hangf_spotify_banner_728x90

ebli

2019.05.07

A Párizsban élt magyar házaspár, Szöllősi-Nagy András és Nemes Judith műgyűjteményének kiemelkedő festményeiből, grafikáiból és szobraiból Paris - Párizs! címmel nyílik kiállítás szerdán a Bibliamúzeumban.

mutargyak_ejszakaja

2019.05.06

Workshopok, műhelylátogatások és filmvetítések is várják a Műtárgyak éjszakája látogatóit május 30. és június 1. között 50 fővárosi helyszínen több mint 100 programmal. A sorozat célja, hogy bemutassa a műtárgyak sokszínűségét és közelebb hozza a műtárgyak, valamint a műkereskedelem világát a közönséghez

Enterior3

2019.05.06

Az utolsó simításokat végzik Velencében a kiállításokon a héten nyíló 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén. A világ legnagyobb múltú és egyik legnagyobb presztízsű kortárs művészeti kiállításán idén 90 ország vesz részt. A Magyar Pavilon kiállítását szervező Ludwig Múzeum Velencei Biennále Irodájának vezetőjét, Boros Gézát kérdeztük a rendezvényről.

more_kiallitas_r

2019.05.06

A 95 éve született Móré Mihály festő- és grafikusművész alkotásaiból nyílt emlékkiállítás vasárnap Debrecenben, a Kölcsey Központban A vonal diszciplínája címmel.

brenner
2019.05.06

Csáth Géza egyszerre készült zeneszerzőnek, festőművésznek és orvosnak, az utókor mégis elsősorban íróként tartja számon. Írásművészetétől azonban aligha választható el az összművészeti látásmód, és az az összetett, szinesztéziaszerű világérzékelés, amelyen keresztül illatokban, színekben gondolkodott és zenével érzett. Munkáiból halálának 100. évfordulója alkalmából A varázsló halála címmel a Petőfi Irodalmi Múzeumban nyílt kiállítás.

Gorenje_1989

2019.05.05

1988-89 táján virágzott a bécsi bevásárlóturizmus, amelynek során mérsékelt áruválasztékhoz szokott honfitársaink ezrei zarándokoltak a Mariahilfer Strasse környékére hűtőszekrényt, televíziót, videólejátszót és egyéb műszaki cikkeket vásárolni. 1988-ban és 1989-ben mintegy ötvenmilliárd forintnak megfelelő schillinget költöttünk el az osztrákoknál. A Magyar Nemzeti Múzeum kerekasztal-beszélgetésén jártunk.

zichykastely

2019.05.04

Óbuda egyik legforgalmasabb csomópontjában, a Szentlélek téren naponta tízezrek haladnak el mellette, mégis kevesen tudják, hogy az egyemeletes Zichy-kastély magas, fehér falai egy másik, díszes barokk kastélyt rejtenek. Az emblematikus épület történetét a Budapest Art Week programsorozatához kapcsolódó kastélytörténeti sétán ismerhettük meg az Óbudai Múzeum szervezésében.

Csutkai-26

2019.05.03

A nyíregyházi Bencs Villában megrendezett Többszemközt est vendége április 30-án Csutkai Csaba fotóművész volt, akivel a rendezvénysorozat házigazdája, Kováts Dénes beszélgetett.

HFM_67.51.1.004

2019.05.03

Idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját Magyarország egyetlen keleti művészeti kiállítóhelye, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. A centenárium alkalmából nagyszabású kiállítást rendeznek, ahol a gyűjtemény legjavát mutatják be. A Made in Asia. Százéves a Hopp múzeum című tárlat sorra veszi a múzeumalapítást követő nagy korszakokat.

00_botticelli-1024x639

2019.05.03

Sandro Botticelli Vénusz születése című festménye az európai művészet egyik legismertebb alkotása – az ilyen klasszikusok egyik jellemzője, hogy újra és újra feldolgozzák. Kortárs művészek egy-egy műve megidézi Botticelli Vénuszát – a motívum ugyanaz, a kontextus viszont nagyon különböző. Ebből is látszik, hogy egy mű milyen sokféle képzettársítást hívhat elő.

A magyar vadászat meghatározó alakjának, gróf Széchenyi Zsigmondnak az emlékére természetfilmes díjat alapít a Takarék Csoport. Az elismerést minden évben a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nemzetközi zsűrijének javaslatára annak a magyar alkotásnak ítéli majd oda, amely méltó módon mutatja be a vadászat, természetvédelem és a fenntartható környezeti gazdálkodás együttélését. A díjat jövőre adják át első alkalommal.

Max Brod mintegy ötezer dokumentumát, köztük Kafka írásait adták át a német hatóságok Izraelnek. Brod Kafka barátja, életrajzírója volt. Az író 1924-ben, 40 évesen hunyt el, halála előtt Brodra bízta kéziratait, állítólag azzal a kéréssel, hogy olvasatlanul égesse el mindet. Ő azonban megtartotta az írásokat, és a gyűjtemény nagy részét ki is adta. A kéziratok között volt A per, A kastély és az Amerika című regény is. A hagyaték az Izraeli Nemzeti Könyvtárba kerül.

A múzeumfejlesztési akcióterv szerint a következő három évben nagyjából ötven állami tulajdonban lévő és ötven nem állami tulajdonban lévő múzeummal bővül a város, ami azt jelenti, hogy minden 100 ezer lakosra fog jutni egy intézmény. A városvezetés minden szakhatóságot, közintézményt, szociális szervezetet és gyűjtőt bátorít arra, hogy vegyen részt a múzeumépítési projektben, amely nyitva áll a történelmüket, kultúrájukat és különlegességeiket bemutatni kívánó állami tulajdonú vállalkozások, egyetemek, valamint üzemek előtt egyaránt. Csengcsou, amelynek történelme több mint 10 ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, bővelkedik a kulturális jelentőséggel bíró relikviákban.

Megnyílt Az ismeretlen Kertész Imre – Tanulóévek 1934-1955 című kiállítás a pápai Zsinagógában, amely nem csupán az életmű rejtett rétegeire irányítja a figyelmet, hanem eddig ismeretlen fotókkal és javarészt kiadatlan vallomásokkal kíséri végig e korai életperiódus állomásait. A június 23-ig nyitva tartó tárlat az író hajdani pápai látogatásának az emlékét is megidézi.

A csaknem 160 éve elsüllyedt, Clotilda nevű hajó volt az utolsó amely Afrikából szállított rabszolgákat Amerikába. Mivel az amerikai kongresszus 1807-ben betiltotta a rabszolgák behozatalát, a hajó titokban szállított, és 1860-ban szándékosan süllyesztették el, hogy eltüntessék a bizonyítékokat. Három évvel később Abraham Lincoln elnök aláírta az emancipációs kiáltványt, amely véget vetett a rabszolgaságnak az Egyesült Államokban.

Szombattól 73 művész részvételével 18 + 1 új kiállítási projektet és 52 programot kínál Közép-Európa legnagyobb képzőművészeti fesztiválja, a szentendrei Art Capital.

art_capital_2129

A Lukács Miklós cimbalomművész, Orbán György nagybőgős és Baló István dobos alkotta Cimbiózis trió A Cimbiózis világa címmel koncertet ad május 25-én 20.00-kor a Müpában.

A rendezvény első eseménye, a Muzsikál az erdő a Hírös Városban május 25. és 26. között várja az érdeklődőket Kecskeméten és Lakitelek-Tőserdőn.

Filmzenékre és Oscar-, Grammy- és Fonogram-díjnyertes dallamokra hangol Magyarország első show-kórusa: nagykoncertjüket május 25-én 18 órai kezdettel a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma