Lynch1_R

2019.01.09

Közép-európai premierrel kezdődik az idei Budapest Fotófesztivál: a nyitókiállítás David Lynch, az amerikai függetlenfilm élő legendája, rendező, forgatókönyvíró, festő és zenész Small Stories / Kis történetek című tárlata lesz február 28-án a Műcsarnokban.

Nahat2

2019.01.08

Zimányi László magángyűjteményének időbeli határai a 20. század első feléig nyúlnak vissza, de az egri Kepes Intézetben Nahát! címmel rendezett kiállítás elsősorban a hatvanas évektől az ezredfordulóig terjedő időszak magyar alkotásaiból mutat be több mint 200 műből álló válogatást.

koponya_gipszmasolat

2019.01.06

Egyetlen csontvázat ismerünk el hitelesnek az Árpád-házból, III. Béla királyét. A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárából nyolcvan év után előkerült macsói Béla herceg szintén a királyi házhoz tartozik. IV. Béla unokájáról van szó, aki anyai ágon Árpád-házi leszármazott. A csontokon talált sérülések az áldozat brutális megkínzására utalnak írja a Magyar idők.

Varsag-kepek2018-025-1

2019.01.06

65 éve jött létre a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet, a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T). A julileum alkalmából a mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből reprezentatív válogatást mutat be a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. Az Örökségünk bástyája címet viselő kiállítás január 12-ig látható.

gyulai_erkel_ferenc_muzeumR
2019.01.05

Mogyoróssy János gyulai nemesember, gazdatiszt 150 éve, 1868-ban hozta létre az Erkel Ferenc Múzeumot. Ez harmadik legrégebben alapított vidéki múzeumunk. Az évforduló alkalmából időszaki kiállítás látható a gyűjtemény jeles darabjaiból és eddig be nem mutatott műtárgyakból.

Barcsay_anatomia_oktatas_kozben

2019.01.03

Barcsay Jenő, a 20. századi magyar művészet egyik enigmatikus alakja, aki meghatározta a háború utáni magyar művészet arculatát, végakaratában maga rendelkezett a nevét viselő díj, illetve tanulmányi jutalom létrehozásáról. A Barcsay-díjat idén immár 29. alkalommal ítélik oda pályakezdő, 35 év alatti festőművészeknek. A kiállítás-megnyitóval egybekötött díjátadó január 4-én lesz a szentendrei MANK Galériában.

latvanyter2018_maszk

2019.01.02

A Látványtér 2018 című kiállítás az elmúlt színházi évad legfontosabb jelmezeiból, díszleteiből és látványaiból nyújt válogatást. A fotók mellett skiccek, makettek, elkészült jelmezek és mozgóképek teszik izgalmassá a tárlatot, amely nem korlátozódik a művészszínházra: szórakoztató produkciókhoz vagy bábelőadáshoz készült munkákat is felvonultat.

Flohr_Gyula

2018.12.30

Flohr Gyula Észak-Magyarországon, szénkereskedő zsidó családban nőtt fel. Borba került munkaszolgálatra, majd megszökött, és Tito partizánjaihoz csatlakozott. 1945-ben hazatért, és boltot nyitott, melyet később államosítottak. Az ő történetéről is szól az Életlehetőségek című tárlat, amely a budapesti 2B Galériában január 6-ig látható.

Fekete_lyuk88

2018.12.29

A Rolling Stone magazin az év klubjának választotta 1989-ben, az Inconnu csoport itt faragta Nagy Imre újratemetése után azt a 301 darab kopjafát, ami a 301-es parcellába került, ez a klub volt a Kispál és a Borz vagy a Tankcsapda budapesti dobbantója, Király Tamás divatbemutatóinak helyszíne. A Nagy Gyula által létrehozott Lyuk hagyatéka nemcsak sok mai magyar zenekar hangzásában, a pesti romkocsmák attitűdjében van jelen, hanem megváltoztatta a társadalom kultúráról, popkultúráról alkotott képét is. Réz György interjúja Klacsán Gáborral, aki dokumentumfilmet forgat a klub töreténetéről.

erdely_banner01b

2018.12.28

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolája a 2018/19-es tanév első szemeszterét Erdély Miklós munkásságának szentelte. A féléves művészeti kutatási projekt záróeseménye az Optimista kiállítás, amely január végéig látható az MKE Barcsay termében. Az Erdély Miklós és a Magyar Képzőművészeti Egyetem (1946–2018) című tárlaton a történeti tematika mellett új, erre az alkalomra készült műveket is láthatunk.

A Megszállottak kapta a legjobb filmnek járó fődíjat az indiai kolkatai nemzetközi filmfesztiválon (Calcutta International Kult Film Festival). Az alkotás tavaly októberben a világfesztivál előválogatóján már megkapta a legjobb film díját, a január 16-17-én rendezett gálán Kolkatában egy angol és egy japán film társaságában indult a fődíjért, az Arany Róka szoborért, amelyet megnyert. A négy hónapig tartó versengésen 86 ország filmjei vettek részt különböző kategóriákban. A Megszállottak a reformáció emlékéve alkalmából készült 2018-ban, a hitújító Kálvin és a később katolikus szent, Loyolai Ignác szenvedélyes találkozásáról szól. A két főszereplő Szabó Máté és Lux Ádám, az operatőr Kovács Claudia volt. A film az elmúlt hónapokban több nemzetközi fesztiválon bizonyult a legjobbnak, köztük Monacóban, Zürichben és Argentínában.

A Színházi Kritikusok Céhe első alkalommal az 1979/1980-as évad végén adta át a Színikritikusok díját. A 40. évforduló kapcsán induló beszélgetéssorozatban meghívott kritikusokkal és díjazott alkotókkal járják körül, mit jelentett a díj egykor, mit ma. A havi rendszerességgel jelentkező beszélgetéssorozat állandó helyszíne a Három Holló. Az első beszélgetésre 2019. január 29-én 17 órai kezdettel kerül sor.

Több mint 30 koncert várja az érdeklődőket február 9-én a kórusok téli éjszakáján a MagNet Közösségi Házban Budapesten. A közönség belehallgathat hazai, nemzetközi, gyermek és felnőtt kamarakórusok műsorába, fellép többek között az Amagnus Énekegyüttes, a Contrapunto kamarakórus, a Dalinda, a Voice drops, a kecskeméti Kodály Nemzetközi Kamarakórus, a Pax et Bonum Kamarakórus és a Csicsergők gyermekkar.

A vezetőváltásra azért került sor, mert a világ legrégebbi, több mint fél évezrede alapított énekkara pénzügyi botrányba keveredett. A vizsgálat még folyik. A férfikórust mostantól Ferenc pápa ceremóniamestere, Guido Marini vezeti, a pénzügyeiért Guido Pozzo, a Sixtus-kápolna pénzügyi szuperintendánsa felel. A Sixtus-kápolna énekegyüttest 1471-ben alapították, de gyökerei Nagy Gergely pápa idejére (590-604) nyúlnak vissza. A kórus énekel a pápai miséken, emellett koncertezik szerte a világban.

Január 22-én Szentendre Fő terén ismét megrendezik a Himnusz-flashmobot. Budakeszin Pápai Erika színművész önálló estjével lép fel, Szigethalmon Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert zenés pódiumestje várja a Városi Szabadidőközpontban az érdeklődőket. Szombaton Isaszegen hagyományőrző néptáncbemutatót tartanak, Szigethalon Jótékonysági Városi Bált, Vácon folkpartit és táncházat. Lesz bál Vecsésen és Budakalászon is, ahol a XXII. Svábbállal kezdődik a báli szezon.

Nemzetközi egyetemi művészeti fesztivált rendez a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) január 31. és február 3. között; a harmadik alkalommal megvalósuló FACT-en (Festival Arts Cinema Theatre) négy külföldi és két magyarországi egyetem hallgatói mutatkoznak be 12 produkcióval.

fact

Ünnepi esten emlékeznek a magyar kultúra napjára január 22-én a Kölcsey Központ Nagytermében. Az eseményen egyebek mellett átadják a Debrecen Kultúrájáért Díjat, és ünnepi műsort ad a Kodály Filharmónia Debrecen.

Egész éves programsorozattal emlékezik 1989-re idén a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol jelentősen bővül a Seuso-kincset bemutató kiálltás, és többek között az antik Perzsiát és a 19. századi kaliforniai aranyláz magyar szereplőit vizsgáló tárlatok is várhatók.

A magyar kultúra napja alkalmából Madách Imréről és Nyírő Józsefről is megemlékeznek Nógrád megyében, a programok sorában lesz színházi előadás, jubileumi fotókiállítás és versmondó verseny.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma