15_eves

kepkiall

2013.05.07

Rendhagyó kiállítással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek- Műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig címmel. A tárlat, amely 2013. június 30-ig tekinthető meg, a művész és műterem viszonyát, a műtermet, mint az alkotás helyszínét és a 60’-70’- es évek magyar művészi közegét hívja életre.

ferenczy_karoly_orfeusz_2198

2013.05.03

Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek műveiből nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa együttműködésében Balatonfüreden. A biblikus és vallási tematikájú alkotásokat is felvonultató reprezentatív válogatás közel félszáz festményt mutat be a május 4-én nyíló tárlaton.

orsimild

2013.05.03

Orsi Mild tavaly Budapesten a Massolit Kávézóban állította ki színes, ártatlanságot türköző képeit, idén július 18-án Jánossomorján nyílik egy válogatás festményeiből. A Svédországban élő magyar származású festőt, pedagógust munkásságáról, festői világáról és művészetének céljairól kérdeztük.

szentendreimuvtelep1

2013.05.03

A nyáron befejeződik a Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria felújítása, amit a működtető Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) két kiállítással is emlékezetessé kíván tenni. A „Genius loci I.” a művésztelep múlt századi történetére tekint vissza, míg a „Genius loci II., Kortárs művészek telepe” című kiállítás új alkotásokkal keresi a választ a művésztelep XXI. századi szerepére.

ertek1_250x250

2013.05.02

A Magyar Zsidó Múzeum Értékmentők című tárlatát látogatta meg április 25-én az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottsága. A kiállításon 1939 és 1944 között bemutatott festmények szerepelnek. A szervezők csaknem 270 alkotást azonosítottak be a kutatási periódusban. Videó.

_DSC4220
2013.05.02
A pop art arról szól, hogy a használati tárgyakat alkalmazzuk. vége annak, hogy márvány meg bronz: minden lehet a művészetnek tárgya” – mondta el Kemény György, képzőművész a Pop art a ’70-es években Magyarországon című kiállítás megnyitóján, amely a Szentendrei Régi Művésztelep és Galériában nyílt április 25-én. Videó.

onarc

2013.05.02

Önvizsgálat, önarckép, dicsérő szavak és azok hatása ránk, összevarrott száj – nehéz lenne egy jelzővel illetni az Ernst Múzeum 40 magyar és külföldi alkotót, köztük több sztárművészt felvonultató, vasárnapig látogatható kiállítását, mely a portré jelenkori szerepét kutatja.

szentendre-skanzen

2013.05.01

A Kerekező Alkotónapon szórakoztató, mozgalmas játékokkal, a vándorszínészet kulisszatitkaival, a majális életképeivel, valamint májusfaállítással várják a szentendrei Skanzenben a látogatókat. A felhőtlen szórakozáshoz a vendégmúzeumok is hozzájárulnak; a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bemutatójából például kiderül, hogyan jutott el az ember a tömörkeréktől a küllős kerekek használatáig.

Furjesi_Csaba_Piknik_2012__60x90cm_olaj_vaszon

2013.04.30

Virtuális lét címen látható Fürjesi Csaba képzőművész kiállítása a szegedi REÖK-ben, ahova az utóbbi öt év 47 alkotását választották ki. Legközelebb Bázelben, majd ősszel Németországban állít ki. A művész festményeiben fontos szerepet játszik az alkotás helye, hiszen mindig törekszik a környezettel való harmónia megteremtésére.

pimgoogle-art-project-

2013.04.26

A modern muzeológia és a múzeumi informatika területén elért eredményeit mutatta be a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 24-én. Az intézmény a közelmúltban létrehozta a HunTékaM integrált rendszert, emellett a legismertebb közösségi oldalon, valamint online kávéházában is várja a látogatókat.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma