Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.10.29
Két mongol kortárs képzőművész, Denzen Barsboldt festő- és szobrászművész, valamint Choindongiin Khurelbaatar festőművész kiállítása nyílik 2012. november 16-án a Forrás Galériában.
2012.10.29
Ha lúd, legyen kövér! címmel rendez családi Márton napot a Néprajzi Múzeum 2012. november 11-én. A múzuem mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamarakiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel várja a látogatókat.
2012.10.29
Budapest Főváros Levéltára a Székely Nemzeti Múzeummal együtt rendezi a Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítását, mely 2012. november 10-én nyílik.
2012.10.29
Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren. A beterjesztésről 2012. október 31-én fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés.
2012.10.28
Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművész több mint 50 többségében friss alkotásaiból nyílt kiállítás Színváltás – Cangiante címmel 2012. október 26-án Budapesten, a Kieselbach Galériában.
2012.10.28
Harmincöt olasz grafikus és tíz magyar szobrász műveiből nyílt kiállítás Róma – Pécs menettérti címmel 2012. október 25-én a Római Magyar Akadémián.
2012.10.28
Fejezetek Somogy néprajzából címmel állandó kiállítás nyílt 2012. október 25-én Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeumban.
2012.10.27
A Kassák Múzeum új arculata elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a red dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában. A díjat október 24-én vette át Berlinben a háromfős stáb, Sasvári Edit múzeumvezető, Csatlós Judit muzeológus, Szőke Katalin pr szakértő és a dizájner, Lepsényi Imre.
2012.10.27
Újabb repülőgép-ritkasággal, egy csehszlovák gyártmányú kétmotoros alsószárnyas repülővel gyarapodott a Szolnoki Repülőmúzeum kiállítása.
2012.10.26
Nyolcadik alkalommal osztották ki az epiteszforum.hu által létrehozott Média Építészeti Díját október 26-án, a Katona József Színház színpadán. Az elismerést két kategóriában adták át: a megvalósított épületek csoportjában a Zsolnay-negyed tervezői, a tervek között pedig A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke című projekt készítői bizonyultak a legjobbnak az újságírókból álló zsűri számára. Az index.hu-n zajló szavazás alapján odaítélt Közönségdíjat ebben az évben a fakereskedők villája névre keresztelt budai családi ház nyerte el.

A száz éve született Bessenyei Ferenc és Gábor Miklós emlékére nyílik kiállítás június 16-tól a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A tárlat a két színművész színházi és filmes életművét, egyéni pályáját, találkozásukat, a Nemzeti Színházban és a Madách Színházban színre került közös előadásaikat idézi meg a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A kiállítás időtartama alatt változatos kísérőprogramokkal és filmklub-vetítésekkel is várják az érdeklődőket.

Eladatlan maradt egy nagy méretű növényevő dinoszaurusz – a Diplodocus egy rokona – megkövült csontváza egy csütörtöki párizsi árverésen, mert nem akadt senki, aki megadta volna az eladó által elvárt 1,2 millió eurós minimális árat. A legmagasabb összeg, amelyet a 150 millió éves csontvázért ajánlottak 1,15 millió euró volt. A 13 méter hosszú és 6,2 méter magas fosszíliát így végül visszavonták az árverésről.

Megállapodást írt alá pénteken a II. kerület polgármestere kolozsvári magyar szervezetek és intézmények képviselőivel Budapesten. Ennek keretében a II. kerület és kulturális intézményei még szorosabbra fűzik kapcsolatukat a kolozsvári magyar szervezetekkel. Ennek első lépéseként szombaton, a II. Kerület Napja elnevezésű rendezvényen a fiatal kolozsvári író, Lupescu Kata könyvbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők, valamint az együttműködő szervezetek vezetői mérik össze szakácstudományukat kerületi csapatokkal a szokásos éves főzőversenyen a Millenárison. Augusztusban a II. kerület kulturális programokkal képviselteti majd magát a Kolozsvári Magyar Napokon Láng Zsolt polgármester részvételével.

Június 14-től látogatható a tajvani főváros emblematikus felhőkarcolója, a Taipei 101-nek a legfelső szintjén lévő VIP-kilátó, ahova eddig csak olyan hírességeket engedtek fel, mint Bill Clinton volt amerikai elnök vagy Will Smith hollywoodi filmsztár. A helység mindössze 12 személyes, és csak napi három turnusban engednek fel látogatókat 40-40 percre, előzetes foglalás után. A 2004-ben átadott Taipei 101 a világ legmagasabb épületének számított 2010-ig, a dubaji Burdzs Kalifa átadásáig.

Június 16-án, apák napja alkalmából mesedélelőttre várják a kisgyermekes családokat a Magyarság Házában. A vasárnapi eseményen Fazekas Andrea kárpátaljai mesemondó tárja fel a Papucsszaggató királykisasszony kalandjait, a történet után pedig közös kézműveskedésen vehetnek részt a látogatók.

Személyes történeteikkel idézik fel az 1980-as, 1990-es éveket a Szabadságkoncert művészei, akik a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából lépnek színpadra június 16-án, a Hősök terére szervezett nagyszabású előadáson.

125848

Európa legnagyobb önismereti és életmódfesztiválját hetedik alkalommal rendezik meg Alsóörsön június 19. és 24. között.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Hullámzó világ című táncjátékának bemutatójával kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok június 21-én.

Hétvégén rendezik meg az Európai Kerti Vasutak Találkozóját a Vasúttörténeti Parkban, ahol a látogatók dízel- és gőzmozdonyok kicsinyített másolatainak felvonulását láthatják majd.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma