NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.09.25

A tavalyi sikeres hazai megjelenés eredményeképpen idén 11 magyar tervező kapott lehetőséget a londoni szakmai zsűritől, hogy a szeptember 19-22. között megrendezett 100% Design szakkiállításon bemutathassa legújabb munkáit. A magyar standon a hazai design legjobbnak ítélt termékei jelentek meg, a kreatív alapanyagoktól az egyedi tervezésű bútorokon át a speciális falfelületekig. A részt vevő tervezők által szakmai és üzleti szempontból is eredményesnek ítélt magyar megjelenés a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) támogatásával valósult meg. A magyar standra több nemzetközi designkiállítás szervezője is ellátogatott, és jelezték, hogy örömmel vennék az egyedi és korszerű magyar termékek megjelenését saját kiállításaikon is.
Laokoon Mozgó Szövet Kft.
 
A 100% Design kiállítás 72 négyzetméteres magyar standja a visszajelzések szerint egyszerű, ugyanakkor esztétikus megjelenésében és a bemutatott alkotások sokszínűségében is kiemelkedett a nemzeti pavilonok közül. A standon a design mellett az innovatív technológiák is szerepet kaptak.
Hegedűs Andrea üveglapok közé laminált színes textíliákból készített paneljei másodízben jelentek meg a kiállításon. A tervező üveggyárak, bútortervezők és hotelek konkrét érdeklődéséről számolt be.
 
 
 A legnagyobb érdeklődést a Laokoon Mozgó Szövet Kft. által bemutatott mozgó szövet váltotta ki, mely egészen egyedüli volt a kiállított termékek között. A kiállítás alatt a tervező Szentirmai-Joly Zsuzsannát számos vállalat kereste fel alapanyag-együttműködés kialakításának lehetőségével.
A Kaza Concrete Kft. kifejezetten a 100% Design kiállításra tervezett betonfala is népszerű volt. A vállalat jelenléte hatékony volt mind a hasonló tevékenységű cégekkel való kooperációk kialakítása, mind a konkrét üzleti megrendelések terén.
A kiállításon bemutatott magyar falpanelek és falfelületek is sokak tetszését elnyerték. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. szintén most első ízben mutatta be Londonban falpaneljeit a beltéri falburkolat kategóriában. A falpaneleket egyediségüknek és művészi értéküknek köszönhetően kimagasló érdeklődés övezte.
A Polifoam Kft. plasztikus, sorolható, polietilén hab falburkoló eleme, mely kiváló akusztikai és hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik nem pusztán megjelenésével, hanem sokrétű felhasználási lehetőségeivel is kivívta a szakma figyelmét.
 
 Pos1t1on Tervező Kft.
 
 
 
Az egyedi tervezésű bútorok terén három tervező mutatta be alkotását: Vidó Nóri, aki idén másodszor vett részt a szakmai rendezvényen, valamint két új kiállító, Rácz Anikó (Hannabi) és a Pos1t1on Tervező Kft. is jelen volt. Vidó Nóri munkáiról számos szakmai újság is beszámolt, továbbá nagyobb mennyiségű megrendelést kapott vendéglátó-ipari egységektől és belsőépítészektől. A két első megjelenésű tervező is konkrét megkereséseket tudott beazonosítani, mind szakmai megrendelések, mind a forgalmazás terén.
 
 
 
 
 
A világítástechnikát a Mosaiclights Kft. és Búza Krisztina képviselte a magyar standon. Búza Krisztina egyedi tervezésű, kézzel készített, újrahasznosított, merített papír felhasználásával készített lámpáit mutatta be. A Mosaiclights Kft. először mutatta be nemzetközi színtéren saját fejlesztésű mozaikvilágítást biztosító designrendszerét. Kimagasló érdeklődés mutatkozott a termék iránt, főként mozaikgyárak, belsőépítészek és hotelek részéről.
 
(Fotó: 100percentdesign.co.uk)

Aumu_Song_es_Johan_Olin_munkai__r

2019.09.22

Október 10-én a Hybrid Art Space-ben Wild at Heart címmel nyílik kiállítás, ahol három installáción összesen tizenegy finn kortárs formatervező munkáit láthatjuk.

MAOE_Fotomuveszeti_Tagozat-9915R

2019.09.20

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Fotóművészeti Tagozatának Tünékeny valóság címmel nyílt kiállítása a szentendrei ÚjMűhely Galériában.

kovacsolas_1
2019.09.20

Hogyan lesz ma valaki kovács? Mesterség ez, vagy művészet? Hogy került egy a 17. században épült, a párizsi kommün idején leégett palota kapuja Pápára? Többek között ezeket is megtudtuk Lehoczky János kovács iparművésztől.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma