15_eves

2012.11.23
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektora, Kopek Gábor 2012. november 22-én adta át Dieter Rams német építész, designernek az idei Moholy-Nagy-díjat.
2012.11.23
Halála óta először rendeztek a teljes életművet átfogó retrospektív tárlatot Salvador Dalí (1904–1989) munkáiból Párizsban. A szürrealista festő alkotásaiból a Pompidou Központban 2012. november 21-én nyílt hatalmas tárlat, amelyen csaknem 200 festmény, rajz, tárgy, film és dokumentum látható.
2012.11.22
Elhunyt Lehoczki Károly karikaturista, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának egyik alapító atyja, a Kistehén Tánczenekar dobosa november 19-én. Pályáját a Ludas Matyinál kezdte, a Blikkben még a múlt héten is jelent meg karikatúrája. Rajzai az elmúlt 20 évben a Hócipőben, a Népszabadságban, a Népszavában, a Kreténben és a Magyar Nemzetben is megjelentek. Dr. Halász Géza karikaturistát, a MÚOSZ Karikaturista Szakosztályának elnökét kérdeztük Lehoczky Károlyról.
2012.11.21
25. születésnapját ünnepli 2012. november 26-án (hétfőn) a százhalombattai „Matrica” Múzeum, melynek alkalmából tárlatvezetések, kézműves foglalkozások várják a látogatókat 13 órától.
2012.11.21
2012. november 22-én (csütörtök) 19.00-kor nyílik meg az ArtBázis Összművészeti Műhelybena 80-as generáció – Társadalom – helyzetkép – kiállítás címmel a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának (FFS) csoportos műhelykiállítása.
2012.11.21
Helyükre kerültek a tihanyi Kálvária szobrai. Az 1960-ban lerombolt Kálvária a Tihanyi Legenda Projektnek köszönhetően újul meg, amihez a balatoni község 600 millió forint uniós támogatást nyert.
2012.11.20
Egy francia és egy magyar fotós kapta idén a kétévente Párizsban kiosztott Lucien Hervé és Rodolf Hervé-díjat 2012. november 16-án.
2012.11.20
PéldaKÉPek címmel nyílik tárlat Urbán Ádám fotóművész munkáiból 2012. november 23-án a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban. A kiállítás 2013. január 6-ig látogatható.
2012.11.20
A Szépművészeti Múzeum és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská Universitá v Trnave) Határtalan antikvitás című múzeumpedagógia programja újabb állomásához érkezett.  Pannóniai Matiné címmel iskoláskorú gyerekek és szüleik részére családi napok lesznek Gödöllőn és Sopronban 2012. november 24-én és 25-én.
2012.11.19
Különleges múzeumi estével várja a látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria november 23-án. A múzeum novemberi MNG Extra programjának vendége a Pannonhalmi Bencés Főapátság lesz. Az este középpontjában a 145 éve született Vaszary János művészete áll, akinek életművét előadásokon és tárlatvezetéseken ismerhetik meg az érdeklődők. Az este során az is kiderül, hogy mi a kapcsolat a Pannonhalmi Apátság és Vaszary János között.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Egy amerikai kutatócsoport sikeresen fejlesztett ki egy módszert, melynek segítségével megsütötték az egyiptomi leletekből kivont kovásszal az egykori piramisépítők kenyerét. Az ötletadó Seamus Blackley fizikus, az Xbox atyja volt, aki szabadidejében szívesen kísérletezik vadkovászból készült kenyerekkel. A Queenslandi Egyetem régészével és az Iowai Egyetem mikrobiológusával kezdett ősi mikroorganizmusok után kutatni, majd egy speciális eljárással az ókori agyagedényekben fennmaradt maradványok mintáiból kovászt nyertek ki, amellyel nemrégiben sikerült kenyeret készíteni. Az ősi tárolóedényekben talált szerves anyagok nyomainak elemzése sokat elárulhat a letűnt korok étrendjéről és életmódjáról.

A különleges szerkezetekkel ellátott Aston Martin DB5 sportkocsi 6,385 millió dollárért kelt el a kaliforniai Montereyben. Az ezüstszürke autó egyetlen Bond-filmben sem bukkant fel, de megegyezik azzal, amelyet 007 a Goldfingerben (1964) és a Tűzgolyóban (1965) vezetett. A brit titkosügynök számára 13 módosítást hajtottak végre a kocsin, sárvédőibe gépfegyvereket szereltek, keréktárcsáiban gumilyukasztók bújnak meg, hátsó ablakát fel-le húzható golyóálló ernyő védi.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

Szathmary_Zsigmond

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma