782x90_kerilynnwilson_banner_ok

JoelSartore_PhotoArk_1_masolata

2017.11.04

Budapesten járt Joel Sartore, a National Geographic fotósa, aki egy virtuális bárkán gyűjti a Föld állatait. Kezdeményezésének célja, hogy dokumentálja a jelenleg élő fajokat, és felhívja a figyelmet a kihalás szélére került állatok védelmére. Sartore felkeresi a világ különböző állatkertjeit, rezervátumait, vadasparkjait és mentőközpontjait, hogy portrét készítsen az ott élő állatokról.

Casanova_medium

2017.11.03

Ezzel a címmel nyílt kiállítás a 80. születésnapját ünneplő Gyulai Líviusz Kossuth-díjas grafikusművész, rajzfilmrendező műveiből november 2-án a Pesti Vigadóban. A nemzet művészének, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagjának kiállítása január 28-ig látogatható az MMA székházában.

andrei_tarkovsky_kis

2017.11.02

Andrej Tarkovszkij szovjet-orosz filmrendező, a múlt század egyik legnagyobb filmes alkotójának önéletrajzi ihletésű Tükör című művét sokan az egyik legeredetibb, az egyes ember és az emberiség legalapvetőbb kérdéseire választ kereső szovjet filmnek tartják. Ehhez az alkotásához kapcsolódik az Emlékek tükre című kiállítás, melyet november 8-tól lehet megtekinteni a Műcsarnok Kamaratermében.

_D0A8304_Copy

2017.11.02
Búcsúzik Antal Imrétől, az erdélyi csángómagyarok festőművészétől a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és az RMDSZ Kulturális Autonómia Tanácsa. „Személyében azt az alkotót tiszteljük, aki elsőként emelte be a moldvai csángók sajátos világát a képzőművészet eszközeivel az európai művészetbe” – olvasható a szövetség október 30-ai közleményében a maszol.ro oldalon.

reformacio_erem

2017.10.30

Szilárdan őrizni kell a felismert igazságot és nyitottnak kell lenni az újra. Ezt üzeni a reformáció – mondta az emberi erőforrások minisztere október 30-án Budapesten, a Magyar Nemzeti Bankban (MNB), ahol a jegybank alelnökével bemutatta a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérméket.

tobbes_szamban1

2017.10.30

A második világháború eseményeit a legtöbben kívülről fújják, ismerik a fontosabb csatákat, dátumokat. Számos dokumentumfilm, irodalmi mű, kiállítás dolgozta már fel a második világháború borzalmait. De mi a helyzet az első nagy világégéssel? Erről az időszakról és a frontvonalon túliak életéről rendezett kiállítást a Magyar Nemzeti Múzeum Többes számban címmel.

sz4_szemadam_madarmaszkos_onarckep

2017.10.27

„Úgy éreztem, azt kell festenem, amihez a legjobban értek, és ezek a madarak” – mondta Szemadám György Munkácsy-díjas festőművész. A művésznek szeptember 30-án nyílt kiállítása a szigetszentmiklósi Városi Galériában, melynek kapcsán a természethez, az állatvilághoz fűződő élményeiről, a pályafutásáról és a festészetéről beszélgettünk vele.

20171027_masolata

2017.10.27

Az Arany-emlékév segít a magyar kultúra újrafelfedezésében – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely–Széphalmon, A Magyar Nyelv Múzeumában, ahol Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv címmel nyílt kiállítás október 27-én az Arany-emlékév keretében.

4.himnusz140cm_x100cm

2017.10.27

„Molnár Gyula a vizuális kommunikáció csalitos ligeteinek építője és odaadó gondozója. Ars poeticája arról szól, hogy a grafika minden formája értékelvű s a technikák ugyan újak, de a hagyomány örök” – mondta dr. Hóvári János, a MANK Nonprofit Kft. főigazgatója Molnár Gyula grafikusművész kiállításának megnyitóján október 16-án az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft.-ben, Gyulán. A tárlat november 16-ig látogatható. Dr. Hóvári János gondolatai a kiállításról.

000767_m_preview

2017.10.27

Szekszárdon zárul a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (Kogart) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett kiállítássorozata. A Művészetek Házában október 26-án nyílt tárlaton Borsos Miklós szobrászművész és Szalay Lajos grafikusművész csaknem száz, a Bibliához kötődő grafikai művét mutatják be.

Nyolc év után ismét Magyarországon ad koncertet Billy Idol. A nyolcvanas-kilencvenes évek népszerű rockénekese 2018. július 2-án a Budapest Parkban lép fel. A most 62 éves Billy Idol legutóbb 2010-ben a soproni VOLT Fesztiválon játszott Magyarországon, önálló koncerten utoljára 2006-ban járt Budapesten, a Petőfi Csarnokban. Legutóbbi, 2014-ben megjelent albuma a Kings & Queens of the Underground címet viseli.

Az Európai Fesztiválszövetség (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a minősített rendezvények közé választotta a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Thealter fesztivált. Az elismeréseket december 11-én adták át a csongrádi megyeszékhelyen. Európában idén 715 fesztivál kapta meg a minősítő oklevelet: a harminc magyar rendezvény között két olyan szegedi művészeti fesztivál van, amely meghatározó az ország kulturális élete szempontjából.

Karácsonyi koncertet ad Pál Dénes december 17-én a budai MOM Kulturális Központban, ahol az énekes egy vonósnégyessel együtt lép fel. „A jövő év első negyedévében megjelenik az új stúdióalbumom, amelyen eddig kiadatlan dalaim és új felvételek egyaránt szerepelni fognak. Egyfajta összegzés lesz ez a lemez, egy időszak lenyomata” – mondta Pál Dénes. A koncerten karácsonyi dalok is elhangzanak, és lesz meglepetésvendég is.

Európai turnéja keretében 2018 nyarán Magyarországon is fellép Lenny Kravitz. Az 53 éves, négyszeres Grammy-díjas amerikai funk-rock zenész-énekes június 3-án a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A turné mellet Lenny Kravitz új, tizenegyedik stúdióalbumának megjelenését is bejelentette: a friss anyag 2018 tavaszán várható.

A 135 éve született Kodály Zoltánra emlékeznek koncertekkel és a Klassz a pARTon! eseménysorozat programjaival december 16-án és 17-én a Müpában. Többek között fellép Szirtes Edina Mókus Kodály-átiratokkal, Kocsis Krisztián, Zsoldos Bálint, Oláh Vilmos és Devich Gergely kamarakoncertjén pedig Bartók, Beethoven, Brahms és Kodály művei szólalnak meg.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

KOR-HU_kartya

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

Az Opus Jazz Clubban december 1-jén és 2-án a FinnAgora és a Budapest Music Center (BMC) szervezésében először találkozhat a magyar közönség Finnország két legizgalmasabb feltörekvő zenekarával. A New Jazz from Finland projekt két koncert erejéig elhozza a Gourmet és a Jukka Eskola Soul Trio zenekarokat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat május 28. és június 10. között. A nyár eleji eseménysorozat évek óta élvonalbeli művészekkel és minőségi előadásokkal várja a zsidó kultúra iránt érdeklődőket. Az első három meghirdetett koncert Dés László Egy este Esterházy Péterrel című estje, a Kováts Kriszta Kvintett Álomfejtés elnevezésű koncertszínháza, valamint a Cotton Club Singers Páratlan! című nagykoncertje lesz.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma