Banner_kultura.hu
2017. július 23.
Célzó

14192141_1404025222945113_3396994294880411257_n

1566. szeptember 7. Fiatalok és idősek számára egyaránt ismerős az évszám akár a törifüzetből, akár Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzából. Most, július 18-án a romániai Vajdahunyad váránál, a Dévai Operafesztiválon kel életre a történet Zrínyi Miklós hadvezérrel a főszerepben. Moravetz Leventével, a Zrínyi 1566 című darab író-rendezőjével beszélgettünk.
2012.11.09
Hatodik alkalommal rendezik meg a hazai tervezőgrafikai szakma legrangosabb eseményét, a Graphifest-et, melynek ebben az évben is a Design Terminál ad otthont. A november 14. és 25-ig tartó fesztiválon egyszerre két kiállítás is nyílik, és szakmai eszmecseréken is részt vehetnek az érdeklődők.
2012.11.09
November elejétől a megszokottnál sűrűbben, minden vasárnap jelentkezik a népszerű design vásár, a WAMP. A jól kiszámítható időzítés mellett új struktúrával, azon belül vadonatúj szekciókkal is bővül a kínálat, alkalmanként egy-egy területet állítva a figyelem középpontjába.
2012.11.09
Túl van már az Auschwitz-rekviem nevű programsorozat filmes és komolyzenei programjain, az ahhoz kapcsolódó kiállítás azonban még látogatható. A november 15. és 23. között a Francia Intézetben látható Rekviem kiállítás hiánypótló, a holokauszt roma vonatkozású részleteit egészen az elmúlt időszakig ugyanis a holokausztkutatások „lábjegyzeteként” tartották számon. A programsorozatról Bársony Katával, a Romédia Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk.
2012.11.08
Ferencz J. Réka festőművész kiállítása november 10-én nyílik meg a Kertész29 Galériában. A külföldön is elismert művész, most a Szívvel-Lélekkel című önálló kiállításával is bemutatkozik a hazai közönség előtt.
2012.11.08
A Magyar Tudomány Ünnepe ez évi egyetemi eseményeihez kapcsolódva november 5-én, délelőtt nyílt meg – a TÜV Rheinland Csoport támogatásával – Andrea Klosowski német képzőművész kiállítása az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában.
2012.11.07
Ismeretlenül is ismerős utcák és ismerős városok ismeretlen vonásaira csodálkozhatnak rá Fülöp Miklós A város nem alszik címet viselő tárlatán, mely 2012. november 4-én nyílt meg és december 1-ig várja az érdeklődőket a Vaskapu Tavernában.
2012.11.07
A tíznapos XIV. Szeben Megyei Magyar Napok a Nagyszeben és környéke című fotókiállítás megnyitójával kezdődnek Medgyesen a Millennium Házban november 9-én. A rendezvény november 18-ig tart.
2012.11.06
Többek között a millenniumi ünnepségre megalkotott építészeti remekműveket gyűjtenék csokorba Mórahalmon, ahol az 1910-es Magyarországot idéző történelmi skanzen nyílik, a tervek szerint a 2013-as turisztikai szezon kezdetére. Nógrádi Zoltán, a város polgármestere a beruházástól azt várja, hogy az évi 400 ezres látogatót produkáló gyógyfürdő mellett a skanzen még több turistát vonz a városba.
2012.11.05
Az idei Fotóhónap keretén belül szerveznek november 8-án, 19 órától kerekasztal-beszélgetést építészetről és fotózásról a VIII. kerület egy újonnan nyílt kulturális-közösségi terében, a Kultúrmosodában.
2012.11.04
Harmincöt képzőművész, köztük Bács Emese, Kazinczy Gábor, Konok Tamás és Mózes Katalin alkotásaiból Új Kollázsok ’12 címmel 2012. november 7-től látható kiállítás a Vizivárosi Galériában, Budapesten.

A Cirque du Sziget nevű programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a mércét, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra. Az egyre növekvő érdeklődés kiszolgálására idén már egy majd’ 1000 főt befogadni képes sátrat állítanak fel a szabadtéri színpad mellett, és a fesztivál fennállásának 25. évfordulója alkalmából az eddigieknél is sokszínűbb és nemzetközibb programra számíthatnak a látogatók.

A Soweto Gospel Choir ad koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon július 23-án este: a dél-afrikai kórus a gospelt, a spirituálét, a reggae-t és a populáris műfajokat ötvözi örömzenéjében, amely először hallható Magyarországon. A több mint negyven főből álló, egyedülállóan színes formáció megalakulásának 15. évfordulóját ünnepli az idén.

A Dorog központjában lévő Reimann-altáró szomszédságában a térség 230 éves bányászatát és ipartörténeti örökségét bemutató kiállítótér épül 250 millió forintos uniós támogatás segítségével. Az épületben egy száz négyzetméteres terepmodell segítségével interaktív és hiteles környezetben mutatják be a dorogi szénmezőkhöz kapcsolódó bányászat történetét, a település szerkezetének változását és a tevékenység hatását a környék lakóinak életmódjára, kultúrájára.

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte el a holokauszttal kapcsolatos művészi alkotásoknak járó Avner Salev Jad Vasem elnöki díjat a 31. Jeruzsálemi Filmfesztiválon. „Mindenkit érdekelt ez Izraelben, nagyon szeretik, mert úgy érzik, a film új szempontot mutat be. Mindenki azt kérdezi, miért nem húsz éve készült el ez a film, miért csak most” – mondta Török Ferenc rendező az MTI jeruzsálemi tudósítójának a július 19-ei vetítés után.

Több mint száz programmal várja a látogatókat a 25. Váci Világi Vigalom július 21. és 23. között. A háromnapos összművészeti fesztiválon könnyű- és komolyzenei koncertek, kiállítások, színházi előadások lesznek, de egyebek mellett gladiátor- és kutyás bemutatón, valamint kézműves foglalkozáson is részt vehetnek az érdeklődők. A programok ingyenesek, a részletekről a www.vacivigalom.hu oldalon lehet tájékozódni.

unnamed

Életművének legmarkánsabb darabjait csokorba kötve nagyszabású koncerttel emlékeznek meg barátok, kollégák, pályatársak a tavaly elhunyt Somló Tamásról, aki most töltené be 70. életévét. A „Somló Cirqsz” a Sziget -1. napján, augusztus 9-én várja a nagyérdeműt a Magic Mirror sátorban.

somlocirqsz

A Vazul vére címmel 2014-ben bemutatott történelmi rockopera az I. István királyunk halála körüli zavaros időket eleveníti fel. A Magyar Királyság történetének ezt az – ellentmondásokkal és rejtélyekkel teli – időszakát hitelesen és politikailag semlegesen ábrázolja az elkészült zenés színpadi mű. A darabot 2017. július 16-án, 20:30-kor láthatják az érdeklődők a Csillebérci Szabadtéri Színházban.

Szenzációs, országokat átölelő és világraszóló utcaszínházi premierrel indul a jubileumi Sziget Nagy Utcaszínház produkciója. Premier augusztus 9-én, a Sziget -1. napján. Nem érdemes kihagyni!

A francia-amerikai énekes, Madeleine Peyroux világi himnuszokkal, új lemezének anyagával mutatkozik be végre a magyar közönség előtt is. A MoMKult színpadán lép fel július 4-én a Secular Hymns című albumával, amely egészen különleges keverékét nyújtja a megszentelt és a profán daloknak.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma