2012.10.05
A Múzeumok Őszi Fesztiválja az október 5-i MNG Extra esttel kezdődik a Magyar Nemzeti Galériában (MNG). Mindenkit várnak egy különleges múzeumi estére: műalkotások, borok, zene, tánc és klasszikusok találkoznak a Budavári Palotában.
2012.10.04
Bálint Endre Az angyal című festményével gazdagodott a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.
2012.10.04
A Szépművészeti Múzeum Műkincsek és bűnesetek című kiállításán ellopott műkincseket mutatnak be. Vukán Bélát, a Nemzeti Nyomozó Iroda Műkincsvédelmi Alosztályának alezredesét a kiállítás részleteiről, valamint arról kérdeztük, melyik volt a legkülönlegesebb bűncselekmény.
2012.10.04
Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje, az 59. Vásárhelyi Őszi Tárlat október 7-én 12 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A megnyitón kiderül, ki kapja az idei tárlat fődíját, a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalommal járó Tornyai-plakettet.
2012.10.04
2012. október 17-én nyitja meg kapuit a DESIGNED IN HUNGARY rendezvénysorozat a Nyugat-magyarországi Egyetem (NymE) Alkalmazott Művészeti Intézetében.
2012.10.04
A Néprajzi Múzeum és a Magyarországi Észt Intézet arra kéri az észt kultúra barátait, hogy járuljanak hozzá a készülő kiállításhoz olyan saját tárgyaikkal, amelyeken megjelennek a hagyományos észt motívumok – esetleg új funkcióban, új anyagon, új megfogalmazásban.
2012.10.04
Budapest–New York metró címmel rendez beszélgetést az Ernst Múzeum az Aj Vej-vej: New York 1983-1993 című kiállításhoz kapcsolódva; az október 4-i esten a nyolcvanas években szintén New Yorkban élő és alkotó Halász András, Drozdik Orshi és Najmányi László idézi fel emlékeit.
2012.10.03
Határtalan antikvitás címmel 2012 szeptemberében határokat átívelő múzeumpedagógiai program indult el a Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye és a Nagyszombati Egyetem (Trnavská univerzita v Trnave) együttműködéseként.
2012.10.03
Kiállítás nyílik Szentgyörgyi Erika festőművész alkotásaiból 2012. október 12-én 18 órakor a MOHA Házban. A kiállítást Szabó Aida (Jampa drolma) költő nyitja meg verseivel.
2012.10.03
A Néprajzi Múzeum október 12-én óránként indítják azokat a népszerű épületsétákat és restaurátorműhely-látogatásokat, amelyeken látogatóik betekinthetnek a múzeumi kulisszák mögé.

Újra Magyarországon forgat Fjodor Bondarcsuk orosz filmrendező, aki ezúttal stúdiófelvételeket készít Budapesten. A producer-rendező édesapjához, az Oscar-díjas Szergej Bondarcsukhoz hasonlóan számos történelmi filmet forgatott már, emellett a fellendülő orosz filmipar több kasszasikert hozó alkotása is az ő nevéhez fűződik. Új filmjéről azonban még nem árult el részleteket.

Elhallgatott zenekarok címmel kiadvány jelent meg a ’60-as, ’70-es évek magyar beat- és rock együtteseiről. A kiadvány a zenei anyag mellett tartalmazza az Elhallgatott zenekarok című dokumentumfilmet is, valamint két 73 perces CD-t is, amelyeken a Syrius, a Taurus, a Kex, az Atlas és a Liversing számait hallhatja a közönség.

P. Szabó Ernő újságírót, művészettörténészt szeptember 26-án délután búcsúztatják Budapesten – közölte az Új Művészet folyóirat szerkesztősége. A közlés szerint P. Szabó Ernő búcsúztatását szeptember 26-án 16 órakor tartják a Batthyány téri Szent Anna-templomban szentmise keretében. P. Szabó Ernő újságíró, művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője hatvanhat éves korában hunyt el szeptember 9-én.

A legjobb filmnek járó Arany Kagyló-díjért 18 alkotás versenyez a szeptember 21-én kezdődött 66. San Sebastián-i filmfesztivál hivatalos programjában. A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke idén Alexander Payne többszörös Oscar-díjas, amerikai forgatókönyvíró, rendező és producer. Az észak-spanyolországi tengerparti városban rendezett seregszemlén olyan világsztárok vonulnak fel a vörös szőnyegen a következő napokban, mint Bradley Cooper, Ryan Gosling, Robert Pattinson, valamint Judi Dench és Danny DeVito, akik életműdíjban részesülnek.

Hétéves londoni iskolások osztályfotóiból rendez kiállítást az Oscar-díjas Steve McQueen jövő ősszel a Tate Britain múzeumban. A különleges projekttel a 12 év rabszolgaság 48 éves rendezője, aki maga is Londonban nőtt fel, a brit főváros sokszínűségét akarja ábrázolni. McQueen a BBC Newsnak kifejtette, hogy azért választotta a klasszikus iskolai osztályfényképet kifejezési eszközéül, mert az iskolai fotó „nagyon formális”: a gyerekek állnak vagy keresztbetett lábbal ülnek, és mellettük van a tanáruk. „Szerettem ezt a típusú fotót, amely az osztályra, az iskolára és a társadalomra is reflektál. Üzenet, amely annyira helyi, de amikor összekerül a többi fotóval, globálissá válhat” – fűzte hozzá. A Tate Britain Duveen Galériája 2019 novembere és 2020 májusa között mutatja be a kiállítást.

A múzeumi és könyvtáros szakma a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében sokat tesz azért, hogy csökkenjen a korai – azaz a végzettség nélküli – iskolaelhagyók aránya, javuljon a hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci helyzete, erősödjön a fiatalok társadalmi integrációja, csökkenjen a szegénységben, társadalmi kirekesztettségben élők száma. A nemes célok elérése érdekében a két kulturális szakterület három éven át tartó programot indított 2017 februárjában.

chalk-1551566_1920-1360x1020

Táncosok a medencében, a szabad tüdős merülés művészete, az eltűnés jelensége és filmvetítés. Többek között ezt kínálja a PLACCC 2018 fesztivál, melynek programjait az utcán és egyéb elhagyatott, használaton kívüli helyen lehet megtalálni.

Test, technológia, mozgás, köztéri táncelőadás, techno-harkályok, interaktív városi hangjáték, performatív ikerkiállítás. Csak néhány hívószó az idén tízéves PLACCC témáiból. A nemzetközi fesztivál – amely köztereken, rendhagyó helyszíneken létrejövő alkotásokat állít középpontba – 2018. szeptember 3-án, 18 órakor rajtol el a Shapers című köztéri táncelőadással, amelyet a budapesti Rákóczi térre adaptál a francia Ex Nihilo társulat.

Még négy napig, augusztus 24-én éjfélig szavazhat a közönség A Kaszás Attila-díj három jelöltjére a díj honlapján! Az idén Varga Klárit, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, Farkas Ignácot, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház és Nagy Csongor Zsoltot, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának tagját jelölték a Kaszás Attila-díjra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma