2012.10.18
Három magyar utazó, Zsolnay Miklós, Wosinsky Mór és Déri Frigyes perzsa gyűjteményeinek darabjaiból rendez kiállítást a bonyhádi Völgységi Múzeum; a 2012. október 15-én nyíló tárlat elsősorban 19. századi perzsa kultúrából ad ízelítőt.
2012.10.18
Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulója alkalmából, egyben a születésének 150. évfordulóját 2013-ban ünneplő Gárdonyi-emlékév jegyében az író életét és munkásságát bemutató kiállítás nyílt 2012. október 17-én az egri Dobó István Vármúzeumban.
2012.10.17
A nemzetközileg elismert budapesti Ernst Galéria ismét különleges kiállítással örvendezteti meg a művészetek iránt érdeklődő lelkes közönséget. 2012. október 19-től november 3-ig Markos Kounalakis (a jelenlegi amerikai nagykövet, Eleni Tsakopoulos Kounalakis férje), retrospektív fotókiállítását rendezik meg „Reflections: 1980–82” címmel.
2012.10.17
A hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepén idén 165 művész mutat be egy-egy alkotást a Magyar Nemzeti Galériában. A XI. Magyar Festészet Napja eseménysorozatban ezúttal a festőnők, valamint a kárpit- és üvegművészek is kiemelt szerepet kaptak.
2012.10.17
Az 1937-es Párizsi világkiállítás 75. évfordulójának alkalmából kamarakiállítás nyílik Molnár-C. Pál és Párizs címmel a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban (MCP MM) október 17-én, és kezdetét veszi a 2013 tavaszáig tartó 75 éve történt – Párizsi világkiállítás 1937 című előadás-sorozat is.
2012.10.16
Kilenc európai ország 72 fiatal művészének alkotásából nyílik kiállítás október 20-án a Zsolnay Kulturális Negyedben, az M21 – Pécsi Galériában. A Fiatal Európai Alkotók – Kortárs Művészeti Utazó Biennálé október 21. és november 10. között lesz megtekinthető.
2012.10.16
Három remekmű, egy Vaszary János-, egy Ferenczy Károly- és egy Tihanyi Lajos-festmény emelkedik ki a Virág Judit Galéria október 19-i őszi aukciójának anyagából.
2012.10.16
Feledy Gyula grafukus, festő alkotásaiból nyílik kiállítás október 18-án Debrecenben, a Sesztina Galériában. A tárlattal a radikális festészet egy sajátos irányzata, a monokróm művészet előtt tisztelegnek.
2012.10.16
Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szerveznek ünnepi megemlékezést a Balassi Intézet és a külföldi magyar intézetek 2012. október 18-án, melynek keretében kiállítás nyílik Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporter ’56-os képeiből.
2012.10.16
Borsos János és Lőrinc Lilla műveiből nyílik tárlat Kiállítás szüleinknek címmel 2012. október 27-én, 18 órakor a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A kiállítás 2012. december 21-ig tekinthető meg.

A gyulai Almásy-kastély 150 ezredik látogatóját köszöntötték január 18-án. A felújított műemléket kevesebb mint két év alatt látogatták meg ennyien. Egy Füzesgyarmaton üdülő, Budapesten élő pár és kisfia volt a szerencsés 150 ezredik látogató, akiket Dombi Ildikó ügyvezető igazgató gyulai kolbászt, pálinkát és lekvárt is tartalmazó ajándékcsomaggal köszöntött.

Jövőre kezdhetik el felépíteni Berlinben a 20. századi műalkotásokat bemutató új állami múzeumot, amelytől azt remélik a német fővárosban, hogy a modern képzőművészet területén is felzárkóznak a világvárosok élvonalába, London, Párizs és New York mellé. A beruházás várhatóan 200 millió euróba (62 milliárd forint) kerül, a kivitelezés 2019 végén kezdődhet, és a Der Tagesspiegel című berlini lap becslése szerint nagyjából öt évig tarthat. A pontos menetrendről még nem határozott a tartományi rangú főváros kormánya.

Szekszárdon a Csak tiszta forrásból című komoly- és népzenei gálaműsorával várják az érdeklődőket: az esten Bartók Béla és Kodály Zoltán ének- és zenekari művei, népdalfeldolgozásai az eredeti népzenei forrásokkal kiegészülve hangzanak el klasszikus zenészek és népdalénekesek tolmácsolásában. Dombóváron a magyar kultúra napján nyílik meg a nagyközönség előtt a Helytörténeti Gyűjtemény, Bonyhádon pedig A tolna hadosztály a Don-kanyarban című kötetet mutatják be.
Életműdíjat kap Monica Bellucci olasz-francia színésznő és Jean-Paul Belmondo a Lumières-díjátadó február 5-ei, párizsi ceremóniáján – adta hírül a The Hollywood Reporter. Tavaly Marion Cotillard kapta a Lumières-életműdíjat. A Lumières Akadémia a Franciaországban dolgozó külföldi újságírókat képviseli, és évente adja át díjait az előző év legjobb francia filmjeinek.
Fotó- és képzőművészeti kiállításokkal, zenés irodalmi estekkel ünneplik a magyar kultúra napját Fejér megyében. Bicskén Bicskétől a csillagokig címmel asztrofotókból nyílik kiállítás, Székesfehérváron Földes László Hobo Látja Isten, hogy állok a napon címmel tart zenés irodalmi estet, Móron pedig Tóth Auguszta Hoztam valamit a hegyekből – Mezei Mária című önálló estjét láthatják az érdeklődők.

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

EDV_4041

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma