Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.08

Ferencz J. Réka festőművész kiállítása november 10-én nyílik meg a Kertész29 Galériában. A külföldön is elismert művész, most a Szívvel-Lélekkel című önálló kiállításával is bemutatkozik a hazai közönség előtt.
Mint számos magyar alkotót, a művészsors Ferencz J. Rékát is a nagyvilágban tette elsősorban ismertté. Tavaly októberben a National Arts Gallery-be hívták meg, abba a patinás, manhattani Gramercy Parkban lévő kiállítóhelyre, amit 1898-ban Charles de Kay alapított, s melynek tagja volt többek között Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Dwight D. Eisenhower… Mi sem jellemzőbb a kiállítás sikerére a zárt körbe való felvételi ajánlat, melynek kapcsán a művész az Egyesült Államok nagyvárosaiban is megmutatkozhat.  
 
 Megtört hajnal
 
Idén Oslóban, az S9 Gallerie-ben láthatta Ferencz J. Réka festményeit a műértő- és szerető közönség. Most ősszel pedig Bécsben, mint a Kertész29 Galéria közösségének tagja mutatkozott be csoportos kiállítással, és ahová jövőre újfent meghívták.
 
Szintúgy várja egyéni kiállításra a New Yorkban, a Chelsea-ben lévő, kulturális rendezvényeiről híres galéria-negyedbe, ahová a nagyvilágból érkeznek képzőművészek, s ahol jelen lenni megtisztelő és értékmérő.
Jövőre pedig az ART DUBAI nemzetközi Art Fair-en a Museum of the Americas képviseletében mutatja be pár munkáját.
 
Mitől is vívják ki a nemzetközi művészetbarát közönség szeretetét és elismerését Ferencz J. Réka képei? Egyetemesen arról a hangulatról, arról a gondolatról, arról az életérzésről szólnak, ami világunk aktuális és örökérvényű, a társadalmi feszültségeket is megmutató, a múltat a jelennel ellenpontozó és összekötő ívét járja körbe eszmei, érzelmi és esztétikai síkon. Ferencz J. Réka, divatos irányzattól mentes, alapos festői tudással készült munkái többszólamú látvány/érzés/szellem lírai mezsgyéjén ragadják meg a befogadót.
 
„Szeretek festeni. Számomra nem az az alkotás, hogy pár ecsetvonás, és kész a festmény, hanem belső szükségletem a munka. Az, hogy megdolgozzam a vásznat. Szépet akarok alkotni, visszaadva a természetes érzelmeket. És ezt visszakapom azoktól, akik nyitottak a művészetre, és igénylik a szépet, az egyszerűt. Képeim elindítják őket valamerre, címeim is adnak valamiféle irányvonalat. Amikor munkához látok, arra gondolok, hogy például egy fájdalmat, egy örömet mivel tudok kifejezni. Fájdalmak és örömök pedig érik az embert nap, mint nap. Hétköznapi történek… Ezt megfesteni a dolgom, ez az életem” – vallja a művész.
 
Ferencz J. Réka Szívvel – lélekkel című kiállítását Bornai Tibor zenész, zeneszerző november 10-én 17 órakor nyitja meg a Kertész29 Galériában (1073 Budapest, Kertész u. 29.), mely november 23-ig látható.

Roma_nok_kultura_banner_002

kasztner_vonat2

2019.06.25

A Kasztner-vonatról, valamint egy kapcsolódó dokumentumegyüttesről nyílt kiállítás június 21-én Budapest Főváros Levéltárában.

Kahlo_7

2019.06.23

Frida országa – Guillermo Kahlo mexikói fotográfiái címmel nyílt kiállítás június 22-én a Műcsarnokban. A 20. század első három évtizedében a Magyarországhoz hasonló gazdasági fellendülést megélt Mexikó épületeit dokumentáló fotós öröksége lánya, Frida Kahlo világhírű festőművész életművét is meghatározta.

BKV_uj_tarlat

2019.06.22

A járművezető szakma, a jegyellenőri munka, és a kalauz-hivatás történetét, érdekességeit mutatja be a Földalatti Vasúti Múzeum új időszaki kiállítása.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma