2017. június 28.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

_D0A0392_1_Copy

2017.06.08

Legújabb Képek és Rajzok címmel nyílt meg Balogh László Munkácsy-díjas festőművész kiállítása június 7-én a Szentendrei Régi Művésztelep MANK Galériájában. „Művei erősek, művészetének a legmagasabb pontjára jutott el, messze elhagyva azt az elfogadottságot és elismertséget, amely hozzá kötődik” – méltatta a munkákat Farkas Ádám szobrászművész.

01._Czigany_masolata

2017.06.03

Idén május 29. és szeptember 24. között tizenkilenc magyar avantgárd művész alkotását mutatja be az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum. A fauvizmustól a szürrrealizmusig. Zsidó avantgárd művészek Magyarországról című kiállítás a huszadik század első feléből mutat be műveket, abból az időszakból, amikor az országot háborúk és az erősödő nacionalizmus egyaránt sújtották.

8_7

2017.06.02

Kiállítótérrel bővült a Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Múzeum – jelentette be Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár június 2-án Válaszúton. A múzeum feladata nemcsak Kallós Zoltán néprajzi jellegű magángyűjteményének bemutatása, hanem a környékbeliek magyar nyelvű oktatása is.

IMG_8172

2017.06.01

Térben – Síkban – Szemléletben címmel nyílt kiállítás a Balassi Intézetben április 12-én. A monumentális teret egy többszereplős tárlat tölti meg, lehetőséget adva arra, hogy sajátos viszony jöjjön létre művek és alkotók között. A kiállítás koncepciójáról, képző- és iparművészetről beszélgettünk a tárlat kurátorával, Simonffy Mártával, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnökével.

_D0A0137_Copy

2017.06.01
Régi-új művészekkel gazdagodik a Szentendrei Régi Művésztelep, miután annak műteremlakásaira idén ismét pályázatot írt ki a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (MANK Nonprofit Kft.). Az új beköltözők mellett sok korábbi bérlő hosszabbíthatja meg szentendrei alkotói tevékenységét.

unnamed3

2017.05.31

Erdélyi fakazettás mennyezetek címmel nyílt kiállítás Csobaji Zsolt festő-építész alkotásaiból a reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Budapesten, az Erdély Művészetéért Alapítvány E-Galériájában. A képek felidézik a 17–18. században épült kalotaszegi református templomok gazdagon díszített, festett, fakazettás mennyezetét. A tárlatot július 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

pecskina2

2017.05.30

Selyemút tükrében I. – A mai Fujian kínai és magyar alkotók szemével címmel nyílt csoportos kiállítás május 26-án a pécsi Kodály Központban. A tárlat Fujian tartományt, vagyis annak egy válogatott, képileg erős szeletét idézi meg kínai és magyar fotóművészek munkáink segítségével. A kiállítás, melyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitott meg, június 17-éig tekinthető meg.

korodi

2017.05.30

Kóródi Zsuzsanna a Moholy-Nagy Művésze­ti Egyetem üvegtervező szakán végzett, itt sze­retett bele a geomet­riába és az op-artba, azaz az optika művé­szetébe. Alkotásaiban a geometriai formák és a színváltás illúzió­ja kapja a főszerepet. A 2016-ban elnyerte a MANK Kozma Lajos ipar­művészeti ösztöndíját, amelynek köszönhetően több alkotást készíthetett.

_D0A8844_Copy
2017.05.29

Az emberek, a hiány, az épületek és az épített múlt is jelentős szerepet kap a velencei Palazzo Bembóban rendezett kiállításon, amelyet Kemal Orta török kurátor állított össze egy honfitársa és két magyar művész munkáiból az Európai Kulturális Központ védnökségével. Pályázott ugyanis Martin Heideggert is idéző koncepciójával, Velencében pedig érdemesnek találták a kiállításra.

patinavagott

2017.05.29

Patina címmel nyílt kiállítás a XIV. Vásárhelyi Fotószimpózium alkotásaiból május 20-án Hódmezővásárhelyen. Az Alföldi Galériában negyvenkét fotó tekinthető meg, melyek mind Hódmezővásárhely patináját kívánják bemutatni, pontosabban a város építészeti, szellemi, tárgyi és természeti értékeit. A Patina című tárlat július 2-ig tekinthető meg Hódmezővásárhelyen, szeptemberben pedig a fővárosban is látható lesz a Bartók1 Galériában.

A 2016/2017-es évad utolsó bemutatójaként Tennessee Williams A vágy villamosa című klasszikus művét viszi színre a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A darabot Tom Dugdale amerikai rendező állítja színpadra a dráma ősbemutatójának 70. évfordulója alkalmából. A kolozsvári bemutató június 28-án este lesz a színház stúdiótermében.

Amatőr és profi fotósok június 27. és július 1. között készíthetik el a Duna egy napja című nemzetközi fotópályázatra alkotásaikat, a megmérettetésre a Duna és a vízgyűjtő területein folyó vizek fontosságát és sokoldalúságát megjelenítő fotókat várnak Magyarország mellett tizenhárom országból.

A VR (virtuális valóság)-technológia révén a korai 20. századi Párizsba repíti vissza a látogatókat a londoni Tate Modern ősszel nyíló Modigliani-tárlata. A Tate Modern most először fog bevetni ilyen technológiát nagyszabású kiállításához. A 2018 áprilisáig látogatható tárlaton a közönség VR-headsetet viselve fedezheti fel a korai 20. századi Párizst egy külön erre a célra kialakított teremben.

Az Experidance társulat három előadása, Koncz Zsuzsa-koncert, színházi darabok és operett is szerepel az első alkalommal megszervezett Mézesvölgyi Nyáresték összművészeti fesztivál programján Veresegyházon július 7. és augusztus 27. között. A veresegyházi lakosok, helyi vállalkozók és a kultúraszerető közösség összefogásával valósul meg a fesztivál, amely nyolc egymást követő nyári hétvégén várja a közönséget a Búcsú téri szabadtéri színpadon.

Felújítás miatt nyárra bezár a Művész Mozi, ezért június 28-án egész nap az elmúlt évek legkedveltebb filmjeit vetítik az mozi termeiben. A legnépszerűbb film volt a látogatók körében, ezért vászonra kerül a Bunuel teremben a Saul fia, a Paterson és a Porto, a Huszárik teremben pedig a Testről és lélekről, a Liza, a rókatündér, a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan, A pince és a Balaton Method lesz látható.

Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a fesztivál zárónapján, július 15-én a Veszprém Arénában a „Celebrating Prince” turné keretében. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a prémium zenei fesztivál idei fellépőinek névsora a nagyszínpadon.

NPG_final_logo_with_Purple_background

Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó „űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-jétől szeptember 11-éig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínálva a látogatóknak.

Egyebek mellett Ábrahám Pál-, Eisemann Mihály-, Fényes Szabolcs-, Seress Rezső-dallamok és Békeffy István-, G.Dénes György-, Kellér Dezső-, illetve Nóti Károly-szövegek kerülnek terítékre az Astoria CoolTúra sorozat következő rendezvényén. Mindez június 15-én a Danubius Hotel Astoria éttermében, amely ezúttal egy múltszázad eleji kaszinó miliőjét idézi, ahol a történet két szereplője a kor nagy filmslágerein keresztül bonyolítja reménytelen, kusza, ábrándos szívügyeit.

Megjelent a 25. Telekom VOLT Fesztivál CD-je exkluzív dalokkal és számos, örök érvényű slágerrel, amelyek az elmúlt éveket idézik fel. Kizárólag ezen az albumon hallható a VOLT Allstars + Zävodi Jelszó: LOVE című dala, amelyet Demjén Ferenc tiszteletére hazai sztárok adnak elő, és a fesztivál himnusza, amelyet a Punnany Massif jegyez.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma