne a leginkább megfelelő osztályterem, közeg a számukra. Miközben a kutatást végeztem, számos nagyszerű szakirodalom akadt a kezembe a témával kapcsolatban, többek között dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék című kötete, amely olvasása közben ráeszméltem, hogy kisebb mértékben magam is figyelemzavaros vagyok, illetve voltam, és ez visszamenőleg sok mindent megmagyarázott gyerekkoromban. Érzékeltem, hogy ez egy olyan probléma, amellyel tervezőként is érdemes lenne foglalkozni, ráadásul az ismeretségi körömben egyre több kisgyereket diagnosztizálnak hiperaktivitással. Szerettem volna tehát egy olyan eszközt alkotni, ami segít a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral, azaz az ADHD-val élő gyermekeknek a tünetegyüttes csökkentésében.


Fabrico_5
Fotó forrása: MOME Design Facebook oldala


Szakértők bevonásával történt a játék fejlesztése. Miként képzelhetjük el ezt a munkát?
Ez a gyakorlatban nagyon sok konzultációt jelent, elsősorban pszichológus szakértőkkel egyeztettem. A tervezést ugyanis egy féléves kutatás előzte meg, ez alatt az idő alatt a kutatásom fókuszában többek között az ADHD-és gyerekek számára létező terápiafajták feltérképezése állt. A kutatás alatt lehetőségem nyílt arra, hogy először külső megfigyelőként legyek jelen, majd segédkeztem szenzoros integrációs terápiás foglalkozás megtartásában, így erről a terápiatípusról a szakirodalmi forrásokon kívül személyesen megélt helyzetek alapján is véleményt tudtam alkotni. Ezek mellett a kutatások során alkalmam volt dr. Páli Judit pedagógiai szakpszichológussal konzultálni, aki már 20 éve foglalkozik játékterápiával, vele beszélgettünk a játékos úton való fejlesztés hatékonyságában rejlő lehetőségekről. Az egész tervezési folyamatot többek között egyik kedves pszichológus barátnőm, Vig Luca kísérte végig, az Ő biztatása és segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a Fabrico.


Peto_Intezet_a_MANK-ban
Gyermekfoglalkozás az Érzékeny terek kiállításon a MANK-ban
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A tapasztalatok azt mutatják, a játék a célcsoporton túl mindenki számára hasznos lehet. Milyen kompetenciákat fejleszt ez a eszköz?

A Fabrico négy kompetenciát fejleszt: a finommotorikus képességet, mivel a megoldásokat meg kell építeni, a taktilitást, vagyis a tapintást, mivel ezek az építőelemek többféle felületi érdességűek, és a játékosoknak tapogatással kell felismerniük és kiválasztaniuk a megoldás kirakásához megfelelő elemeket, társasjáték lévén a szociális kompatibilitást, ezeken kívül a figyelmi képességet is fejleszti, hiszen asszociációs játékról beszélünk.


erzekeny_terek_plakat
 

A játék elkészítése óta, biztos vagyok benne, hogy számos dicsérő szót érdemeltek ki. Volt köztük olyan, ami különösen megható volt az Önök számára?

Nagy örömömre eddig csak pozitív visszajelzés érkezett a Fabricoról, de a legmeghatóbb és legmeghatározóbb élmények közé tartozik a játék első tesztelése, hiszen a célcsoportnak történő bemutatás kulcsfontosságú volt számomra. Miután kész lett a termék prototípusa, lehetőségünk nyílt intézményes környezetben, a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskolában 8-10 éves ADHD-és gyerekekkel letesztelni a társasjátékot. Egyrészről öröm volt nézni, hogy a társasjátékot ekkora figyelem övezi, hiszen az alapvető játékidőnél jóval tovább játszottak vele a gyermekek, másrészt látványos volt, ahogy az önbizalomhiányosabb diákok a közös játékélmény hatására megnyílnak, figyelnek társaikra és magabiztosabban nyilvánulnak meg.


Az Érzékeny terek című kiállítás finisszázsán, június 3-án 14.00 órakor a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szakmai napot tart, majd 17.00 órától Dabi-Farkas Rita kurátor tárlatvezetést tart. Részletek itt.


Kassak_muzeum_Gorgona_1959-1968-7530

2019.09.23

A Gorgona csoport művészekből és más értelmiségiekből álló, titkos nyilvános közösség volt a keleti és a nyugati blokk határán, Zágrábban. Munkásságukkal a hazai közönség már a Ludwig Múzeum 2017-es El nem kötelezett művészet című kiállításán megismerkedhetett, a Kassák Múzeum mostani kiállításán pedig még mélyebbre áshatjuk magunkat a csoport tevékenységébe.

mila_haugova

2019.09.23

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 2006 óta hirdet műfordítási pályázatot, amelyre idén a szlovák Mila Haugová Magenta versének fordítását várták. A diszkrét kulturális utalásokkal teli versről, a pályázatról és a műfordítás buktatóiról a zsűri két tagjával, Haluska Veronkával és Vörös Istvánnal beszélgettünk.

PINKPONILO_1

2019.09.23

16. alkalommal rendezik meg a Design Hét Budapestet október 4. és 13. között. A rendezvény egyik leginkább várt programja a Nyitott Studiók, ahol a látogatók tizenöt vállalkozás kulisszái mögé betekintve kaphatnak képet az ötleteléstől a megvalósításig tartó munkáról.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma