Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

park

2013.03.14

A téli pihenő után a március 15-ei hosszú hétvégén megnyílnak a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vagyonkezelésében lévő műemlék épületek. A turizmus téli időszaka alatt karbantartási, fejlesztési munkálatokat végeztek, illetve több kastély felújítása zajlik jelenleg is: a közeljövőben többek között Fertődön, Edelényben, Nádasladányban, Ozorán és Pécelen is restaurált épület várja majd a látogatókat.

matthewH

2013.03.13

Matthew Hindley munkásságáról nehéz elfogulatlanul írni: alternatív festői világa, magával ragadó, intenzív képi ábrázolása hatalmas benyomást gyakorol még a művészetek iránt kevésbé érdeklődőkre is. A dél-afrikai kortárs festő képeit elsőként tekintheti meg a hazai közönség; a Bálványok alkonya című kiállítás egy hónapon keresztül, 2013. március 13-tól április 13-ig látogatható a Biksady Galériában.

kunkovacs

2013.03.13

Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató képeiből nyílik kiállítás 2013. március 21-én a székesfehérvári Vörösmarty Színház Forrás Galériájában.  A Pásztorok és halászok című tárlaton a múlófélben lévő kultúránk utolsó követőit, a falvak, tanyák világát láthatja a közönség.

neprajzi
Általános iskolai osztály a múzeum nyílt napján
2013.03.12

Hagyományos húsvéti programjait idén kibővíti a Néprajzi Múzeum:a diákoknak szóló csoportfoglalkozások mellett felnőtt-workshopok és nyitott kézműves műhely várja a látogatókat március 18. és 28. között.

uvegfestok

2013.03.12

Fejér megyei üvegfestők, ékszerkészítők munkáiból nyílt kiállítás 2013. március 7-én a Fejér Megyei Művelődési Központban. Évek óta először nyúlnak Székesfehérváron üvegfestők munkáihoz – az ötletre mozgósított a város többi kiállítóhelye is.

iindafoto
2013.03.11
Vlagyimir Ceszler (Vladimir Tsesler) kortárs festőművész 25 év után, életművének reprezentatív válogatásával érkezik vissza Magyarországra. A belarusz művész tárlatát a fővárosi Forrás Galériában keddtől látogathatják az érdeklődők.

crescendo

2013.03.10

A sárospataki Crescendo Nyári Akadémia által 2012-ben útjára indított Szalonkoncertek sorozata idén márciusban folytatódik. A fiatal tehetségek a Cseh Centrum együttműködésével a kulturális intézet hangversenytermében lépnek fel kedden este.

artquarter

2013.03.10

Kortárs művésznőkkel és alkotásaikkal ismerkedhet meg a közönség ma a Nyitott Műtermek Délutánja 2.0 programon Budapest hét egyéni műtermében és három kollektív alkotói térben.

nr
2013.03.05

A Néprajzi Múzeum ebben az évben nagy hangsúlyt helyez a társadalmi problémákat érintő anyagokra: például a Multietnikus dimenziók, vagy a Roma életek tárlat keretében. Kemecsi Lajos igazgató március 5-én a Néprajzi Múzeum Napján ismertette az intézmény ez évi programját.

nemes-lamperth__jozsef

2013.03.08

Párbeszéd címmel nyílik kiállítás 2013. március 9-én szombaton az egri Kepes Intézetben. A magyar művészetnek az avantgárdtól a kortárs irányzatokig ívelő korszakait és a magyar, valamint a nemzetközi monokróm festészet kiemelkedő alkotásait készteti párbeszédre.

A Kairó központjában, a Tahrir téren lévő múzeum több mint egy évszázada állítja ki az ókor nagy egyiptomi kincseit, egy ideje azonban túl szűkösnek mutatkozott a nagy mennyiségű és sokszínű kiállítási tárgy számára. A munkálatok célja, hogy az épület szerkezeti felújítása mellett az intézmény gazdag gyűjteményét új megvilágításban tárják a látogatók elé, és a nemzetközi elvárásoknak megfelelő szintre fejlesszék a múzeum kutatási és egyéb tevékenységét.

Július 4-én tartják Veszprémben a Hair című musical előbemutatóját élőzenekarral, harminc szereplővel. A darabot nyáron Kapuváron, Balatonlellén, Ajkán, a veszprémi várban és az inotai Retro Színház elé épített szabadtéri színpadon is láthatja a közönség. A Pál utcai fiúkat Veszprém mellett Mórahalmon, Balatonlellén, Gyulán, Balatonakaliban, Balatonfüreden, Alsóörsön, Egerben, Debrecenben, Veresegyházon és Keszthelyen is előadják nyáron. Két zenés produkció, A padlás és A dzsungel könyve már tizennégy éve szerepel megszakítás nélkül a Pannon Várszínház repertoárján, ezeket a darabokat is több településen játsszák majd nyáron. Az alsóörsi strandon Kalózkaland címmel adnak elő szabadtéri interaktív mesejátékot, két esti előadáson pedig ugyanitt, a strandon A Pál utcai fiúkat és a Csinibabát láthatják a nézők. Utóbbit június 28-án a kőbányai Szent László-napokon is bemutatják ingyenes előadáson.

Az egyelőre cím nélküli mű 2020. május 19-én jelenik meg és Panemben játszódik, ám 64 évvel az eredeti trilógia előtt. Az amerikai írónő szerint az új regény a Sötét Napokként emlegetett sikertelen lázadás utáni éveket mutatja be, amikor Panem megpróbál talpra állni a történtek után. A posztapokaliptikus regénytrilógiában Panem fiatal lakóit arra kényszerítik, hogy élet-halál harcot vívjanak egymással élő adásban.

A Maling-hegység területén feltárt négy lábnyom segítheti az alsó kréta korban élt dinoszaurusz csoportok eloszlásának és evolúciójának tanulmányozását. Két sauropoda lábnyom az évek során részlegesen megrongálódott – három lábujj eltűnt –, ezért a nyomok emberi lábnyomnak tűntek, és sokáig a késő Tang-dinasztia (618-907) egyik híres tábornokának, Li Cunhsziaónak (858-894) tulajdonították őket.

Június 19-én kiállítás nyílik Pataki Ferenc festőművész képeiből a szentendrei ÚjMűhely Galériában Hommage à Barcsay címmel. Pataki művei általában az időt kívánják megragadni, ám mostani képei egyik alapeleme inkább a csend: nem a nyugalom csendje ugyan, hanem az alig érzékelhető, mégis folyamatosan zajló mozgások fojtott surrogása, a lassan málló, halkan áttetszővé horzsolódó felületek neszezése.

Négy előadást ad elő Csíkszeredában a Kolozsvári Magyar Opera a Székelyföldi Operahét keretében, az előadásokon Miklósa Erika és Kovácsházi István is címszerepet énekel.

Miklosa_Erika

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszútávú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

Az Ivan & The Parazol koncertje nyitja idén a Volt egyszer egy Ifipark című sorozatot a Várkert Bazárban június 23-án, ahol a nyár folyamán fellép még Kovács Kati, az Edda Művek, Zséda, az Ős-Bikini, Deák Bill Gyula és a Piramis is.

Történelmi-művészeti sétára várják az érdeklődőket a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában június 22-én 11 órára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma