Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.08

A Magyar Tudomány Ünnepe ez évi egyetemi eseményeihez kapcsolódva november 5-én, délelőtt nyílt meg – a TÜV Rheinland Csoport támogatásával – Andrea Klosowski német képzőművész kiállítása az Óbudai Egyetem Bécsi úti aulájában.
Dr. Gáti József kancellár a megnyitó során hangsúlyozta: „Intézményünk a művelt szakterületek kiemelkedő alkotói bemutatása mellett az elmúlt évek során számos képzőművészeti kiállítás, kulturális esemény rendezésével járult hozzá az egyetemi polgárok, a szűkebb óbudai környezet és a főváros kulturális életének gazdagításához. Ezek közül is kiemelkedik a „Magyarországi Szent Erzsébet” kiállítás, a Vajda János és Legeza László fotóművész bemutatója, a japán-magyar diplomáciai kapcsolat kezdetének 140., illetve a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulója alkalmából megrendezett, táncbemutatóval összekötött 8 Milliónyi Istenség című fotókiállítás, a magyar avantgárd korai kultúrtörténeti korszakának meghatározó alakjait felvonultató „Intergeometria”, a Matzon Ákos Munkácsy-díjas festőművész „Nyitott sorok” kiállítása.”
 
A Neue wege gehen című kiállítás alkotásait a németországi Bochumban élő Andrea Klosowski készítette, aki 2000 óta foglalkozik hivatásszerűen a festészettel. Pályája során megismerkedett az akril- és az olajtechnikával, tanult kísérleti festészetet és grafikát egyaránt. 2008-ban végezte el a mesterkurzust Dr. Qi Yang professzornál, majd 2009-ben szerzett mesterdiplomát. 2011 óta tagja a Westfalia-i Festőművészek Körének, a Nyugat-Ruhr-i területi elnökség képviselője.
A kiállítást Dr. Szőcs Éva Andrea, a Kaposvári Egyetem docense, szobrászművész, művészettörténészt nyitotta meg. A művészt bemutatva életpályájából kiemelte: „Andrea Klosowski 1964-ben Bochum-Wattenscheidban született, jelenleg Bochumban él és dolgozik. Kezdetben akril- és olajfestészetet, majd portré és experimentális festészeti tanulmányokat folytatott. Eddig Európa több országában, illetve Indiában és Kínában állított ki. Magyarországon most, első alkalommal tekintheti meg a közönség Andrea Klosowski munkáit.
Az itt kiállított képek jellege az európai informel, tasizmus, illetve az Egyesült Államokban kialakult absztrakt expresszionizmus irányába mutat. Talán inkább az utóbbi kifejezés találóbb, mert azontúl, hogy a festményeket elsősorban elvonatkoztatás jellemzi, erőteljes expresszivitás is uralja őket, amely szabad asszociálásra késztet. Tájak, jelenetek, fogalmak, jelek egyaránt felfedezhetőek a festményeken, amelyeknek közös tulajdonsága kiegyensúlyozott harmónia. A festés folyamata majdnem ugyanolyan lényeges, mint az eredmény, hiszen a művész lelki- és hangulati állapotának, akár tudat alatti képzeteinek megjelenítése egy folyamatos párbeszédet, spontaneitást és egyfajta meditatív átélést feltételez, ami akár ilyen egyszerűen is megfogalmazható: csak festeni szeretnék”.
 
 
A művészettörténész a képalkotás technikájáról, üzenetéről szólva kijelentette „A festés módszere kendőzetlenül tárja elénk a festőeszközök nyomait. A visszatörölt, visszakapart zónák még több apró részlettel gazdagítják az amúgy is változatos textúrát. A több rétegben felvitt, homokkal kevert akril festékrétegek áttetsző felülete sajátos hangulatú tereket hoz létre, amely nem a klasszikus értelemben vett perspektivikus szabályok szerint működik, hanem inkább egy belső, érzetekkel teli vizuális barangolásra hívja a nézőt úgy a festmények felületén, mint az általuk létrehívott képzettársítások között.
Végül Pablo Picassot idézném: „Vannak festők, akik a Napot sárga folttá alakítják át. És vannak mások, akik Nappá alakítanak át egy sárga foltot. A kiállított festmények nem hagynak kétséget a felől, hogy egyértelműen az utóbbiak közé tartoznak” – zárta gondolatait Szőcs É. Andrea.
Andrea Klosowski Neue wege gehen című kiállítása ez év november 30-áig tekinthető meg az egyetem aulájában (1034 Budapest, Bécsi út 96/b.) naponta 9:00 és 17:00 óra között.

Orszagos_Faragopalyazat_2

2019.06.17

Mintegy 150 munkát bemutató kiállítás nyílt június 14-én a XXXII. Országos Faragópályázat alkotásaiból idősebb Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a népművészet mestere emlékére Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Mednyanszky-Laszlo_Teli-est_1913

2019.06.16

A 19. századi külföldi és magyar festészetben megjelenő vízmotívumok állnak a Folyók, tavak, tengerek – Az éltető víz című, a balatonfüredi Vaszary Galériában június 15-én nyílt kiállítás középpontjában.

10

2019.06.15

A Budavári Önkormányzat és Székelyudvarhely számos kulturális programot és cserediák kirándulást szervezett már közösen. Kaiser Ottó fotóművész kiállítása, a Találkozások – Kányádi Sándor és a Márai-est után tavaly nyár végén bemutatkozott Székelyföld fővárosa is. A Várnegyed Galériában július közepéig tekinthető meg a Székelyudvarhelyi KÉP-TÁR című kiállítás.

A MúzeumDigitár virtuális kiállítással támogatta az Év Kiállítása 2019 pályázat díjazottjait. A nyertes Szent István Király Múzeum Vonalba zárt történetek (Réber László grafikusművész kiállítása) című állandó kiállításáról készült kedvcsináló itt, a különdíjas Gödöllői Királyi Kastély Múzeum ZÁR(OL)VA – Egy kastély titkos élete, 1950–1990 című időszaki kiállítás digitális változata itt tekinthető meg.

A Himnusz megzenésítésének és a Hunyadi László című opera bemutatójának 175., valamint a várfürdő fennállásának 60. évfordulója alkalmából felavatták a vidéki Magyarország első teljes alakos Erkel Ferencszobrát vasárnap délelőtt a Gyulai Várfürdő parkjában. A korábbi kastélyparkban a kiváló zeneszerző rengeteg időt töltött, a környezet inspirálta művészetét.

A 69 éves spanyol rendező az 1980-as években kezdte pályafutását. Legismertebb filmjei között szerepel az Asszonyok az idegösszeomlás szélén, a Mindent anyámról és a Volver. Legutóbbi, Fájdalom és dicsőség című filmjét a cannes-i filmfesztiválon mutatták be. A produkció főszerepét alakító Antonio Banderas a legjobb színész díját kapta. A velencei filmfesztivált augusztus 28. és szeptember 7. között rendezik meg.

A mexikói kormány azzal vádolja a Carolina Herrera divatházat, hogy Resort 2020 nevű kollekciójában mexikói kulturális motívumokat használt fel. A mexikói kormány új tervében szerepel, hogy az őslakos közösségek megkapják a jogot arra, hogy kultúrájuk elemeiről maguk rendelkezzenek, hogy megakadályozzák „hagyományos művészetük plagizálását". A Carolina Herrera szóvivője szerint a divatház elismeri, hogy a kollekciót „a kultúra gazdag színei és művészi technikái" inspirálták.

A régóta kihalt trilobitára a Kenguru-szigeten találtak rá, csupán 30 kilométerre Ausztrália partjától. A trilobiták vagy háromkaréjú ősrákok mintegy 270 millió éve haltak ki. Az újonnan felfedezett faj a Redlichia rex nevet kapta. Harminc centiméteresre is megnőtt, ezzel ez a kabriumi robbanás legnagyobb trilobitafaja, melyet Ausztráliában találtak. A Redlichia rex példányait a Dél-Ausztrália Múzeumban mutatják majd be.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

stephen-sachs-valodi-hamisitvany-original-129282

Harmadszor rendezi meg a PAD Utcafesztivált Debrecenben a b24 Galéria június 19. és 21. között. A három nap alatt többek között pop-up kiállítással, színielőadással, felolvasásokkal, filmvetítésekkel és koncertekkel várják az érdeklődőket.

15. alkalommal rendezi meg a Győri Balett a magyar hivatásos táncegyüttesek legnagyobb országos seregszemléjét: a Magyar Táncfesztivált, melyen a néptánctól a kortárs táncokon át a klasszikus balettig szinte valamennyi műfajban kínálnak előadásokat hazai és nemzetközi társulatok közreműködésével.

Több hónapon át tartó előadás- és beszélgetéssorozattal idézi meg Budapesten a száz éve elhunyt Csontváry Kosztka Tivadar művészetét a Csontváry Emlékműterem és Műhely Kulturális Egyesület. A június 19-én kezdődő sorozaton neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket a festő életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma