DBZOL20180828002

2018.08.29

A Várkert Bazárban Magyarország Kincsei – Épített örökségünk címmel nyílt fotókiállítás augusztus 28-án az elmúlt években megújult ikonikus műemlékekről, épületekről. A bemutató szeptember 9-ig látható Budapesten, majd útnak indul és a világ számos nagyvárosában látható lesz, köztük Sanghajban, Athénben, Omanban és Rómában is.

DSZZS20180827202

2018.08.29

A Pesti Vigadóban Átlényegülés címmel nyílt időszaki kiállítás augusztus 28-án az eucharisztiáról. A tárlaton látható történeti képek az európai középkort, a reneszánszt, a barokkot, a 19. századi historizmust elevenítik fel. A kiállításra készült Atlasz Gábor Emmauszi vacsora című festménye, Bukta Norbert nagyméretű installációja, az egyik központi darab pedig Kisléghi Nagy Ádám műve.

020IMG8944

2018.08.29

A nagybányai művésztelep alkotóit mutatja be a Nagybányai művészportrék című időszaki kiállítás augusztus 28-tól a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban. A tárlaton többek között Thorma János, Bornemissza Géza és Farkas Eszter önarcképe is látható. A december 9-ig megtekinthető kiállításon 29 művész 44 alkotását ismerheti meg a közönség.

csipkehaz

2018.08.28

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kis falu, ahol az ügyes kezű asszonyok a családjaik megélhetéséhez csipkekészítéssel járultak hozzá. Anyáról leányra hagyományozva csaknem 150 év alatt fejlesztették ki azt a hímzési technikát, amelyből a höveji csipke született. A csodálatos hímzések díszíthetnek menyasszonyi ruhát, kötényt, függönyt, terítőt. Meglátogattuk a Csipkeházat, ahova most te is bepillanthatsz!

ae833035907984165066dd78776d2328

2018.08.26

Ötezeréves közösségi temetkezési helyet tártak fel kutatók Kenyában, amely a régészek szerint a legkorábbi és legnagyobb ilyen építmény Kelet-Afrikában. A kutatások kiderítették: a korai közösségek együtt dolgoztak azon, hogy felülkerekedjenek a nehézségeken. Ezért a felfedezés megingatja a korábban megalapozott elméleteket.

Panteon3

2018.08.24

Panteon címmel nyílt kiállítás a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből augusztus 22-én a Pesti Vigadóban. A közönség 77 Székelyföldről érkezett festménnyel, grafikával és szoborral találkozhat, amelyek mind fontos részei az egységes magyar kultúrának – mondta a tárlat megnyitóján Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Felfedezok_Kep

2018.08.24

A rácsodálkozások és a felfedezések módozataira vagy a világnak való megmutatkozásra keresi a válaszokat az augusztus 30-án az Ybl Budai Kreatív Házban, Felfedezők címmel nyíló tárlat, a Budapest Art Mentor-program bemutatkozó kiállítása. A művek rávilágítanak a világ változásaira és elgondolkodtatnak arról, mit jelent képzőművésznek lenni napjainkban.

_D0A4343_Copy

2018.08.23
Szakralitás és profanitás egyszerre jellemző Szentandrássy István festményeire – mondta el Balog Zoltán romaügyekért felelős miniszterelnöki biztos a szentendrei MANK Galériában, a Kossuth-díjas cigány festőművész augusztus 22-ei kiállításának megnyitóján. A tárlat szeptember 9-éig, hétköznap 9-től 17, hétvégén 10-től 17 óráig látogatható.

abano307_kiemelt

2018.08.22

Tombol a kánikula, a hőmérő higanyszála folyamatosan elhagyja a 30 fokot. Hozzánk hasonlóan az elmúlt századok polgárai is igyekeztek hűsölni, számos formában, legyen szó árnyékban ücsörgésről vagy vízparton ejtőzésről. A nyári életérzést persze, festőink is megörökítették, és ahány képzőművész, annyiféle látásmódú, eszközű és stílusú festmény született a legjobb évszakról. Lássuk ezeket!

D_NOE20180817022

2018.08.18
Megnyílt a 32. Mesterségek Ünnepe augusztus 17-én: a rendezvényen mintegy ezer kézműves mester és több száz fellépő mutatkozik be augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A megnyitó keretében Kásler Miklós tíz művésznek a Népművészet Mestere-díjat, ötnek pedig a Népművészet Ifjú Mestere elismerést adta át a Budavári Palotában.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma