kultura.hu_banner_herend_002uj

2012.10.03
Határtalan antikvitás címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.
2012.10.03
Kiállítás nyílik Szentgyörgyi Erika festőművész alkotásaiból 2012. október 12-én 18 órakor a MOHA Házban. A kiállítást Szabó Aida (Jampa drolma) költő nyitja meg verseivel.
2012.10.03
A Néprajzi Múzeum október 12-én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátorműhely-látogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé.
2012.10.03
Néprajzi szabadegyetem indul október 8-án a Néprajzi Múzeumban, amelynek keretében a muzeológus szakemberek hónapról hónapra archív filmek, fotók és raktárakban szunnyadó műtárgyak segítségével mutatják be a magyar és egyes távoli népek hagyományos kultúráját.
2012.10.03
Használd a múzeumot! címmel indul új, négy alkalmas programsorozat október 5-én a Néprajzi Múzeumban. A sorozat programjai között szerepel a fotógyűjtemény, a könyvtár, a technológia felfedezése és a műtárgygyűjtemények pedagógiai hasznosítása.
2012.10.02
Közzétette az 55. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában rendezendő kiállítás kurátori megbízatására kiírt pályázatot október 1-jén a magyar részvételt koordináló Műcsarnok; az eredményhirdetésre várhatóan 2013 első hetében kerül sor.
2012.10.02
Kétévnyi kutatás-tervezés, valamit egy évtizednyi szakmai tapasztalat áll a beton termékeiről ismert IVANKA első - ConcreteGenezis névre keresztelt - ruhakollekciója mögött. A darabok (ruhák, táskák és ékszerek) a divatvilág egyik legrangosabb kiállításán, a párizsi divathéten megrendezett, Tranoi Tradeshow-n debütáltak és komoly érdeklődésre találtak, mind a sajtó (többek között a világhírű W magazin), mind a forgalmazók (Olaszországtól Kínáig) részéről.
2012.10.01
Két hónappal tovább, december 16-ig látogatható a szegedi Munkácsy-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban a nagy érdeklődésre való tekintettel.
2012.10.01
Kazahsztánból érkezett szkíta kincsekből nyílt Emberek Aranyban címmel kiállítás Budapesten, a VAM Design Centerben, mely szeptember 5-től december 31-ig látogatható. A tárlat különlegessége, hogy ebben a témában, ilyen alapossággal, ezekkel a tárgyakkal és koncepcióval még nem találkozhatott Európa.
2012.10.01
A világhírű svájci művészpáros, Peter Fischli és az idén elhunyt David Weiss Elmozdulások című kiállítása nyílt meg szeptember 27-én a Műcsarnok projektgalériájában.

A Rocketman című Elton John-életrajzot jegyző Fletcherrel folynak tárgyalások a Sherlock Holmes-filmsorozat 3. részének rendezéséről. Az Arthur Conan Doyle regényei nyomán forgatott filmben ismét Robert Downey Jr. játssza a híres nyomozót. Watson szerepében pedig Jude Law tér vissza a filmvászonra. A Sherlock Holmes Guy Ritchie rendezésében 2009-ben aratott nagy sikert. Folytatása, a Sherlock Holmes – Árnyjáték, amelyet ugyancsak Ritchie forgatott, 2011-ben került a mozikba. A Warner Bros. stúdió sorozatának harmadik epizódja, amely már régóta várat magára, 2021. december 22-én kerül a mozikba.

A műkincseket 2002 szeptemberében foglalták le a londoni Heathrow repülőtéren, ahová illegálisan jutottak el Afganisztánból és Irakból a pakisztáni Pesavaron keresztül. A tárgyak között van számos ékírásos tábla, valamint agyagfejek, melyek Buddhát, egy szerzetest, Vadzsrapánit és egy bodhiszattvát ábrázolnak. A műtárgyakat az Afganisztáni Nemzeti Múzeumnak adják vissza, miután a múzeum engedélyével egy időszaki kiállításon bemutatják őket Londonban.

Feltehetően Charles Étienne Gudin, Napóleon egyik kedvenc tábornokának földi maradványait találták meg egy parkban Szmoleszkben, egy szovjet időkben emelt táncterem talapzata alatt, több mint 200 évvel azután, hogy a tábornok belehalt egy oroszországi csatában szerzett sérülésébe. Korabeli feljegyzések szerint Gudinnek a harctéri sérülése következtében amputálni kellett a bal lábát, és a jobb lába is megsebesült. A koporsóban talált holttest sérülései megegyeznek a tábornokéval.

Zéró euró névértékű emlékbankjegyet bocsátottak ki Csehországban Karel Gott tiszteletére. Az énekes képmását viselő 5000 bankó pár óra alatt elkelt vasárnap délelőtt az egyik prágai lemezboltban. Az emlékbankjegyet 50 koronáért (2 euróért) lehetett megvásárolni, egy részüket Gott 15 CD-jével együtt. A „prágai csalogányként" emlegetett énekes eredetileg a prágai O2 Arénában adott volna születésnapi koncertet, de a fellépést végül törölték megrendült egészségi állapotára tekintettel.

A Barba Negra Trackben tartott, nagyszabású születésnapi koncertje után újabb nagy dobásra készül a Junkies. A zenekar tagjai meghívást kaptak az idén debütáló dél-koreai Gangwon Rock Fesztiválra, ahol augusztus 17-én lépnek fel. Az ország nem ismeretlen a zenészek számára – 2016-ban már koncerteztek Szöulban, ami azért is volt akkoriban olyan nagy dolog, mert magyar banda korábban nem igazán fordult meg dél-koreai színpadokon.

Július 27-én rendezik meg a 194. balatonfüredi Anna-bált, ezt megelőzően az Anna-fesztiválnak ad otthont a város, ahol prímásverseny és operagála is várja az érdeklődőket.

annabal-balatonfured-2015-2

A sárospataki Rákóczi Múzeum július 20-21. között ismét megszervezi az Ostromhétvégét. Magyarországról, Szlovákiából, Lengyelországból, Olaszországból és Ausztriából érkeznek történelmi hagyományőrzők, akik csapataikkal tábort vernek a várkertben. 17. századi ruhákba öltözött katonák és családtagjaik várják az érdeklődő közönséget a korabeli mesterség-, tüzérség- és hadi bemutatókra, tábori mustrára.

A július 21-től 25-ig tartó programsorozaton a Kobuci Kertben fellép mások mellett a Ragtime Rumours, Big Daddy Wilson, Little G Weevil és a Brooklynból érkező énekesnő-dalszerző, Shilpa Ray.

A víz kerül a középpontba a szentendrei Ister Napokon július 20-án és 21-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma