kultura.hu_banner_herend_002uj

Ludwig

2019.07.10

Az Esterházy Art Award független szakmai zsűrije 25 művészt jelölt a díjra.

megtalaltak-a-legiotabor-fokapujat-komaromban

2019.07.10

A régészek Komárom Molaj városrészében a napokban feltárták a brigetioi légiótábor északi főkapuját és a hozzá csatlakozó falakat.

allo

2019.07.09

„Régebben hallottam, milyen meggondolatlanság becsukni az embernek maga mögött bármilyen szekrény ajtaját. Nos, e helyen a legtöbb szekrényajtó most nyitva marad.” E mondattal nyitott a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum legújabb néprajzi kiállítása – bizonyos krónikákra és ruhásszekrényekre utalva.

festes_
2019.07.09

Idén új udvarok nyílnak a Művészetek Völgyében: először lesz például ArtPorta, amelyen az önkifejezés különböző művészi formáit ismerhetjük meg. A MANK udvarán mindenki megvalósíthatja az álmait, felszabadíthatja kreatív energiáit. A portán a művészet kikerül a galéria falai közül és elérhető közelségben jut a Völgy látogatóihoz. Vizkeleti Andreával, a MANK ArtPorta udvargazdájával beszélgettünk.

OMRRK_8

2019.07.09

A Városliget közelében megépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ korszerű tárolási, állagvédelmi és restaurálási körülményeket biztosít a Szépmű, a Galéria és a Néprajzi Múzeum műtárgyainak. Az épületegyüttesben raktárak, restaurátor-műhelyek, kutatószobák, valamint a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és egy látogatóközpont kapott helyet.

Kossuth_homokbol.R
2019.07.07

Tavaly nyáron rendezték meg az első homokszobrászati fesztivált Tinnyén, ahol a négy világvallás volt a találkozó témája. Idén az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére a korszak jelentős politikusait és hadvezéreit formázták meg.

clay_pigeon_milos_tomic_R
2019.07.07

Az Easttopics újonnan megnyílt kulturális központ régiónk kortárs művészetét kívánja bemutatni. The In-Between State of Mind című videókiállításuk augusztus 4-ig látható.

egy

2019.07.06

Jacques Henri Lartigue (1894–1986) francia művész, amatőr fotográfus hatéves korától kezdve örökítette meg élete, családja eseményeit. Elsősorban a századforduló bohém, arisztokrata világáról készített képeivel lett ismert, de későbbi fotói is különleges látámódról árulkodnak. 3+1 dolog, amelyre képei tanítanak.

ketto

2019.07.06

Így látjuk mi... Öntárgyiasítás, női pozíciók címmel látható kiállítás nyílt július 5-én az Ybl Budai Kreatív Házban hat magyar művész – Fabricius Anna, Lovas Ilona, Moizer Zsuzsa, Rabóczky Judit, Szabó Klára Petra és Tranker Kata – közreműködésével.

gep_

2019.07.05

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gyarapodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A 30 eszközből álló kollekciót július 6-án mutatják be a nagyközönségnek.

Szokurov „barátságtalansággal és agresszivitással" vádolta az orosz kulturális minisztériumot, ezzel indokolta a Primer Intonaciji (Példa az intonációra) elnevezésű alapítványának megszüntetését. Az orosz rendező 2013-ban hozta létre a szervezetet azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal alkotókat, akik első lépéseiket teszik meg a filmiparban, ám 5 évvel később az orosz rendőrség nyomozást indított ellenük sikkasztás gyanújával. A vizsgálat végül semmilyen terhelő bizonyítékot nem talált, ám egy másik ukrán filmrendezőt bebörtönöztek, és Szukorov ebben az ügyben is felszólalt.

A Lennon-fal a hetvenes évek elején jött létre, azóta pedig bekerült a prágai turistakalauzokba is. A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi látogatók ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. Mint kiderült, több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket fújnak a látványosságra, a közelmúltban feljelentés is érkezett ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. A Lovagrend most kampányt indít, amelyben felhívja az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

Plugor Sándor festő- és grafikusművésznek nyílik emlékkiállítása július 23-án, kedden 17 órakor a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban. A kiállítás augusztus 16-ig látogatható.

Az i. sz. 3. vagy 4. századból származó, 10 méter hosszú és 5 méter széles római hajót a híres Playa de Palma fürdőhely partjától 50 méterre fedezte fel a helyi lakos. Valószínűleg egy amforákat és más árut szállító teherhajóról van szó, amely az Ibériai-félsziget délnyugati részéről indulhatott és a mallorcai partoktól néhány tíz méterre süllyedt el. Bár az ókori hajó nem süllyedt mélyre, csak most találtak rá, mert eddig homok borította a tengerfenéken. A víz hullámzása hordhatta el a homokot, amelynek eredményeként láthatóvá váltak a maradványok.

A világ minden tájáról mintegy 150 Mikulás kezdte meg hétfőn a korai előkészületeket a karácsonyi ünnepekre a dán fővárosban. A 62. Mikulás Világkongresszuson a piros ruhás férfiak és nők négy napon át vesznek részt különböző programokon. 1957 óta minden évben a világ legrégibb vidámparkjában, a Koppenhága melletti Bakkenben rendezik meg a világtalálkozót. A Mikulások a kongresszus nyitányaként hétfőn a turistákat szórakoztatták Koppenhága egyik fő nevezetességénél, a híres Andersen-mese főszereplője, a kis hableány szobránál, majd hajókiránduláson vettek részt. Kedden a Bellevue Beachen fognak strandolni és játszani, szerdán többek között akadályfutáson vesznek részt, csütörtökön pedig Mikulás-öttusa lesz a vidámparkban.

A hatodik alkalommal szervezett fesztiválnak idén Bárna község ad helyet augusztus 2. és 4. között. A világtalálkozó célja, hogy összefogja a palócságot, erősítse az identitást, és bemutassa az értékeket.

paloc_vilagtalalkozo

Művészeti tábort szerveznek a Balassagyarmati Fegyház és Börtönben fogvatartottak gyermekeinek augusztus elején neves művészek közreműködésével.

 

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Bonnie Tyler, az ikonikus brit rockénekesnő, legnagyobb slágereivel és új dalaival érkezik július 27-én a Tokaj Fesztiválkatlanba.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma