pimgoogle-art-project-

2013.04.26

A modern muzeológia és a múzeumi informatika területén elért eredményeit mutatta be a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) április 24-én. Az intézmény a közelmúltban létrehozta a HunTékaM integrált rendszert, emellett a legismertebb közösségi oldalon, valamint online kávéházában is várja a látogatókat.

hnmmegnyito008-600x400

2013.04.26

A Mazart Galériában nyitották meg április 25-én, csütörtökön az 50 éves Hajdúsági Nemzetközi Művésztelep (HNM) jubileumi tárlatát. A fővárosi kiállítóhelyen az elmúlt öt évtizedben a hajdúböszörményi telep saját elismerésével, a Káplár Miklós-díjjal kitüntetett festményeit láthatja a közönség. Az évforduló alkalmából megjelent kiadványban pedig 114 alkotó képeit gyűjtötték össze.

thorma

2013.04.25

A Magyar Nemzeti Galéria Thorma János a magyar Barbizon festője című időszaki kiállításán, a tárlat nyitva tartásának utolsó tíz napjára, Thorma János több festménye egyedülálló módon illatképpé alakul át. Galériánk itt megtekinthető.

254446_168058590010586_1798677852_n

2013.04.25

Budapest nyolcadik kerületének szívében nyílt meg a Gallery8, az a csöppnyi kiállítótér, mely kortárs roma művészek alkotásainak befogadását tűzte ki céljául. Az Európai Roma Kulturális Alapítvány ezzel megteremtette az egyedüli olyan helyet az országban, ahol e kisebbség tehetségei bemutatkozhatnak, felhívva a figyelmet a romák elleni diszkriminációra és elnyomásra.

ertek

2013.04.25

A Magyar Zsidó Múzeum Értékmentők című kiállítását látogatta meg április 25-én az Országgyűlés Kulturális- és sajtóbizottsága. A tárlat, amely május 12-éig tekinthető meg, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) Művészakciója keretében harminc magyar művész száz alkotását mutatja be. Galériánk itt érhető el.

Kohan_rendezes_TJM_20130423_03

2013.04.24

A Gyulai Művésztelep alkotóinak csoportos kiállításával párhuzamosan a nagy előd, Kohán György (1910-1966) hagyatékából nyílik tárlat Hódmezővásárhelyen, április 28-án, vasárnap déli 12 órakor a Tornyai János Múzeumban.

REGGELI_A_SZABADBAN

2013.04.24

A Nagyon Rövid Filmek Fesztiválja programjai mellett rendhagyó tárlatvezetésekkel várja a MODEM a látogatókat májusban. Jelenleg Csontó Lajos „Vicces sztori”-ja, Roskó Gábor történelmi celebjei és Derek Michael Besant A nyelv vége tematikában született print művei láthatóak a debreceni művészeti központban.

sigalitlandau

2013.04.23

Tágabb horizontú kiállításon mutatkozhatnak be a Derkovits Gyula alkotói ösztöndíjas fiatal képzőművészek a Műcsarnok április 6-án nyílt, Derkovits - Most című tárlatán, amelyet május 12-éig tekinthet meg a közönség. A tárlathoz kapcsolódóan számos program várja a közönséget: a művészekkel való beszélgetés és közös alkotás mellett Sigalit Landau, izraeli művész saját tárlatvezetésén is részt vehetnek az érdeklődők.

tapinthato
2013.04.22

Tapintható kiállítás nyílik május 2-án a Szépművészeti Múzeumban, ahol kortárs képző és iparművészek tapintható és tematikus alkotásait láthatják, valamint tapinthatják az érdeklődők, mégpedig vak és látássérült tárlatvezetők kíséretében. A Kézzelfogható Alapítvány szervezésében megvalósuló program célja: esélyegyenlőséget teremteni a kiállítótérben.

kocsi-580x333

2013.04.22

Kocsik és szekerek címmel új, interaktív, állandó kiállítás nyílt a szentendrei Skanzenben. Az eddig nem látott négykerekű járművek kvalitásos darabjai gondos restaurálási programon estek át, így április 19-étől megtekinthetőek a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. Szentendrén emellett a kalendárium ünnepeit felidézve folyamatosan megújuló programokkal várják a látogatókat.

Edward Elgar, William Walton és Nyikolaj Andrejevics Rimszkij-Korszakov műveit szólaltatja meg a Pannon Filharmonikusok Bogányi Tibor vezényletével és Várdai István gordonkaművész szólójátékával március 23-án a Müpában. A Pannon Filharmonikusok Müpában futó koncertsorozatának utolsó előtti állomásán a közönség olyan műveket hallgathat meg, amelyek mindegyikéből árad a zeneszerzők alkotói energiája.

A nevezési határidő március 25-én jár le, de az már most is elmondható, hogy minden eddiginél több pályamű érkezett a május 23. és 25. között Szombathelyen megrendezendő V. Savaria Filmszemlére, amelyen a dokumentumfilmek, a játékfilmek és a filmetűdök mellett ebben az évben diákfilm kategóriában is várják a nevezéseket – közölte március 20-án Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője, a Helyi Televíziók Országos Egyesülete (HTOE) elnöke.

A szakralitás képzőművészeti, zenei, kulturális és művészeti oktatásban betöltött szerepét mutatják be az alkotók a Stuttgarti Magyar Intézet kulturális rendezvénysorozatán. A május közepéig tartó, kiállításokkal, koncertekkel és kerekasztal-beszélgetésekkel színesített programok a művészetek és a vallás, valamint a vallás és a társadalom hagyományait mutatják be magyar képzőművészeti és zenei alkotásokon keresztül.

Puszt Tibor filmrendező, producer kapta az idei Szkíta Aranyszarvas-díjat, amelyet március 20-án adtak át Budapesten. Puszt Tibor játék- és dokumentumfilmek alkotója, producer és filmes fesztiválok, találkozók szervezője 1985-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Szkíta Aranyszarvas-díj magánszemélyek – Puszt Tibor, Molnár Pál, Mihály Gábor – által alapított, évente kiosztott filmművészeti elismerés.

BudapestFEST címmel négynapos magyar kulturális fesztivál kezdődik március 22-én Sanghajban, a Kelet Gyöngye tévétorony lábánál – közölte a Balassi Intézet. A március 25-ig tartó BudapestFEST-en csaknem 1400 négyzetméteren magyar népművészek, táncosok, sportolók és népzenészek várják az érdeklődőket, esténként pedig nagykoncertek szórakoztatják a kínai közönséget a Budapest Klezmer Band, a Válaszút Táncegyüttes és a Virtuózok fiatal tehetségeinek közreműködésével.

Groove & Voice Trio néven a V4-es országok dallamaiból hozott létre kuvaiti felkérésre világzenei produkciót Lovász Irén énekesnő. Az ősbemutatót február 6-án tartották a kuvaiti Abdulhussain Abdulredha Színházban. A műsor keretében Lovász Irén mellett színpadra lépett Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, valamint Stanislav Palúch, Jitka Šuranská, Szczepan Pospieszalski, a szlovák, a cseh és a lengyel népzene-világzene jeles képviselői.

concert_after_V4_Diplomats_and_musicians

A Visegrádi Együttműködés aláírásának évfordulóját ünnepli a V4 Karnevál február 11-én, vasárnap. Ebből az alkalomból zsonglőrök, utcaszínházak, táncosok, zenészek, kézműves műhely, esti fényfestés és tűzijáték várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban és környékén. A karneváli hangulat mellett Caramel, Lajkó Félix és az Óperentzia, a Balkan Fanatik, a Kerekes Band és a Kolompos Együttes koncertje szórakoztatja majd a vendégeket.

Három kategóriában – legjobb nagy klub, legjobb koncerthelyszín, legjobb melegbarát hely – jelölték idén a főváros egyik legnépszerűbb szórakozóhelyét, az Akvárium Klubot a Budapest Nightlife Awardson. A lassan egyéves VOLT Lokál is bekerült a versenybe: a „legjobb kis klub” címért küzd majd meg. A szavazás február 22-ig tart; voksolj Te is az Akváriumra ITT!

Ismét ősbemutatót tart a Rózsavölgyi Szalon: 2018. február 20-án mutatják be Tóth Krisztina Babérkoszorú-díjas költő, író Pokémon go című darabját, amelyet a Szalon felkérésére írt. Az előadás rendezője Csizmadia Tibor. Szereplők: Debreczeny Csaba, Bozó Andrea, Hunyadi Máté e.h., Tímár Éva, Ladányi Júlia e.h. és Sztarenki Pál.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma