Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.09.26

A Diákhitel Központ Zrt. meghirdeti Képző festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatát, melynek témája a társadalmi elkötelezettség, szociális érzékenység megjelenítése. Jelentkezni november 2-ig lehet.

2012.09.26
Tavalyhoz képest összesen 31 százalékkal csökkent a hazai művészeti képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményekbe felvételizők száma, néhány szakon ugyanakkor még így is túljelentkezést tapasztaltak. A kreatív felsőfokú művészeti szakképzéseket nyújtó Werk Akadémia pedig abból a helyzetből próbál előnyt kovácsolni, hogy csökkentették az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók számát.
2012.09.26
Nemzetközi faiskola címmel nyílik kiállítás Bálind István festőművész alkotásaiból 2012. október 16-án az ARTE Galéria és Aukciós Irodában.
2012.09.26
Kálmán Imre születésének 130. évfordulójára kiállítást rendez Siófok a zeneszerző életéről és koráról. A tárlat kevéssé ismert darabjait még nem láthatta a közönség együtt.
2012.09.26
A templomi falfreskóiról, táblaképeiről és festett üvegablakairól ismert Kákonyi Asztrik ferences festőművész munkáiból látható kiállítás szeptember 25-től Esztergomban a róla elnevezett kortárs galériában.
2012.09.26
A Szegedi Kortárs Balett alapításának negyedszázados jubileuma alkalmából Dusha Béla fotóművész képeiből két kiállítás is nyílt szeptember 25-én a Tisza-parti városban.
2012.09.26
A lengyelországi Trzy Myszy, azaz Három Egér játékgyár tervezőinek munkáiból Tízórai Három Egérrel címmel nyílik kiállítás szeptember 29-én 11 órakor a budapesti Lengyel Intézetben a Design Hét 2012 keretében.
2012.09.25
A tavalyi sikeres hazai megjelenés eredményeképpen idén 11 magyar tervező kapott lehetőséget a londoni szakmai zsűritől, hogy a szeptember 19-22. között megrendezett 100% Design szakkiállításon bemutathassa legújabb munkáit. A magyar standon a hazai design legjobbnak ítélt termékei jelentek meg, a kreatív alapanyagoktól az egyedi tervezésű bútorokon át a speciális falfelületekig. A részt vevő tervezők által szakmai és üzleti szempontból is eredményesnek ítélt magyar megjelenés a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával valósult meg. A magyar standra több nemzetközi designkiállítás szervezője is ellátogatott, és jelezték, hogy örömmel vennék az egyedi és korszerű magyar termékek megjelenését saját kiállításaikon is.
2012.09.25
Szeptember 28-án ismét Magyarországra érkezik Günter Demnig német szobrász, aki a Holocaust áldozatainak emléket állító, szerte Európát behálózó úgynevezett botlatókövek (németül: Stolpersteine) művészeti projekt atyja.
2012.09.25
Szájjal és lábbal festő, illetve más látható és kevésbé látható fogyatékossággal élő, valamint ép képzőművészek közös alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). A kiállítást népszerűsítendő a mozgássérültek ismert emberek közreműködésével is demonstrálják tehetségüket 2012. szeptember 27-én 13 órától.

Bogdán Árpád filmje Ázsia egyik legnevesebb filmes rendezvényén a Belt and Road, azaz „egy övezet, egy út” válogatásában szerepelt, melynek mottója „a fény és az élet” volt. 24 alkotás közül választották ki a Genezist, a díjátadón a rendező mellett Dobos Tamás operatőr is részt vett. A film hamarosan Kínában is látható lesz.

A 83 évesen, hétfőn elhunyt zongoraművész Budapesten született 1936-ban. Ötéves korában kezdett zongorát tanulni, később a Zeneakadémián Kadosa Pál volt a mestere. Zeneszerzést is tanult, olyan tanároktól, mint Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bárdos Lajos, Nagy Olivér és Szőnyi Erzsébet. 1956 után egy amerikai ösztöndíj segítségével a bécsi zeneakadémián tanult tovább, 1961-ben diplomázott zeneszerzés- és zongoraszakon. Volt korrepetitor a Bécsi Állami Operánál Herbert von Karajan ajánlásával, szólistaként pedig Karl Böhmmel és a bécsi filharmonikusokkal lépett föl. 1967-től a grazi zeneakadémia, 1989-től a bécsi Musikhochschule professzora volt. Erőd Ivánt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia zenei alkotóművészeti osztálya 2009-ben választotta meg rendes tagnak.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Weöres Sándor műveit állítja középpontba a Gyulai Várszínház szezonnyitó, június 26-án és 27-én zajló programsorozata.

az-ejszaka-csodai-1024x683

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma