kepkiall

2013.05.07

Rendhagyó kiállítással várja látogatóit a Magyar Nemzeti Galéria Világmodellek- Műtermi kísérletek és dokumentumok Kondortól napjainkig címmel. A tárlat, amely 2013. június 30-ig tekinthető meg, a művész és műterem viszonyát, a műtermet, mint az alkotás helyszínét és a 60’-70’- es évek magyar művészi közegét hívja életre.

ferenczy_karoly_orfeusz_2198

2013.05.03

Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek műveiből nyílik kiállítás a Magyar Nemzeti Galéria és a Vaszary Villa együttműködésében Balatonfüreden. A biblikus és vallási tematikájú alkotásokat is felvonultató reprezentatív válogatás közel félszáz festményt mutat be a május 4-én nyíló tárlaton.

orsimild

2013.05.03

Orsi Mild tavaly Budapesten a Massolit Kávézóban állította ki színes, ártatlanságot türköző képeit, idén július 18-án Jánossomorján nyílik egy válogatás festményeiből. A Svédországban élő magyar származású festőt, pedagógust munkásságáról, festői világáról és művészetének céljairól kérdeztük.

szentendreimuvtelep1

2013.05.03

A nyáron befejeződik a Szentendrei Régi Művésztelep és Galéria felújítása, amit a működtető Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) két kiállítással is emlékezetessé kíván tenni. A „Genius loci I.” a művésztelep múlt századi történetére tekint vissza, míg a „Genius loci II., Kortárs művészek telepe” című kiállítás új alkotásokkal keresi a választ a művésztelep XXI. századi szerepére.

ertek1_250x250

2013.05.02

A Magyar Zsidó Múzeum Értékmentők című tárlatát látogatta meg április 25-én az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottsága. A kiállításon 1939 és 1944 között bemutatott festmények szerepelnek. A szervezők csaknem 270 alkotást azonosítottak be a kutatási periódusban. Videó.

_DSC4220
2013.05.02
A pop art arról szól, hogy a használati tárgyakat alkalmazzuk. vége annak, hogy márvány meg bronz: minden lehet a művészetnek tárgya” – mondta el Kemény György, képzőművész a Pop art a ’70-es években Magyarországon című kiállítás megnyitóján, amely a Szentendrei Régi Művésztelep és Galériában nyílt április 25-én. Videó.

onarc

2013.05.02

Önvizsgálat, önarckép, dicsérő szavak és azok hatása ránk, összevarrott száj – nehéz lenne egy jelzővel illetni az Ernst Múzeum 40 magyar és külföldi alkotót, köztük több sztárművészt felvonultató, vasárnapig látogatható kiállítását, mely a portré jelenkori szerepét kutatja.

szentendre-skanzen

2013.05.01

A Kerekező Alkotónapon szórakoztató, mozgalmas játékokkal, a vándorszínészet kulisszatitkaival, a majális életképeivel, valamint májusfaállítással várják a szentendrei Skanzenben a látogatókat. A felhőtlen szórakozáshoz a vendégmúzeumok is hozzájárulnak; a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum bemutatójából például kiderül, hogyan jutott el az ember a tömörkeréktől a küllős kerekek használatáig.

Furjesi_Csaba_Piknik_2012__60x90cm_olaj_vaszon

2013.04.30

Virtuális lét címen látható Fürjesi Csaba képzőművész kiállítása a szegedi REÖK-ben, ahova az utóbbi öt év 47 alkotását választották ki. Legközelebb Bázelben, majd ősszel Németországban állít ki. A művész festményeiben fontos szerepet játszik az alkotás helye, hiszen mindig törekszik a környezettel való harmónia megteremtésére.

pimgoogle-art-project-

2013.04.26

A modern muzeológia és a múzeumi informatika területén elért eredményeit mutatta be a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 24-én. Az intézmény a közelmúltban létrehozta a HunTékaM integrált rendszert, emellett a legismertebb közösségi oldalon, valamint online kávéházában is várja a látogatókat.

A megnyitón Netrebko orosz-osztrák sztárszoprán Luigi Arditi olasz komponista Il bacio című dalát, Eyvazov azerbajdzsán tenor a Nessun dormát a Turandotból adja elő, végül együtt éneklik az O soave fanciullát a Bohéméletből. Az énekesnő már harmadszor szerepel a Bécsi Operabálon, Eyvazov számára premier lesz a részvétel. Az idei operabált a Staatsoper 150. évfordulója jegyében tartják, az operaház történetét egy, a homlokzatra vetített fényjáték keretében idézik fel. A bál előtt egy bécsi katonazenekar a nagykörúton menetelve ad elő 1869-es indulókat, majd ugyanezekkel fogadja a báli vendégeket az operaház előtt. A nyitótáncot ifj. Johann Strauss Kaiser Franz Josef I, Rettungs-Jubel Marsch című indulójára ropja a 13 országból érkező 144 elsőbálozó pár.

Az Elnémult harangok című színdarab rendezője, a soproni Petőfi Színház igazgatója lesz a békéscsabai Terefere a Művész Kávéházban programsorozat következő vendége január 18-án 17 órától. A beszélgetést a Kállai Ferenc-életműdíjas Kadelka László vezeti. Részletek itt.

Az üzletember, aki gyárak felépítésével és eladásával kereste vagyonát, 225 millió dollárt (64 milliárd forintot) adományozott a Pennsylvaniai Egyetem orvosi iskolájának, 15 millió dollárral (4,2 milliárd forinttal) támogatta a Philadelphiai Művészeti Múzeumot, hatmillió dollárt (1,7 milliárd forintot) adományozott a Drexel Egyetem Zsidó Élet Központjának, ötmilliót (1,4 milliárd forintot) a Raymond G. Perelman Plazának és a Kimmel Előadóművészeti Központ Perelman Színházának. Perelman írástudatlan litván emigránsok fiaként jött világra 1917-ben. Friss diplomásként apja vállalatánál kezdett dolgozni. A második világháborúban repülős tisztként szolgált. A háború után gyárak építésébe fogott, és apja cégében is üzlettárs lett. 101 évesen hunyt el.

A Hangfoglaló Program és a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda a magyar kultúra mapja alkalmából 2019. január 21-én 11 órakor tartja könnyűzenei ünnepségét a Budapest Music Centerben. Köszöntőt mond Katona Klári énekes-dalszerző, Szeder-Szabó Szilvia énekes-dalszerző és Tardy-Molnár Anna a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője. Fellép a Platon Karataev, a Massza és a Lynd, illetve az OHNODY zenekar.

Két római kori sírhelyet tártak fel a régészek az egyiptomi Nyugati-sivatag egyik oázisánál. Az egyik sírt homokkőből építették, és négy sírkamra található benne, amelyek emberi maradványokat, agyaglámpásokat és -edényeket őriznek. A másik sírhely vályogtéglából készült, és falait a mumifikálási eljárást megörökítő színes ábrák borítják. Egyiptom az utóbbi időben nagy erőkkel dolgozik régészeti kincseinek megóvásán és a még rejtett ókori leletek felfedezésén, hogy új lendületet adjon az ország gyengélkedő turisztikai szektorának.

A koncerteken a népszerű művek mellett ritkán játszott és kevéssé ismert darabok is megszólalnak, így mások mellett a japán Takemicu Tóru, a brit Thomas Adés és az orosz Szofija Gubajdulina alkotásai – mondta el Hámori Máté karmester, művészeti vezető.

obudai-danubia-zenekar

Szendrey Júliáról szóló szakmai konferenciával, a Corvina könyvtár budai műhelye című kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetéssel, a Himnusz, valamint a hozzá tartozó Erkel-kotta kiállításával ünnepli a magyar kultúra napját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) január 22-én, kedden.

A magyar artistaművészet legnevesebb képviselői, többek közt a Rippel Brothers, Simet László és Richter Kevin is fellép a Fővárosi Nagycirkusz Főnix – Tűzcirkusz című új műsorában, amelyet szombattól március 10-ig láthat a közönség.

Exkluzív kiállítások nyílnak, irodalmi esteket rendeznek és bemutatják a közgyűjtemények legújabb kutatási eredményeit a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében Zala megyében.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma