NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2017.10.25

Véget ért október 21-én a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, ahol idén a zsűri a formabontó és tabudöntögető filmeket díjazta. A hatodik alkalommal megrendezett fesztiválra 56 országból több mint 500 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri végül 66 rövid- és 34 gyerekfilmet választott ki, amelyek a Primanima díjaiért szálltak versenybe. A legtöbb díjat idén német alkotás vitte haza.

A Primanima nemzetközi szakmai zsűrije – az olasz Mauro Carraro rendező, Lana Tankosa Nikolic oktatási szakember Dániából és Durst György producer – a Primanima Nagydíját a német Jonatan Schwenk Áradás (Sog) című filmjének adta. A művész személyesen vette át a díjat. A digitális 3D-t és bábanimációs technikát ötvöző Áradás a zsűri méltatása szerint egy kritikus hangvételű film, mely felkavaró módon, eredeti és innovatív vizuális nyelvezettel mutatja be a kiszolgáltatottak és a tömegek közt lévő feszültséget.

 

Kotelek
Kötelék


Wunder Judit Kötelék (Bond) című MOMÉ-s diplomafilmjéért megkapta a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat. A Kötelék a zsűri indoklása szerint erős metaforával jeleníti meg azt a konfliktust, hogy mit jelent egyszerre anyának és nőnek lenni. A George Pal-díjat zsinórban ötödszörre nyeri női alkotó: a korábbi években Tóth Luca (Superbia), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel), Bucsi Réka (Symphony no. 42), valamint Horváth-Molnár Panna (Dipendenza) kapta az elismerést.

 

A Legjobb elsőfilm a német Nikita Diakur Csúnya (Ugly) című animációja lett, mely „bátran szembemegy a konvenciókkal az egyedi esztétika és a fenséges rútság létrehozása érdekében.” A lengyel Renata Gasiorowska Punci (Pussy) című filmje kapta a Legjobb diplomafilmnek járó elismerést, amelyben az alkotó, a zsűri méltatása szerint, úgy használja az animációt, hogy megtörje a női nemi szervről való diskurzus tabu jellegét, és a film egy mókás felfedezőút az ember saját szexualitása területére. A Legjobb diákfilm díját elnyerő szintén lengyel díjazott, Paulina Ziolkowska Oh, anyám (Oh, Mother) című, játékos grafikai stílussal megjelenített filmje egy szép és bensőséges koreográfiába invitálja a nézőt, amely során különböző életszakaszokon keresztül bontakozik ki egy anya és fia kapcsolata.

 

A nemzetközi zsűri tagjai minden évben egy-egy különdíjjal tüntetik ki a kedvencüket is. Mauro Carraro A gyermek (Child) című fekete-fehér német filmet, Lana Tankosa Nikolic az Anya haja (Mum’s Hair) című, személyes hangvételű norvég pixillációs alkotást, Durst György pedig a Felkelteni a farkast (To Rouse the Wolf) című abszurd orosz animációt választotta.

 

Csunya
Csúnya


A Primanimán különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hangi munka elismerésére, ezért évek óta külön szakmai zsűri díjazza a legjobb hangi világú filmet is. A PrimaSound négytagú zsűrije – Balázs Gábor, Zányi Tamás, Lukács Péter Benjámin és Iszlai József – kiemelte, hogy egyre magasabb színvonalú hangdizájnnal találkoznak a versenyfilmekben, így egyre nehezebb dönteniük. Idén végül a finn Elli Vuorien Fájó szemek az örökkévalóságnak című film (zene és hang: Jani Lehto) nyerte a PrimaSound-díjat, emellett kiosztottak egy-egy különdíjat a német Nikita Diakur Csúnya (hang: David Kamp, Nicolas Martigne), valamint a svájci Michaela Müller Reptér (hang: Fa Ventilato) című animációjának is.

 

A Diákzsűri, amely a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium és Jaschik Álmos Művészeti Gimnázium diákjaiból állt, a francia Paul Jadoul Totemek című misztikus filmjét jutalmazta. A közönség által legjobban kedvelt nemzetközi rövidfilm a Londonban élő kanadai Nicolas Ménard Szerda Goddard-ral című egzisztencialista alkotása lett.

 

A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Nagy Szabolcs abszurd humorú Fiaskó című stop motion filmje nyerte, melyben egy telhetetlen öregúr és egy mágikus alak veri át kölcsönösen egymást. A tehetséges alkotó a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium animáció szakán készítette a technikailag és történetmesélésben is kiemelkedő bábfilmet, amely júniusban már elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb diákfilmnek járó díjat.

 

Fiasko
Fiaskó


A Legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm egy orosz alkotás, Alexandra Slepchuk A koátikról című animációja lett, amelyet a rendező személyesen vett át. A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat B. Nagy Ervin Egerszegi Krisztina úszónő sikereiről készülő Egér című tévésorozatának első epizódja kapta. A gyerekfilmre a budaörsi közönségen kívül több magyar és erdélyi városból is érkeztek szavazatok, ugyanis idén második alkalommal a Primanimával párhuzamosan országszerte és a határon túl is rendeztek vetítéseket a gyerekfilmes versenyprogramból.

 

A fesztivál sikerét bizonyítja, hogy a hatodik Primanima látogatóinak száma ismét meghaladta a korábbi évekét. Idén még több külföldi alkotó kísérte el a filmjét, akik a közönségtalálkozókon meséltek animációikról. Sikeresen zajlott a másodszor megrendezett nemzetközi stop motion műhely, amelyet a magyar Vácz Péter és az angol Joseph Wallace tartott, és amelyre a hazai résztvevőkön kívül Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Nagy-Britanniából és Spanyolországból és Mexikóból is érkeztek. A Jókai Mór Művelődési Központ mellett a tavaly megnyílt BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér adott otthont a fesztiválnak, ahol a szakmai találkozókat és mesterkurzusokat, valamint az egész évben működő animációs játszóházat a Primanima ideje alatt ingyenesen látogathatták az érdeklődők.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma