NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2012.11.08

Ferencz J. Réka festőművész kiállítása november 10-én nyílik meg a Kertész29 Galériában. A külföldön is elismert művész, most a Szívvel-Lélekkel című önálló kiállításával is bemutatkozik a hazai közönség előtt.
Mint számos magyar alkotót, a művészsors Ferencz J. Rékát is a nagyvilágban tette elsősorban ismertté. Tavaly októberben a National Arts Gallery-be hívták meg, abba a patinás, manhattani Gramercy Parkban lévő kiállítóhelyre, amit 1898-ban Charles de Kay alapított, s melynek tagja volt többek között Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson, Dwight D. Eisenhower… Mi sem jellemzőbb a kiállítás sikerére a zárt körbe való felvételi ajánlat, melynek kapcsán a művész az Egyesült Államok nagyvárosaiban is megmutatkozhat.  
 
 Megtört hajnal
 
Idén Oslóban, az S9 Gallerie-ben láthatta Ferencz J. Réka festményeit a műértő- és szerető közönség. Most ősszel pedig Bécsben, mint a Kertész29 Galéria közösségének tagja mutatkozott be csoportos kiállítással, és ahová jövőre újfent meghívták.
 
Szintúgy várja egyéni kiállításra a New Yorkban, a Chelsea-ben lévő, kulturális rendezvényeiről híres galéria-negyedbe, ahová a nagyvilágból érkeznek képzőművészek, s ahol jelen lenni megtisztelő és értékmérő.
Jövőre pedig az ART DUBAI nemzetközi Art Fair-en a Museum of the Americas képviseletében mutatja be pár munkáját.
 
Mitől is vívják ki a nemzetközi művészetbarát közönség szeretetét és elismerését Ferencz J. Réka képei? Egyetemesen arról a hangulatról, arról a gondolatról, arról az életérzésről szólnak, ami világunk aktuális és örökérvényű, a társadalmi feszültségeket is megmutató, a múltat a jelennel ellenpontozó és összekötő ívét járja körbe eszmei, érzelmi és esztétikai síkon. Ferencz J. Réka, divatos irányzattól mentes, alapos festői tudással készült munkái többszólamú látvány/érzés/szellem lírai mezsgyéjén ragadják meg a befogadót.
 
„Szeretek festeni. Számomra nem az az alkotás, hogy pár ecsetvonás, és kész a festmény, hanem belső szükségletem a munka. Az, hogy megdolgozzam a vásznat. Szépet akarok alkotni, visszaadva a természetes érzelmeket. És ezt visszakapom azoktól, akik nyitottak a művészetre, és igénylik a szépet, az egyszerűt. Képeim elindítják őket valamerre, címeim is adnak valamiféle irányvonalat. Amikor munkához látok, arra gondolok, hogy például egy fájdalmat, egy örömet mivel tudok kifejezni. Fájdalmak és örömök pedig érik az embert nap, mint nap. Hétköznapi történek… Ezt megfesteni a dolgom, ez az életem” – vallja a művész.
 
Ferencz J. Réka Szívvel – lélekkel című kiállítását Bornai Tibor zenész, zeneszerző november 10-én 17 órakor nyitja meg a Kertész29 Galériában (1073 Budapest, Kertész u. 29.), mely november 23-ig látható.

cifrapalotalesznaianna2065

2019.09.18

A kecskeméti Cifrapalotában Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyílt tárlat.

bobaly_attila

2019.09.17

A szobrászművész munkái a Dornyai Béla Múzeumban október 30-ig láthatóak.

kinai_papirkivagas

2019.09.17

A kortárs képzőművészettel is foglalkozó, sokrétű és nagy művészeti gyűjteménnyel rendelkező Yantai Művészeti Múzeum kiálíltása nyílt meg a Miskolci Galériában.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma