2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.10.25

Véget ért október 21-én a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztivál, ahol idén a zsűri a formabontó és tabudöntögető filmeket díjazta. A hatodik alkalommal megrendezett fesztiválra 56 országból több mint 500 nevezés érkezett, amelyből az előzsűri végül 66 rövid- és 34 gyerekfilmet választott ki, amelyek a Primanima díjaiért szálltak versenybe. A legtöbb díjat idén német alkotás vitte haza.

A Primanima nemzetközi szakmai zsűrije – az olasz Mauro Carraro rendező, Lana Tankosa Nikolic oktatási szakember Dániából és Durst György producer – a Primanima Nagydíját a német Jonatan Schwenk Áradás (Sog) című filmjének adta. A művész személyesen vette át a díjat. A digitális 3D-t és bábanimációs technikát ötvöző Áradás a zsűri méltatása szerint egy kritikus hangvételű film, mely felkavaró módon, eredeti és innovatív vizuális nyelvezettel mutatja be a kiszolgáltatottak és a tömegek közt lévő feszültséget.

 

Kotelek
Kötelék


Wunder Judit Kötelék (Bond) című MOMÉ-s diplomafilmjéért megkapta a legígéretesebb magyar animációs tehetségnek járó George Pal-díjat. A Kötelék a zsűri indoklása szerint erős metaforával jeleníti meg azt a konfliktust, hogy mit jelent egyszerre anyának és nőnek lenni. A George Pal-díjat zsinórban ötödszörre nyeri női alkotó: a korábbi években Tóth Luca (Superbia), Kreif Zsuzsanna és Zétényi Borbála (Limbo-Limbo Travel), Bucsi Réka (Symphony no. 42), valamint Horváth-Molnár Panna (Dipendenza) kapta az elismerést.

 

A Legjobb elsőfilm a német Nikita Diakur Csúnya (Ugly) című animációja lett, mely „bátran szembemegy a konvenciókkal az egyedi esztétika és a fenséges rútság létrehozása érdekében.” A lengyel Renata Gasiorowska Punci (Pussy) című filmje kapta a Legjobb diplomafilmnek járó elismerést, amelyben az alkotó, a zsűri méltatása szerint, úgy használja az animációt, hogy megtörje a női nemi szervről való diskurzus tabu jellegét, és a film egy mókás felfedezőút az ember saját szexualitása területére. A Legjobb diákfilm díját elnyerő szintén lengyel díjazott, Paulina Ziolkowska Oh, anyám (Oh, Mother) című, játékos grafikai stílussal megjelenített filmje egy szép és bensőséges koreográfiába invitálja a nézőt, amely során különböző életszakaszokon keresztül bontakozik ki egy anya és fia kapcsolata.

 

A nemzetközi zsűri tagjai minden évben egy-egy különdíjjal tüntetik ki a kedvencüket is. Mauro Carraro A gyermek (Child) című fekete-fehér német filmet, Lana Tankosa Nikolic az Anya haja (Mum’s Hair) című, személyes hangvételű norvég pixillációs alkotást, Durst György pedig a Felkelteni a farkast (To Rouse the Wolf) című abszurd orosz animációt választotta.

 

Csunya
Csúnya


A Primanimán különösen nagy hangsúlyt fektetnek a hangi munka elismerésére, ezért évek óta külön szakmai zsűri díjazza a legjobb hangi világú filmet is. A PrimaSound négytagú zsűrije – Balázs Gábor, Zányi Tamás, Lukács Péter Benjámin és Iszlai József – kiemelte, hogy egyre magasabb színvonalú hangdizájnnal találkoznak a versenyfilmekben, így egyre nehezebb dönteniük. Idén végül a finn Elli Vuorien Fájó szemek az örökkévalóságnak című film (zene és hang: Jani Lehto) nyerte a PrimaSound-díjat, emellett kiosztottak egy-egy különdíjat a német Nikita Diakur Csúnya (hang: David Kamp, Nicolas Martigne), valamint a svájci Michaela Müller Reptér (hang: Fa Ventilato) című animációjának is.

 

A Diákzsűri, amely a SZÁMALK-Szalézi Szakgimnázium és Jaschik Álmos Művészeti Gimnázium diákjaiból állt, a francia Paul Jadoul Totemek című misztikus filmjét jutalmazta. A közönség által legjobban kedvelt nemzetközi rövidfilm a Londonban élő kanadai Nicolas Ménard Szerda Goddard-ral című egzisztencialista alkotása lett.

 

A legnépszerűbb magyar animációnak járó Macskássy Gyula-díjat Nagy Szabolcs abszurd humorú Fiaskó című stop motion filmje nyerte, melyben egy telhetetlen öregúr és egy mágikus alak veri át kölcsönösen egymást. A tehetséges alkotó a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium animáció szakán készítette a technikailag és történetmesélésben is kiemelkedő bábfilmet, amely júniusban már elnyerte a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a legjobb diákfilmnek járó díjat.

 

Fiasko
Fiaskó


A Legnépszerűbb nemzetközi gyerekfilm egy orosz alkotás, Alexandra Slepchuk A koátikról című animációja lett, amelyet a rendező személyesen vett át. A közönség körében legnépszerűbb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjat B. Nagy Ervin Egerszegi Krisztina úszónő sikereiről készülő Egér című tévésorozatának első epizódja kapta. A gyerekfilmre a budaörsi közönségen kívül több magyar és erdélyi városból is érkeztek szavazatok, ugyanis idén második alkalommal a Primanimával párhuzamosan országszerte és a határon túl is rendeztek vetítéseket a gyerekfilmes versenyprogramból.

 

A fesztivál sikerét bizonyítja, hogy a hatodik Primanima látogatóinak száma ismét meghaladta a korábbi évekét. Idén még több külföldi alkotó kísérte el a filmjét, akik a közönségtalálkozókon meséltek animációikról. Sikeresen zajlott a másodszor megrendezett nemzetközi stop motion műhely, amelyet a magyar Vácz Péter és az angol Joseph Wallace tartott, és amelyre a hazai résztvevőkön kívül Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Romániából, Nagy-Britanniából és Spanyolországból és Mexikóból is érkeztek. A Jókai Mór Művelődési Központ mellett a tavaly megnyílt BABtér, azaz a Budaörsi Animációs Bázis és Kreatív Tér adott otthont a fesztiválnak, ahol a szakmai találkozókat és mesterkurzusokat, valamint az egész évben működő animációs játszóházat a Primanima ideje alatt ingyenesen látogathatták az érdeklődők.

egy

2019.07.19

Világhírű zenei ikonok, extrém öltözetek és a szeretet forradalma: a Sziget fesztivál idén 27. évfordulóját ünnepli, és természetesen most is elképesztő produkciókkal várják a bulizni vágyókat augusztus 7-től.

Kaposfeszt_4

2019.07.19

„Szerettem volna, ha világszínvonalú kamarazenei fesztivál jön létre Magyarországon, és tíz év után talán nem túlzás azt állítanom, hogy ez sikerült” – mondja Bolyki György, a Kaposfest igazgatója. Az idén jubileumát ünneplő rendezvényről és a magas minőség eléréséről is beszélgettünk vele.

42580267_2288242904522732_6055413299015581696_o

2019.07.18

Az év egyik legjobban várt kulturális eseményének számító Művészetek Völgye reddezvényei közt a környezetvédelmi workshopoktól kezdve a zenés irodalmi programokon át a külföldi és hazai előadók koncertjéig szinte bármi megtalálható, amit egy jó fesztiváltól elvárnánk. Íme néhány.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma