Varsag-kepek2018-025-1

2019.01.06

65 éve jött létre a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet, a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T). A julileum alkalmából a mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből reprezentatív válogatást mutat be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. Az Örökségünk bástyája címet viselő kiállítás január 12-ig látható.

gyulai_erkel_ferenc_muzeumR
2019.01.05

Mogyoróssy János gyulai nemesember, gazdatiszt 150 éve, 1868-ban hozta létre az Erkel Ferenc Múzeumot. Ez harmadik legrégebben alapított vidéki múzeumunk. Az évforduló alkalmából időszaki kiállítás látható a gyűjtemény jeles darabjaiból és eddig be nem mutatott műtárgyakból.

Barcsay_anatomia_oktatas_kozben

2019.01.03

Barcsay Jenő, a 20. századi magyar művészet egyik enigmatikus alakja, aki meghatározta a háború utáni magyar művészet arculatát, végakaratában maga rendelkezett a nevét viselő díj, illetve tanulmányi jutalom létrehozásáról. A Barcsay-díjat idén immár 29. alkalommal ítélik oda pályakezdő, 35 év alatti festőművészeknek. A kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadó január 4-én lesz a szentendrei MANK Galériában.

latvanyter2018_maszk

2019.01.02

A Látványtér 2018 című kiállítás az elmúlt színházi évad legfontosabb jelmezeiból, díszleteiből és látványaiból nyújt válogatást. A fotók mellett skiccek, makettek, elkészült jelmezek és mozgóképek teszik izgalmassá a tárlatot, amely nem korlátozódik a művészszínházra: szórakoztató produkciókhoz vagy bábelőadáshoz készült munkákat is felvonultat.

Flohr_Gyula

2018.12.30

Flohr Gyula Észak-Magyarországon, szénkereskedő zsidó családban nőtt fel. Borba került munkaszolgálatra, majd megszökött, és Tito partizánjaihoz csatlakozott. 1945-ben hazatért, és boltot nyitott, melyet később államosítottak. Az ő történetéről is szól az Életlehetőségek című tárlat, amely a budapesti 2B Galériában január 6-ig látható.

Fekete_lyuk88

2018.12.29

A Rolling Stone magazin az év klubjának választotta 1989-ben, az Inconnu csoport itt faragta Nagy Imre újratemetése után azt a 301 darab kopjafát, ami a 301-es parcellába került, ez a klub volt a Kispál és a Borz vagy a Tankcsapda budapesti dobbantója, Király Tamás divatbemutatóinak helyszíne. A Nagy Gyula által létrehozott Lyuk hagyatéka nemcsak sok mai magyar zenekar hangzásában, a pesti romkocsmák attitűdjében van jelen, hanem megváltoztatta a társadalom kultúráról, popkultúráról alkotott képét is. Réz György interjúja Klacsán Gáborral, aki dokumentumfilmet forgat a klub töreténetéről.

erdely_banner01b

2018.12.28

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája a 2018/19-es tanév első szemeszterét Erdély Miklós munkásságának szentelte. A féléves művészeti kutatási projekt záróeseménye az Optimista kiállítás, amely január végéig látható az MKE Barcsay termében. Az Erdély Miklós és a Magyar Képzőművészeti Egyetem (1946–2018) című tárlaton a történeti tematika mellett új, erre az alkalomra készült műveket is láthatunk.

lesznai_Zoob8

2018.12.27

„Virágokat és gyümölcsöket szóró, misztikus vulkán volt” – mondta Lesznai Annáról, a 20. századi magyar kultúrtörténet egyik legérdekesebb alakjáról Balázs Béla. Ornamentális művei, meseillusztrációi és festményei megihlették Zoób Kati divattervezőt, aki erre alapozva hozta létre új kollekcióját. A kettejük találkozásából született kiállítás január végéig látható a balatonfüredi Vaszary Galériában.

b_czig-4

2018.12.26

A magyar bélyegek, kivált a múlt század harmincas évei és az ezredforduló között gyakran szerepeltek rangos nemzetközi kiállításokon és versenyeken, ahol mindig előkelő helyeken végeztek. Ebben fontos szerepük volt azoknak a bélyegtervezőknek is, akik a bélyegben találták meg művészi kibontakozásuk igazi lehetőségét. Egyikük a felvidéki gyökerű Cziglényi Ádám.

szan_R

2018.12.25

Száz, kétszáz évvel ezelőtt a telek jóval hidegebbek voltak a Városligetben, mint napjainkban. A kedvelt kirándulóhelynek számító Városerdő az 1800-as évek elején még félórányi járásra esett Pest városától. Nem védték a fagyos szelektől emeletes házak, mint ma. Esőben, sárban a megközelítése is nehézségekbe ütközött. Ám amikor beálltak a nagy hidegek, a tájat hó borította, szánnal, lóháton kényelmesen lehetett közlekedni. A tó is befagyott. Ilyenkor, a korabeli képek tanúsága szerint, megjelentek a korcsolyázók.

Saját kérése távozik igazgatói posztjáról Tóth Arnold, a miskolci A Herman Ottó Múzeum igazgatója január 31-i hatállyal. A tájékoztatás szerint február 1-től átmenetileg, a vezetői pályázat lebonyolításának időtartamára Szolyák Péter őstörténész, a Pannon-tenger Múzeum korábbi vezetője, általános igazgatóhelyettes veszi át a múzeumigazgatói feladatokat. Tóth Arnold, aki hat évig igazgatóhelyettesként, két évig igazgatóként dolgozott a múzeumban, tudományos, kutatói pályán szeretné folytatni Miskolc város és a régió kulturális életének szolgálatát.

A pályázatokat most először díszletrajzoló, kellékes és világosító szakma képzési programjával is bele lehet nyújtani, de felvételvezető/location manager, naplóvezető, produkciós asszisztens, rendezőasszisztens és vágóasszisztens szakterületeken is várják az oktatási intézmények jelentkezését. A pályázattal, amely figyelembe veszi az aktuális piaci igényeket, magas szakmai színvonalú, intenzív és gyakorlatorientált képzéseket támogatnak. Részletes információ a filmalap internetes oldalán (mnf.hu) olvasható.

Pokrovenszki Krisztiánt javasolta a Szent István Király Múzeum új igazgatójának a székesfehérvári közgyűlés. A múzeum korábbi igazgatójának, Kulcsár Mihálynak a közalkalmazotti jogviszonya és igazgatói megbízatása október 31-én járt le, az igazgatói pályázatok benyújtási határideje december 21. volt. A megyei hatókörű városi múzeumok vezetőjének megbízásához – és annak visszavonásához – a szakminiszter egyetértése szükséges, ezért az önkormányzat megteszi a szükséges intézkedéseket.

A mozi hamarosan kezdődő belső felújítása miatt feleslegessé váló, több mint 20 éves nézőtéri fotelüléseket ma ezer forintért meg lehet venni. A kiválasztott és lefoglalt székeket a vevők egy későbbi időpontban vehetik át.

A 22 éves férfi és feltételezett bűntársa több mint 400 éves koronaékszereket lopott el tavaly nyáron Strängnäs város székesegyházából. A hatóságok által 65 millió korona (kétmilliárd forint) értékűre becsült koronaékszerek továbbra sincsenek meg. A tolvajok 2017. július 31-én délidőben egy zárt és riasztórendszerrel ellátott vitrinből vitték el a székesegyházban eltemetett IX. Károly (1550-1611) király és második felesége, az 1625-ben elhunyt Krisztina királyné temetési koronáját, valamint egy országalmát. A temetési szertartásra készült királyi korona aranyból van, drágakövek, gyöngyök és ezüstdíszek ékesítik. A királyné kisebb koronája ugyancsak aranyból készült.

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, emlékesteket és filmvetítéseket is tartanak a magyar kultúra napja alkalmából Győr-Moson-Sopron megyében.

Gyori_Nemzeti_Szinhaz_Ket_ur_szolgaja_

Kortárs zeneszerző műveit gyűjtötte össze és játszotta fel új lemezére a Modern Art Orchestra (MAO). Az anyagot, amelynek nagy részét több mint tíz évvel ezelőtt rögzítették, és utólag bővítették, vasárnap mutatják be a Budapest Music Center nagytermében.

Pécsett a többi között kiállításokkal, Komlón pedig egész héten át tartó programokkal ünneplik a magyar kultúra napját. A Pécsi Kulturális Központban január 22-én, a magyar kultúra napján elsősorban családoknak szóló, ingyenesen látogatható kiállítás nyílik Ady Endre 100. címmel.

Hagyományos gálaműsoron adják át Szolnok kulturális díjait kedden, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ugyanezen a napon Damjanich Múzeumban Egy rejtőzködő életmű születése címmel nyitják meg Bokros László festőművész életműkiállítását, és sor kerül a művész monográfia-bemutatójára is.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma