muzeumok_majalisa

2018.05.12

Hetven múzeum és kulturális intézmény gyűlik össze a 23. Múzeumok Majálisára május 13-án a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM). Az idei majális többek között a Családok évéhez és a Közösségek Hetéhez kapcsolódik. De miből érdemes válogatni? Összegyűjtöttük a legizgalmasabb programokat!

DSC_5934

2018.05.12

Sonkoly Tibor festőművész műveiből nyílik kiállítás Összegzés címmel május 12-én, 17 órakor a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen. Az idén 75. születésnapját ünneplő alkotó életművébe pillanthatunk be a tárlaton, amely egészen július 14-ig várja a látogatókat.

00116519

2018.05.12

Szankovits Örs nyerte bicskasorozatával a XII. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat nagydíját, amelyet május 11-én vehetett át a többi díjazottal együtt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban a pályamunkákból rendezett kiállítás június 30-áig tekinthető meg.

1512551311_928844_1512562449_noticia_normal

2018.05.11

Éppen ma, május 11-én lenne 114 éves a 20. század egyik legkiemelkedőbb és legsokszínűbb alkotója: Salvador Dalí, aki amellett, hogy a szürrealista festészetben kiemelkedőt alkotott, többek között írt szakácskönyvet, regényt és önéletrajzát is többször papírra vetette. A szürrealizmus atyjára emlékezünk!

_D0A2988_Copy

2018.05.09

A budapesti Szabadság híd 2016. nyári „elfoglalásából” kiindulva vizsgálja a városi és a társadalmi tér fogalmát a 16. Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjának kiállítása, amely Szabadság híd – Új horizontok a városban címmel lesz látható május 26. és november 25. között. A kiállításhoz a pavilon átriumába a Studio Nomad egy tízméteres kilátót is tervezett.

kotorman_abel_piheno_ertelem_derko_mucsarnok_2.1

2018.05.07

„Szeretem a mesterségemet. Mintázás közben igyekszem megfigyelni és megérteni a lényegét és működését annak, amit látok. Sok mindent értettem meg ilyen módszerrel” – mondta Kotormán Ábel szobrászművész a Kultúra.hu-nak. A fiatal alkotóval, akinek életét születése óta meghatározza a művészet és a szobrászat, a pályakezdésről, munkásságáról és a szobrászok lehetőségeiről beszélgettünk. NAGYINTERJÚ

_D0A2079_Copy_kiemelt

2018.05.05

Mintaszerűség, a legtisztábbra való törekvés – ezekre a kifejezésekre utal Verebes György festőművész legújabb kiállításának címe. Az Opus azonban egyetlen mű helyett most az alkotás folyamatát jelenti: a festményeken áhítatot sugárzó, áldozatos kezeket látunk. A Munkácsy Mihály-díjas festő- és grafikusművész kiállítása május 4-én nyílt meg a Józsefvárosi Galériában.

Tizennyolcadszor_Falk_Art_Forum_majus_5-en_13

2018.05.03

Tizennyolcadik alkalommal rendezik meg május 5-én a Falk Miksa utcában a galériák összefogását, a Falk Art Fórumot! A rendezvény központi témája idén az antik bútorok és műtárgyak elhelyezése a modern lakáskultúrában, de anyák napjára is hangolódhatunk a művészet segítségével: a családokat színes program várja az utcaszakaszon.

klimt_schiele_wagner_moser_kulturahu_21_masolata

2018.05.02

Száz évvel ezelőtt hunyt el a stílusirányzat négy nagy alakja: Gustav Klimt, Egon Schiele, Otto Wagner és Koloman Moser, így idén Bécsben számos programmal várják a szecesszió szerelmeseit. A páratlan növényi ornamentikáért azonban nem kell Ausztriáig utaznunk: Budapesten is lépten-nyomon beleütközünk a hazai szecessziós mesterek munkáiba.

DEBRE20180502002

2018.05.02

Régészeti és történeti szempontból kiemelkedő jelentőségű leletegyüttesre bukkantak a debreceni Déri Múzeum régészei Derecske határában. A sírban egy férfi, egy nő, egy 10–14 év körüli és egy 1,5–2 éves gyerek csontvázára bukkantak, akiket a római császárkori szarmatáknál jellemző módon, háton fekvő, nyújtott pózban, dél-északi tájolással helyeztek el.

Életének 78. évében, hosszú betegség után május 22-én hajnalban meghalt Berkovits György író, szociológus, a Szépírók Társasága alapító tagja, a Budapestért-díj, a József Attila-díj és a 2018-as Artisjus Irodalmi Nagydíj kitüntetettje.

Három versenyző: Abouzahra Mariam (hegedű), Balász-Piri Soma (zongora) és Gertler Teo (hegedű) jutott a döntőbe a Kicsik korcsoportjából a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató adásában. A Duna Televízióban és az M5 kulturális csatornán sugárzott elődöntőben kilenc tehetség állt újra a zsűri elé. Hegedűvel jutott tovább szintén a Kicsik korcsoportjának válogatójából Szabó Vencel (trombita), Kováts-Szőcs Benedek (zongora). A zsűri közös döntésével rajtuk kívül Zétényi Áron (gitár), Szilassi Bálint (zongora), Vanyó Karsa (trombita) és Szalovszky Viktória (furulya) jutott tovább. A Nagyok elődöntőjét május 25-én követhetik majd a Duna Televízió és az M5 csatorna nézői.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda döntése alapján az eredetileg betervezett 16 helyett 75 étterem kapta meg a lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson a Muzsikáló Magyarország program keretében. Nagy érdeklődés kísérte az éttermi cigányzene hagyományainak népszerűsítésére áprilisban Muzsikáló Magyarország címmel kiírt pályázatot. A felhívásra 106 étterem adta be jelentkezését, a kiválasztott 75-tel a program szeptember 2-ig tart. Az indulás első szakaszában 32 helyszínen, június 1-től pedig további 43 étteremben játszanak a program támogatásával cigányzenekarok. A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezető prímása.

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg. Több mint ötven előadó, köztük tíz külföldi játszik idén a Fekete Zajon, köztük lesz a VHK, az Alcest, Anna von Hausswolff, az Aesthetic Perfection és a Crippled Black Phoenix is. A megújult helyszínen több új épület és szolgáltatás várja a fesztiválozókat. A régi motel mellett elkészült az új hotelépület, lesznek két- és négyszemélyes faházak és apartmanok, de sátorozni is lehet. Megújult vizesblokkok, közös főzőhelyiség és tűzrakóhely szintén található a kempingben, és egy wellness részleg is elkészült. A programokról részletesen ITT olvashattok.

Hat, fiatal alkotók által színpadra állított, fiataloknak vagy fiatalokról szóló produkciót láthat a közönség a szegedi Régi Zsinagógában a május 22-én kezdődő THEALTER U21 plusz kisfesztiválon. A fesztivált 2011-ben azzal a szándékkal hívták életre, hogy a nehéz feltételek ellenére kitartó és termékeny, figyelemre méltó alkotásokat létrehozó fiatal színházcsináló nemzedék számára biztosítson bemutatkozási lehetőséget. A programokról részletesen ITT olvashat.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma