GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.02.22

Amorf szuperhősök, Guccit viselő Jézus Krisztus, kitetovált Marilyn Monroe és újragondolt diszkófények. Csernátony Lukács László avantgarde művészete éles kritikát formál társadalomról és médiáról, és új távlatokat nyit a képzőművészetben és az evolúcióban. Jelenlegi munkáiról, a szuperheroizmusról és utazásairól beszélgettünk.

 Csernatony._2_r


Mivel foglalkozik mostanában? Új koncepción dolgozik, vagy a legutóbbi kiállítása anyagát folytatja?

Az utóbbi időben felhalmoztam a műtermemben néhány játék- és próbababa-alkatrészt, egészen érdekes darabok vannak köztük. Van a birtokomban életnagyságú játékszív és játéktüdő is, ezeket összeillesztgetem más alkatrészekkel, és amorf modellként állítom be őket. Remek élmény az eredetileg bájosnak szánt játékfigurákat kibillenteni egy ellentétes dimenzióba. De azért festek mást is: tegnap például csináltam egy Batmant, aki Bruce Willis kezével integet.


Újabban leszedtem a színeket a palettámról. Ennek előzménye, hogy a Szöulban eltöltött néhány hónap után – a Koreai Kortárs Múzeum meghívott ösztöndíjasaként éltem ott – erős hatással volt rám a környezetemben megtapasztalt színkavalkád. Elkezdtem én is feltolni a színeket, majd nem sokkal később teljesen szintetikus hatást keltő, UV érzékeny festékeket alkalmazni. Lassanként felépítettem hozzá egy UV lámpa parkot, és csináltam néhány blacklight-kiállítást. Legutóbb most nyáron volt egy ilyen tárlatom a Blitz Galéria meghívására, Burn Barbie, Burn! címmel. Itt az foglalkoztatott, hogy a partikultúra elemeként ismert alacsony rezgésű sugárzás hogyan mixelhető a kortárssal. Miközben ezeken dolgoztam, megjött a kedvem az egészet lebontani és megint elölről kezdeni, ezért elhagytam az alapelemet, ami ebben az esetben az UV élmény és a szín. Szerintem a művészet valamiféle amőbaszerű pulzálás: felépítünk valamit, aztán újrakezdjük.


csernatony3_r


Milyen szimpatikus törekvéseket lát a kortárs képzőművészetben? Kikkel dolgozna együtt szívesen?

Mindenkit szimpatikusnak tartok, aki szereti Mikiegeret. Nemrég kaptam felkérést egy tatabányai underground kiállításra, tavasszal pedig Berlinbe hívtak minket, ahol Boris Duhmmal és Miriam Grüninggel dolgozunk majd. Emellett Lucza Zsigmonddal is felmerült egy közös tárlat gondolata, jövő télre pedig egyéni kiállításra kaptam meghívást. Jelenleg egy szuperhős karakterének megteremtésén dolgozom. Az első kizárólag szuperhősös kiállítást egyébként tavaly csináltam a ByArt Galériában, Szuperheroizmus címmel, amelynek alapjait egy áltudományos, abszurd kiáltványban, a Szuperheroista Manifesztumban fogalmaztam meg.

 

Mit jelent a Szuperheroizmus?

A Szuperheroizmus tulajdonképpen egy transzcendens univerzum, melyben bárkiből lehet szuperhérosz. Hőstan, amely egyesíti magában a science fiction, a történelem, a futurológia és a hőskultusz elemeit. A szuperheroizmus az euroatlanti civilizáció mitológiájának része. Olyanná változtatjuk önmagunkat, amit ideálisnak tartunk. Ez kis csúsztatással úgy is értelmezhető, hogy a gondolatainkkal formáljuk a külalakunkat. Ez szerintem nagyon érdekes, hiszen ez egy szupermen tulajdonság!


felbevagott_fej_r

 

Kik vannak önre legnagyobb hatással a kortárs szcénából?

Nehéz neveket külön említeni, többféle stílust mixelek a képeimben. Az utóbbi időben Ashkan Honarvar és Jesse Draxler kollázsait szeretem, illetve azt a vonalat, amit a Lazarides Gallery néhány művésze csinál – például Paul Insect vagy Antony Micallef. De újabban szeretem Zhang Daguian festészetét és persze Richard Hambletont is.

 

Egy ideje sokat utazik...

Valóban.Tavaly külön azért tanultunk meg motorozni, hogy Indonéziában és Thaiföldön rövidebb idő alatt nagyobb távolságokat bejárhassunk. A turizmus számára kijelölt nyomvonalakról letérve, érdekes – és néha meredek – szociális tapasztalatokra lehet szert tenni. Például egészen speciális helyzet volt, amikor Celebes szigetén egy múmiatemetés díszvendégei lettünk, vagy Labuan Bajon egy bérelt hajón viharba keveredtünk. Hazatérve izgalmas újra kívülről látni a magyarokat. Korea után először a Nagykörútra néztünk ki, és emlékszem, mennyire elcsodálkoztunk azon az eleven, az érzelmeket dúsan kifejezésre juttató tempótól, ami különben észrevétlen számunkra. Az Egyiptomban eltöltött hónap után az első utunk a behavazott Normafára vezetett, ahol úgy éreztük, szinte suttogva szánkóznak az emberek. Az a remek az utazásban, hogy toleránsabb leszel tőle.


FGT

plakat003

2019_0322_Csom_07

2019.03.26

A középkori mezőváros, a török által 1595-ben elpusztított Csomorkány területének régészeti bejárására vállalkozott a Tornyai János Múzeum. A Hódmezővásárhelytől 19 kilométerre fekvő, a legtöbbek által a megmaradt templomromról ismert település négy négyzetkilométeres területén végeznek kutatást a múzeum szakemberei, akik önkénteseknek is lehetőséget biztosítanak bekapcsolódni a régészeti munkába.

Koreai_Kulturalis_Kozpont_kiallitas_1

2019.03.25

A koreai divat hagyományát bemutató kiállítás nyílik a budapesti Koreai Kulturális Központban április 1-jén. A tradicionális öltözködési kultúrát dél-koreai művészek személyes élményein keresztül bemutató tárlathoz művészetterápiás workshop is kapcsolódik.

Kondor-Bela-fej-1960_r

2019.03.25

Kondor Béla művészete „az igaz színt öltő emberi arc művészete” – írta róla Németh Lajos kritikus. A Miskolci Galéria a modern magyar művészet stílus- és iskolateremtő mesterének monotípiáiból, festészeti és grafikai tevékenységének határán elhelyezhető műveiből mutat be egy közel 50 darabos válogatást. A június 8-ig látható tárlat címe Kondor emblematikus munkájára, a Valaki önarcképe sorozatra utal.

Rick Astley 2018-ban megjelent Beautiful Life című albuma sikeres visszatérést hozott számára, idén pedig a magyar közönség is ízelítőt kap az örök sztár megújult stílusának varázsából: augusztus 3-án az énekes kifinomult soul hangzását élvezhetik a rajongók a Paloznaki Jazzpikniken! A legendás Never Gonna Give You Up szerzője mellett fellép a The Jacksons, a Peet Project, a The Brand New Heavies, a Little G Weevil, a Silhouette & Vinx, Maceo Parker, valamint az Adani&Wolf is.

 

 

Bronzkori kerámiatöredékek, egy kisgyermek maradványai, szarmata és Árpád-kori településrészletek, valamint ritkaságnak számító török kori, a rácokhoz köthető leletek kerültek elő Bácsbokod határában. Az 1880-as években a jelenlegi ásatás helyétől északra feltártak egy Árpád-kori temetőt, és szakemberek már akkor úgy gondolták, hogy a temetőtől délebbre település fekhetett. A mostani leletek – a gabonatároló gödrök, és a földbe mélyített épületek, amelyekben épített, boltozatos kemencék figyelhetők meg – ennek lehetnek bizonyítékai.

A kora újkorra keltezhető régészeti leletekre a szecessziós épület rekonstrukciója során bukkantak. Megtalálhatók köztük a különféle főzőedények szép darabjai, korsók mutatós töredékei, valamint díszes korsók. A feltáró munkálatok során további leletek előkerülése várható, melyek segítségével pontosíthatók a korszakkal, Szentes történetével kapcsolatos ismeretek.

A Magyar Hollywood Tanács hétállomásos felvidéki túrára indult, hogy világhírű magyar filmesekről és fotósokról emlékezzen meg. Az első állomás Nagymad volt, ahonnan a két világháború közötti időszak világhírű magyar gyermekszínésze, Lubinszky Tibor, A kis lord (1918), a Twist Olivér (1919), A csodagyerek (1920) és a Koldus és királyfi főszereplőjének családja származott. A programsorozat következő állomása Nagykapos lesz, ahonnan a háborús fotóművészet nagy alakja, Robert Capa, azaz Friedman Endre felmenői származnak. A túra során eljutnak azokra a településekre is, ahol Putty Lia némafilmsztár, Peter Lorre (Löwenstein Péter) világhírű amerikai színész, Charles Korvin és Cornel Wilde (Weisz Kornél) filmszínész született, illetve amelyek Paul Newman és Tony Curtis felmenőihez kötődnek.

2019. nyarán 280 magyar cserkész utazik az Egyesült Államokban megrendezendő 24. Cserkész Világtalálkozóra. A magyar kontingens közel két éve készül, hogy a résztvevők a legtöbbet hozhassák ki a 40 000 fős táborból. A szervezet célja, hogy megismertessék a fiatalokkal a cserkészet nemzeteken átívelő hagyományát, és olyan képességekkel ruházzák fel őket, amelyeket a jövőben is hasznosíthatnak mindennapi életükben. A következő alkalommal West Virginia állam ad otthont a multikulturális eseménynek.

A Huszárik Zoltán filmrendező rajzaiból, grafikáiból nyílik kiállítás Csömörön március 29-én 18 órakor.

Huszarik_r

Március 28-án a Szegedi Nemzeti Színház próbáira és teátrumába is benézhetnek az érdeklődők, este pedig feltárulnak az opera titkai.

 

Viva la Viola! címmel tart rendhagyó koncertet a Rádiózenekar brácsaművészeiből alakult kvartett az Uránia Nemzeti Filmszínházban március 28-án. A kvartett kifejezetten négy brácsára komponált műveket és átiratokat ad elő. Bíró-Érsek Lilla, Madák Katalin, Fülöp Levente és Máté Győző azzal a céllal állnak ebben a formációban közönség elé, hogy bemutassák hangszerük igazi képességeit.

A francia újzenei színtér többszörösen díjazott, zömében fiatal alkotói hallhatók a Budapest Music Center ötnapos Francia Jazz Fesztiválján március 26-tól 30-ig, a Frankofón Fesztivál eseménysorozat részeként.

 

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma