2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.04.10

Nemcsak a természet, de a városi környezet is sok szépséget hordoz magában. Gyakran olyan mindennapi dolgokban, épületekben, tárgyakban, részletekben bújik meg az esztétikum, amelyeknek annyira megszoktuk a jelenlétét, hogy már észre sem vesszük őket. Kondor Attila festőművész és Rajcsók Attila szobrász azonban a Kogart Tihanyban április 7-én nyílt Teremtő gyakorlat című közös kiállításukon felelevenítik ezeket a tereket.

kogart_tihany5
A Teremtő gyakorlatok című kiálítás enteriőrje

A mindennapok perifériáján, trivialitásba burkolózva rejtőznek a szépség organikus tárgyai. Ezek a természet vagy városi környezetünk haszontalannak tűnő dolgai, amelyek nem értéktelenedtek el, csupán elvesztették közvetlen kapcsolatukat a valósággal – egyfajta szürke zónába kerültek. Ez a karantén sok szempontból védett: karnyújtásnyira vannak tőlünk az itt lévő dolgok, azonban közeliségük folytán nem veszünk róluk tudomást, így tulajdonképpen állandó takarásban vannak. Mediátorokra van szükség, hogy ezek a formák felismerhetővé és megfejthetővé váljanak.


Kondor Attila festészete ebben nyújt segítséget. Az alkotó kiindulási pontja is környezete, művészetének alapját a természet utáni stúdiumok adják. A realitás tereiből ragad ki részleteket, amelyeket aztán a maga számára interpretál és tölt meg egy sajátos valóságképpel. Tájaiban az ember csak az általa létrehozott alkotásain keresztül jelenik meg, például az architektúrákban és romokban. A hiány közvetlen megjelenítése kiemeli a motívum értékét, és annak világban elfoglalt helyét.


kogart_tihany_kondor
A kiállítás enteriőrje


Rajcsók Attila szobrászatában is szerepet játszik a hiány, de mint pozitív érték: térbeli minőségként, amelyet óvni kell – a maga köré vont anyag definiálja határait. Rajcsók a lehetőség formáit mutatja be, amelyek archetípusaként szintén a természet és környezetünk szolgál mintaként. Alakzatainak kiinduló- és végpontja is a mi világunk, amelybe közvetlenül lépnek be a művek – a mi realitásunk szerves részévé kívánnak válni, és személyesen megszólítani a nézőt. A formák nyújtotta lehetőségek így egy kintről befelé mutató értelmezésre invitálják a befogadót.


A Kogart Tihanyban április 7-től látogatható, Teremtő gyakorlat című kiállításukon megfigyelhetjük, hogy Kondor festményei hogyan lépnek párbeszédbe Rajcsók szobraival.


kogart_tihany6
A Kogart Tihany kiállítása


A kiállítás június 9-ig látogatható.

Fotók: Kogart Tihany Facebook


gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

chairs_paris_600x472
2019.07.17

Az Années folles őrült éveibe repít minket a Petőfi Irodalmi Múzeum A kamera poétája című kiállítása, amelyen André Kertész hetvenhárom párizsi felvételét tekinthetjük meg. A fotókon életre kelnek a szép fogolymadarak, a táncosnők, a bábjátékok, egy sorozaton pedig egy sajátosan magyar Párizs elevenedik meg Léda lakásától Ady szállodájáig.

pelso_biennale2

2019.07.17

Pelso Országos Kerámia Gobelin Biennále nyílt Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma