MNG1

2018.10.09

Francis Bacon, Lucian Freud és a 20. század második felének figurális brit festészetét, az úgynevezett Londoni Iskolát mutatja be számos főművön keresztül a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) október 9-étől látható kiállítása. A nagyszabású tárlat anyaga kitér a szűken vett Londoni Iskola előzményeire és utóhatására is.

rippl

2018.10.09

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Virág Judit Galéria jubileumi őszi aukciója, amelyen több mint 200 tétel – köztük Rippl-Rónai József Pihenő Fenella című festménye – talált gazdára összesen 851 millió 630 ezer forintért. Az aukción Rieigl Judit és Bortnyik Sándor alkotása mellett többek között Vaszary János és Aba-Novák Vilmos műveire licitálhattak a résztvevők.

feo_65.27t_20140724_2000_2_rb_1000x800

2018.10.08

A Műcsarnok Rejtett történetek című, október 6-tól látható kiállítása az előző századfordulón indult életreform-mozgalmak művészetekre gyakorolt hatását vizsgálja mások mellett Kőrösfői-Kriesch Aladár, Mednyánszky László, Hollósy Simon és Ferenczy Károly munkáin keresztül. A tárlat többek között bemutatja, hogyan igyekezték visszavezetni az embereket a természetközelibb életmódhoz.

_D0A7044_Copy

2018.10.08

Ámmer Gergő szobrászművész kapta a Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet; a kiállítás történetében első ízben odaítélt életműdíjat Fehér László festőművész vehette át október 7-én az Alföldi Galériában. A tárlat megnyitóján összesen 21 elismerést adtak át. A kiállításon 135 művész több mint 200 alkotását láthatja a közönség.

Orias_1_masolata

2018.10.08

Szent vagy femme fatale? Földanya vagy nimfa? A művészet és a vallás tradicionális nőreprezentációs struktúráinak lebontásával Salla Tykkä a női énkép, identitás és fizikai létezés újraértelmezését kísérli meg. A finn fotó- és videóművész Ludwig Múzeumban nyíló egyéni kiállítása pályafutásának zenitjén nyújt áttekintést kétévtizedes munkásságáról.

_D0A6282_Copy

2018.10.06

Kari Piippo finn plakáttervező, grafikusművész munkáiból október 5-én nyílt meg a Vizuális gondolkodás: Plakátok és rajzok című kiállítás a szentendrei MANK Galériában. A művész plakátszerkesztői workshopot is tart a Szigligeti Alkotóházban. „Nem elég elmondani valamit, azt meg kell hallani” – mondta Molnár Gyula grafikusművész.

Kari_Piippo_Homage_to_Shigeo_Fukuda_kis

2018.10.05

Kari Piippo finn plakáttervező grafikusművész munkáiból nyílik kiállítás Vizuális gondolkodás – Plakátok és rajzok címmel a szentendrei MANK Galériában október 5-én, emellett a művész workshopot is tart a Szigligeti Alkotóházban. A szentendrei kiállítás október 28-áig látható.

NYMD_2016_10_08-00063_MG_0068

2018.10.05

Idén 13. alkalommal, október 6-án és 7-én rendezik meg Budapest izgalmas programját, a Nyitott Műtermek Délutánját. A két nap során olyan, az avatatlan szemek elől elzárt területekre juthatnak be az érdeklődők, amelyekről sokszor téves vagy éppen misztikus elképzelések élnek a köztudatban. Idén 13 művész világába pillanthatunk be.

_D0A5330_Copy

2018.10.05

Tizenegy projekt nyerte el 2018-ban a Magyar Formatervezési Díjat: az elismeréseket a Design Hét Budapest október 4-ei megnyitóján adták át. A díjazott munkák között van mobil szívdiagnosztikai eszköz, nyomdagép, textilkollekció, hátizsák, valamint arculat és plakátsorozat is. A munkákból nyílt ingyenes kiállítás október 19-ig látható a Flashback Photo Studióban.

kicsi_7.-Courbet

2018.10.04

Három és fél hónap alatt több mint 40 ezren látták az Impressziók című kiállítást a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban (Modem) – hangzott el a negyvenezredik látogató köszöntésekor tartott október 4-ei sajtótájékoztatón. A többek között Picasso, Vincent van Gogh, Matisse, Monet, Cézanne és Modigliani munkáit bemutató kiállítás az óriási érdeklődés miatt megváltoztatott nyitvatartással október 7-ig látható.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma