bag

2017.12.03
„A WYHOYS hazai organikus öltözékmárka tervezőjeként abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a Szecsuan tartományi vezetés és a Magyar Nemzeti Kereskedőház meghívására részt vehettem a Chengdu Creativity & Design Weeken két másik hazai branddel együtt” – mondta el nekünk Pápai Lilla, akinek beszámolója bepillantást enged a magyar divatiparba.

20171130-7

2017.12.01
Csaknem nyolcvan év után előkerült Csontváry Kosztka Tivadar elveszettnek hitt festménye, melyet taorminai utazása alatt Olasz halász címmel készített. Ez a kép a sztárja a Virág Judit Galéria téli aukciójának: december 17-én a Budapesti Kongresszusi Központban kínálják eladásra. Az esemény másik két főszereplője Aba-Novák Vilmos Kikötő és Tihanyi Lajos Pont St. Michel című festményei.

szekelyasszony

2017.12.01
Székely asszonysorsokról mesél a Magyar Nemzeti Múzeumban november 29-én megnyílt, új, időszaki kiállítás, amely egy képzelet szülte elbeszélő szemszögén keresztül kalauzol végig a 20. század nagy traumáin. A formabontó kiállítás fiktív főszereplője Anna, egy fiatal székely lány, aki teherbe esett egy falusi mulatságon, és ez megpecsételte az életét.

me_nm1_600x427_masolata

2017.11.30
Hamarosan bezárja kapuit a Néprajzi Múzeum és elköltözik a neki negyvennégy évig otthont adó Igazságügyi Palotából. Az intézmény zárórendezvényén, december 1. és 3. között számtalan programon vehetünk részt: lesz épületséta, rendhagyó tárlatvezetés, táncház és műtárgytetoválás is. Az eseményekről és a költözésről a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesét, dr. Szarvas Zsuzsannát kérdeztük.

Kapu_MAOE2

2017.11.29

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Képzőművészeti Tagozatának Kapu címmel nyílik meg legújabb, csoportos kiállítása a szentendrei MANK Galériában. Összesen negyvenhárom képzőművész alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők december 13-tól december 31-ig.

seuso1

2017.11.29

„A Seuso-kincset bemutató kiállítás azt bizonyítja, hogy Magyarország a napi küzdelmek mellett is megbecsüli kulturális értékeit” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára november 28-án Zalaegerszegen, a késő római ötvösművészet legjelentősebb ismert leletegyüttesét bemutató vándorkiállítás megnyitóján. A kiállítás december 17-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

D_CIM201405120124

2017.11.28

Életének 76. évében elhunyt Bohus Zoltán szobrászművész. A Kossuth-díjas alkotót, a nemzet művészét az Emberi Erőforrások Minisztériuma saját halottjának tekinti. Művészetét számos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták, 1984-ben Munkácsy Mihály-díjat, 1991-ben a pécsi kisplasztikai biennále nagydíját, 1997-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést vehette át.

20170425-11

2017.11.28
Rekordszámú, 615 ezer látogatója volt az idei Velencei Biennálénak. A nagyszabású kortárs képzőművészeti seregszemle kiállításait – köztük a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektjét – november 26-áig tekinthette meg a közönség. A magyar pavilon kiállítását decembertől a budapesti Ludwig Múzeumban is bemutatják.

d62405b9d04b199e018693511c5f343c8c3b0bbdf8a00317552b934d963d7d61

2017.11.28

Megnyitják a nagyközönség előtt 2020-tól Michelangelo hajdani búvóhelyét a firenzei Szent Lőrinc templom alagsorában, ahol annak idején nagyjából két hónapig rejtőzködött a reneszánsz mester a Medici család elől, és ez idő alatt falrajzok készítésével ütötte el az időt. A titkos helyiséget csak 42 évvel ezelőtt, 1975 novemberében fedezték fel a Mediciek egykori családi temploma alatt.

173_3

2017.11.27

drMáriás festőművész képeiből nyílt tárlat a Godot Galériában A szeretet soha el nem fogy címmel, mely egészen december 2-áig várja a látogatókat. A képzőművész festményein ezúttal is a közélet, a politika és a celebvilág ismert és jelentős figuráival találkozhatunk groteszk, már-már pop-artos stílusban – ám ezúttal az ismert alakok bibliai történetek főszereplőiként jelennek meg.

Gálával és irodalmi műsorral, kiállításokkal, szavalóversennyel teszik emlékezetessé a magyar kultúra napját Jász-Nagykun-Szolnok megyében a közművelődési intézmények: január 17-étől 19-éig Szolnokon tartózkodik az Arany 200 busz, a Petőfi Irodalmi Múzeum vándorkiállítása Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából, a szolnoki Hild Viktor Könyvtár pedig Wass Albert szellemi hagyatéka címmel hirdet szavalóversenyt.

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megméretésének díjátadó gáláján január 17-én késő este a hollandiai Groningenben. Az idei gálán a zenei felhozatalért járó díjjal a magyar fesztivál olyan versenytársakat előzött meg, mint például a Glastonbury, a Roskilde vagy a Lollapalooza. A díj átadásakor hangsúlyozták, hogy a megméretésben nemcsak a headlinerek számítanak, hanem a teljes program.

Folytatódik a 3x j(A)zz! című koncertsorozat a fővárosi Opus Jazz Clubban, amely a műfaj osztrák kiválóságait mutatja be. A 40. koncerten is túl járó széria idei estjeit január 16. és 20. között rendezik meg: január 18-án a Fabian Rucker 5 lép az Opus színpadára, a több mint egy évtizede Ausztriában élő amerikai Philip Yaeger harsonás zenekara pedig január 20-án lép fel.

A Román Rádió Zenekarának koncertjével és Bács Lajos emlékesttel ünnepli a Balassi Intézet bukaresti központja a magyar kultúra napját, amely főként a tavaly meghirdetett Kodály-emlékév jegyében zajlik. A programsorozat január 18-án a II. Bács Lajos-emlékesttel kezdődik, amelyen a 2015-ben elhunyt egykori romániai magyar karmesterre, zeneszerzőre és pedagógusra, a bukaresti Magyar Zene Fesztivál szellemi alapítójára emlékeznek.

Ingyenes koncertet ad január 22-én Budapesten az egyik legnépszerűbb spanyol rockzenekar. Az L.A. a King of Beasts című turné keretében lép fel a Hard Rock Caféban. A kaliforniai hangulatú, indie rock zenét játszó L.A. olyan előadókkal lépett már színpadra, mint a Foo Fighters, a Black Keys, a Muse, az Arcade Fire, a Franz Ferdinand vagy a Placebo, hazájában tízezres arénákat tölt meg egymagában is.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma