gim150

2013.03.01

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói mutatkoznak be azon a kiállításon, amely szombaton nyílik a Gödöllői Iparművészeti Műhelyben (GIM).

kepregeny

2013.03.01

Tíz svájci kortárs képregényalkotó mintegy 50 munkáját mutatják be azon a kiállításon, amely A svájci képregény - A képek csúcstalálkozója címmel péntektől látható a kArton Galériában.

fuggony

2013.02.27

"A rivaldán túl - Bemutatkozik a hatvanéves Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet" címmel nyílt kiállítás kedden a XII. kerületi Polgármesteri Hivatalban.

farago2

2013.02.28

Meghosszabbították a Faragó József karikaturista rajzait és metszeteit bemutató tárlatot a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás június 2-áig tart nyitva.

fabianevi8

2013.02.28

Fábián Évi fotóművész Nők Magyarországon című portrésorozatából nyílt kiállítás kedden a berlini magyar nagykövetségen. A tárlat április elejéig várja az érdeklődőket.

kogart

2013.02.27

Ötvenhárom művész, köztük Kondor Béla, Nádler István, Verebics Ágnes több mint száz, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány grafikai gyűjteményéből válogatott anyaga látható szerdától április végéig Romantika - Utópia címmel a Kogart Házban.

2013.02.18
A dioráma kortárs adaptációit vizsgálja Icko Dávid, Karácsonyi László, Máriás István (Horror Pista) és Szabó Eszter munkáin keresztül a budapesti Chimera Project Space Is This Real? (Igaz ez?) című, február 21-én nyíló kiállítása.

akosbanki

2013.02.22

Négy fiatal festőművész - Baráth Áron, Bánki Ákos, Szentgróti Dávid és Szinyova Gergő - huszonnégy absztrakt alkotása látható szombattól a budapesti B55 Galériában. A fiatal kortárs festők kiállítása március 15-ig tart nyitva.

2013.02.13
A Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt-hagyomány és alkotóerő című kiállítása vasárnapig várja az érdeklődőket. A tárlat péntektől vasárnapig meghosszabbított nyitva tartással üzemel.
2013.02.13
Marjai Judit legújabb kiállítása február 18-án nyit az A38-on. A Hideg és Meztelen kövér hölgy című sorozatában nagy festővászonra nyomott provokatív fotókat láthat a közönség. A tárlat február 24-ig látogatható.

Elhunyt 74 évesen Edwin Hawkins Grammy-díjas gospelsztár, akinek legismertebb dala az Oh Happy Day volt. Hawkinst a városi gospel úttörőjének tekintették, a jellegzetes vallási himnuszokat világi hangzással ötvözte. Belsőépítésznek tanult, de a hatvanas évek végén a gospelénekléssel aratott átütő sikere eldöntötte pályafutását.

Tíz újabb filmet hívtak meg a versenyprogramba a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál szervezői. Ezek között szerepel Emily Atef 3 Tage in Quiberon című német-osztrák-francia koprodukcióban készült filmje, az amerikai Damsel című produkció David és Nathan Zellner rendezésében, a paraguayi-német-uruguayi-norvég-brazil-francia koprodukciós Las herederas, az iráni Khook, a francia Cédric Khan La Priere című munkája, a svéd-brit Toppen av ingenting című film és Christian Petzold német-francia színekben forgatott Transit című alkotása is.

Még január 28-áig lehet nevezni a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző, az operatőri munkát fókuszba helyező nemzetközi filmfesztiválra. A fesztivált első ízben tavaly tavasszal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű operatőr emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja.

Meghalt január 15-én Ökrös Oszkár Kossuth-díjas cimbalomművész, a 100 tagú Cigányzenekar szólamvezetője és szólistája. Az 1957-ben Szolnokon született előadóművész hatéves korában nagyapja irányításával kezdett cimbalmozni. Nyolcévesen megnyerte a Magyar televízió népzenei versenyét hangszeres szólista kategóriában. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolában végezte, később a Zeneakadémián Gerencsér Ferenc tanítványa volt. A legnagyobb népi együttesekkel szinte az egész világot bejárta az Egyesült Államoktól Vietnamon át Ausztráliáig. Ökrös Oszkárt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a családdal egyetértésben saját halottjának tekinti.

Kölcsey Ferenc Himnuszának autográf kéziratát, valamint a költeményt megzenésítő Erkel Ferenc Himnusz-partitúra kéziratának eredeti példányát is megtekintheti a nagyközönség a magyar kultúra napjának alkalmából január 19-én és 20-án Nyíregyházán. A magyar kultúra napjának megyei rendezvénysorozata 21-én a szatmárcsekei református templomban folytatódik.

Kiváló fiatal énekesek jelentkezését várják a Nemzeti Ifjúsági Kórusba, amely a Kodály-emlékév egyik 2018-ra áthúzódó nagyszabású eseménye a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Intézete szervezésében. A kórus a július végi egyhetes felkészítő kurzus után öt koncertből álló turnéra indul, amelynek lesznek határon túli helyszínei is.

sheet-music-1229481_960_720

Ismét jótékonysági gálát szervez Radó Denise színész-rendező a Gazdagréti Szent Angyalok Plébánián. A már hagyományosnak nevezhető programban ezúttal sem csak ismert művészek lépnek a közönség elé, hanem például a Szolnoki Liget Otthon tehetséges gondozottjai is. A lélekemelő délután bevételét fogyatékkal élőkkel foglalkozó intézetek kapják.

Ingyenesen látogathatják a Veszprémi Petőfi Színház előadásait a hetvenöt év feletti nézők. A Veszprémben és környékén élő idős emberek december 1-jétől élhetnek a lehetőséggel – jelentette be veszprémi sajtótájékoztatón a teátrum igazgatója.

Több mint ezer vasútmodell zakatol majd keresztbe-kasul december 2-án és 3-án a Gellért Hotel termeiben, elhozva az advent hamisítatlan hangulatát. Az Adventi Mesehotelben a terepasztalokon suhanó vonatokon túl lesz Mese-Szalon többek között csipkeszoknyás tündérkékkel és meseshow Eliza vendégeivel.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma