GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2012.10.21
Liszt Ferenc és a kortárs francia zeneszerzők kapcsolatáról nyílt kiállítás 2012. október 19-én a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a világhírű zeneszerző születésnapja alkalmából.
2012.10.20
Kicsomagolták Paul Cézanne Kártyázók című festményét 2012. október 19-én a Szépművészeti Múzeumban, ahol Cézanne és a múlt – Hagyomány és alkotóerő címmel nyílik 140 festményt, akvarellt és grafikát felvonultató nagykiállítás október 25-én.
2012.10.18
Három magyar utazó, Zsolnay Miklós, Wosinsky Mór és Déri Frigyes perzsa gyűjteményeinek darabjaiból rendez kiállítást a bonyhádi Völgységi Múzeum; a 2012. október 15-én nyíló tárlat elsősorban 19. századi perzsa kultúrából ad ízelítőt.
2012.10.18
Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulója alkalmából, egyben a születésének 150. évfordulóját 2013-ban ünneplő Gárdonyi-emlékév jegyében az író életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt 2012. október 17-én az egri Dobó István Vármúzeumban.
2012.10.17
A nemzetközileg elismert budapesti Ernst Galéria ismét különleges kiállítással örvendezteti meg a művészetek iránt érdeklődő lelkes közönséget. 2012. október 19-től november 3-ig Markos Kounalakis (a jelenlegi amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis férje), retrospektív fotókiállítását rendezik meg „Reflections: 1980–82” címmel.
2012.10.17
A hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepén idén 165 művész mutat be egy-egy alkotást a Magyar Nemzeti Galériában. A XI. Magyar Festészet Napja eseménysorozatban ezúttal a festőnők, valamint a kárpit- és üvegművészek is kiemelt szerepet kaptak.
2012.10.17
Az 1937-es Párizsi világkiállítás 75. évfordulójának alkalmából kamarakiállítás nyílik Molnár-C. Pál és Párizs címmel a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban (MCP MM) október 17-én, és kezdetét veszi a 2013 tavaszáig tartó 75 éve történt – Párizsi világkiállítás 1937 című előadás-sorozat is.
2012.10.16
Kilenc európai ország 72 fiatal művészének alkotásából nyílik kiállítás október 20-án a Zsolnay Kulturális Negyedben, az M21 – Pécsi Galériában. A Fiatal Európai Alkotók – Kortárs Művészeti Utazó Biennálé október 21. és november 10. között lesz megtekinthető.
2012.10.16
Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.
2012.10.16
Feledy Gyula grafukus, festő alkotásaiból nyílik kiállítás október 18-án Debrecenben, a Sesztina Galériában. A tárlattal a radikális festészet egy sajátos irányzata, a monokróm művészet előtt tisztelegnek.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma