2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2017.11.29

„A Seuso-kincset bemutató kiállítás azt bizonyítja, hogy Magyarország a napi küzdelmek mellett is megbecsüli kulturális értékeit” – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára november 28-án Zalaegerszegen, a késő római ötvösművészet legjelentősebb ismert leletegyüttesét bemutató vándorkiállítás megnyitóján. A kiállítás december 17-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.

seuso1


Dömötör Csaba hozzáfűzte: „a Seuso-kincsek sok más mellett azt üzenik, hogy egyetlen civilizáció sem számíthat könnyű jövőre, ha magától értetődőnek tekinti biztonságát és könnyelműen veszi az őt érő fenyegetéseket”. Az államtitkár emlékeztett arra is, hogy sokan és sokat dolgoztak azért, hogy a Seuso-kincsek visszakerüljenek Magyarországra. A tárlaton bemutatott leletek felbecsülhetetlen anyagi és eszmei értéket képviselnek – tette hozzá.


A színezüst tárgyak a késő római császárkor kiemelkedő alkotásai, ugyanakkor évezredes tanulságot is rejtenek – mondta Dömötör Csaba a legdíszesebb ezüsttálon olvasható latin feliratra utalva: „Maradjanak meg számodra ezek az edények, Seuso, évszázadokon át, hogy utódaidnak is méltóképp hasznára váljanak.” A Seuso-kincs üzenete, hogy a „nemzeti értékeink, kulturális örökségünk védelme és ápolása bizonyítványt állít ki a nemzetről, ha a közösség nem védi meg azt, ami a sajátja, akkor mások tiszteletére sem számíthat” – hangsúlyozta Dömötör Csaba. A leletegyüttes a kommunizmus évei alatt tisztázatlan körülmények közt eltűnt, külföldre csempészték, a nemzeti kincsből magánvagyon lett. A világ különböző pontjain időnként feltűnnek a darabjai, de visszaszerzésükre sokáig kevés erőfeszítés történt – emlékeztetett. Kitért arra is, hogy a kormánynak az a szándéka, hogy az ország több szegletébe is elvigye és minden magyar emberrel megismertesse Seuso-kincseket.


seuso2


Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg (Fidesz-KDNP) polgármestere a jubileumi év kiemelkedő eseményének nevezte, hogy a város írásos említésének 770. évfordulóján mutathatják be a késő római császárság páratlan, kalandos sorsú leletanyagát a zalai megyeszékhelyen. „A Seuso-kincs közérthető módon mutatja be a késő római kor, valamit a kincs történetét, szimbolizálja Pannonia mérhetetlen gazdagságát” – tette hozzá.


Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta: a zalaegerszegi tárlat reprezentálja azt a környezetet, szellemi világot is, amely a késői római korszakot jellemezte Európának ebben a szegletében. A kiállítás anyaga a Zala megyében, köztük Fenékpusztáról és Zalalövőről előkerült római kori tárgyakkal is kiegészül.


A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó kincslelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve a IV. század utolsó évtizedeiben vagy az V. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagyméretű ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az ezüstedényeket elrejtették. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg Magyarországon, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a második felét idén nyáron szerezte vissza.


A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása december 17-ig tekinthető meg Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeumban.Forrás: MTI

Fotó: MTI / Varga György

Javor_Piroska_75_R
2019.07.18

A szentendrei ÚjMűhely Galériában Jávor Piroska: Hetvenöt címmel nyílt július 17-én kiállítás, mely a festőművésznő 2004 és 2019 között készült „születésnapi képei” mellett a tizenöt évet reprezentáló alkotásait mutatja be.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

chairs_paris_600x472
2019.07.17

Az Années folles őrült éveibe repít minket a Petőfi Irodalmi Múzeum A kamera poétája című kiállítása, amelyen André Kertész hetvenhárom párizsi felvételét tekinthetjük meg. A fotókon életre kelnek a szép fogolymadarak, a táncosnők, a bábjátékok, egy sorozaton pedig egy sajátosan magyar Párizs elevenedik meg Léda lakásától Ady szállodájáig.

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is. Ezzel azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton. A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútján, aki 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzett. Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A BKV Zrt. is csatlakozik a július 20-ai, Orgonák éjszakája országos programsorozathoz, és az M4 Kálvin tér, Szent Gellért tér és Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből hangzik majd fel az orgonaszó. Ezen a napon késő estig az utasok is megtekerhetik a zenegépet és válogathatnak, hogy mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos aluljáróban este 19:00 és 22:00 óra között 15 perces minikoncerteken tartanak, amelynek során az arra járók élő orgonajátékban gyönyörködhetnek.

Az előrejelzések szerint a grönlandi átlaghőmérséklet akár 2,6 Celsius-fokkal is megemelkedhet, ami magasabb talajhőmérséklethez, hosszabb olvadási szezonhoz és a szerves rétegek közötti fokozott mikrobiális aktivitáshoz vezethet. A kutatók összevetették a tanulmányukat korábbi vizsgálatok eredményeivel és megállapították, hogy a pusztulás már javában zajlik, a régészeti leletek formájában előforduló szerves szén 30-70 százaléka eltűnhet a következő 80 évben.

A 1,75 millió dán korona kompenzációt egy dán autókereskedő vállalatnak kell kifizetnie, amely a művész egyik alkotását, amely menekültek ezreinek állított emléket, reklámcélokra használta. A Skandinavisk Motor Co. Volkswagen gépkocsikat importál Dániába. A cég Aj Vej-vej Soleil Levant (Napfelkelte) című alkotását használta fel egy magazinban publikált hirdetéséhez. A művész 3500 mentőmellényt gyűjtött össze menekültektől és migránsoktól, akik a görögországi Leszbosz szigetén értek partot. Az alkotás a humanitárius válságra hívta fel a figyelmet, amikor 2015-ben több mint egymillió ember főleg a közel-keleti háborús konfliktusok és a szegénység elől menekült Európába.

Nagíb Mahfúz írói pályáját elbeszélésekkel és három történelmi regénnyel kezdte, a fáraók korának történetét allegóriaként használva bírálta kora egyiptomi társadalmát. Ezután születtek meg az arab regény történetében korszakalkotó jelentőségű kritikai realista művei, az úgynevezett Kairó-regények: 1945-ben Az új Kairó, 1947-ben a Midaq-sikátor, 1949-ben egyetlen magyarul is megjelent regénye, az Útvesztő. A nagy áttörést az 1951-57 között írt trilógia – A két palota közt, A vágy palotája és az Esz-Szukkarija utca – hozta meg. A múzeumban megtekinthetők Mahfúz könyvei, azok fordításai, egyes regényeinek kézirata, kitüntetései és személyes tárgyai.

Több turnén Nick Cave vokalistája volt, és Johnny Depp kalózos válogatáslemezén is énekelt egy dalt Brooklyn egyik legvagányabb énekesnője, aki nemcsak a feminizmus mellett, hanem politika kérdésekben is felemeli a hangját. Shilpa Ray-t most Budapesten is meghallgathatjuk, hiszen július 21-én a KOBUCI Kertben koncertezik.

shilpa

Idén harmadik alkalommal indul útnak a Sziget Cruisin' Partyhajó, egy igazi bulikülönlegesség a Szigeten kívül, de mégis a fesztivál részeként!

Régi történetek, fülledt esték, adomák és legendák. Kollár-Klemencz László prózaíróként, Grecsó Krisztián pedig dalszerzőként is bemutatkozik július 21-én este a zsámbéki Romtemplom különleges történelmi „díszletei” között.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma