15_eves

2019.02.26

A Magyar Nemzeti Múzeum a Gulag/Gupvi Emlékév alkalmából 2017 novemberében nyitotta meg A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállítását a ferencvárosi Málenkij Robot Emlékhelyen. Elkészült a tárlathoz kapcsolódó tanári kézikönyv is, amelyet február 25-én a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack-csarnokában mutattak be.

Malenkij_robot


A pokol bugyrai… „Málenkij robot” – Kényszermunka a Szovjetunióban című kiállításhoz elkészült segédanyag egyszerre használható kiállítás-vezetőként és tanári kézikönyvként. A tárlat látogatása előtt ezzel a kötettel kiválóan fel lehet készülni a látottakra és a talán így egyszerűbb lesz a befogadás is. Segítségével a diákok közelebb kerülhetnek a történelem e sötét időszakához.

 

Ez a módszertani kapaszkodó nemcsak előkészíti és feldolgozza a kiállítást, hanem segítséget nyújt a második világháborút követő magyar történelem, a GUPVI, a GULAG, és a „málenkij robot” fogalmának, következményeinek tanórákon történő feldolgozásában is. A 112 oldalas, gazdagon illusztrált könyvben részletesen megismerkedhetünk a kiállított dokumentumokkal, fényképekkel, tárgyakkal, fogalmakkal, történetekkel. A kötet kiállítás-vezetőként is használható, ugyanakkor a „beszélő tárgyakhoz” kapcsolódó elemzések és kérdések segítenek a bemutatott művek értelmezésében is.


1283_1050

 

Az egyes fejezetekben feladatok, szituációs játékok találhatók, aszerint csoportosítva, hogy melyek segítik a diák, melyek a pedagógus munkáját. A kötet végén található térkép, lexikon, bibliográfia és kronológia a fogalmakban, a történelmi események hálójában, a földrajzi nevekben való eligazodást támogatja. Ezt megelőzően külön fejezetben összegyűjtött versek, zenei és képzőművészeti feldolgozások segítik az iskolai ünnepségek, megemlékezések szervezését.

 

A kiállítás és a kötet is kiemelt figyelmet fordít azokra a településekre, amelynek lakói mélyen érintettek és arra biztatja az iskolákat, hogy tanulóikkal vegyenek részt a még élő szemtanúk, áldozatok felkutatásában. Feltáró munkájukhoz átfogó kérdőívmintával és kutatási segédlettel kívánnak hozzájárulni a múzeum honlapjáról ingyenesen is letölthető könyvben.

 

A 20. század nemzeti, és egyéni traumák sorozatával terhelt időszak. A traumák, a veszteségek feldolgozásához, a fájdalmak enyhítéséhez egyik legfontosabb eszközünk az emlékezet, a közös emlékezés. A kiállítóhely és a segédanyag ennek a közös emlékezetnek kíván a színtere lenni.

 

Berényi Marianna – Kenesei Zsófia Orsolya – Makra Mónika: A pokol bugyrai… „Málenkij robot” - Kényszermunka a Szovjetunióban Segédanyag pedagógusok számára a kiállítás értelmezéséhez és a korszak történelmi hátterének tanításához, megemlékezések szervezéséhez, Magyar Nemzeti Múzeum, Budapest 2019.

KAD_Kultura_596x90_002

sarospatak

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

majalis

2019.08.17

Szinyei impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán augusztus 23-án a Jósa András Múzeumban, ahol a festő 80 alkotása lesz látható.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma