2017. szeptember 25.
Célzó

_D0A6496_Copy

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a Zrínyi-emlékév elnöke szeptember 10-én, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén. Az esemény az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok ünnepélyes zárórendezvénye volt.
2012.09.20
Huszonnyolc év után, szeptember 20-án újra kiállítás nyílik Kemény Judit életművéből Budapesten, a Commerzbank Galériában. Az eseményen dokumentációs anyagok is megtekinthetők: fotók, divattervek, dramaturgiai kísérletek segítenek megérteni a kort, amelyben a képzőművész élt. Az 1948 után ideológiai okok miatt mellőzött Kemény Judit első retrospektív kiállítására hatvanhat éves koráig, 1984-ig kellett várnia.
2012.09.19
Egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak azok a művészeti platformok, melyek az ART MOMENTS Vizuális Művészeti Fesztivál fókuszában állnak. Az Örökség Fesztiválon az ART MOMENTS vendégprogramjai közt kiállításokkal, koncertekkel és filmvetítésekkel várják az érdeklődőket szeptember 19-20. között. 
2012.09.18
Végleg bezárják a berlini Tacheles művésztelepet, a rendszerváltáskori Berlint idéző egyik utolsó kulturális intézményt – adta hírül az MTI.
2012.09.18
Reboutonne-le! címmel kiállítást szervez szeptember 20-tól a „Gombold újra! Divat a magyar 2.0” divatbemutatójának ruháiból a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, amely a belgiumi Design September fesztiválhoz kapcsolódva fiatal magyar divattervezők aktuális kollekcióit is bemutatja – tájékoztatott szeptember 13-án az MTI.
2012.09.18
Két programmal képviseltetik magukat a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) hallgatói a Design Hét Budapest 2012-n. Idén az „Élj lassabban – Slow Design” téma köré szervezett egyhetes programsorozat részeként a főiskolások szeptember 28-tól az Art9 Galériában állítanak ki (BKF CRAFT AMI…), majd szeptember 30-án a BKF Rózsa utcai épületében lesz megtekinthető egy összművészeti performansz (MAKE!).

2012.09.18
A magyar avantgarde művészcsoport, „A Nyolcak” tagjainak festményeit mutatja be szeptember 12-től december 2-ig Bécsben a Bank Austria Művészeti Fórum. A Nyolcak (1909-1918) a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, festményeikkel a magyarok felkerültek a századelő európai művészeti térképére.
 
2012.09.18
Alternatív alkotóközösségek találkoznak Pápán szeptember 19. és 23. között, ekkor rendezik meg első ízben az Őszi Dionüszia-fesztivált.
2012.09.17
Szentendrén 2012. szeptember 14-én 18 órakor nyílt meg az a kiállítás, melyen Asszonyi Tamás képzőművész „jókedvében” megszületett műtárgyait mutatja be a nagyközönségnek, és melynek címe: Haszontalanságaim II.
2012.09.17
A Kálmán Makláry Fine Arts képviseli Magyarországot a párizsi Grand Palais-ban rendezett régiségvásáron, a XXVI. Biennale des Antiquaires-en szeptember 14. és 23. között. A vásáron most először látható magyar kiállító standja.
2012.08.31
Új szerzeményeit mutatja be a Kiscelli templomterében a Fővárosi Képtár, az ország egyik legrégibb művészeti gyűjteménye. A kiállítás különlegessége, hogy éppen húsz éve, 1992-ben nyílt meg kiállítótérként az önmagában is páratlan élményt nyújtó, félig romos, deszakralizált templombelső.

TOKODY 40 – BEL CANTO címmel ad koncertet 2017. október 30-án 19:30-tól a Pesti Vigadó Dísztermében Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja. Az esten – melyen válogatás hallható Rossini, Bellini és Donizetti műveiből – közreműködik Muskát András – tenor, zongorán kísér Janos Acs. „Hiszek abban, hogy az ember nem azért születik a világra, hogy boldogságban élje le az életét, hanem hogy megélje és túlélje a szenvedést, ezáltal megtisztuljon, és ezzel példát mutasson” – vallja Tokody Ilona.

Hudec László magyar építész Sanghajban fennmaradt épületeit gyűjti össze Nicky Almasy fotóművész albuma, amelyet szeptember 21-én mutatott be Magyarország sanghaji főkonzulátusa a Hudec tervezte Hubertus-udvarban (ma Metropolo Csingcsiang Hotels Classiq – Dahua Hotel), Sanghajban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával, Szijjártó Péter miniszter előszavával megjelenő, Hudec by Nicky Almasy című album különlegessége, hogy a magyar fotóművész kameráján keresztül a még álló Hudec-épületeket ismerheti meg a közönség.

Hat tánc című új, Bartók Béla ihlette produkcióját szeptember 28-án mutatja be a Várkert Bazárban a Feledi János vezette Feledi Project, majd az október 5. és 8. között zajló New York-i Dumbo Dance Fesztiválon lép fel Own Destiny című duettjével, melyet 6-án és 7-én láthat a tengerentúli közönség a Gelsey Kirkland Művészeti Központban. Az egyfelvonásos előadás reflexió Bartók Béla Román népi táncok című, 1915-ben zongorára írt művére. A bemutatón közreműködik Oláh Dezső Junior Prima-díjas zongoraművész, zeneszerző, valamint Oláh Péter bőgős és Pecek Lakatos János dobos.

Alapításának harmincadik évfordulóját ünnepli a Szegedi Kortárs Balett, amely 25 esztendeje működik ezen a néven, és 1987. szeptember 27-én tartotta első bemutatóját a Nagyszínházban. Azóta 123, a közönség mellett a szakma elismerését is elnyerő produkció született, melyben összesen 140 művész táncolt. A darabok készítésében Juronics Tamás mellett 39 magyar és külföldi koreográfus vett részt. A társulat születésnapját szeptember 30-án ünnepli Szegeden, a Nagyszínházban. A budapesti ünnepséget november 8-án rendezik a Müpában.

Rendkívüli sztárparádé várható a vörös szőnyegen a 65. San Sebastián-i Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 22-ei esti nyitógáláján. Az észak-spanyolországi tengerparti városban olyan hírességek megjelenésére számíthat a nagyközönség, mint Arnold Schwarzenegger, Glenn Close, Penélope Cruz, Javier Bardem, James Franco és Alicia Vikander. Az ünnepélyes megnyitó keretében adják át az első elismerést: Aki Kaurismäki finn rendező A remény másik oldala című filmjéért veheti át a FIPRESCI-díjat. A szeptember 30-ig tartó fesztivál nyitófilmje Wim Wenders Submergence című alkotása lesz. A romantikus dráma 17 másik filmmel együtt van versenyben a legjobb alkotásnak járó Arany Kagyló-díjért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje pedig a közönségdíjért versenyez.

WHITNEY – Queen of the Night címmel Magyarországra érkezik a legendás Whitney Houston-show. Három évtized slágereit hallhatja a közönség az élőzenével kísért produkcióban a West End feltörekvő sztárja, Rebecca Freckleton előadásában.

magyaroszagi_turne

Idén szeptember 16-án és 17-én Martonvásár gyönyörű környezetében negyedik alkalommal rendezik meg a Magyar Népdal Napját! A látogatók átérezhetik a népdal erejét, szépségét és mélységét.

Lackfi János és Vörös István Csavard fel a szöveget című könyvének slágerátiratait adja elő szeptember 9-én a Pankastic! zenekar vendégeivel a József Attila Színházban. Lackfi János és Vörös István 2016 decemberében megjelent könyvükben azokat a dalokat alakították át énekelhető formába, amelyek minden magyar fülnek ismerősek.

A Zrínyi Napok látogatásával kapcsolatos információk: 2017. szeptember 9-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 17:30-ig a vár kapujeggyel látogatható, mely a múzeumlátogatást is magában foglalja. Szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 200 forint/nap, szigetvári lakcímkártyával nem rendelkezőknek 500 forint/nap, 14 éven aluliak számára ingyenes.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma