Ferenczy-banner

2017. március 29.
Célzó

14435401_723829147767677_2233488756730410214_o

Zrínyi Ilona alakja még ma is oly meghatározó, mint amilyen száz-kétszáz évvel ezelőtt volt. A legtöbben azonban csupán mint Munkács védőjét ismerik. Keveset tudnak arról, hogy mennyire művelt asszony volt, milyen sokat kellett szenvednie, és mégis egész élete során milyen határozott, milyen erős maradt. A Zrínyi Ilonáról készült monodráma többek között ezeket hivatott bemutatni.

2012.09.27
A magyar festészet modernista törekvései a 20. század első felében – Válogatás a Kovács Gábor Gyűjteményből címmel 84 remekművet, a kollekció legszebb darabjait állítják ki október 11-től egy hónapon át Szófiában, a Bolgár Nemzeti Galériában.
2012.09.26
Somogyi Győző Kossuth-díjas grafikus és festőművész gazdag életművéből válogatott alkotások láthatók a székesfehérvári Szent Korona Galériában október 22-ig.
2012.09.26
Száz pályázótól csaknem kétszáz pályamű érkezett a Van egy perced? Alkoss! című versenyre, amelyet Örkény István író születésének századik évfordulója alkalmából hirdetett meg a Hungarofest Nonprofit Kft. A legjobb munkákból szeptember 25-én nyílt kiállítás a budapesti Akvárium Klubban.
2012.09.26
Idén ősszel október 14-én egy délutánra (14-19 óráig) megnyílik a nagyközönség előtt 10 műterem, ahol összesen 30 művész dolgozik.
2012.09.26
Az idei évben a Momeline designműhely és a ReflektStudio által szervezett Hello Wood kapcsán új párbeszéd erősödött fel szakmai, építészeti és civil körökben, amely új szemléletmódot honsíthat meg itthon vagy akár paradigmaváltást hozhat a jelenlegi építészeti gondolkodásmódban. A diskurzusba olyan jelentős szakemberek kapcsolódnak be, mint a Hello Wood kiállítást megnyitó Finta Sándor, Budapest főépítésze vagy Szemerey Samu építész, urbanista, aki kerekasztal-beszélgetést vezet szociális építészetről a Reflekt Studio szervezésében.
2012.09.26
A hagyományokhoz híven változatos kulturális-művészeti programokkal ünnepli születésnapját a művészeti központ szeptember 29-én. A kiállítóterek ezen a napon 14-től 22 óráig tartanak nyitva.
2012.09.26
Fókusz címmel nyílik kiállítása a székesfehérvári Új Magyar Képtárban Szvet Tamás képzőművésznek, aki 2011-ben kapta meg a Smohay-díjat. A megnyitót szeptember 28-án 17 órakor tartják, melyen köszöntőt mond Brájer Éva, Székesfehérvár Megyei Jogú Város alpolgármestere. A kiállítást Nagy Ildikó művészettörténész nyitja meg, aki a Smohay János Alapítvány 2012-es díját is átadja.
2012.09.26

A Diákhitel Központ Zrt. meghirdeti Képző festészeti, grafikai és fotóművészeti pályázatát, melynek témája a társadalmi elkötelezettség, szociális érzékenység megjelenítése. Jelentkezni november 2-ig lehet.

2012.09.26
Tavalyhoz képest összesen 31 százalékkal csökkent a hazai művészeti képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményekbe felvételizők száma, néhány szakon ugyanakkor még így is túljelentkezést tapasztaltak. A kreatív felsőfokú művészeti szakképzéseket nyújtó Werk Akadémia pedig abból a helyzetből próbál előnyt kovácsolni, hogy csökkentették az államilag támogatott képzésre felvehető hallgatók számát.
2012.09.26
Nemzetközi faiskola címmel nyílik kiállítás Bálind István festőművész alkotásaiból 2012. október 16-án az ARTE Galéria és Aukciós Irodában.

Megjelent Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző A Tribute című kétlemezes kiadványa a Hungaroton gondozásában. Az első lemezen Kocsis Zoltán többek között Kodály Zoltán Székely keserves, Liszt Ferenc Csárdás obstiné, Szergej Rahmanyinov E-dúr prelűd és Frédéric Chopin g-moll ballada című művét adja elő.

Kilenc ország – köztük India, Indonézia és Kína – társulatainak és bábművészeinek részvételével nemzetközi árnyjáték fesztivált rendeznek április 21. és 25. között Pécsett – hangzott el az eseményt beharangozó március 27-ei sajtótájékoztatón a baranyai megyeszékhelyen. Az eseményen összesen nyolc árnyjáték-előadást láthat majd a közönség.

Silver Hugo-díjat ítélt oda a nemzetközi zsűri a Bartók Világversenyt és Fesztivált ajánló kisfilm alkotóinak az 53. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál televíziós versenyében a Reklámfilm/Individual Commercials főkategóriában. A film írója és kreatív producere a Bartók Világverseny kialakítását is jegyző Szabó Stein Imre, rendezője Géczy Dávid.

Kincses Kecskemét címmel egyedülálló, az elmúlt tíz évben feltárt régészeti és történeti műtárgyakból válogatott kiállítás nyílt március 24-én a Cifrapalotában. A tárlaton bemutatott tárgyak többségét a nagyközönség most láthatja először. A kiállítás jelentős időszakot ölel fel: a Krisztus előtti 6. évezredtől az 1940-50-es évek helytörténeti jellegű gyűjtéséig számos történelmi korszakot átível.

Megjelent a Gyula anno. könyvsorozat harmadik kötete, a Gyulai Évszázadok Alapítvány Kóhn Dávid 1937-es könyvét adta ki „újragondolt” formában. A Gyula város utcái és terei című kötet olvasmányos formában, 144 oldalon szól a kor és a századelő gyulai polgárairól, vendéglőiről, szállodáiról, történeteket mesél el a városrészekről és az ott élő emberekről.

Ötéves fennállását ünnepli márciusban a hazai művészeti szcéna jelentős kommunikációs ügynöksége, a kortársPRos. A minőségi kultúra elkötelezett támogatójaként hangsúlyosan a színházi, a komolyzenei, a képző- és a táncművészeti, valamint a filmes területeken tevékenykedik, és meghatározó művészek álmait igyekszik szakmai tudással párosítva megvalósítani.

16998717_804784429670478_6826525929856118752_n_masolata

A Jazzműhely sorozat következő főszereplője Kézdy Luca, a magyar jazz középnemzedékének első számú hegedűse, aki a műfajok helyett inkább a sokszínűség mellett kötelezte el magát. Koncertje – melyre március 29-én kerül sor – is a műfaji nyitottság elve mentén épül majd fel. Az est során pedig kiváló magyar és nemzetközi vendégzenészek lesznek segítségére.

Magyarországon egyedülálló művészeti kezdeményezésként, üzleti, kulturális és diplomáciai szereplők összefogásának köszönhetően kezdte meg működését az a Magyarországi Német Művészeti Alap, amelynek elsődleges célja a német kortárs képzőművészet hazai jelenlétének erősítése és a német-magyar kulturális kapcsolatok támogatása.

A Mozaik Múzeumtúra keretében iskolai edukációs múzeumpedagógiai programsorozat indul március 21-én a XV. kerületi Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában. „A Mozaik Múzeumtúra program keretében a diákok számára helybe visszük a múzeumi élményeket” – fogalmazott Makranczi Zsolt, a programot összefogó Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma