15_eves

2012.11.08

A Magyar Tudomány Ünnepe ez évi egyetemi eseményeihez kapcsolódva november 5-én, délelőtt nyílt meg – a TÜV Rheinland Csoport támogatásával – Andrea Klosowski német képzőművész kiállítása az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában.
Dr. Gáti József kancellár a megnyitó során hangsúlyozta: „Intézményünk a művelt szakterületek kiemelkedő alkotói bemutatása mellett az elmúlt évek során számos képzőművészeti kiállítás, kulturális esemény rendezésével járult hozzá az egyetemi polgárok, a szűkebb óbudai környezet és a főváros kulturális életének gazdagításához. Ezek közül is kiemelkedik a „Magyarországi Szent Erzsébet” kiállítás, a Vajda János és Legeza László fotóművész bemutatója, a japán-magyar diplomáciai kapcsolat kezdetének 140., illetve a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából megrendezett, táncbemutatóval összekötött 8 Milliónyi Istenség című fotókiállítás, a magyar avantgárd korai kultúrtörténeti korszakának meghatározó alakjait felvonultató „Intergeometria”, a Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész „Nyitott sorok” kiállítása.”
 
A Neue wege gehen című kiállítás alkotásait a németországi Bochumban élő Andrea Klosowski készítette, aki 2000 óta foglalkozik hivatásszerűen a festészettel. Pályája során megismerkedett az akril- és az olajtechnikával, tanult kísérleti festészetet és grafikát egyaránt. 2008-ban végezte el a mesterkurzust Dr. Qi Yang professzornál, majd 2009-ben szerzett mesterdiplomát. 2011 óta tagja a Westfalia-i Festőművészek Körének, a Nyugat-Ruhr-i területi elnökség képviselője.
A kiállítást Dr. Szőcs Éva Andrea, a Kaposvári Egyetem docense, szobrászművész, művészettörténészt nyitotta meg. A művészt bemutatva életpályájából kiemelte: „Andrea Klosowski 1964-ben Bochum-Wattenscheidban született, jelenleg Bochumban él és dolgozik. Kezdetben akril- és olajfestészetet, majd portré és experimentális festészeti tanulmányokat folytatott. Eddig Európa több országában, illetve Indiában és Kínában állított ki. Magyarországon most, első alkalommal tekintheti meg a közönség Andrea Klosowski munkáit.
Az itt kiállított képek jellege az európai informel, tasizmus, illetve az Egyesült Államokban kialakult absztrakt expresszionizmus irányába mutat. Talán inkább az utóbbi kifejezés találóbb, mert azontúl, hogy a festményeket elsősorban elvonatkoztatás jellemzi, erőteljes expresszivitás is uralja őket, amely szabad asszociálásra késztet. Tájak, jelenetek, fogalmak, jelek egyaránt felfedezhetőek a festményeken, amelyeknek közös tulajdonsága kiegyensúlyozott harmónia. A festés folyamata majdnem ugyanolyan lényeges, mint az eredmény, hiszen a művész lelki- és hangulati állapotának, akár tudat alatti képzeteinek megjelenítése egy folyamatos párbeszédet, spontaneitást és egyfajta meditatív átélést feltételez, ami akár ilyen egyszerűen is megfogalmazható: csak festeni szeretnék”.
 
 
A művészettörténész a képalkotás technikájáról, üzenetéről szólva kijelentette „A festés módszere kendőzetlenül tárja elénk a festőeszközök nyomait. A visszatörölt, visszakapart zónák még több apró részlettel gazdagítják az amúgy is változatos textúrát. A több rétegben felvitt, homokkal kevert akril festékrétegek áttetsző felülete sajátos hangulatú tereket hoz létre, amely nem a klasszikus értelemben vett perspektivikus szabályok szerint működik, hanem inkább egy belső, érzetekkel teli vizuális barangolásra hívja a nézőt úgy a festmények felületén, mint az általuk létrehívott képzettársítások között.
Végül Pablo Picassot idézném: „Vannak festők, akik a Napot sárga folttá alakítják át. És vannak mások, akik Nappá alakítanak át egy sárga foltot. A kiállított festmények nem hagynak kétséget a felől, hogy egyértelműen az utóbbiak közé tartoznak” – zárta gondolatait Szőcs É. Andrea.
Andrea Klosowski Neue wege gehen című kiállítása ez év november 30-áig tekinthető meg az egyetem aulájában (1034 Budapest, Bécsi út 96/b.) naponta 9:00 és 17:00 óra között.

ArtKert_Kultura_596x90_002

Abel_Tamas_munkaja._2jpg

2019.08.22

Augusztus 29-én nyílik a képzőművészek önmenedzselésére irányuló képzését biztosító Budapest Art Mentor program második végzős évfolyamának kiállítása. Az Ybl Budai Kreatív Ház második alkalommal ad otthont a program záró eseményének. A Felfedezők 2.0 című tárlaton tizenkét művész alkotásai láthatók.

P1460803

2019.08.21

A Műcsarnokban augusztus 25-ig látható a II. Építészeti Nemzeti Szalon kiállítása. A tárlat a megnyitás óta némileg változott: utolsó eleme, a Fényarchtitektúra című kiállításrész csak júliusban nyílt meg.

d17_az_utca_nem_jatszoter_R

2019.08.21

Szeptember 6-án kiállítás nyílik a budapesti Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában Az utca nem játszótér – A gördeszkázás története Budapesten, 1978-2019 címmel.

KIállítás nyílik Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén címmel augusztus 23-án a pécsi Csontváry Múzeumban. A kiállított tárgyak a Keresztény Múzeum gyűjteményéből származnak.

34 alkalommal hirdették meg a Gábor Dénes-díj felhívását műszaki szakemberek számára. A Gábor Dénes-díjjal a kiváló hazai és határon túli műszaki alkotókat, kutatókat, fejlesztőket, feltalálókat, mérnököket ismerik el. A díjakat, amelyre október 10-ig terjeszthetik fel a gazdasági tevékenységet folytató társaságok, a kutatással, fejlesztéssel, felsőfokú képzéssel foglalkozó intézmények, a kamarák, a műszaki és természettudományi egyesületek, a szakmai vagy érdekvédelmi szervezetek, illetve szövetségek vezetői, továbbá a Gábor Dénes-díjjal korábban kitüntetett szakemberek jelöltjeiket, a kuratórium ítéli oda október folyamán, az elismeréseket pedig decemberben adják át. Részletek itt.

Már csak két hétig látogatható A jégkor pécsi vándora című kiállítás a Janus Pannonius Múzeumban, amelyen nemcsak a Rihmer László által feltárt „pécsi mammut” a JPM munkatársai által fellelt összes maradványát, hanem a kortárs állatok ősmaradványait is megtekinthetjük. A tárlat az utolsó előtti napon, augusztus 30-án meghosszabbított nyitvatartással, színes, gazdag délutáni programmal zárul.

25. James Bond-film címe: No Time to Die (Nincs idő meghalni). A főszerepet ismét Daniel Craig alakítja, aki már ötödször játssza el a 007-es brit titkos ügynököt. A főgonoszt Rami Malek alakítja. Ralph Fiennes, Naomie Harris, Léa Seydoux és Ben Whishaw visszatérnek a filmbe. Az új Bond-film készítői a fiatal nemzedékeket akarják megszólítani, ugyanakkor hűek maradnak a 007-es filmek zsáneréhez. Látványos üldözési jelenetek és küzdelmek teszik izgalmassá, de Bondnak már a MeToo-világban is helyt kell állnia.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapításának 30. évfordulóját ünnepli a szervezet a Magyar Nemzeti Múzeumban. A Befogadás napja '89 című tárlatot augusztus 22-én nyitja meg Kozma Imre apostoli protonotárius, az eseményen köszöntőt mond Varga Benedek és Klaus D. Streiche.

Hagyományőrző huszárbandériumok díszmenetével, fiatal lovasok bemutatkozásával, fegyver- és mentési bemutatókkal várják az érdeklődőket a 16. Nyíregyházi Huszártalálkozón augusztus 24. és 25-én a szabolcsi megyeszékhelyen.

huszartalalkozo

A 22. Zsidó Kulturális Fesztiválon koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szeptember 9-ig.

Augusztus 30-án „a hot jazz virtuózai", azaz a The Rollini Project ad koncertet a Művészetek Palotájában.

Utolsó hétvégéjéhez érkezik augusztus 23. és 25. között a Ludwig Múzeum áprilisban nyílt Bauhaus100. Program a mának – Kortárs nézőpontok nevű kiállítása. A modern művészettörténet egyik legmeghatározóbb mérföldkövét központba állító tárlat lezárásaként egy átfogó, tematikus finisszázs-programmal készül a múzeum képzőművészek, múzeumpedagógusok, építészek és tervezők közreműködésével.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma