2019.02.22

Amorf szuperhősök, Guccit viselő Jézus Krisztus, kitetovált Marilyn Monroe és újragondolt diszkófények. Csernátony Lukács László avantgarde művészete éles kritikát formál társadalomról és médiáról, és új távlatokat nyit a képzőművészetben és az evolúcióban. Jelenlegi munkáiról, a szuperheroizmusról és utazásairól beszélgettünk.

 Csernatony._2_r


Mivel foglalkozik mostanában? Új koncepción dolgozik, vagy a legutóbbi kiállítása anyagát folytatja?

Az utóbbi időben felhalmoztam a műtermemben néhány játék- és próbababa-alkatrészt, egészen érdekes darabok vannak köztük. Van a birtokomban életnagyságú játékszív és játéktüdő is, ezeket összeillesztgetem más alkatrészekkel, és amorf modellként állítom be őket. Remek élmény az eredetileg bájosnak szánt játékfigurákat kibillenteni egy ellentétes dimenzióba. De azért festek mást is: tegnap például csináltam egy Batmant, aki Bruce Willis kezével integet.


Újabban leszedtem a színeket a palettámról. Ennek előzménye, hogy a Szöulban eltöltött néhány hónap után – a Koreai Kortárs Múzeum meghívott ösztöndíjasaként éltem ott – erős hatással volt rám a környezetemben megtapasztalt színkavalkád. Elkezdtem én is feltolni a színeket, majd nem sokkal később teljesen szintetikus hatást keltő, UV érzékeny festékeket alkalmazni. Lassanként felépítettem hozzá egy UV lámpa parkot, és csináltam néhány blacklight-kiállítást. Legutóbb most nyáron volt egy ilyen tárlatom a Blitz Galéria meghívására, Burn Barbie, Burn! címmel. Itt az foglalkoztatott, hogy a partikultúra elemeként ismert alacsony rezgésű sugárzás hogyan mixelhető a kortárssal. Miközben ezeken dolgoztam, megjött a kedvem az egészet lebontani és megint elölről kezdeni, ezért elhagytam az alapelemet, ami ebben az esetben az UV élmény és a szín. Szerintem a művészet valamiféle amőbaszerű pulzálás: felépítünk valamit, aztán újrakezdjük.


csernatony3_r


Milyen szimpatikus törekvéseket lát a kortárs képzőművészetben? Kikkel dolgozna együtt szívesen?

Mindenkit szimpatikusnak tartok, aki szereti Mikiegeret. Nemrég kaptam felkérést egy tatabányai underground kiállításra, tavasszal pedig Berlinbe hívtak minket, ahol Boris Duhmmal és Miriam Grüninggel dolgozunk majd. Emellett Lucza Zsigmonddal is felmerült egy közös tárlat gondolata, jövő télre pedig egyéni kiállításra kaptam meghívást. Jelenleg egy szuperhős karakterének megteremtésén dolgozom. Az első kizárólag szuperhősös kiállítást egyébként tavaly csináltam a ByArt Galériában, Szuperheroizmus címmel, amelynek alapjait egy áltudományos, abszurd kiáltványban, a Szuperheroista Manifesztumban fogalmaztam meg.

 

Mit jelent a Szuperheroizmus?

A Szuperheroizmus tulajdonképpen egy transzcendens univerzum, melyben bárkiből lehet szuperhérosz. Hőstan, amely egyesíti magában a science fiction, a történelem, a futurológia és a hőskultusz elemeit. A szuperheroizmus az euroatlanti civilizáció mitológiájának része. Olyanná változtatjuk önmagunkat, amit ideálisnak tartunk. Ez kis csúsztatással úgy is értelmezhető, hogy a gondolatainkkal formáljuk a külalakunkat. Ez szerintem nagyon érdekes, hiszen ez egy szupermen tulajdonság!


felbevagott_fej_r

 

Kik vannak önre legnagyobb hatással a kortárs szcénából?

Nehéz neveket külön említeni, többféle stílust mixelek a képeimben. Az utóbbi időben Ashkan Honarvar és Jesse Draxler kollázsait szeretem, illetve azt a vonalat, amit a Lazarides Gallery néhány művésze csinál – például Paul Insect vagy Antony Micallef. De újabban szeretem Zhang Daguian festészetét és persze Richard Hambletont is.

 

Egy ideje sokat utazik...

Valóban.Tavaly külön azért tanultunk meg motorozni, hogy Indonéziában és Thaiföldön rövidebb idő alatt nagyobb távolságokat bejárhassunk. A turizmus számára kijelölt nyomvonalakról letérve, érdekes – és néha meredek – szociális tapasztalatokra lehet szert tenni. Például egészen speciális helyzet volt, amikor Celebes szigetén egy múmiatemetés díszvendégei lettünk, vagy Labuan Bajon egy bérelt hajón viharba keveredtünk. Hazatérve izgalmas újra kívülről látni a magyarokat. Korea után először a Nagykörútra néztünk ki, és emlékszem, mennyire elcsodálkoztunk azon az eleven, az érzelmeket dúsan kifejezésre juttató tempótól, ami különben észrevétlen számunkra. Az Egyiptomban eltöltött hónap után az első utunk a behavazott Normafára vezetett, ahol úgy éreztük, szinte suttogva szánkóznak az emberek. Az a remek az utazásban, hogy toleránsabb leszel tőle.


FGT

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

Scheiber_Hugo_Kertvendeglo_Fenyek

2019.05.18

A galéria tavaszi árverésén, melyet hétfőn este tartanak a Budapest Marriott Hotelben, 211 tétel közül legmagasabb kikiáltási ára Perlrott Csaba Vilmos Park című festményének van: a 44 millió forinttól kínált alkotáson a kecskeméti művésztelepnek helyet adó egykori Műkert legszebb részlete tűnik fel.

nyiregyhaza_josa-andras-muzeum-06

2019.05.18

Ma délután, a 24. Múzeumok Majálisán adják át a Pulszky Társaság által alapított múzeumszakmai díjakat. Az Év Múzeuma elismerést a 150 éves nyíregyházi Jósa András Múzeum kapja, de kitüntetésben részesül a szentesi Koszta József Múzeum és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is, a Kegyeleti Múzeum pedig különdíjat vehet át a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Palank

2019.05.17

Képzőművészeti kiállítás nyílik az árvíz előtti Szeged központjáról, a Palánkról a Kass Galériában pénteken Az eltűnő Palánk nyomában címmel. A Szeged 300 programsorozat részeként a Klauzál téren interaktív, a Fekete-házban pedig elsősorban a tárgyakra fókuszáló várostörténeti kiállítás idézi föl a település múltját.

A papírtányért, melyre a Nirvana együttes énekese írta fel egy előadás dalainak sorrendjét, szombaton árverezték el New Yorkban. Ugyanezen az aukción 75 ezer dollárért cserélt gazdát az a rombuszmintás kardigán, amit a zenész öngyilkossága előtti utolsó fotóján viselt. A Nirvana 1985-ben alakult, 1991-es Nevermind című lemezükből több mint 30 millió példány fogyott a világon, rendre minden idők legjobb albumai közé választják.

Május 25-én, szombaton este lesz Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című művének premierje – éppen 100 évvel azután, hogy az operát bemutatták. A főszerepeket Nina Stemme, Camilla Nylund és Evelyn Herlitzius énekli, Christian Thielemann pedig az eredeti partitúrából vezényel. Vasárnap este az egész várost ingyenes, szabadtéri előadásra várják a Herbert von Karajan térre. A különleges estén olyan művészeket láthat és hallhat a közönség, mint Nina Stemme, Camilla Nylund, Jonas Kaufmann, Szonja Joncseva, Tomasz Konieczny, Erwin Schrott és Roberto Alagna.

Az oszlopot, amely 1953 óta van a Német Történelmi Múzeum tulajdonában, 1486-ban állították fel Cape Crossnál portugál felfedezők. 1893-ban a császári haditengerészet Németországba vitte, a helyszín ugyanis a Német Birodalomhoz tartozó, Német Délnyugat-Afrika nevű gyarmat része volt. A múzeum kuratóriuma csütörtökön döntött a visszaadásról.

A 587 tételt felvonultató aukció legmagasabb áron elkelt tétele volt Zichy Mihály Harcdöntő párbaj című expresszív remekműve, amely 31 millió 200 ezer forintért talált új gazdára. A második helyre Mednyánszky László Dunajeci tája került 30 millió forintos leütéssel, a harmadik pedig Szinyei Merse Pál Faun III. című előtanulmánya lett, amely 28 millió 800 ezer forintért cserélt gazdát. A műtárgyanyag szenzációját a szecessziós Zsolnay-kerámiák adták, amelyek közül egy rendkívül ritka virágtartó díszedény 14 millió 400 ezer forintért, egy tulipános díszkaspó pedig 6 millió 600 ezer forintért kelt el.

A Szabadkát képviselő Gulyás Szabolcs nyerte meg szombaton a hetedik alkalommal megrendezett Vajdasági Vágtát Kopra nevű lovával a Topolya melletti Andrásnépén (Zobnatica). Második az adorjáni Szőke Tamás lett Londonnal, harmadikként pedig Cékus Noémi ért célba Bácsfeketehegy színeiben Fickó hátán. A Nemzeti Vágta délvidéki előfutamára tizenhat délvidéki település nevezte be lovát és lovasát. Ez volt az idei Nemzeti Vágta első előfutama. A továbbjutók október 19-én és 20-án állhatnak rajthoz Budapesten. Mivel tavaly a Nemzeti Vágtát a dél-bácskai Temerin lovasa, Nagy Arnold nyerte meg, így az idei rendezvényen ő selejtező nélkül indulhat, vagyis a Vajdaságot ketten képviselik majd Budapesten.

A Hagyományok Háza új sorozatában a színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusai állnak a középppontban. Első alkalommal, május 22-én 19 órakor Janghy B. Zita és Orza Calin munkásságáról lesz szó.

fokuszban-a-koreografusok-janghybzita-azaz-a-dunaujvarosi-4-ek-es-orza-calin-original-133678

Május 21-e a magyar honvédelem napja, 1849-ben ezen a napon foglalta vissza a Görgei Artúr vezette honvédsereg Buda várát. 2019. május 19-én a magyar történelem kiemelkedő eseményének 170. évfordulójára emlékezik meg a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség látványos csatabemutatóval a Kapisztrán téren.

Az avar nép életét ismerhetik meg ja látogatók a Déri Múzeum Kerek világ című időszaki kiállításához kapcsolódó családi napon.

Közös sorozatot indít május 22-től szerda esténként a Bookline online könyváruház és az újbudai A38 hajó. A Bookline B-oldal című eseményen a kortárs magyar könnyűzene dalszerző-előadói zenélnek és mesélnek kedvenc olvasmányélményeikről az A38 tetőteraszán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma