kultura.hu_banner_herend_002uj

2019.05.31

Művészeti mesterszakos diplomamunkának indult a figyelemzavarral és hiperaktivitással élők fejlesztésére szolgáló Fabrico társasjáték, ami június 3-ig a szentendrei MANK Galéria Érzékeny terek című kiállításán is kipróbálható. Lengyel Anna Polly mesterszakos diplomamunkája továbbfejlesztésén, piaci bevezetésén a Blank Design keretében jelenleg ketten dolgoznak: a végzett hallgató mellett Csizmazia András. Kérdéseinkre az ötletgazda válaszolt.

Erzekeny_terek_2
Érzékeny terek kiállítás a MANK-ban
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond

A Fabrico asszociációs játék fontos része az Érzékeny terek című kiállításnak, amelyet rendszeresen kipróbálnak a MANK Galériába érkező látogatók, csoportok tagjai. Milyen érdeklődés övezi egyébként a társasjátékot?

Nagy örömömre a társasjátékot egyre nagyobb érdeklődés övezi, a két évvel ezelőtti, a formatervező mesterszakos diplomavédésem után többen megkerestek a Fabricóval kapcsolatban, sok-sok pozitív visszajelzést kaptam. Ezután némi szélcsend következett, egészen a 2018-as Design Hétig, amikor a Veszprémi Csikász Galériában állíthattuk ki a társasjátékot. Mivel itt is rengeteg érdeklődővel találkoztunk, elkezdett formálódni bennünk a gondolat, hogy hogyan lehetne nagyobb közönséghez, elsősorban a célcsoporthoz eljuttatni a Fabricót. Nagy köszönettel tartozunk ezért a MANK-nak, hiszen az Érzékeny terek című kiállításon olyan közegben jelenhetett meg a társasjáték, ahol kiemelt fontossággal bír a hátránnyal élő társadalmi csoportokkal való együttműködés, segítségnyújtás. Az egyre növekvő érdeklődés miatt, és mivel Csizmazia Andrással együtt mindketten szerelemprojektként éljük meg a Fabricót, 2019-től a Blank Design keretein belül dolgozunk a továbbfejlesztésén.


Fabrico_3
Fabrico asszosziációs játék
Fotó forrása: MOME Design Facebook oldala


Mi ösztönözte a játék elkészítését, amelyet figyelemzavarral és hiperaktivitással élők számára fejlesztettek ki?

A hiperaktivitással és a figyelemzavarral 2015-ben kezdetem el foglalkozni behatóbban, ekkor nyertem felvételt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező mesterszakára. Azt kutattam, vajon az iskolai környezet és a pedagógusok mennyire felkészültek a hiperaktív gyerekekkel való foglalkozás terén, és mi lenne a leginkább megfelelő osztályterem, közeg a számukra. Miközben a kutatást végeztem, számos nagyszerű szakirodalom akadt a kezembe a témával kapcsolatban, többek között dr. Máté Gábor: Szétszórt elmék című kötete, amely olvasása közben ráeszméltem, hogy kisebb mértékben magam is figyelemzavaros vagyok, illetve voltam, és ez visszamenőleg sok mindent megmagyarázott gyerekkoromban. Érzékeltem, hogy ez egy olyan probléma, amellyel tervezőként is érdemes lenne foglalkozni, ráadásul az ismeretségi körömben egyre több kisgyereket diagnosztizálnak hiperaktivitással. Szerettem volna tehát egy olyan eszközt alkotni, ami segít a figyelemhiányos hiperaktivitási zavarral, azaz az ADHD-val élő gyermekeknek a tünetegyüttes csökkentésében.


Fabrico_5
Fotó forrása: MOME Design Facebook oldala


Szakértők bevonásával történt a játék fejlesztése. Miként képzelhetjük el ezt a munkát?
Ez a gyakorlatban nagyon sok konzultációt jelent, elsősorban pszichológus szakértőkkel egyeztettem. A tervezést ugyanis egy féléves kutatás előzte meg, ez alatt az idő alatt a kutatásom fókuszában többek között az ADHD-és gyerekek számára létező terápiafajták feltérképezése állt. A kutatás alatt lehetőségem nyílt arra, hogy először külső megfigyelőként legyek jelen, majd segédkeztem szenzoros integrációs terápiás foglalkozás megtartásában, így erről a terápiatípusról a szakirodalmi forrásokon kívül személyesen megélt helyzetek alapján is véleményt tudtam alkotni. Ezek mellett a kutatások során alkalmam volt dr. Páli Judit pedagógiai szakpszichológussal konzultálni, aki már 20 éve foglalkozik játékterápiával, vele beszélgettünk a játékos úton való fejlesztés hatékonyságában rejlő lehetőségekről. Az egész tervezési folyamatot többek között egyik kedves pszichológus barátnőm, Vig Luca kísérte végig, az Ő biztatása és segítsége nélkül nem jöhetett volna létre a Fabrico.


Peto_Intezet_a_MANK-ban
Gyermekfoglalkozás az Érzékeny terek kiállításon a MANK-ban
Fotó: Kultúra.hu/Csákvári Zsigmond


A tapasztalatok azt mutatják, a játék a célcsoporton túl mindenki számára hasznos lehet. Milyen kompetenciákat fejleszt ez a eszköz?

A Fabrico négy kompetenciát fejleszt: a finommotorikus képességet, mivel a megoldásokat meg kell építeni, a taktilitást, vagyis a tapintást, mivel ezek az építőelemek többféle felületi érdességűek, és a játékosoknak tapogatással kell felismerniük és kiválasztaniuk a megoldás kirakásához megfelelő elemeket, társasjáték lévén a szociális kompatibilitást, ezeken kívül a figyelmi képességet is fejleszti, hiszen asszociációs játékról beszélünk.


erzekeny_terek_plakat
 

A játék elkészítése óta, biztos vagyok benne, hogy számos dicsérő szót érdemeltek ki. Volt köztük olyan, ami különösen megható volt az Önök számára?

Nagy örömömre eddig csak pozitív visszajelzés érkezett a Fabricoról, de a legmeghatóbb és legmeghatározóbb élmények közé tartozik a játék első tesztelése, hiszen a célcsoportnak történő bemutatás kulcsfontosságú volt számomra. Miután kész lett a termék prototípusa, lehetőségünk nyílt intézményes környezetben, a Mészáros Jenő Speciális Általános Iskolában 8-10 éves ADHD-és gyerekekkel letesztelni a társasjátékot. Egyrészről öröm volt nézni, hogy a társasjátékot ekkora figyelem övezi, hiszen az alapvető játékidőnél jóval tovább játszottak vele a gyermekek, másrészt látványos volt, ahogy az önbizalomhiányosabb diákok a közös játékélmény hatására megnyílnak, figyelnek társaikra és magabiztosabban nyilvánulnak meg.


Az Érzékeny terek című kiállítás finisszázsán, június 3-án 14.00 órakor a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szakmai napot tart, majd 17.00 órától Dabi-Farkas Rita kurátor tárlatvezetést tart. Részletek itt.


iggy

2019.07.21

Bár az ősztől tavaszig tartó klubszezon rengeteg izgalmas bulit tartogat, semmihez sem fogható az a hangulat, amit a csillagos ég alatt, a szabadtéri koncerteken él át egy zenerajongó. És hál' istennek idén igencsak bőkezűek voltak a fesztiválok és szórakozóhelyek szervezői: augusztus végére biztosan széttáncoljuk a cipőinket, ugyanis minden hétre jut egy a világ élvonalbeli előadói közül.

hatarokon_at_010_R

2019.07.19

„Nem létezhet olyan helyzet, hogy a fotóriporteri szerep megelőzze az emberséget. Nincs az a kép, amiért megérné egy másik ember életét kockáztatni” – mondja a több háborús zónában járt Bielik István Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjas fotóriporter. Túlélőkről készült fotósorozatáról, a képhez való viszonyáról és a humánum fontosságáról is mesélt nekünk.

_D0A0681_Copy
2019.07.19

1969. július 20. Ezen a napon landolt az Apollo-11 a Holdon: Neil Amstrong és Edwin „Buzz” Aldrin sétája az emberi civilizáció egyik fontos mérföldköve, az emberiség egyik legnagyszerűbb tudományos eredménye volt. Erre az eseményre emlékezik a Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 című kiállítása, amelyen Vasarely néhány izgalmas kompozíciója is látható.

A temesvári Ceau, Cinema! „zsebfesztivál” fődíját, a Răzvan Georgescu Trófeát a Rossz versek című film nyerte el. Reisz Gábor rendezését a közönség is díjjal jutalmazta. A fődíj értéke 1000 euró, a közönségdíjé 500 euró. Reisz Gábor üzenetben köszönte meg az elismerést: „A Rossz versek hihetetlen utazás volt számunkra. A film elég személyes, a gyermekkorom és az utóbbi néhány évem története, így kissé fura érzés, hogy a közönség nevet rajta. De bevallom, nem bántam meg, hogy elkészült ez a film, mert hiszek abban, hogy néha érdemes úgy elmesélned az életed történetét, mintha vígjáték lenne. Olyan, mint egy terápia. Ha ez másnak is segít, vagy elfeledteti a kaotikus mindennapokat, akkor igazán boldog vagyok. Remélem a díj ezt igazolja.”

A Cereden zajló 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelepen a képzőművészek idén azt a képet alkothatják meg, amely rajtuk keresztül mutatja meg a művésztelepnek helyet adó Nógrád megyei falut. A hazai alkotókon kívül Hollandiából, Finnországból, Szlovákiából, Litvániából, Lengyelországból, Csehországból és Németországból érkeztek művészek az augusztus 7-ig tartó alkotótáborba. Az ArtPiknik Cered – 24. Nemzetközi Kortárs Művésztelep a II. Nemzetközi Textileppel kezdődött el, július 25-én kapcsolódnak be a szobrászok, a 24. Szimpózium pedig augusztus első hetében tart. Augusztus 10-én hagyományosan nyílt napot szerveznek Cereden.

A Sackler család tulajdonában lévő Purdue Pharma gyógyszergyárat azzal vádolják az Egyesült Államokban, hogy úgy reklámozza OxyContin nevű opioid fájdalomcsillapítóját, mint amelytől szinte lehetetlen függővé válni, miközben tisztában vannak azzal, hogy ez nem igaz. Ezért Nan Goldin fotóművész szervezete arra ösztönöz a világban minden kulturális intézményt, hogy szakítsa meg a hivatalos kapcsolatot a családdal. A Louvre néhány terme egy jelentősebb adományt követően viselte a család nevét, a PAIN szervezet tüntetése óta azonban ragasztószalaggal letakarták a Sackler feliratokat.

A legmodernebb technológiákkal kialakított kiállítás július 20-án nyílt meg a brit uralkodó londoni rezidenciáján, Viktória királynő születésének 200. évfordulója alkalmából. A kivetítések és hologramok révén a tárlat látogatói az uralkodónő legidősebb fia, VII. Eduárd király által elrendelt átalakítások előtti állapotban, élénk színekben pompázva vehetik szemügyre a palota belső tereit. A tárlaton, amelyre II. Erzsébet királynő is ellátogatott a héten, Viktória királynő trónja, báli ruhája és akvarelljei is helyet kaptak.

Az Európai Űrügynökség vezetője speciális örökségvédelmi státuszt és védettséget biztosítana a jövőbeni látogatók és Hold-missziók által okozott károktól a Nyugalom tengerén annak a helynek, ahol 50 éve, 1969. július 21-én az első ember a Holdra lépett.

Július 26-án 16:00 órától a Hopp@Péntek sétáló tárlatvezetés-sorozat keretében Dénes Mirjam, a Hopp Múzeum japán gyűjteményének kurátora mutatja be a Made in Asia kiállítást.

hopp_tarlatvezetes

Szombaton kezdődik a 33. Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton. A Zene határok nélkül elnevezésű, július végéig tartó tábor keretében nyolc hangversenyt is adnak a hallgatók és a művésztanárok. A Kárpát-medencéből, Franciaországból és Kínából érkező negyven hallgató a Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskolában öt szakon képezheti magát tovább a táborban.

Július 26-án tartják a Strandok éjszakáját. A 10. évét ünneplő rendezvényhez idén több mint 40 fürdő csatlakozott országszerte.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma