2017. február 21.
Célzó

14435401_723829147767677_2233488756730410214_o

Zrínyi Ilona alakja még ma is oly meghatározó, mint amilyen száz-kétszáz évvel ezelőtt volt. A legtöbben azonban csupán mint Munkács védőjét ismerik. Keveset tudnak arról, hogy mennyire művelt asszony volt, milyen sokat kellett szenvednie, és mégis egész élete során milyen határozott, milyen erős maradt. A Zrínyi Ilonáról készült monodráma többek között ezeket hivatott bemutatni.

2012.09.18
Végleg bezárják a berlini Tacheles művésztelepet, a rendszerváltáskori Berlint idéző egyik utolsó kulturális intézményt – adta hírül az MTI.
2012.09.18
Reboutonne-le! címmel kiállítást szervez szeptember 20-tól a „Gombold újra! Divat a magyar 2.0” divatbemutatójának ruháiból a Brüsszeli Magyar Kulturális Intézet, amely a belgiumi Design September fesztiválhoz kapcsolódva fiatal magyar divattervezők aktuális kollekcióit is bemutatja – tájékoztatott szeptember 13-án az MTI.
2012.09.18
Két programmal képviseltetik magukat a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) hallgatói a Design Hét Budapest 2012-n. Idén az „Élj lassabban – Slow Design” téma köré szervezett egyhetes programsorozat részeként a főiskolások szeptember 28-tól az Art9 Galériában állítanak ki (BKF CRAFT AMI…), majd szeptember 30-án a BKF Rózsa utcai épületében lesz megtekinthető egy összművészeti performansz (MAKE!).

2012.09.18
A magyar avantgarde művészcsoport, „A Nyolcak” tagjainak festményeit mutatja be szeptember 12-től december 2-ig Bécsben a Bank Austria Művészeti Fórum. A Nyolcak (1909-1918) a legjelentősebb magyar avantgárd művészcsoport, festményeikkel a magyarok felkerültek a századelő európai művészeti térképére.
 
2012.09.18
Alternatív alkotóközösségek találkoznak Pápán szeptember 19. és 23. között, ekkor rendezik meg első ízben az Őszi Dionüszia-fesztivált.
2012.09.17
Szentendrén 2012. szeptember 14-én 18 órakor nyílt meg az a kiállítás, melyen Asszonyi Tamás képzőművész „jókedvében” megszületett műtárgyait mutatja be a nagyközönségnek, és melynek címe: Haszontalanságaim II.
2012.09.17
A Kálmán Makláry Fine Arts képviseli Magyarországot a párizsi Grand Palais-ban rendezett régiségvásáron, a XXVI. Biennale des Antiquaires-en szeptember 14. és 23. között. A vásáron most először látható magyar kiállító standja.
2012.08.31
Új szerzeményeit mutatja be a Kiscelli templomterében a Fővárosi Képtár, az ország egyik legrégibb művészeti gyűjteménye. A kiállítás különlegessége, hogy éppen húsz éve, 1992-ben nyílt meg kiállítótérként az önmagában is páratlan élményt nyújtó, félig romos, deszakralizált templombelső.
2012.08.31
Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész munkáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Várnegyed Galériában. A Budavár című tárlatot a magyar nyelv és könyv ünnepe kapcsán rendezi meg a kiállítóhely.
2012.08.30
Somogyi Győző élete maga is műalkotás – állapította meg Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész életmű-kiállításának megnyitóján csütörtökön Tihanyban.

Elhunyt Ertunç Baykal, a Magyar-Török Baráti Társaság tiszteletbeli tagja. Neve összefonódik Thököly Imre és Zrínyi Ilona emlékének ápolásával Kocaeliben (Izmit) és Karatepén, ahol az egykori „Virágok mezeje” található. Alapítója és első elnöke, később pedig tiszteletbeli elnöke volt az izmiti Thököly Imre – Zrínyi Ilona Magyar-Török Baráti Társaságnak. A magyar köztársasági elnöktől 2011-ben vehette át Ankarában a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (polgári tagozat) állami kitüntetést.

Meghaladta a százezret a Műcsarnok látogatóinak száma 2016-ban – mondta Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója az M1 aktuális csatornán szombaton. Az igazgató úgy fogalmazott, ez a szám a muzeológiában egy „bűvös küszöb”, és azt jelzi, hogy a kiállítások széles közönség ízlését találták el.

A Carnegie Hallban lép színpadra március 1-jén Kökény Tamás nagybőgős, a Virtuózok második évadának fődíjasa, akinek a New York-i fellépési lehetőséget az Armel Opera Festival ajánlotta fel. A koncerten a klasszikus darabok közül Giovanni Bottesini Tarantella, Liszt Ferenc Szerelmi álmok, Niccolo Paganini Mózes fantázia és Astor Piazzolla Libertango című műveit is előadja Ennio Morricone Cinema Paradiso és John Williams Schindler listája című filmzenéi mellett.

Személyes hangvételű darabbal tér vissza Budapestre márciusban az újcirkusz egyik legnagyobb úttörője, Daniele Finzi Pasca és társulata. A svájci előadók negyedszerre érkeznek Magyarországra, most a Neked (Per te) című darabbal, amely március 16. és 19. között öt alkalommal lesz látható a Müpában.

Robin Ticciati vezényletével ad koncertet a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) február 24-én, 25-én és 27-én a Müpában, valamint február 27-én a Várkert Bazárban. A Müpában Richard Wagner Lohengrinjének előjátéka, Anton Bruckner VI. (A-dúr) szimfóniája és Richard Strauss II. (Esz-dúr) kürtversenye hangzik el Radovan Vlatkovic kürtszólista közreműködésével.

Bűvészet, mágia, varázslat, illúziók. Amióta világ a világ, mindenki szeret néhány percre hinni a csodákban, elképedve nézni olyan dolgokat, amelyek minden bizonnyal lehetetlenek, és mégis vannak olyan előadók, akik képesek véghez vinni ezeket. Ezt a csodavilágot idézi meg a Campona február közepétől március elejéig hétvégi rendezvényein.

campona_varazslat_masolata

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a Group'n'Swing zenekar. A tavalyi évben ünnepelt tizedik évforduló, a rengeteg koncert, a közönség erőt és lendületet adó lelkesedése egyaránt komoly helyet követel magának a zenekar tagjainak emlékei között. Ezt a szüntelenül áradó szeretetet köszöni meg a zenekar a nemzetközi nőnap másnapján megrendezendő koncertjével.

Lehár Ferenc első nagy sikerű operettjét március 31-én mutatja be a Budapesti Operettszínház társulata Szabó Máté rendezésében. A szerelem diadalát hirdető, sok szálon futó, fordulatos, a férfi nemet erős kritikával illető történet főszerepeit alakító színészek a sajtótájékoztatón vörös rózsával kértek már előre elnézést női kollégáiktól a darab során majdan ellenük elkövetett bűnökért.

Képvetítéssel egybekötött felolvasásra, irodalmi estre és filmvetítésre is várják az érdeklődőket a Műcsarnokba. A programok a kiállításokhoz kapcsolódnak. A vendégek találkozhatnak Nagy András író-forgatókönyvíróval, Patak Márta író-műfordítóval és felidézhetik a képek és a versek kapcsán a 12 hónapot.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma