NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.11.23
Halála óta először rendeztek a teljes életművet átfogó retrospektív tárlatot Salvador Dalí (1904–1989) munkáiból Párizsban. A szürrealista festő alkotásaiból a Pompidou Központban 2012. november 21-én nyílt hatalmas tárlat, amelyen csaknem 200 festmény, rajz, tárgy, film és dokumentum látható.
2012.11.22
Elhunyt Lehoczki Károly karikaturista, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának egyik alapító atyja, a Kistehén Tánczenekar dobosa november 19-én. Pályáját a Ludas Matyinál kezdte, a Blikkben még a múlt héten is jelent meg karikatúrája. Rajzai az elmúlt 20 évben a Hócipőben, a Népszabadságban, a Népszavában, a Kreténben és a Magyar Nemzetben is megjelentek. Dr. Halász Géza karikaturistát, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának elnökét kérdeztük Lehoczky Károlyról.
2012.11.21
25. születésnapját ünnepli 2012. november 26-án (hétfőn) a százhalombattai „Matrica” Múzeum, melynek alkalmából tárlatvezetések, kézműves foglalkozások várják a látogatókat 13 órától.
2012.11.21
2012. november 22-én (csütörtök) 19.00-kor nyílik meg az ArtBázis Összművészeti Műhelybena 80-as generáció – Társadalom – helyzetkép – kiállítás címmel a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) csoportos műhelykiállítása.
2012.11.21
Helyükre kerültek a tihanyi Kálvária szobrai. Az 1960-ban lerombolt Kálvária a Tihanyi Legenda Projektnek köszönhetően újul meg, amihez a balatoni község 600 millió forint uniós támogatást nyert.
2012.11.20
Egy francia és egy magyar fotós kapta idén a kétévente Párizsban kiosztott Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat 2012. november 16-án.
2012.11.20
PéldaKÉPek címmel nyílik tárlat Urbán Ádám fotóművész munkáiból 2012. november 23-án a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. A kiállítás 2013. január 6-ig látogatható.
2012.11.20
A Szépművészeti Múzeum és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská Universitá v Trnave) Határtalan antikvitás című múzeumpedagógia programja újabb állomásához érkezett.  Pannóniai Matiné címmel iskoláskorú gyerekek és szüleik részére családi napok lesznek Gödöllőn és Sopronban 2012. november 24-én és 25-én.
2012.11.19
Különleges múzeumi estével várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án. A múzeum novemberi MNG Extra programjának vendége a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz. Az este középpontjában a 145 éve született Vaszary János művészete áll, akinek életművét előadásokon és tárlatvezetéseken ismerhetik meg az érdeklődők. Az este során az is kiderül, hogy mi a kapcsolat a Pannonhalmi Apátság és Vaszary János között.
2012.11.19
Jel-Tranzit címmel nyílik kiállítása Bartl József Munkácsy-díjas festőművésznek 2012. november 24-én a MűvészetMalomban. A kiállítás címéül választott kifejezés a dinamikusan változó jelkapcsolatokra és szimbólumasszociációkra utal.

Szeptember 20-án mutatkozik be a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika művészetterápiás műhelye az Átkelő Galériában. A Tükör által címet viselő kiállítást Dr. Danics Zoltán pszichoanalitikus pszichoterapeuta és pszichiáter nyitja meg. A műhelyt Szerdahelyi Zsuzsanna iparművész, művészetterapeuta vezeti majd.

A Mai Manó Ház Három szín című kiállítása az orosz fotográfus, Szergej Prokugyin-Gorszkij életművén, valamint kortárs művészek munkáin keresztül foglalkozik a színes fényképezés történetével, valamint kép és látás viszonyával. Az intézmény által szervezett foglalkozáson fotográfiai, művészettörténeti és pszichológiai nézőpontból is közelíteneknk a kiállítás anyagához. A foglalkozások időpontja előzetes időpontegyeztetés alapján történik. Bejelentkezés, további információ: edit.barta@maimano.hu.

Bárdos Lajos zeneszerző születésének 120. évfordulója alkalmából rendeznek konferenciát Életet az énekbe címmel szerdán a Pesti Vigadóban. Bárdos Lajos, a 20. század jelentős zeneszerzője, a zeneelmélet, a zenetudomány meghatározó személyisége 120 évvel ezelőtt született. Nemcsak számos zenei szakterületnek volt kiváló mestere, de másokat magával ragadó, karizmatikus tanár is. Kotta- és könyvkiadót szervezett, felkarolta a korában igen veszélyesnek számító egyházi zene kérdését. A konferencián megidézik azt a szellemiséget, amely ezt a sokoldalú, számos területen jelentőset alkotó művészt jellemezte.

Október elején elárverezi Banksy legnagyobb és egyik leghíresebb, Devolved Parliament (Elfajzott parlament) című festményét a Sotheby's Londonban. A brit parlament alsóházának képviselőit csimpánzként ábrázoló alkotás a rejtőzködő brit graffitiművész legdrágább művé válhat, mivel az aukciósház legalább 1,5-2 millió font leütési árra számít. Banksy a négy méter széles képet 2009-ben festette. Még abban az évben kiállították a bristoli múzeumban, ahol több mint 300 ezer látogatót vonzott, és bekerült a világ 10 leglátogatottabb tárlata közé. Ismeretlen tulajdonosa idén ismét kölcsönadta kiállításra a múzeumnak a 10 éves évfordulóra és Nagy-Britannia európai uniós kilépésének idejére.

A 700 méter hosszú híd, amelyet szinte teljes egészében kézzel, viking kori eszközöket és technikákat alkalmazva építettek, a viking infrastruktúrát és szaktudást demonstrálja. A Vikingebro nevű híd egy másolata annak az eredeti szerkezetnek, amely Kékfogú Harald, vagyis I. Harald dán király uralkodása idején, 980-ban állt a területen. A szerkezet megépítésében több mint ezer iskolás gyerek és 400 önkéntes, köztük a hagyományos viking módszereket ismerő ácsok vettek részt. A munkálatok három évig tartottak.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

Rakoczi_Ferenc

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

Gyulán és térségében, valamint Püspökfürdőn várja az érdeklődőket szeptember 27. és 29. között a Muzsikál az erdő a Körösök völgyében elnevezésű rendezvény, amelyen erdei koncertek, szakvezetéses erdei séták és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket.

A Next.Ape tagjai bár mindannyian jazz-zenészek, mégsem jazzt játszanak, hanem elektronikával és improvizációkkal megspékelt alternatív popzenét. Harcsa Veronika belgiumi székhelyű, páratlanul izgalmas, új projektje szeptember 27-én debütál az A38-on.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma