NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

demensprogram2

2019.09.10

A demencia szó gyűjtőfogalom, nem egy konkrét betegséget jelöl. Ez egy tünetcsoport összefoglaló neve: az agy működésében zavar keletkezik, emiatt romlik az emlékezés képessége és a rövidtávú memória. A folyamat nem visszafordítható, de lassítható. A szentendrei Skanzen a demenciával élőknek is kínál programokat.

japan_kimonok_1

2019.09.09

A Nakano Kazuko-gyűjteményből hétfőn megnyílt kiállítás a japán gyermekkimonók sokféleségét mutatja be.

1._idezet_1

2019.09.09

Az ArtKert fesztivál legnépszerűbb programjai közé tartoztak a művészeti séták, melyek során szakmabeli túravezetők mutatták be Szentendre nevezetességeit az egykor ott alkotó művészek életútján keresztül. Várostörténeti utalások, személyes és szerelmes történetek is megelevenedtek a macskaköves utakat járva.

sziranyi_istvan_kottafejek_r

2019.09.09

A 20. század elejének legjelentősebb művészeti intézményét grafikai, könyvművészeti és intermediális műfajokon bemutató kiállítás nyílt a Pécsi Galériában.

szilagyi_judit_res

2019.09.09

„Az addiginál látványosabb, élményszerűbb tárlatokat kezdtünk el készíteni, a kicsit poros, kicsit dohos múzeumi világ kifordítása, kulturális színtérré alakítása sikeresen megtörtént” – mondja a Petőfi Irodalmi Múzeum nemrég Móra Ferenc-díjjal kitüntetett munkatársa, dr. Szilágyi Judit irodalomtörténész, több jelentős kiállítás kurátora. A múzeum sikereiről, a fiatalok megszólításáról és a PIM megítéléséről is beszélgettünk vele.

A_varosjaro_az_ittmarado_-_In_memoriam_Tandori_Dezso-4966

2019.09.08

Tandori Dezső rajzaiból, idézeteiből álló, rendhagyó tárlat nyílt szeptember 5-én a Virág Benedek Házban. A kiállítás méltó emlékezés a géniuszra, a megnyitón szép számmal összegyűlt közönség pedig alátámasztja: olyan művész ment el idén februárban, aki nélkül a 20. és 21. századi magyar irodalom nehezen értelmezhető.

ef-Zambo

2019.09.08

Szeptember 12-én a római Falconieri palotában Bukta Imre, ef Zámbó István, fe Lugossy László és mások műveiből nyílik tárlat Felvonulás (Tiltott és tűrt művészet Szentendrén a Kádár-korszakban) címmel.

oberlander_betsheva

2019.09.08

Kóser sétán voltam. A várostörténeti programon végigjárjuk a pesti zsidónegyed emblematikus helyszíneit, majd meglátogattuk Oberlander Báruch rabbit, az ortodox haszid zsidó közösség vallási vezetőjét és feleségét, akik a kóser előírásokról meséltek nekünk.

DD1

2019.09.08

Dorkó Dániel analóg technikával készült utcafotóiból nyílt kiállítás Kóbor képek címmel a Budapest Projekt Galériában.

Alfons_mucha_mot_et_chandon_1899

2019.09.06

Alfons Mucha nem tartotta magát az art nouveau képviselőjének, de a 21. századból visszatekintve a szecesszió lobogására, érezzük, hogy a morva képzőművész életműve mégiscsak ezt a korszakot képviseli. Titokzatos női alakjai, akik a képein burjánzó indákhoz hasonlatosan hajladoznak, a kecses báj, az egyedi betűtípus mind ennek a párizsi időszaknak a legjobb alkotásait idézik fel. Életművének legsikeresebb húsz évéről szól a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény Alfons Mucha – a szecesszió vonzásában című kiállítása. Lóránd Klárával, a gyűjtemény igazgatójával beszélgettünk.

Az eddig ismertnél sokkal komolyabb szereplője volt a hitleri propagandagépezetnek Lothar-Günther Buchheim író és műgyűjtő, A tengeralattjáró című világsikerű regény szerzője, aki a második világháború után pacifistának mondta magát – állítja Gerrit Reichert oknyomozó német újságíró. Reichertnek meggyőződése, hogy Buchheim csak a háború után változott át a nácik propaganda-szakértőjéből békeharcossá. A 2007-ben 89 évesen elhunyt szerző a háború alatt haditudósító volt, és tengeralattjárókon szerzett tapasztalatai alapján írta meg 1973-ban megjelent, több millió példányban elkelt világháborús regényét, a Das Boot-ot, amelyből 1981-ben nagysikerű film is született. A történet egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül a háború kilátástalanságát mutatja be.A sikerregény magyarul 1982-ben, Bor Ambrus fordításában A hajó, 1999-ben pedig A tengeralattjáró címmel, Farkas Tünde fordításában jelent meg.

A festőművész munkáiból szerdán nyílik kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelepen, a MANK Galériában. A válogatásban egyszerre kapnak helyet portrék és olyan fiktív helyszínek, melyek titokzatos atmoszféráját organikus formák, városképi elemek vagy sejtelmes drapériák szövik át.

A Liebling Haus – Fehér Város Központ nevű új intézmény fő feladata Tel-Aviv kiemelkedő építészeti arculatának elismertetése lesz, mivel a várost már régóta a Bauhaus iskola egyik legfontosabb centrumának tekintik az egész világon. Több mint négyezer fehér Bauhaus-épület áll a városban, amely róluk kapta becenevét, a „fehér várost". 2003-ben az UNESCO a világörökség helyszínének nyilvánította Tel-Aviv központjának Bauhaus-jellegű építészetét, a Fehér várost.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

Szüreti felvonulással, koncertekkel, kirakodóvásárral, borbemutatóval és négy ország férfi énekeseivel várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a 23. Európai Bordalfesztivál Pécsen és a villányi borvidék településein.

bordalfesztival.r

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma