IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2012.11.01
A magyar mítoszok elevenednek meg Kádas István grafikusművész mintegy 40 alkotásán, amelyet Egyetemes magyar kultúra címmel kiállításon mutat be 2012. november 9-én, a tatabányai Kortárs Galériában.
2012.10.31
Király Vilmos szobrász Szeret – nem szeret címmel mutatja be papír- és famunkáit 2012. november 7-én, szerdán a budapesti Erlin Galériában.
2012.10.31
Az idén 60 éves Bukta Imre képzőművész tiszteletére 18 alkotásából – festményeiből, papíralapú munkáiból és fotóiból – rendeznek kiállítást 2012. október 30-tól a Godot Galériában Budapesten.
2012.10.31
SZÁZ (FÉNY) KÉP – A Lehetséges extatikus állapota címmel mutatja be a győri Városi Művészeti Múzeum Fülöp Péter fényképeit november 7-től.
2012.10.30
A Városi Művészeti Múzeum új időszaki kiállítása Magyar Rocklegendák címmel nyílik november 9-én a győri Napóleon-házban. A tárlat december 31-ig tekinthető meg.
2012.10.30
A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója több programmal, kiállításokkal és műhelymunka tapasztalataival is várja az érdeklődőket a Fotóhónap 2012 elnevezésű rendezvény keretében november 8. és 22. között.
2012.10.30
Indiai sugallat címmel kilenc magyar festőművész 21 Goán készített képe látható 2012. október 29-től a budapesti Indiai Kulturális Központban.
2012.10.29
Két mongol kortárs képzőművész, Denzen Barsboldt festő- és szobrászművész, valamint Choindongiin Khurelbaatar festőművész kiállítása nyílik 2012. november 16-án a Forrás Galériában.
2012.10.29
Ha lúd, legyen kövér! címmel rendez családi Márton napot a Néprajzi Múzeum 2012. november 11-én. A múzuem mesével és játékkal, bábelőadásokkal, lengyel-magyar táncházzal, kézműves műhelyekkel, rajzversenyekkel, Lúdas Matyi hasonmásversennyel, tollakat és papírkívágásokat bemutató kamarakiállításokkal, ornitológus előadással, lengyel és magyar nyelvű tárlatvezetéssel várja a látogatókat.
2012.10.29
Budapest Főváros Levéltára a Székely Nemzeti Múzeummal együtt rendezi a Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítását, mely 2012. november 10-én nyílik.

Mától egy héten át magyar filmeket, mintegy 200 alkotást vetítenek a budapesti a Corvin Moziban. A televíziós forgalmazású filmek – tévéfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, ismeretterjesztő film, animációs film és televíziós sorozatok – ingyenesen, a mozifilmek 500 forintos áron tekinthetők meg. A nézők április 25-én éjfélig adhatják le voksukat az elmúlt év legjobb filmjére a filmhéten bemutatott alkotások közül. Részletek itt.

Nyolcállomásos erdélyi turnéra indulnak május 11-én a Fölszállott a páva című tehetségkutató műsor versenyzői. A fellépők között van Kacsó Hanga, a 2014-es évad énekes szólista kategórianyertese, a Jászság Népi Együttes, a 2012-es és 2018-as évad táncegyüttes kategóriájának győztese és a Tokos zenekar is, amely 2014-ben ugyancsak kategórianyertes volt a zenekarok között. A turné Hargita megye nyolc településére látogat el.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Április 28-án, a tánc világnapja alkalmából izgalmas programoknak ad otthont a Trip Hajó: lesz improvizációs jam Wondawulf közreműködésével, játékos kortárstáncház, fotókiállítás és milonga bemutató is.

Duda_Eva_Tarsulat_Tanc_

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma