GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

barka

2019.03.06

Ritka lelet az a 4500 éves bárka, amelyre cseh régészek egy Kairó melletti ásatáson bukkantak. A szakértők szerint a lelet alapvető új ismeretekkel szolgál a piramisok korának csónaképítéséről.

Robitz_1

2019.03.05

A fotográfiák nemcsak pillanatokat örökítenek meg, de üzennek is a múltból, a jövőnek. „ … közlik velünk, hogy honnan vagyunk és mivé leszünk.” – szól egy fényképekről szóló dalban. Ha családi fényképeket nézegetünk, nem csak őseink, de egész korszakok, illetve történelmi események is megelevenednek képzeletünkben. Emlékeket hordoznak, megélt eseményekét, melyek később, idővel módosulhatnak. Robitz Anikó képzőművész is ezekkel a gondolatokkal játszhatott el, miközben Színjátszó emlékek című kiállításának anyagát állította össze.

Az_1968-as_Iparterv-kiallitas_katalogusanak_boritoterve

2019.03.05

A január végén nyílt Iparterv 50+ című kiállítás annak az eseménysorozatnak a része, amellyel a Ludwig Múzeum az 1968-ban és 1969-ben, az Iparterv irodaépületének dísztermében megrendezett legendás kiállítások 50 éves évfordulóját ünnepli. Milyen legendák kötődnek a kiállításokhoz? Miért voltak történelmi jelentőségűek ezek a tárlatok? Erről beszélt Készman József, az Iparterv 50+ egyik kurátora.

avar_leletek

2019.03.04

Egy középső bronzkori központ, valamint szarmata, avar és Árpád-kori házak részleteit is sikerült feltárniuk a régészeknek Kunszentmiklós határában.

Antik_r

2019.03.04

Világszínvonalú tárgyakat is őriz, legnagyobb ereje mégis az, hogy képes láthatóvá tenni a klasszikus ókor sokféleségét és sokszínűségét. A Szépművészeti Múzeum rekonstrukcióját követően megnyílt az intézmény 110 éves Antik Gyűjteményének új, állandó kiállítása. A tárlatról a három kurátor, Nagy Árpád Miklós, Lakatos Szilvia és Jerger Krisztina mesélt a MúzeumCafénak.

Maskaraban_5

2019.03.02

Fénykép a Cervantes regényéből kilépő gróf Apponyi Albertről és gróf Teleki Pálról egész kicsi korából? Ritkán látott, nagyrészt a 19. század második feléhez kötődő fotókból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén, amelyek legtöbbje a farsanggal, egy-egy mulatsággal, jótékonysági rendezvénnyel függ össze. A Maskarában című minikiállítás sokakban kelthet egyszerre elragadtatást és megdöbbenést.

Weininger_bohocarc

2019.03.02

Nemcsak „kockaházakat” vagy elvont művészetet jelent a Weimarban száz éve alapított Bauhaus iskola. Az intézmény jellegzetes képviselője volt a baranyai származású Weininger Andor, aki egyszerre volt képzőművész, színházi ember, építész és zenész. A művész idén 120 éve született, ezért a kettős jubileum alkalmából különleges tárlat nyílt március 1-jén Pécsett. A Janus Pannonius Múzeumban és a Virág Judit Galériában megtekinthető tárgyak eredetéről, a művész sokszínű tevékenységéről is beszélgettünk Várkonyi György művészettörténésszel.

david-lynch_res

2019.03.02

Bizonyos szabályok a filmben, a festészetben és a fotográfiában is ugyanúgy érvényesek – nyilatkozta az MTI-nek a filmrendezőként, képzőművészként és fotográfusként is ismert David Lynch abból az alkalomból, hogy március 1-jén Small Stories/Kis történetek címmel fotókiállítása nyílt a Műcsarnokban a Budapest FotóFesztivállal együttműködésben.

Libera_0_2

2019.03.01

Hogyan lehet hitelesen bemutatni a médiaművészeti munkákat, amelyek csak egy gyorsan elavuló technikai eszköz segítségével jeleníthetők meg? Mi marad a múzeumból, ha a gyűjteménye online is hozzáférhetővé válik? A médiaművészet kihívásairól és a Ludwig Múzeum online jelenlétének következményeiről Kónya Bélával, a Műtárgyvédelmi és Restaurátor Osztály vezetőjével beszélgettünk az Eszközök című kiállítás kapcsán.

kimonoMTI

2019.03.01

Az 1935-ben Yamagatában született Nakano Kazuko asszony szenvedélye a gyermekkimonó. A ruhákat, melyekhez szorosan kötődik, gyermekeinek tekinti. Hosszú évek során közel ezer ruhadarabot gyűjtött össze, melyek között edo-kori (1603–1868) és mai kimonókat egyaránt találunk. Ezekből a kimonókból és úgynevezett japonizáló dekormotívumokat megjelenítő Zsolnay-porcelánokból nyílt kiállítás csütörtökön Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

Korniss Péter fotográfus életművének négy szakaszát áttekintő kiállítás nyílik Változás címmel április 10-én a római Museo di Roma in Trasteverében. A négy szekcióból álló kiállítás azokra a sorozatokra koncentrál, amelyek a művész életművének legfontosabb szellemi ívét adják. A tárlat több mint fél évszázadot fog át az erdélyi Szék falu első táncházas képeitől (1967) az Erdélyi asszonyok Budapesten című fotósorozatig (2014-17), a látogató elé tárva a társadalmi változásokat elemző, majd abból saját képi világát megteremtő fotográfus pályáját.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete minden évben kiosztja az Év Levéltári Kiadványa díjat. A Levéltári adatbázisok online hozzáféréssel kategóriában idén a Magyar Nemzeti Levéltár és a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Párt-Állam-Párt című, közös adatbázisa ért el első helyezést.

Öt ismeretlennek észrevétlenül sikerült felakasztania egy portrét a Kreml mellett lévő Állami Történeti Múzeumban. Kedden egy csaknem teljesen meztelen férfi vonult végig a moszkvai Tretyjakov Képtár kiállítótermein, magára vonva a látogatók figyelmét, ezalatt egy társa titokban apró műalkotásokat helyezett el szerte a galériában. A múzeum szerint modern művészek performanszáról volt szó. Vasárnap a történeti múzeumban ismeretlenek az utolsó cár, II. Miklós feleségét ábrázoló portrét akasztottak a falra észrevétlenül. A csoport egyik tagja elvonta a teremőr figyelmét, a többiek pedig kifüggesztették a portrét, amelynek a kerete is alig ütött el a többiétől.

A magyar származású Henrik Szanto műve, a kilenc y betűt tartalmazó Hyppytyynytyydytys érdemelte ki a legszokatlanabb könyvcím díját a vasárnap zárult lipcsei könyvvásáron. A 30 éves slammer édesanyja finn, édesapja magyar, Németországban született és nőtt fel, jelenleg Bécsben él. A könyvben tizenkét slam szöveg olvasható. A szerző elmondta, hogy a Hyppytyynytyydytys egy műszó, ami finnül azt az örömöt fejezi ki, amikor valaki párnákon ugrál. A legszokatlanabb könyvcímet hatodik alkalommal díjazták a lipcsei könyvvásáron egy online olvasói közösség és a zsűri szavazatai alapján.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között. A programsorozat szegedi helyszíne a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Ház lesz.

The_Little_Comrade

Beszélgetés-sorozat Bodor Ádám Kossuth-díjas íróval – éves megszakításokkal címmel tartanak irodalmi estet a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban március 26-án 18 órakor, a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban március 27-én 17 órakor, valamint a székelyudvarhelyi Gondűző Étterem és Szállodában 28-án 20 órakor.

21. alkalommal rendezik meg a Baranyai Cigányok Tavaszi Fesztiválját március 28. és 30. között Pécsett; a programsorozat keretében jubileumi koncertet, kiállítást és famíves fesztivált is tartanak.

Idén Debrecen is csatlakozik az Irodalom éjszakája programsorozathoz. A budapesti Radnóti Színház és a debreceni Csokonai Színház színészei olvasnak fel huszonkét ország irodalmából március 28-án Terézváros és Debrecen rendhagyó helyszínein. A kortárs irodalmi részleteket összekötő tematika idén a családi fészek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma