_D0A5822_Copy

2018.04.06

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum újabb kiállítása nyitott meg, amely folytatja a volt szocialista országok kortárs képzőművészetének bemutatását. A Permanens forradalom. Mai ukrán képzőművészet című tárlaton fiatal és középgenerációs ukrán művészek reflektálnak a napjainkban zajló eseményekre, a művészet eszközeivel értelmezik és jelenítik meg otthonuk politikai-társadalmi jelenségeit.

art-3292434_960_720_masolata

2018.04.06

A 2016–2017-es évben rendezték meg első alkalommal a dél-amerikai nemzetközi kortárs művészeti biennálét, mely a BIENALSUR nevet kapta. Az első rendezvény a latin-amerikai kontinens 16 országának 32 városában, több mint 350 művész részvételével zajlott. Második alkalommal, 2019-ben Argentína ad otthont az eseménynek, melyre június 30-áig várják művészek és kurátorok jelentkezését.

DKRCS20180308021-borito

2018.04.04

Székesfehérváron, az egykori koronázó bazilika romterületén látható a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás március 29-től a Mátyás-emlékév keretében. Szintén Székesfehérváron nyílt kiállítás Szűz Mária kortárs ábrázolásaiból a Csók István Képtárban: a több mint félszáz alkotó munkái között egyebek mellett szobrokat, festményeket és fotókat láthat a közönség.

9

2018.04.03

Az Arany János-emlékév alkalmából március 28-án átadták az Arany János jól ismert portréját ábrázoló tűzfalfestményt, amely a BGSzC Budai Középiskola korábbi szürke tűzfalát színesíti. A sajtótájékoztatón Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója elmondta: fontos, hogy a mai fiatalokat modern eszközökkel tudják megszólítani.

762px-Ujhazy_Still_Life_with_Ham_1870

2018.04.01
A húsvét nemcsak a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, hanem a zsidó vallásúaké is, hiszen ők ekkor ünneplik a Peszáchot, a pogányoknál pedig erre az időszakra esik a termékenység ünnepe. De hogyan jelenik meg mindez a képzőművészetben? Vettek-e át a festők pogány vagy akár népi szimbólumokat? Cikkünkben bemutatunk néhány, a húsvéthoz kötődő alkotást.

Giovanni_Bellini_-_San_Giobbe_Altarpiece_-_WGA1704_reszlet

2018.03.31

Zavarban vagy, ha egy reneszánsz kori festményt nézel? Nem tudod, kiket ábrázol a kép, mi a jelentősége egy-egy szimbólumnak, színnek vagy kompozíciónak? Balázs Dóra, az ARTMargók blog szerkesztője utazásra invitálta a közönséget a Fészek Klubban március 26-án megtartott Művészeti kódfejtés című előadásával és egyúttal betekintést nyújtott az olasz reneszánsz képek titokzatos világába

mindennapi-elet-sorozat_45_somorjai-balazs_215_visszateres_007

2018.03.30
Idén is a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban mutatkoznak be az előző év legjobb magyar sajtófotói. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által szervezett Magyar Sajtófotó Kiállítás több mint három évtizede a magyar fotóriporterek, a fotográfia ünnepe, és hosszú évek óta a Budapesti Tavaszi Fesztivál része. A kiállítás május 19-ig látható.

vasar2_600x399_-_Copy

2018.03.30

Húsvéti ételekkel, ünnepi kézműves programokkal és tematikus napokkal, hétvégékkel várja a látogatókat április 22-éig a Budapesti Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren. A vásáron kiállító kézműves mesterek hivatásuk legjavát mutatják be portékáik és műhelyfoglalkozásaik segítségével, de a látogatók izgalmas foglalkozásokon is részt vehetnek és kipróbálhatják a kézműves mesterséget is.

godollo-41

2018.03.29

Sétalovagolt itt Ferenc József és Erzsébet királyné. Egy fiatal költőnőnek itt bérelt szigetet az édesanyja, hogy maga köré gyűjthesse híres íróbarátait. Arany Jánost pedig megihlette a hely szépsége. Melyik városrészről van szó? Természetesen a Városligetről, amely a Liget Budapest Projekt keretében újul meg. Mit jelentett a 19. században a városlakóknak és a híres embereknek? Kattints és sétálj velünk!

beszeloholtak02_masolata

2018.03.28

A világ egyik legfiatalabb, legkisebb mumifikálódott emberi maradványa is látható lesz a szegedi Móra Ferenc Múzeum új, Beszélő holtak – történeti helyszínelők címmel március 29-én nyíló kiállításán. Hegedűs Anita, a közgyűjtemény sajtóreferense úgy fogalmazott: ezernyi titkot, drámai történetet rejtenek a tárlaton látható több száz vagy akár több ezer éves emberi csontmaradványok.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma