Matyas_kiraly_corvina_kiallitas

2018.11.07

Mátyás király könyvtárát, a Bibliotheca Corvinianát bemutató kiállítás nyílt november 6-án Dombóváron, a Tinódi Ház – Majoros Galériában a Mátyás-emlékév keretében. A tárlat az Országos Széchényi Könyvtár tulajdonában lévő 35 corvina közül 16-nak egy-egy részletét mutatja be másolatokon. A kiállítás 2019. januárig tekinthető meg.

bibliai_temak_dali2

2018.11.07

Bibliai témák címmel nyílt kiállítás Nagyváradon: a Várostörténeti Múzeumnak ez az első nemzetközi tárlata, amelyen Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico csaknem száz bibliai témájú művét láthatja a közönség hét tematikus részre tagolva. A Kesauri-gyűjteményből származó eredeti alkotások a 20. század első évtizedeinek álomszerű képeit idézik fel.

corvina4

2018.11.05
Új szempontból vizsgálja Mátyás király legendás könyvgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) új kiállítása: A Corvina könyvtár budai műhelye címmel november 5-én megnyílt tárlat a Budán készült kódexek történetét mutatja be.

_D0A0956_Copy

2018.11.04

A több mint hároméves felújítást követően újra birtokba vették a látogatók az ország legnépszerűbb múzeumát: a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciója során felújított Román Csarnokot, az új kiállító- és közönségforgalmi tereket, az újrarendezett állandó kiállításokat.

vb18_06_09

2018.11.04

Egy régi kínai legenda szerint, ha a szerelmesek lakatot helyeznek el egy láncszemre vagy valamilyen hasonló végtelen tárgyra, akkor a szerelmünk is örökké fog tartani. A szerelemlakatolás köztéri divatja az elmúlt másfél évtizedben járványszerűen terjedt el Európa-szerte, egyre több gyakorlati problémát okozva. Boros Géza, a Ludwig Múzeum munkatársa az itthoni szerelemlakatokról készített összeállítást.

DSZZS20181030002

2018.11.01

Több mint három évnyi felújítás után újra várja látogatóit a Szépművészeti Múzeum! Az átfogó rekonstrukció során felújították többek között a Román Csarnokot, új kiállító- és közönségforgalmi tereket hoztak létre, korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki, valamint újrarendezték a múzeum állandó kiállításait is.

DMARC20181030001_kiemelt

2018.10.31

Leonardo da Vinci és a budapesti Lovas címmel nyílt kamarakiállítás a felújított Szépművészeti Múzeumban október 30-án. A budapesti lovasszobor Leonardo da Vinci tíz rajzával, valamint az általa inspirált kortársa, Giovanni Francesco Rustici szobraival és antik művekkel együtt tekinthető meg a kiállításon az újra megnyitott Michelangelo teremben. Új állandó kiállításokkal is vár a múzeum.

old-letters-436503_960_720

2018.10.31

Elektronikus adatbázis, tárlatok, konferenciák és diákvetélkedő is megvalósult a reformáció 500. évfordulója alkalmából elindított Reformáció MNL című projektben, amelynek záróeseményét október 30-án tartották a Magyar Nemzeti Levéltárban Budapesten. Több mint három éven keresztül huszonegy levéltár munkatársai dolgoztak a projektben.

szepmu

2018.10.30

A felújított Szépművészeti Múzeum a művészetnek szentelt katedrális – mondta Baán László főigazgató október 30-án, az épület ünnepi megnyitóján. A múzeum eddigi legátfogóbb rekonstrukciója során felújították többek között a Román Csarnokot, új kiállító- és közönségforgalmi tereket hoztak létre, valamint újrarendezték a múzeum állandó kiállításait.

iszk7

2018.10.29

Különleges kiállítást láthatunk a kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyén, a Cifrapalotában. Az Iskander hetvenöt című tárlaton több mint száz nagyméretű fotót tekinthetünk meg, melyeket a világhírű Bahget Iskander készített, akinek munkássága hidat képez nyelvek, kultúrák és emberek között. A kiállítás óriási sikerét jelzi, hogy két hónappal meghosszabbították nyitvatartását!

Kilencvenöt évesen elhunyt Stan Lee amerikai író, szerkesztő, a Marvel Comics képregénykiadó nyugalmazott elnöke. A Pókember, a Vasember és számos más legendás képregényszuperhős alkotója a lánya tájékoztatása szerint november 12-én hunyt el egy Los Angeles-i kórházban. Stan Lee december 28-án töltötte volna be 96. életévét.

Vádat emelt november 12-én a német ügyészség a Yoko Onótól 2006-ban ellopott John Lennon-naplók és egyéb Lennon-relikviák feltételezett orgazdája, egy 59 éves török férfi ellen, aki a vádirat szerint 785 150 eurót (negyedmilliárd forintot) vett fel előlegként az 1980-ban meggyilkolt zenészlegenda személyes tárgyaiért egy berlini aukciósháztól 2014 októberében.

Idén először határon túli fellépője is lesz a Közép-Európa Táncszínház által rendezett Sissi Őszi Tánchétnek: a november 17-én kezdődő egyhetes rendezvényt a romániai Gyergyószentmiklósról érkező Figura Stúdió Színház előadása zárja a fesztiválnak otthont adó Bethlen Téri Színházban. A hagyományosan Erzsébet nap köré szervezett 7. Sissi Őszi Tánchét (SŐT7) a fesztivál történetéhez hűen a vidéki táncműhelyeket állítja középpontba. A tánchét Eifert János fotóművész Mester és tanítványai című kiállításával nyílik november 17-én, szombaton.

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban. A David H. Koch Színházban a Magyar Állami Operaház produkcióit láthatta a közönség, továbbá koncerteztek a Virtuózok fiatal művészei is, de képzőművészeti kiállítással és artista produkciókkal is népszerűsítették a magyar kultúrát. "Nem lehetett elmenni a magyar kultúra mellett ebben a két hétben, ebben a hatalmas városban, ahol ez óriási nagy szó, mert ott rettenetesen meg kell küzdeni a közönség figyelméért* – mondta Kumin Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára.

A Rejtett történetek című kiállításához kapcsolódóan a budapesti Műcsarnok átfogó mozdulatművészeti programsorozat indított; ennek keretében mozdulatművészeti napot rendeznek november 13-án. A több hónapos programsorozat mostani állomásán többek között iskolásoknak szóló tánctörténeti előadással várják az érdeklődőket. A kerekasztal-beszélgetésen szó lesz a mozdulatművészet múltjáról, jelenéről és jövőjéről, de önálló művészeti produkciók is szórakoztatják a közönséget. Köztük a sérült és egészséges test problémájáról szóló előadás, valamint egy ötvenfős mozdulatkórus fellépése lesz megtekinthető. A programsorozat következő állomásán, december 11-én az Egy polihisztor öröksége – avagy: Lábán és mi című táncelőadás várja a közönséget.

Meghosszabbították a Janus Pannonius Múzeumban megrendezett Arczok és láthatárok című tárlat látogatási időtartamát. A kiállítás így a téma és a tárlat jelentőségére, valamint a kiemelt érdeklődésre való tekintettel 2019. február 3-ig fogadja a látogatókat többek között Barabás Miklós, Benczúr Gyula, Lotz Károly, Madarász Viktor, Munkácsy Mihály, Paál László, Székely Bertalan remekműveivel.

weber_henrik_noi_arckep_400x473_kiemelt3

Vár az Olvass várost! című interaktív irodalmi séta téren és szövegen át! A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szervezésében megvalósuló sétán városi terekben és irodalmi szövegekben bolyonghatunk, párbeszédbe léphetünk a különböző felületeken lévő szövegekkel, de megírhatjuk saját tér-versünket vagy utca-novellánkat is.

Megrendezik november 17-én a XVI. Országos Táncjáték Fesztivált Budapesten, az Erzsébetligeti Színházban a Táncpedagógusok Országos Szövetségének szervezésében. A fesztiválon a klasszikus balettől a kortárs táncig láthatók előadások. A rendezvény lehetőséget ad az ország különböző pontjaiból érkező táncosok, táncpedagógusok, alkotók, előadók tapasztalatcseréjére is.

Hamarosan kézbe vehetjük Sarány István Garabonciások című könyvét, amelyet november 16-án 17 órakor mutatnak be Marosvásárhelyen, a Rádió stúdió termében. A könyvbemutató pedig egyben zenés est is: részleteket hallhatunk a Garabonciás – Wandering Magicians Biztató című lemezéről.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma