2017. február 21.
Célzó

14435401_723829147767677_2233488756730410214_o

Zrínyi Ilona alakja még ma is oly meghatározó, mint amilyen száz-kétszáz évvel ezelőtt volt. A legtöbben azonban csupán mint Munkács védőjét ismerik. Keveset tudnak arról, hogy mennyire művelt asszony volt, milyen sokat kellett szenvednie, és mégis egész élete során milyen határozott, milyen erős maradt. A Zrínyi Ilonáról készült monodráma többek között ezeket hivatott bemutatni.

3_masolata

2017.01.25

Nem csak Magyarország érezte meg 1956 eseményeit. Nem csak a mi térségünkre hatottak a történtek, sőt az előzmények sem csak a mieink. Ha fizikai valójukban nem is vettek részt a vidéki városok, községek vagy a környező országok városai az eseményekben, de mindenképpen szolidaritást vállaltak velünk, sőt volt, ahol ennél több is történt. Erdélyi művészek 1956-os visszaemlékezéseiből nyílt kiállítás január 20-án a Petőfi Irodalmi Múzeumban Erdélyi alkotók és 1956 címmel.

DSC_1216_Copy_masolata

2017.01.24

A Műcsarnokban január 18-án nyílt meg a 25 év Symposion című kiállítás, mely amellett, hogy 1983 óta az első tárlat Magyarországon, amely az 1945 utáni hazai művésztelepek tevékenységének és eredményeinek együttes ismertetésére vállalkozik, azt is bemutatja, hogy mit jelent az alkotóknak a művésztelep.

unnamed

2017.01.24

Tudta, hogy az ókori egyiptomiak a szívet az emberi gondolkodás központjának hitték, az amulettekről pedig azt gondolták, képesek fizikailag is megvédeni a használójukat? Mi az, amit még ma is elhiszünk, vagy ha nem is hiszünk el, de biztos, ami biztos hármat kopogunk az asztal sarkán? Mi a babona? Vetődött fel a kérdés január 19-én a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum+ programsorozatának legújabb részében.

wetransfer-65791d

2017.01.23

Eredeti elképzeléseket, a tradíció és a modernség, a hagyomány és a korszerűség megjelenését láthatják mindazok, akik ellátogatnak a Tűzben született című kiállításra a MANK Galériába. A szentendrei tárlat válogatás a lendvai nemzetközi bronzöntő művésztelep gyűjteményéből, melyet február 12-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

20161130_Keresztes_plakat_webre4

2017.01.23

Rendhagyó tárlatvezetéssel zárult Keresztes Dóra és Orosz István grafikusművészek kiállítása január 22-én a Pesti Vigadó Galériájában. A finisszázs keretében maguk az alkotók vezették körbe az érdeklődőket az immár lezárult kiállítás tereiben és mondták el, miért volt fontos számukra ez a tárlat.

_DSC3805

2017.01.20

A Biblia ismerete nélkül nem csupán keresztény közösségek nem lennének, hanem európai és magyar kultúra sem – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere január 19-én Budapesten, ahol átadták a Szentírás világát bemutató, 200 millió forintból megújult és kibővített Bibliamúzeumot. A Kultúra.hu az intézmény vezetőjével beszélgetett az új kezdetről.

p04pnh50_masolata

2017.01.19

Pablo Picasso művei mindenki számára ismerősek, ám munkásságában megfigyelhető egy éles váltás, melyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Pedig egy rövid, mindössze tíz hétig tartó kirándulás rendkívül nagy hatást gyakorolt művészetére.

DSC_1321_Copy

2017.01.18

„A kortárs és a tradicionális művészet közötti mély szakadékot szeretnénk feltölteni” – mondta Szegő György, a Műcsarnok művészeti vezetője az épület megnyitásának 120. évfordulója előtt tisztelgő Jutalomjáték című hármas kiállítás megnyitóján. A Szívzörej, a 25 év Symposion és a 30x30 című tárlatokat február 19-éig tekinthetik meg az érdeklődők.

tuzben

2017.01.18

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szentendrei galériájában a lendvai nemzetközi bronzöntő művésztelep gyűjteményéből nyílik kiállítás 2017. január 20-án, pénteken, 18 órakor. A tárlat 26 művész csaknem 29 alkotásán keresztül nyújt betekintést a lendvai bronzöntő művésztelep tevékenységébe.

buso_008_0_masolata

2017.01.17

Somogyi Győző, a Nemzet Művészének százhuszonhét festményéből, Párkányi Raab Péter hatvanhat fotografikájából, tér-, fény- és illatinstallációiból és Tóth Norbert kurátori koncepciójából felépülő kortárs kiállítás nyílik Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeum Csók István Képtárában. A hazánkban egyedülálló kiállítás január 23-tól április 30-ig látogatható.

Elhunyt Ertunç Baykal, a Magyar-Török Baráti Társaság tiszteletbeli tagja. Neve összefonódik Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékének ápolásával Kocaeliben (Izmit) és Karatepén, ahol az egykori „Virágok mezeje” található. Alapítója és első elnöke, később pedig tiszteletbeli elnöke volt az izmiti Thököly Imre – Zrínyi Ilona Magyar-Török Baráti Társaságnak. A magyar köztársasági elnöktől 2011-ben vehette át Ankarában a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) állami kitüntetést.

Meghaladta a százezret a Műcsarnok látogatóinak száma 2016-ban – mondta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton. Az igazgató úgy fogalmazott, ez a szám a muzeológiában egy „bűvös küszöb”, és azt jelzi, hogy a kiállítások széles közönség ízlését találták el.

A Carnegie Hallban lép színpadra március 1-jén Kökény Tamás nagybőgős, a Virtuózok második évadának fődíjasa, akinek a New York-i fellépési lehetőséget az Armel Opera Festival ajánlotta fel. A koncerten a klasszikus darabok közül Giovanni Bottesini Tarantella, Liszt Ferenc Szerelmi álmok, Niccolo Paganini Mózes fantázia és Astor Piazzolla Libertango című műveit is előadja Ennio Morricone Cinema Paradiso és John Williams Schindler listája című filmzenéi mellett.

Személyes hangvételű darabbal tér vissza Budapestre márciusban az újcirkusz egyik legnagyobb úttörője, Daniele Finzi Pasca és társulata. A svájci előadók negyedszerre érkeznek Magyarországra, most a Neked (Per te) című darabbal, amely március 16. és 19. között öt alkalommal lesz látható a Müpában.

Robin Ticciati vezényletével ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) február 24-én, 25-én és 27-én a Müpában, valamint február 27-én a Várkert Bazárban. A Müpában Richard Wagner Lohengrinjének előjátéka, Anton Bruckner VI. (A-dúr) szimfóniája és Richard Strauss II. (Esz-dúr) kürtversenye hangzik el Radovan Vlatkovic kürtszólista közreműködésével.

Bűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek véghez vinni ezeket. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig hétvégi rendezvényein.

campona_varazslat_masolata

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Group'n'Swing zenekar. A tavalyi évben ünnepelt tizedik évforduló, a rengeteg koncert, a közönség erőt és lendületet adó lelkesedése egyaránt komoly helyet követel magának a zenekar tagjainak emlékei között. Ezt a szüntelenül áradó szeretetet köszöni meg a zenekar a nemzetközi nőnap másnapján megrendezendő koncertjével.

Lehár Ferenc első nagy sikerű operettjét március 31-én mutatja be a Budapesti Operettszínház társulata Szabó Máté rendezésében. A szerelem diadalát hirdető, sok szálon futó, fordulatos, a férfi nemet erős kritikával illető történet főszerepeit alakító színészek a sajtótájékoztatón vörös rózsával kértek már előre elnézést női kollégáiktól a darab során majdan ellenük elkövetett bűnökért.

Képvetítéssel egybekötött felolvasásra, irodalmi estre és filmvetítésre is várják az érdeklődőket a Műcsarnokba. A programok a kiállításokhoz kapcsolódnak. A vendégek találkozhatnak Nagy András író-forgatókönyvíróval, Patak Márta író-műfordítóval és felidézhetik a képek és a versek kapcsán a 12 hónapot.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma