2017. május 25.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

_D0A4537_Copy

2017.04.18

Izgalmas kiállításokkal, a múzeumi munka kulisszatitkait feltáró tárlatvezetésekkel, galériatúrákkal, raktársétákkal, előadásokkal, filmvetítésekkel és sok-sok beszélgetéssel várja a látogatókat az idei Budapest Art Week április 18. és 23. között.

golgota

2017.04.17

Húsvét egyrészt a keresztény kultúrkör egyik legfontosabb ünnepe, amikor is Jézus Krisztus keresztre feszítéséről és feltámadásáról emlékezünk meg. Másrészt ekkor van a zsidó hitvilághoz tartozó pészach, a pogány hitvilág szerint pedig ez a termékenység ünnepe. Annak jártunk utána, hogyan jelenik meg mindez a képzőművészetben.

_D0A0863_Copy

2017.04.13

Tizenöt ország 35 művészének alkotása mellett egy hetven magyar alkotó által megszőtt nagy kárpitfal is látható a Magyar Kárpitművészek Egyesületének harmadik nemzetközi kortárs kiállításán, amely Kárpit3 Apokalipszis vagy globális fenntarthatóság címmel április 12-étől látható a Pesti Vigadó VI. emeleti kiállítótermében Budapesten.

BTM_Kincsek_a_varos_alatt_csontvazak

2017.04.13

Az elmúlt tíz évben Budapest területén elvégzett ásatások eredményeit tekinti át csaknem kétezer leleten, valamint maketteken, rekonstrukciókon, filmeken keresztül a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumának (BTM) Kincsek a város alatt című kiállítása, mely április 13-ától látogatható. A tárlat szeptember 17-éig tekinthető meg.

IMG_2845

2017.04.12
Varázslatos vadvilággal, ragadozó madarakkal, frissen sült kaláccsal és bányászati kalandokkal várták a kicsiket és a nagyokat Sopron múzeumai április 7-én. A csepegő eső és a borongós felhők sem tartották vissza a múzeumbarátokat, hogy részt vegyenek a Mozaik Múzeumtúra Roadshow újabb állomásán!

_D0A0847_Copy

2017.04.12

Kivételes író, akinek hat év börtön után hét nap szabadság jutott. Gérecz Attiláról és ’56 hőseiről emlékeztek meg a Magyar Írószövetség székházában április 11-én, a költészet napján, amikor fényfestés borította az épületet.

_D0A9925_Copy

2017.04.11

„Életművem legfontosabb pillanatait foglalja össze ez a tárlat” – mondta el a háromszoros Oscar-díjas operatőr és fotográfus, Vittorio Storaro április 10-én a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Az apropó pedig nem más volt, mint a Writing with Light (Fénnyel írni) című kiállítás, mely Storaro fotóit sorakoztatja fel. A megnyitó előtti sajtóbejáráson jártunk.

kinaborito
2017.04.10

„Ha nem tudod átadni a jelentését, írd könyvvé, ha nem tudod átadni az alakját, fesd képpé” – vallotta a kínai festő, Zhang Yu. A Keletről… című tárlat a hagyományos művészeti ágakat a modern művészettel ötvöző kínai alkotók festményeit, kalligráfiáit és pecsétvéséseit mutatja be a Pesti Vigadóban.

levitacio1

2017.04.10

Levitáció címmel nyílt meg Bukta Imre, feLugossy László és Szirtes János képzőművészek kiállítása április 8-án a szentendrei MűvészetMalomban. A kiállítás témája a helyhez kötöttség és az attól való elszakadás, a nehézkedés és a felemelkedés viszonya, „a levitáció lehetősége”. A szentendrei MűvészetMalom legújabb időszaki tárlata június 11-éig látható.

blockcsoport_alatszatcsal_budapest_galeria

2017.04.09

E címet viseli az a csoportos kiállítás, amely a Budapest Galériában várja az érdeklődőket. A tárlat tavaly már megtekinthető volt a bécsi Künstlerhausban, idén pedig egy csereprogram keretében hazánkban is látható. A kiállító művészek a Block-csoport tagjai, illetve osztrák alkotók. A kérdés már csak az: a látszat valóban csal?

Gozsdu Talent címmel utcazene fesztivált rendez a népszerű fővárosi szórakozóhely, a Gozsdu Udvar. A projekt keretében rock-, elektronikus, hiphop, klasszikus, etno és kísérleti zenei műfajból is várják a jelentkezőket. Az Utca! Zenélj! szlogennel futó ingyenes fesztivált május 30. és június 20. között keddenként és csütörtökönként rendezik meg.

Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet május 26-án este tartanak a budapesti Hotel Marriottban. A csaknem 230 tételt felvonultató aukciós anyagban a legmagasabb a kikiáltási ára Gulácsy Lajos Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképének van. A mű kikiáltási ára 44 millió forint.

Konferenciával, néptánc bemutatóval, hangversennyel és kiállítással emlékezik a 125 évvel ezelőtt született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenekutatóra és zenetanárra a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozata május 24-én Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az alkalomra a Pesti Vigadó negyedik emeleti folyosóján Lajtha László életéről és munkásságáról szóló, 100 dokumentumot felvonultató tablókiállítást mutatnak be.

Az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt indított a megyei jogú városok általános és középiskolái, valamint alapfokú művészetoktatási intézményei számára. Az országos döntőt a Müpában rendezik meg június 11-én 10 órától.

Az eddigi legnépesebb résztvevői körrel nyílik meg május 28-án a Nagykanizsához közeli Kisrécsén a Ludvig Nemzetközi Művésztelep, amely sorrendben a 25. alkalom lesz. A 25. művésztelepről egy jubileumi kiadvánnyal is megemlékeznek a szervezők. A mintegy ezer fotót tartalmazó albumban csaknem 120 képzőművészt mutatnak be portréval, életrajzzal és alkotásaikkal, megmutatva mindazt, ami Kendlimajorban történt 1999 óta.

Már második alkalommal választotta be 2015 után az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legrangosabb európai fesztiválok sorába a Művészetek Völgyét. A nemzetközi zsűri szavazata alapján 39 országból 715 fesztivál kapta meg a „figyelemreméltó fesztivál” címet a május 4-én Wiesbadenben tartott EFFE MeetUp keretében.

65_n_masolata

Az Opera egyik népszerű, új keletű hagyományaként az anyák napját megelőző szombaton, május 6-án ismét a kismamákat várja ezúttal Massenet zenedrámája, a Werther előadására. A kismamák a várandóskönyv mellé két-két darab, jelképes összegű, 300 forintos jegyet válthatnak a délelőtt 11 órakor kezdődő előadásra.

Hazahoztuk Nagy-Britanniából az utolsó, az egykori mátyásföldi üzemben tervezett és épített Ikarus autóbuszt. Az Ikarus 489-es Polaris-típusú busz akkoriban Európa egyik leginnovatívabb városi autóbusza volt és egyben az Ikarus utolsó sikeres exportterméke.

Folytatódik április 21-én a nagysikerű, kulturális gasztroélményt nyújtó Astoria CoolTúra sorozat: ezúttal Udvaros Dorottyával Veiszer Alinda beszélget. A Hotel Astoria patinás falai közt természetesen felcsendülnek a kiváló színművésznő kedvenc dalai is és az estet egy, a témára hangolt kétfogásos gourmet vacsora teszi teljessé.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma