szepmuveszeti

2013.06.13

A Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Határtalan antikvitás” című kezdeményezés hamarosan véget ér. A két régió diákjait a történelem megismerésével közelebb hozó programsorozat a Múzeumok Éjszakáján fejeződik be, amelynek keretén belül hagyományos germán és magyar légiósokkal is találkozhatnak az idelátogatók.

2013.06.12
A fővárosban 106, vidéken 187 intézmény összesen 350 helyszínen vesz részt a Múzeumok Éjszakája programsorozatban. Tavaly több mint 350 ezren voltak kíváncsiak a fővárosban és vidéken a magyar múzeumi világra – mondta el Halász János kulturális államtitkár.

gyor_varoshaza-003_911699_75499

2013.06.12

Különleges összefogásból születik meg Győrben a Múzeumok Éjszakája programja, amelynek keretében az állandó tárlatok mellett újdonságok is várják az érdeklődőket: az egyes kiállítóterekhez más-más zenei stílus kapcsolódik, a Püspökvár tornyáról hajnali kettőig lehet csodálni a kilátást, a győri felfedezések házában pedig éjszakai fényfürdőben is részt vehetnek a látogatók.

weores_balassi

2013.06.11

A Balassi Intézet Weöres Sándor születésének 100. évfordulója alkalmából a szerző spiritualitására és a kínai kultúra iránt érzett tiszteletére irányítja a figyelmet. Az intézet az Időtlen derengés című kiállítás mellett Tallinban Űrbuddhákat, Washingtonban a Smithsonian keretén belül pedig magyar kulturális ínyencségekkel találkozhatnak az odalátogatók.

weedding

2013.06.10

A szentendrei régi művésztelep múltját és jelenét mutatja be A hely szelleme című tárlat, amelyen Bánáti József, Balogh József, Barcsay Jenő és Aknay János alkotásait tekinthetik meg az ideérkezők. A művészettörténeti szempontból is jelentős festőműhely alkotásait június 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők. VIDEÓ

kogart_tihany

2013.06.10

Egyedülálló látványossággal gyarapszik Tihany az idei szezonban: megnyílik a KOGART Tihany. Egy régi patinás gyógyszertár épületének átépítésével június 9-től kivételes adottságú, egész évben nyitva tartó kiállítóhellyel gazdagodott a félsziget.  Az első időszaki kiállítás, „A tavasz ébredése” címmel a Kovács Gábor Gyűjtemény 20. századi anyagának legszebb darabjait vonultatja fel.

b55_keseru_karoly_megnyito_CSS-91mod
2013.06.10

Csaknem harmincéves éves külföldi tartózkodás után, 2012-ben Magyarországra visszatelepült Keserü Károly kortárs festő műveit vonultatja fel a budapesti B55 Galéria kiállítása. Az Ausztráliában, Németországban, Londonban és Bolognában is elismert művész képei a szín, fény, tér és anyag dinamikáját járják körül.

davidcerny

2013.06.09

David Cerny alkotásaival nyílt meg a Műcsarnok M0 elnevezésű projektgalériája, amelynek első tárlata a Létezés című kiállítás csütörtöktől látható az épület főbejárata melletti díszteremben. A gyakran élénk vitákat kiváltó cseh képzőművész „akvarisztikai” tárlata július 7-ig látogatható.  

03_Ryijy_reszlet_NM

2013.06.07

A Néprajzi Múzeum impozáns tárlata 106 egyedi, lenyűgöző formavilágú és színharmóniájú, kiemelkedő művészi értéket képviselő finn szőnyeget mutat be Tuomas Sopanen magángyűjteményéből. A ryijy élő hagyománya – A finn szőnyeg 1707-2012 között címet viselő tárlat június 22-én nyílik meg a Múzeumok Éjszakája rendezvény részeként.

187782

2013.06.07

Legéndy Jácint külföldi viszonylatban is rendhagyónak számító Underground Oltárképek című kiállítása nyílt meg június 5-én a Magyar Műhely Galériában. A tárlat, amely június 28-ig tekinthető meg, szimultán bemutatott kollázsciklus és nyomólemez installációkon keresztül szembesíti a látogatót a fogyasztói kultúra okozta elidegenedés és a befogadás kérdéseivel.

Orvosok találtak magyarázatot arra a fizikai képtelenségnek tűnő táncmozdulatra, amellyel Michael Jackson kápráztatta el a közönséget a Smooth Criminal című számának videoklipjében. A mozdulathoz egy különlegesen kiképzett cipő és Jackson elképesztő fizikai felkészültsége kellett. Az énekes cipőinek sarkába v-alakú éket vágtak, azok beleillettek egy sarokrögzítőbe vagy -pántba, amelyet a talajhoz rögzítettek és ez a cipőt megtartó trükk segített neki abban, hogy erősebben dőlhessen előre.

Budapest tizenegy helyszínén mintegy 600 szabadtéri minikoncerttel várja a közönséget május 25. és augusztus 12. között a Zenélő Budapest című koncertsorozat – mondta el a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) ügyvezetője az M1 aktuális csatorna műsorában. Bán Teodóra hozzátette: a fesztivál két új helyszíne a Halászbástya és a Magyar Nemzeti Galéria előtere, emellett a szokásos előadótereken készülnek koncertekkel a következő hónapokban. A részletekről a zenelobudapest.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

Először lép föl Magyarországon a Cappella Romana, amely június 2-én a Szent Efrém Férfikarral ad koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban Budapesten. Az Orientale lumen 2018 sorozat zárókoncertjén a Cappella Romana Árpád-kori bizánci zenéket, a Szent Efrém Férfikar a Kárpát-medence dallamait szólaltatja meg. Az egyedi műsor közös éneklésben csúcsosodik ki, felidézve Bizánc és a Magyar Királyság fénykorát, történetét, zenei kultúráját. A Capella Romana a budapesti közös koncertet követően a Hajdúdorogi Görögkatolikus Metropólia székhelyén és támogatásával, Debrecenben az Attila téri Metropóliai Székesegyházban önálló hangversenyt ad június 3-án a Grottaferrata-i Kódex című műsorából.

Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban látható a Mátyás király – Mecénás és katona című vándorkiállítás a Mátyás-emlékév keretében. A tárlat, amely Mátyás király életének főbb eseményeit eleveníti fel, Pozsonyban kezdte meg Kárpát-medencei körútját, egyetlen Magyarországi helyszíne Székesfehérvár volt. A tárlaton Somodi András és Merényi Zoltán közös, rézből, acélból és textilből készült kompozíciói lesznek megtekinthetők. Az alkotás kivitelében modern, viszont a 20. század elején és közepén dolgozó történészek tollából olyan idézetekkel tarkított, amelyek Mátyás korából eddig nem ismert részleteket mutatnak meg. A tárlat, amely a vajdasági Zentáról érkezik az intézménybe, június 15-ig lesz megtekinthető. A tervek szerint Eszék után Szlovéniába és Erdélybe is elviszik a kiállítást.

A Kaposvári Egyetem (KE) Németh Antalról (1903-1968), a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról, egyetemi tanárról, színháztörténeti íróról nevezi el kulturális központját. A névadó ünnepséget május 23-án tartották a somogyi megyeszékhelyen a Latinka-házként is ismert épületben. Az egyetem a névadással Németh Antal munkásságára szeretné felhívni a figyelmet, hogy jelentőségéhez méltó módon, a kaposvári színészképzés részévé tegye az általa képviselt színházi eszmét és minőséget. A KE 2017 márciusban nyitotta meg újra kulturális központját, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson művészhallgatói számára és gazdagítsa Kaposvár kulturális életét.

Balanyi Szilárd, a Quimby zongoristája ezúttal egy szál zongorával, oldalán a csodálatos hangú Schoblocher Barbarával és Kiss Flórával varázsol romantikus hangulatot a Budapest Park oldalán lévő Nagyszünetbe május 21-én. Ezen a tavaszi estén a lágyabb, fülbe kúszó dallamok mellett szívbe karcoló zongorafutamokat is hallhatunk.

credit_sinco

A világhírű Buena Vista Social Club sztárja, Eliades Ochoa gitáros, énekes a londoni Royal Albert Hall-beli koncertje után három nappal érkezik Budapestre! Az Akvárium Klubban április 28-án a magyar közönség is megtapasztalhatja, milyen is az a kubai fieszta: Grupo Patria zenekarával fülbemászó dallamokkal, vérpezsdítő ritmusokkal és kihagyhatatlan slágerekkel várja a közönséget.

Izgalmas, műfaji határokon átívelő estre készül április 10-én, a költészet napjának előestéjén Földes László „Hobo”. A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretein belül a Müpában lesz a Látnokok, költők, csavargók című előadásának ősbemutatója, amelyen a legnagyobb költők műveit itatja át zenével, felejthetetlen élményt kínálva a közönségnek.

A Szegedrocks2018 április 21-én Szegeden, Magyarország egyik legszebb terén, a Dóm téren várja a zenekedvelőket. A látványos rendezvényre a több száz fellépő énekest, gitárost, basszusgitárost és dobost korra, nemre, életkorra és zenei stílusra való megkülönböztetés nélkül választják ki. A jelentkezés még nem zárult le, egészen április 10-ig tart. A program ingyenes, így több ezer főt várnak a fesztiválra.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma