2012.10.29
Szobrot állítana Újbuda önkormányzata a 2009-ben elhunyt Cseh Tamás énekes-dalszerzőnek a fővárosi Gellért-téren. A beterjesztésről 2012. október 31-én fog szavazni a Fővárosi Közgyűlés.
2012.10.28
Ilona Keserü Ilona Kossuth-díjas festőművész több mint 50 többségében friss alkotásaiból nyílt kiállítás Színváltás – Cangiante címmel 2012. október 26-án Budapesten, a Kieselbach Galériában.
2012.10.28
Harmincöt olasz grafikus és tíz magyar szobrász műveiből nyílt kiállítás Róma – Pécs menettérti címmel 2012. október 25-én a Római Magyar Akadémián.
2012.10.28
Fejezetek Somogy néprajzából címmel állandó kiállítás nyílt 2012. október 25-én Kaposváron a Rippl-Rónai Múzeumban.
2012.10.27
A Kassák Múzeum új arculata elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn elismerését, a red dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában. A díjat október 24-én vette át Berlinben a háromfős stáb, Sasvári Edit múzeumvezető, Csatlós Judit muzeológus, Szőke Katalin pr szakértő és a dizájner, Lepsényi Imre.
2012.10.27
Újabb repülőgép-ritkasággal, egy csehszlovák gyártmányú kétmotoros alsószárnyas repülővel gyarapodott a Szolnoki Repülőmúzeum kiállítása.
2012.10.26
Nyolcadik alkalommal osztották ki az epiteszforum.hu által létrehozott Média Építészeti Díját október 26-án, a Katona József Színház színpadán. Az elismerést két kategóriában adták át: a megvalósított épületek csoportjában a Zsolnay-negyed tervezői, a tervek között pedig A XIII. kerületi Klapka szolgáltatóház és környéke című projekt készítői bizonyultak a legjobbnak az újságírókból álló zsűri számára. Az index.hu-n zajló szavazás alapján odaítélt Közönségdíjat ebben az évben a fakereskedők villája névre keresztelt budai családi ház nyerte el.
2012.10.26
A székesfehérvári Vörösmarty Színház Forrás Galériájában nyílik kiállítása Jankovics Marcell Kossuth-díjas grafikusművésznek 2012. november 13-án.
2012.10.26
GRAPHIX címmel Gunter Damisch, Hubert Scheibl és Hans Staudacher közös grafikai tárlata nyílik meg 2012. november 7-én a Salétrom by LOFFICE tereiben és az Art Market Budapest 2012 képzőművészeti vásáron.
2012.10.25
Yes-No művészet címmel nyílik kiállítása Perneczky Gézának 2012. október 31-én a kArton Galéria és Múzeumban. A tárlat november 30-ig tekinthető meg.

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma