2017. február 21.
Célzó

14435401_723829147767677_2233488756730410214_o

Zrínyi Ilona alakja még ma is oly meghatározó, mint amilyen száz-kétszáz évvel ezelőtt volt. A legtöbben azonban csupán mint Munkács védőjét ismerik. Keveset tudnak arról, hogy mennyire művelt asszony volt, milyen sokat kellett szenvednie, és mégis egész élete során milyen határozott, milyen erős maradt. A Zrínyi Ilonáról készült monodráma többek között ezeket hivatott bemutatni.

DSC_0939_Copy

2017.01.17

Uniformisok címmel nyílt festmény- és szoborkiállítás a K.A.S. Galériában. A két fiatal alkotó, Szabó Menyhért és Fischer Ron – akik a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói – azt a gépezetet kívánta megmutatni, amelyben megszűnik a szabad akarat, ahol a parancs felmenti az egyént a felelősség alól. A tárlatot Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas festőművész, grafikus nyitotta meg.

Benjamin_Von_wong2

2017.01.16

Tízezer műanyag flakon, egy káprázatos jelmez és csupán egyetlen kérés: ne szomorítsuk el a hableányokat! Benjamin Von Wong világhírű kanadai fényképész lélegzetelállító fotósorozattal hívja fel a figyelmet az óceánok szennyezettségére. Szakértők szerint ugyanis 2050-ben több flakon fog úszni az óceánokban, mint amennyi hal.

Werk_Akademia_logo_feher

2017.01.13

Az ország első komolyzenei menedzser képzését indítja el a Werk Akadémia február 13-án. A képzés szakmai vezetője Meczner Vera, a Gradus Művészügynökség vezetője lesz. Ugyancsak februárban, méghozzá 21-én kezdődik a Werk Akadémia népszerű és hiánypótló képzőművészeti menedzser képzése is. Idén a fotóművészet és az aukciók kerülnek a középpontba.

sejben_zene-16x22x7cm-fa--pap--r-2016

2017.01.12

Jubileumi kiállítással ünnepli 25 éves születésnapját a Szög-Art Művészeti Egyesület. A tárlatot 2017. január 12-én 17 órakor nyitja meg ifj. Gyergyádesz László művészettörténész a Kecskeméti Katona József Múzeum „Cifrapalota” Kiállítóhelyen. A tárlat anyagát Aranyi Sándor festőművész, az egyesület elnöke állította össze, és február 12-ig kereshetik fel az érdeklődők.

1024px-Madarasz_-_Zrinyi_es_Frangepan

2017.01.10

Száz éve, 1917. január 10-én halt meg a magyar romantikus történelmi festészet egyik legnagyobb alakja. Madarász Viktor élete végéig ragaszkodott a „forradalmár festő” szerepéhez, és a másik nagy historikus alkotóval, Székely Bertalannal együtt ő is azt vallotta, hogy „ha valaha magyar festészet lesz, az a történeti festészethez fog tartozni”.

kl_1_600x597

2017.01.05
Kalotaszeg kazettákban címmel nyílik kiállítás Csobaji Zsolt festőművész képeiből az Aranytíz Kultúrházban. Egy hétköznapi festő nem hétköznapi tárlatát január 6-án nyitja meg Horváth Zoltán György, a Romanika Könyvkiadó tulajdonosa. A zöld dombok és tornyos kis templomok világát idéző műveket február 5-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

matrai_3

2017.01.05

Fotókiállítás nyílik a 2B Galériában január 11-én, szerdán Szobrászok 1956 no 2 címmel. A már 2006-ban is megjelent kiállítás most külföldi művészek munkáival egészültek ki. Az alkotók Mikus Sándor 1952-es Sztálin-szobráról született fotó felhasználásával készítették el saját emlékművűket. A galéria egyik tulajdonosát, Böröcz Lászlót kérdeztük a nyíló kiállításról és az alkotók szerepvállalásáról az emlékezésben.

DSC_0141_Copy

2017.01.03

A budapesti sortűzre emlékeztetnek a Mezőgazdasági Múzeum falán véletlenszerűen elhelyezett, bronzból öntött golyók, mely emlékjelek alkotói közül az egyik, Callmeyer Ferenc kétszeres Ybl Miklós-díjas építészmérnök maga is a Kossuth téri sortűz túlélője. Ezzel a képpel indít a MANK Galériában rendezett legújabb kiállítás.

67targygyujtes

2016.12.30

A jövőre 50 éves szentendrei Skanzen 1967-es tárgyakat vár a hozzájuk tartozó történetekkel. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum különleges kiállításokkal ünnepli 2017-ben az alapításának ötvenedik évfordulóját – hívta fel a figyelmet az intézmény általános főigazgató-helyettese, Sári Zsolt.

bruzakn

2016.12.20

Tudjuk, milyen körülmények között lépett trónra utolsó királyunk? IV. Károly továbbra sem része történeti emlékezetünknek, ezért született az Utolsó felvonás című tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban. A kiállítás Ferenc József halálától követi nyomon a koronázási ceremónia előzményeit, kitérve a trónöröklés kérdésére, valamint a háborús helyzetre is.

Elhunyt Ertunç Baykal, a Magyar-Török Baráti Társaság tiszteletbeli tagja. Neve összefonódik Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékének ápolásával Kocaeliben (Izmit) és Karatepén, ahol az egykori „Virágok mezeje” található. Alapítója és első elnöke, később pedig tiszteletbeli elnöke volt az izmiti Thököly Imre – Zrínyi Ilona Magyar-Török Baráti Társaságnak. A magyar köztársasági elnöktől 2011-ben vehette át Ankarában a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) állami kitüntetést.

Meghaladta a százezret a Műcsarnok látogatóinak száma 2016-ban – mondta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton. Az igazgató úgy fogalmazott, ez a szám a muzeológiában egy „bűvös küszöb”, és azt jelzi, hogy a kiállítások széles közönség ízlését találták el.

A Carnegie Hallban lép színpadra március 1-jén Kökény Tamás nagybőgős, a Virtuózok második évadának fődíjasa, akinek a New York-i fellépési lehetőséget az Armel Opera Festival ajánlotta fel. A koncerten a klasszikus darabok közül Giovanni Bottesini Tarantella, Liszt Ferenc Szerelmi álmok, Niccolo Paganini Mózes fantázia és Astor Piazzolla Libertango című műveit is előadja Ennio Morricone Cinema Paradiso és John Williams Schindler listája című filmzenéi mellett.

Személyes hangvételű darabbal tér vissza Budapestre márciusban az újcirkusz egyik legnagyobb úttörője, Daniele Finzi Pasca és társulata. A svájci előadók negyedszerre érkeznek Magyarországra, most a Neked (Per te) című darabbal, amely március 16. és 19. között öt alkalommal lesz látható a Müpában.

Robin Ticciati vezényletével ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) február 24-én, 25-én és 27-én a Müpában, valamint február 27-én a Várkert Bazárban. A Müpában Richard Wagner Lohengrinjének előjátéka, Anton Bruckner VI. (A-dúr) szimfóniája és Richard Strauss II. (Esz-dúr) kürtversenye hangzik el Radovan Vlatkovic kürtszólista közreműködésével.

Bűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek véghez vinni ezeket. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig hétvégi rendezvényein.

campona_varazslat_masolata

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Group'n'Swing zenekar. A tavalyi évben ünnepelt tizedik évforduló, a rengeteg koncert, a közönség erőt és lendületet adó lelkesedése egyaránt komoly helyet követel magának a zenekar tagjainak emlékei között. Ezt a szüntelenül áradó szeretetet köszöni meg a zenekar a nemzetközi nőnap másnapján megrendezendő koncertjével.

Lehár Ferenc első nagy sikerű operettjét március 31-én mutatja be a Budapesti Operettszínház társulata Szabó Máté rendezésében. A szerelem diadalát hirdető, sok szálon futó, fordulatos, a férfi nemet erős kritikával illető történet főszerepeit alakító színészek a sajtótájékoztatón vörös rózsával kértek már előre elnézést női kollégáiktól a darab során majdan ellenük elkövetett bűnökért.

Képvetítéssel egybekötött felolvasásra, irodalmi estre és filmvetítésre is várják az érdeklődőket a Műcsarnokba. A programok a kiállításokhoz kapcsolódnak. A vendégek találkozhatnak Nagy András író-forgatókönyvíróval, Patak Márta író-műfordítóval és felidézhetik a képek és a versek kapcsán a 12 hónapot.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma