2017. május 25.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

letoroltrajzok

2017.05.15

Egy kép hosszú és fáradtságos munka eredménye, gondosan meg kell tervezni minden egyes vonalat. Ha nem vázlatból dolgozik az ember, akkor fotót készít a rajzolni kívánt tárgyról, és az alapján készíti el a képet. Kutat, anyagot gyűjt, rajzol, tervez, kidobja, újratervez, ismét rajzol és ez addig folytatódik, amíg a végén meg nem születik a mű. De amint elkészült, fogja és letörli. Igen, letörli. Na, de ki tesz ilyet?

16065

2017.05.15

Az egyetemisták is felkerülnek arra a csaknem 30 négyzetméteres szénrajzra, amelyet az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában készít el Donka Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Derkovits-ösztöndíjával elismert pályakezdő művész.

anneimhof

2017.05.14

A Németország pavilonjában kiállító Anne Imhof projektje nyerte az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále legjobb nemzeti részvételéért járó Arany Oroszlán-díjat, a Viva Arte Viva című főkurátori kiállítás legjobb művészének pedig a szintén német Franz Erhard Walthert választotta a nemzetközi zsűri a május 13-ai díjkiosztón.

bbd57b4c

2017.05.14

A Mexikóban élő és alkotó Kepenyes Pál szobrászművész műveit bemutató kiállítás nyílt május 12-én Káosz címmel a Pesti Vigadóban. A június 4-éig látható kiállítást Kő Pál szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja nyitotta meg. A tárlat, amely az MMA és az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésében valósul meg, ingyenesen látogatható.

volgyseg1

2017.05.14

Átadták május 11-én a bonyhádi Völgységi Múzeum új, állandó kiállítását, amelyet a Kubinyi Ágoston Program 26 millió forintos támogatásával rendezett meg a közgyűjtemény. A Ház és ember a Völgységben című kiállítás a völgységi emberek életmódját igyekszik megjeleníteni enteriőrökön keresztül.

nagykep

2017.05.13

Szinyei Merse Pál festményeiből nyílt kiállítás a kecskeméti Bozsó Gyűjteményben. Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: Szinyei Merse Pál a magyar festészet 19. század végétől a 20. század elejéig tartó korszakának – európai léptékkel mérve is – egyik legjelentősebb mestere. A kiállítást különleges tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások is kísérik.

_D0A8418_Copy

2017.05.12

A jövő, az utópiák állnak az 57. Velencei Képzőművészeti Biennálén ma megnyílt magyar pavilon kiállításának középpontjában. A Utópiareferenciák című tárlatot Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg május 12-én, ahol elmondta: „a művészek másként közelítenek a valósághoz, mint a politikusok és a közgazdászok, és ez a látószög nélkülözhetetlen. A művészek szeizmográfok, akik láttatják a jelent, a múltat és a jövőt.”

_D0A8102_Copy

2017.05.12

A társadalmat érintő legsúlyosabb problémákat vázolja fel az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále, ahol a görög pavilon egy valós biológiai kísérletet, az oroszok pedig a Palmyrától New Yorkig terjedő, újraformálódó világra, illetve az abban erősödő agresszióra és terrorizmusra hívják fel a figyelmet. Várnai Gyula Peace on Earth (Békét a világnak!) című kiállítása ma nyílik meg.

CRW_6339

2017.05.11

A 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokszínűbb alkotója ma lenne 113 éves. Amellett, hogy a szürrealista festészetben kiemelkedőt alkotott, többek között írt szakácskönyvet, regényt, és önéletrajzát is többször papírra vetette. Pápán október 31-ig látható Salvador Dalí Welcome into my brain című kiállítása, mely igyekszik megmutatni Dalí összes arcát.

_D0A7522_Copy

2017.05.10
A művészeket ünnepli az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále, ahol a magyar pavilonban Várnai Gyula Peace on Earth című kiállítását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitja meg május 12-én. A világ legrangosabb képzőművészeti seregszemléje május 13-án nyílik meg a nagyközönség előtt. A november 26-áig látogatható, Viva Arte Viva című tárlaton 86 ország képviselteti magát.

Gozsdu Talent címmel utcazene fesztivált rendez a népszerű fővárosi szórakozóhely, a Gozsdu Udvar. A projekt keretében rock-, elektronikus, hiphop, klasszikus, etno és kísérleti zenei műfajból is várják a jelentkezőket. Az Utca! Zenélj! szlogennel futó ingyenes fesztivált május 30. és június 20. között keddenként és csütörtökönként rendezik meg.

Szinyei Merse Pál és Gulácsy Lajos egy-egy remekműve mellett Berény Róbert, Tihanyi Lajos és Kádár Béla több alkotására is licitálhatnak az érdeklődők a Kieselbach Galéria tavaszi árverésén, amelyet május 26-án este tartanak a budapesti Hotel Marriottban. A csaknem 230 tételt felvonultató aukciós anyagban a legmagasabb a kikiáltási ára Gulácsy Lajos Cogito ergo sum (A falu bolondja) című jelmezes önarcképének van. A mű kikiáltási ára 44 millió forint.

Konferenciával, néptánc bemutatóval, hangversennyel és kiállítással emlékezik a 125 évvel ezelőtt született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenekutatóra és zenetanárra a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozata május 24-én Budapesten, a Pesti Vigadóban. Az alkalomra a Pesti Vigadó negyedik emeleti folyosóján Lajtha László életéről és munkásságáról szóló, 100 dokumentumot felvonultató tablókiállítást mutatnak be.

Az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója alkalmából országos műveltségi vetélkedőt indított a megyei jogú városok általános és középiskolái, valamint alapfokú művészetoktatási intézményei számára. Az országos döntőt a Müpában rendezik meg június 11-én 10 órától.

Az eddigi legnépesebb résztvevői körrel nyílik meg május 28-án a Nagykanizsához közeli Kisrécsén a Ludvig Nemzetközi Művésztelep, amely sorrendben a 25. alkalom lesz. A 25. művésztelepről egy jubileumi kiadvánnyal is megemlékeznek a szervezők. A mintegy ezer fotót tartalmazó albumban csaknem 120 képzőművészt mutatnak be portréval, életrajzzal és alkotásaikkal, megmutatva mindazt, ami Kendlimajorban történt 1999 óta.

Már második alkalommal választotta be 2015 után az EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) a legrangosabb európai fesztiválok sorába a Művészetek Völgyét. A nemzetközi zsűri szavazata alapján 39 országból 715 fesztivál kapta meg a „figyelemreméltó fesztivál” címet a május 4-én Wiesbadenben tartott EFFE MeetUp keretében.

65_n_masolata

Az Opera egyik népszerű, új keletű hagyományaként az anyák napját megelőző szombaton, május 6-án ismét a kismamákat várja ezúttal Massenet zenedrámája, a Werther előadására. A kismamák a várandóskönyv mellé két-két darab, jelképes összegű, 300 forintos jegyet válthatnak a délelőtt 11 órakor kezdődő előadásra.

Hazahoztuk Nagy-Britanniából az utolsó, az egykori mátyásföldi üzemben tervezett és épített Ikarus autóbuszt. Az Ikarus 489-es Polaris-típusú busz akkoriban Európa egyik leginnovatívabb városi autóbusza volt és egyben az Ikarus utolsó sikeres exportterméke.

Folytatódik április 21-én a nagysikerű, kulturális gasztroélményt nyújtó Astoria CoolTúra sorozat: ezúttal Udvaros Dorottyával Veiszer Alinda beszélget. A Hotel Astoria patinás falai közt természetesen felcsendülnek a kiváló színművésznő kedvenc dalai is és az estet egy, a témára hangolt kétfogásos gourmet vacsora teszi teljessé.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma