kultura.hu_banner_herend_002uj

kisbolt_R

2019.07.05

A skanzen ideális terep arra, hogy a gyerekek játékos módon kóstoljanak bele a hagyományos falusi élet mindennapjaiba. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egész nyáron várja a gyermekeket és a családokat, hogy élménygazdag foglalkozásokon keresztül adják át a múltban gyökerező tudást a jövő generációinak.

Haniko__03reszlet4_9161cmpapir2019_foto_BiroDavid.jpg

2019.07.04

Herbert Aniko aka. HANIKO munkái mindig egy súlyos, komoly témával foglalkoznak, olyan igazi fejbevágós, észheztérítős módon. Nincs ez most sem másképp: a Rugógyár Galéria Hirundo című pop-up kiállításon látható műbőr-papír kollázsok vizuálisan légies, letisztult, finom és a szó esztétikai értelmében vett szép alkotások.

_D0A9405_Copy

2019.07.04

André Kertész párizsi tartózkodásának emlékeit megörökítő fotói mellett levelek, képeslapok, dokumentumok és a művésszel készült interjúk is szerepelnek azon a kiállításon, amely André Kertész A kamera poétája címmel szerdán nyílt meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a világhírű fotóművész születésének 125. évfordulója alkalmából.

100

2019.07.03

Alig egy év múlva, 2021-től Újvidék Európa kulturális fővárosa lesz. Erre készülve a napokban felavaták a Yoko Ono tervezte békeemlékművet a Péterváradi várban, ma pedig Toulouse Lautrec-kiállítás nyílik a Selyemgyár Művelődési Állomáson.

Tengely_Nora_BLG_2

2019.07.03

Láncok, brossok, kövek – Tengely Nóra Kozma Lajos-ösztöndíjas ékszertervező ezeknek az ékszertípusoknak az alapvető tulajdonságait formálja át. A kötöttségek számára nem érvényesek: ő a hajlékony láncból foglalatot készít, a kemény alapanyagot meghajlítja, s miközben kísérletezget, az egyensúlyt keresi. Az ékszerkészítés fortélyairól, az ösztöndíjas élet lehetőségeiről és terveiről is mesélt nekünk. Interjú.

michelangelo_teylers_web_1240x615

2019.07.03

Június 30-án zárult Michelangelo kiállítása a Szépművészeti Múzeumban.

munky

2019.07.03

Munkácsy Mihály csaknem másfél évtizeden át élt és dolgozott Párizsban. A Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Galéria Munkácsy-kiállításán tartott előadásában Bán Blanka művészettörténész, muzeológus a festőnek e korszakát elevenítette fel a tárlat anyagában nem szereplő grafikákkal, reprintekkel illetve fotókkal is kiegészítve.

passau_kiallitas

2019.07.02

Az MMA huszonhárom, nemzetközi szinten is kiemelkedő képzőművészének alkotásaiból nyílik kiállítás július 5-én a Passaui Modern Művészetek Múzeumában.

szobrok_a_kertben_6.R

2019.07.02

A szentendrei MANK Galéria udvara, a nagy múltra visszatekintő Régi Művésztelep helyszíne páratlan természeti adottságokkal rendelkezik. Az idelátogatóknak a változatos kiállítási program megtekintésekor érdemes kimerészkedniük a galéria mögött meghúzódó kertbe is, ahol újabb művészeti élmények várnak rájuk. Az aktuális kortárs szoborkiállításról a kurátorral, Cserhalmi Lucával beszélgettünk.

765szegedipaprika1

2019.07.01

A szegedi paprika történetéről nyílt kiállítás az ópusztaszeri emlékparkban, amely átfogó képet ad a fűszerpaprika termelésének meghonosodásáról és az őrlemény nagyüzemi előállításáról. Az eredeti ipartörténeti és tárgyi néprajzi emlékek bevezetik az érdeklődőt a paprikatermesztés- és termelés, illetve a fajtanemesítés történetébe.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma