NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

100

2019.09.06

15. századi misszálé Kassáról, Márai Sándor 1956-os felolvasása a Szabad Európa Rádióban és az egyetlen fennmaradt videó II. Rákóczi Ferenc újratemetéséről is szerepel az Országos Széchényi Könyvtár Kassai mozaik: képek és hangok című, szeptember 6-tól látható kamaratárlatán.

300

2019.09.05

Épphogy lezárult a 4. Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál, a Ferenczy Múzeumi Centrumban hét őszi kiállítással készülnek Szentendrén és külföldön.

600x337_reverie

2019.09.04

A szecesszió mestere, a cseh Alfons Mucha műveiből nyílik ma tárlat a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben.

_D0A0052

2019.09.03

A hétvégi szentendrei ArtKert Fesztivál programsorozat az izgalmas fellépők koncertjein túl bővelkedett a kreatív foglalkozásokban is. Beszámolónkban az ékszerek köré csoportosuló eseményekről olvashatnak, mely egyben kedvcsináló is az Új Műhely Galéria szeptember 15-ig látogatható kortárs ékszer-kiállításhoz.

fans_strike_back_R

2019.09.03

A magyarországi bemutató 40. évfordulója alkalmából The Fans Strike Back – Csillagok háborúja címmel nyílik kiállítás a Bálna Budapestben a legendás filmsorozatról. szeptember 15-én.

jiddis_kozmosz

2019.09.02

Szeptember 14-én Jiddis kozmosz címmel mutatkozik be Jevgeniy Fiks új projektje a 2B Galériában.

_D0A5620_Copy

2019.09.01

Csoda kis ékszerdoboz bújik meg az ötödik kerület szívében: ez a Magyar Szecesszió Háza, amely ugyan múzeum is, azonban a Bedő-házként ismert épület építészetileg is jelentős. A szűk utca miatt szinte alig látunk rá, de érdemes átmenni a túloldalra és alaposan szemügyre venni Budapest egyik legszebb lakóházát.

01

2019.09.01

Szeptember 5-én nyílik a Rugógyár Galéria őszi szezonjának első, Deeper in című kiállítása Cseke Szilárd munkáiból. A tárlat kurátora Sipos Tünde művészettörténész.

Sanghaj_MMN

2019.08.31

Nagydíjat és egy arany fokozatú elismerést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) a Sanghajban megrendezett AVICOM F@IMP 2.0 online multimédia fesztiválon, amelyen díjakat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) és a Néprajzi Múzeum is.

Millennium_Haza_a_Rozsakerttel_2

2019.08.30

Egyik célállomásához érkezett a Liget Budapest Projekt: befejezték a volt Olof Palme Ház értékmentését a Városligetben. A munkálatok során egy különleges Rózsakertet is telepítettek.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma