NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.10.04
2012. október 17-én nyitja meg kapuit a DESIGNED IN HUNGARY rendezvénysorozat a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Alkalmazott Művészeti Intézetében.
2012.10.04
A Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Észt Intézet arra kéri az észt kultúra barátait, hogy járuljanak hozzá a készülő kiállításhoz olyan saját tárgyaikkal, amelyeken megjelennek a hagyományos észt motívumok – esetleg új funkcióban, új anyagon, új megfogalmazásban.
2012.10.04
Budapest–New York metró címmel rendez beszélgetést az Ernst Múzeum az Aj Vej-vej: New York 1983-1993 című kiállításhoz kapcsolódva; az október 4-i esten a nyolcvanas években szintén New Yorkban élő és alkotó Halász András, Drozdik Orshi és Najmányi László idézi fel emlékeit.
2012.10.03
Határtalan antikvitás címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.
2012.10.03
Kiállítás nyílik Szentgyörgyi Erika festőművész alkotásaiból 2012. október 12-én 18 órakor a MOHA Házban. A kiállítást Szabó Aida (Jampa drolma) költő nyitja meg verseivel.
2012.10.03
A Néprajzi Múzeum október 12-én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátorműhely-látogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé.
2012.10.03
Néprajzi szabadegyetem indul október 8-án a Néprajzi Múzeumban, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját.
2012.10.03
Használd a múzeumot! címmel indul új, négy alkalmas programsorozat október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A sorozat programjai között szerepel a fotógyűjtemény, a könyvtár, a technológia felfedezése és a műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása.
2012.10.02
Közzétette az 55. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízatására kiírt pályázatot október 1-jén a magyar részvételt koordináló Műcsarnok; az eredményhirdetésre várhatóan 2013 első hetében kerül sor.
2012.10.02
Kétévnyi kutatás-tervezés, valamit egy évtizednyi szakmai tapasztalat áll a beton termékeiről ismert IVANKA első - ConcreteGenezis névre keresztelt - ruhakollekciója mögött. A darabok (ruhák, táskák és ékszerek) a divatvilág egyik legrangosabb kiállításán, a párizsi divathéten megrendezett, Tranoi Tradeshow-n debütáltak és komoly érdeklődésre találtak, mind a sajtó (többek között a világhírű W magazin), mind a forgalmazók (Olaszországtól Kínáig) részéről.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma