2013.02.01
Duje Juricnak, a horvát konceptuális művészet egyik vezető képviselőjének Memo-Chips című festészeti installációját mutatják be kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem aulájában január 27-től február 7-ig.
2013.02.01
A Tamási Galériában ad ízelítőt 2012-es anyagából a Miszla Art nemzetközi képzőművészeti szimpózium. A pénteken nyíló tárlaton tizenegy hazai és határon túli művész tárja alkotásait a közönség elé.
2013.02.01
Kunkovács László fotóművész, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja pásztoréletet, halászatot bemutató, 62 képéből álló kiállítás péntektől látható a Forrás Galériában. A tárlat február 22-ig látogatható.
2013.01.31
A Hegyvidék Galériában lesz megtekinthető Ázbej Kristóf Fuzionista tanulmányok című kiállítása. A tárlat február 6-tól 28-ig látogatható.
2013.01.31
Jagicza Patrícia tavaly elnyerte a Kogart-ösztöndíjat, és 2013. január 17-én nyílt meg első egyéni kiállítása a Kogart-házban. Az Arctalanul tárlat helyszínén beszélgettünk saját művészi elképzeléseiről, tiszakécskei kempingezésekről, és elmesélte azt is, hogyan lesz egy szimpla ágyból rajzlaptartó eszköz.
2013.01.30
Először mutatja be Szvet Tamás szobrász a külföldi ösztöndíja alatt, vagy annak hatására az elmúlt három évben készült projektjeit On Air címmel csütörtöktől a Viltin Galériában.
2013.01.30
A Biksady Galéria új kiállítása Genia Rubin fotóival nyújt betekintést az 1930-as évek divatvilágába. A kiállítás megnyitója 2013. február 5-én lesz.
2013.01.29
A műfaji és a tematikus határok átlépésére összpontosít az a kortárs magyar képzőművészek alkotásaiból összeállított tárlat, amely csütörtökön nyílik a kassai Löffler Béla Múzeumban. A tárlat március 3-ig várja a látogatókat.
2013.01.29
A Balaton Art Alkotóközösség munkáiból nyílik kiállítás csütörtökön Zalaegerszegen, a Móricz Galériában. A tárlat február 21-ig tekinthető meg.
2013.01.29
Elhunyt Hadik Gyula szobrászművész.

A monumentális épületben a csecsemők etetésére szolgáló szobát júliusban adják át. Tavaly Kolkatában az anyák egy bevásárlóközpont előtt tüntettek, ahol egy alkalmazott azt mondta egy kismamának, hogy a vécén szoptassa meg a gyerekét. A Tádzs Mahalt évente akár nyolcmillióan is megtekintik. A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt mauzóleumot Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahal számára. Az asszony 1631-ben, fiatalon halt meg, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyet még nem látott a világ.

Fréderic Chopin művei szólalnak meg Farkas Gábor zongoraművész lemezbemutató koncertjén június 5-én a Pesti Vigadóban. A művész a budapesti lemezbemutató után, 2019 nyarán a New York-i Lincoln Centerben ad kamarakoncertet és szólóestet, valamint fellép és mesterkurzusokat tart a Classical Bridge Festival nemzetközi zenei fesztiválon.

Május 22-én, szerdán Lichter Péter és Máté Bori The Rub című experimentális filmjét vetítik a budapesti Három Hollóban. A Berlinalén debütált alkotás Shakespeare Hamletjének rendhagyó adaptációja, amely teljes egészében a dráma főhősének szemszögén keresztül meséli el a történetet. A képzőművészeti szintre emelkedett mozgóképek hatását Horváth Ádám Márton szuggesszív dallamai teszik teljessé, amelyek ezúttal egy improvizatív koncert keretében elevenednek meg.

Mintegy hét év szünet után újra napirendre vették az új nemzeti könyvtár építésének projektjét Szlovéniában, az erről szóló dokumentumot hétfőn írta alá Jernej Pikalo oktatási és tudományos miniszter.

Június 9-ig tekinthető meg a Vajda Lajos Stúdió tagjainak tárlata az egyesület pinceműhelyében. Kiállít többek között: Almási M NHJH,KGT.MGertrúd, Krizbai Sándor, feLugossy László, drMáriás, ef Zámbó István. Bővebb információ itt olvasható.

Május 24. és 26. között huszonötödik alkalommal rendezik meg Szolnokon az Országos Néptáncfesztivált.

2295-szolnoki-orszagos-neptancfesztival

Természetfilm-vetítésekkel, szemléletformáló, családi és diák programokkal várják május utolsó hétvégéjén a természet- és környezetvédelmi filmnapok sorozatban résztvevő városok filmszínházai, művelődési házai, nemzeti parkjai az érdeklődőket.

A 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A május 25-én 11 órakotr kezdődő eseményen a párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Május 22. és 26. között tartják Veszprémben a kortárs táncművészeti előadásokat bemutató Tánc Fesztiválját.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma