NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.04
2012. október 17-én nyitja meg kapuit a DESIGNED IN HUNGARY rendezvénysorozat a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Alkalmazott Művészeti Intézetében.
2012.10.04
A Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Észt Intézet arra kéri az észt kultúra barátait, hogy járuljanak hozzá a készülő kiállításhoz olyan saját tárgyaikkal, amelyeken megjelennek a hagyományos észt motívumok – esetleg új funkcióban, új anyagon, új megfogalmazásban.
2012.10.04
Budapest–New York metró címmel rendez beszélgetést az Ernst Múzeum az Aj Vej-vej: New York 1983-1993 című kiállításhoz kapcsolódva; az október 4-i esten a nyolcvanas években szintén New Yorkban élő és alkotó Halász András, Drozdik Orshi és Najmányi László idézi fel emlékeit.
2012.10.03
Határtalan antikvitás címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.
2012.10.03
Kiállítás nyílik Szentgyörgyi Erika festőművész alkotásaiból 2012. október 12-én 18 órakor a MOHA Házban. A kiállítást Szabó Aida (Jampa drolma) költő nyitja meg verseivel.
2012.10.03
A Néprajzi Múzeum október 12-én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátorműhely-látogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé.
2012.10.03
Néprajzi szabadegyetem indul október 8-án a Néprajzi Múzeumban, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját.
2012.10.03
Használd a múzeumot! címmel indul új, négy alkalmas programsorozat október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A sorozat programjai között szerepel a fotógyűjtemény, a könyvtár, a technológia felfedezése és a műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása.
2012.10.02
Közzétette az 55. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízatására kiírt pályázatot október 1-jén a magyar részvételt koordináló Műcsarnok; az eredményhirdetésre várhatóan 2013 első hetében kerül sor.
2012.10.02
Kétévnyi kutatás-tervezés, valamit egy évtizednyi szakmai tapasztalat áll a beton termékeiről ismert IVANKA első - ConcreteGenezis névre keresztelt - ruhakollekciója mögött. A darabok (ruhák, táskák és ékszerek) a divatvilág egyik legrangosabb kiállításán, a párizsi divathéten megrendezett, Tranoi Tradeshow-n debütáltak és komoly érdeklődésre találtak, mind a sajtó (többek között a világhírű W magazin), mind a forgalmazók (Olaszországtól Kínáig) részéről.

Az amerikai-mexikói határra tervezett fal megépítése 22 régészeti lelőhelyet károsíthat vagy semmisíthet meg az arizonai Organ Pipe Cactus Nemzeti Parkban az amerikai Nemzeti Parkszolgálat jelentése szerint. A Sonora-sivatag ezen térségében már 10 500 éve is éltek emberek. A 15 méter magasra is megnövő kandeláberkaktuszról elnevezett nemzeti park az UNESCO bioszféra rezervátuma, melynek 48 kilométer hosszú déli határa az Egyesült Államok és Mexikó határa mentén fekszik. A tervek szerint a határfalnak mély beton- és acélalapja lesz, a szövetségi programban szerepel továbbá az eddigi utak meghosszabbítása a határ mentén és megfigyelő berendezések, reflektorok felállítása.

A spanyol hódítás előtti leleteket Tiahuanaco régészeti lelőhely romjai között, a Kalasasaya templomnál fedezték fel. Az edényeket körben helyezték el, ami arra utal, hogy feltehetően egy előkelő ember temetésekor az áldozatok bemutatásakor kerültek a földbe. Tiahuanaco a spanyol hódítás előtti birodalom szellemi és politikai központja volt. A város, amely virágkorát i. sz. 400. és 900. között élte, kis mezőgazdasági településből fejlődött birodalmi fővárossá. Romjai 2000-ben kerültek az UNESCO kulturális világörökségének listájára.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma