NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

sarospatak

Az MNM Rákóczi Múzeuma az ország egyik legkedveltebb vidéki látványossága. Az intézmény látogatottsága évek óta 140-150 ezer körül mozog, hazánk húsz legnépszerűbb múzeumának egyike. A legfőbb vonzerő Sárospatakon a Rákócziak öröksége, itt található az ország legnagyobb Rákóczi-kiállítása.

 

A Rákócziak tárgyi örökségét számos magyarországi és határon túli múzeum, levéltár, könyvtár, egyházi gyűjtemény és gyülekezet őrzi. Féltett kincseiktől ritkán és csak rövid időre válnak meg, így csak kivételes alkalmakkor, évfordulókkor van lehetőség arra, hogy ezeket a tárgyakat egy helyen láthassák az érdeklődők.

rakocziakpatak

 

2019 ilyen esztendő. Rákóczi Zsigmondhoz kapcsolódva közönség elé került egy Vizsolyi Biblia, az Öreg Graduál, a híres Rákóczi-könyvtár I. Rákóczi György bejegyzéseit tartalmazó kötetei, a klenódimok közül a sátoraljaújhelyi fedeles kanna, valamint Lorántffy Zsuzsanna híres hímzései és az általa írt könyv, a Mózes és a Próféták. Szintén megtekinthetőek a neki ajánlott könyvek és a Comenius Orbis Pictusa, a II. Rákóczi György politikai, katonai cselekedeteit megörökítő metszetek, Báthory Zsófia címeres kannája és imádságos könyvei, I. Rákóczi Ferenc kápolnájának egyik kötete és egy korábban nem publikált, őt dicsőítő könyvritkaság is. Zrínyi Ilona ereklyetartója és gyermekei köszöntő verse is különösen értékes darabok.

 

I. Rákóczi Ferenc és szabadságharca kapcsán gazdag tárgyi örökség maradt fenn. Híres portrék, csatajelenetek, fegyverek, ABC-s könyv, Mikes Kelemen levelei, a kortársak naplói, a híres Pro Libertate feliratú zászló, az Emlékiratok első nyomtatott példányai most Sárospatakon láthatók.

kenyersutespatakon

 

A Magyar Nemzeti Múzeum Rákóczi Múzeuma jelentős műtárgygyarapodásáról is számot ad ezen a kiállításon, melyek az 1906-os újratemetés emlékanyagai.
 

Már jól bevált hagyomány az augusztus 20-i kenyérsütés múzeumpedagógiai programként, mely kicsiknek és nagyoknak is szól és minden korosztály számára élvezetes kikapcsolódást nyújt. A sütőház 10 órától folyamatosan várja a lelkes érdeklődőket 13 óráig, ahol a kenyérsütés folyamatát ismerhetik meg. Délutánra a vállalkozó szelleműek sajátkezűleg formázott veknikkel köszönthetik az új kenyér ünnepét.

cifrapalotalesznaianna2065

2019.09.18

A kecskeméti Cifrapalotában Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyílt tárlat.

bobaly_attila

2019.09.17

A szobrászművész munkái a Dornyai Béla Múzeumban október 30-ig láthatóak.

kinai_papirkivagas

2019.09.17

A kortárs képzőművészettel is foglalkozó, sokrétű és nagy művészeti gyűjteménnyel rendelkező Yantai Művészeti Múzeum kiálíltása nyílt meg a Miskolci Galériában.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma