15_eves

2019.06.13

Művészlét – Kortárs kézikönyv képzőművészeknek címmel jelenik meg az ország első, minden olyan témát gyakorlati módon feldolgozó kézikönyve, amely elsősorban a fiatal, pályájuk elején lévő képzőművészeknek szól.

kortars_kepzomuveszet
Fotó forrása: budapestartmentor.hu

 

A könyvben különböző sarkalatos témákban írt tanulmányok olvashatók, illetve a kortárs szcéna meghatározó szereplőivel készültek interjúk.


A szerzők között van Babanincs Írisz kisvállalati marketingtanácsadó, Balogh Máté András kulturális PR-szakember, Fritz Anikó vezetői és üzleti coach, Jankó Judit kulturális és művészeti újságíró, Juhász Dóra kommunikációs szakember, Legeza Dénes szerzői jogi szakértő, Löbl Krisztina pályázati tanácsadó, Molnár Annamária, a Molnár Ani Galéria alapítója és igazgatója, Olajos Anna kulturális-stratégiai tanácsadó, Petrányi Zsolt, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Gyűjteményének vezetője, Szvet Tamás képzőművész, Tóth Judit finanszírozási és kontrolling szakértő, Tóth Pál Sándor art buyer és Vékony Délia művészettörténész.


Felfedezok_tarlat-0176
A Felfedezők című tárlat a mentorprogram résztvevőinek bemutatkozó kiállítása
Fotó forrása: budapestartmentor.hu

 

A kiadvány a második éve működő Budapest Art Mentor program során felmerült, a képzésben részt vevő művészek által felvetett kérdésekre igyekszik válaszokat adni, így biztosítva lendületet a feltörekvő és cselekvésre kész művészek számára.

A Bérczi Linda képzőművészeti menedzser által életre hívott, Együtt a Művészetért Egyesület 2017-óta szervezi a Budapest Art Mentor (BAM) programot. Az egyéves képzés során 12 képzőművész számára tartanak menedzsmenti és pályaorientációs szakmai órákat, személyre szabott mentorálások mellett. A BAM ideje alatt több olyan témáról is esett szó, amelyek a művészek számára rendkívül hasznosak, ezek hiányában nagyon nehezen tudnak tájékozódni, elindulni saját pályájukon.


muveszlet-boritoR

 

A hallgatókkal való konzultációk során fogalmazódott meg, milyen nagy szükség van egy olyan gyakorlati tudást tartalmazó kiadványra, amely segíti a feltörekvő, fiatal művészek gondolkodását és a saját magukról kialakított kép tágítását.


A mentorprogram oktatói mindannyian részt vettek a Művészlét létrehozásában, és olvasmányos formában írtak a saját szakterületeikről, így például a képzőművészeti intézményrendszerről, a műgyűjtésről és vásárlásról itthon és külföldön, nemzetközi és hazai díjakról, rezidencia programokról, hazai és nemzetközi médiaviszonyokról, a karrierépítés módozatairól, brandépítésről, pályázatokról, szerzői jogokról.


Felfedezok_2
A Felfedezők című tárlat
Fotó forrása: budapestartmentor.hu

 

A kiadványban a szakmai cikkek mellett Szűcs Attila és Ezer Ákos festőművészekkel, Ember Sári szobrásszal, valamint iski Kocsis Tibor, Hegedűs Orsolya és Kovács Krisztina galeristákkal készült interjú.

KAD_Kultura_596x90_002

kygd_barsony_henriett__hagyomanyos_i._helyezes

2019.08.16

Az Ifjú mesterek remekei című kiállítás augusztus 16-án nyitotta meg kapuit a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, Budapesten.

dsc_0340

2019.08.16

A Hagyományok Házában augusztus 16-ától látható kiállításon egy indiai és két magyar népművészeti tárgykultúrán keresztül mutatják be a növényi festés ősi eljárását és annak újraéledését, valamint mai használati formáit.

_D0A0541_Copy

2019.08.15

Vörösváry László ugyan életében egyetlen cigarettát sem szívott el, de vonzódott a különleges formájú, díszes pipákhoz és szipkákhoz, amelyeket később fia hatására a dohányzás minden aspektusát bemutató gyűjteménnyé fejlesztett. Ezt a páratlan anyagot mutatja be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Füstölgéseink című kiállítása a szárított dohánylevéltől kezdve egészen a kortárs kellékekig.

Több mint százezer éves erdei őselefánt maradványait találták meg a második varsói metróvonal építése közben. A 115-130 ezer évvel ezelőtt élt nőstény mintegy hét tonnás lehetett, medence- és lábszárcsontjaira hat méterrel a felszín alatt bukkantak rá. Utoljára az 1960-as években történt hasonló felfedezés Lengyelországban, a most előkerült csontmaradványokat a helyszínen állítják majd ki egy üvegvitrinben.

A VisitEngland frissen közzétett összesítése szerint a Tate Modern múzeum volt Anglia leglátogatottabb ingyenes turistalátványossága. Az intézmény 5,87 millió embert vonzott tavaly, a legnépszerűbb fizetős hely – az előző évekhez hasonlóan – a londoni Tower volt 2,6 millió látogatóval. Több mint 1500 turisztikai célpont adatait összesítve készült a jelentés, mely alapján az is megállapítható, hogy az angliai nevezetességek látogatottsága – különös tekintettel a múzeumokra és galériákra – két százalékkal nőtt.

Peter Fonda 79 éves volt. A hollywoodi filmvilág egyik ismert családjából származott: édesapja a filmművészet nagy öregje, a néhai Henry Fonda, nővére Jane Fonda, leánya a szintén színésznő Bridget Fonda.

Karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt. Mintegy száz film alkotója volt: színészként, forgatókönyvíróként, rendezőként. Kétszer jelölték Oscar-díjra: 1970-ben a Szelíd motorosok forgatókönyvírójaként, illetve 1998-ban a legjobb férfi alakításért az Ulee aranya című filmben, ez utóbbiért Golden Globe-díjat kapott.

Több mint másfél méteres ősi pingvin maradványait azonosítottak Új-Zéland déli részén. A fosszíliákat 2018-ban fedezte fel egy amatőr paleontológus, az 56-66 millió évvel ezelőtt élt madár nagyjából 80 kilogrammos lehetett, így nem tűnik ki a sziget gigantikus, kihalt élőlényeinek sorából. Szakértők a csontok elemzése alapján arra jutottak, hogy azok egy eddig ismeretlen fajhoz tartoznak, melynek a crossvallia waiparensis nevet adták.

Bár számos új film forgalmazását kezdték meg a hétvégén az észak-amerikai mozik, a Universal stúdió Halálos iramban: Hobbs & Shaw című filmje megtartotta vezető helyét a kasszasikerlisták élén. A Dwayne Johnson és Jason Statham főszereplésével készült misztikus akciófilmre 25,4 millió dollárért váltottak jegyet forgalmazása második hétvégéjén. Kilenc nap után a film 108 millió dollár jegybevételt hozott az észak-amerikai mozikban és 224 millió dollárt külföldön.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

koronazas01

Augusztus 17-én kezdődik Tatán a barokk zenei fesztivál, az egyhetes rendezvénysorozat programjában többször közreműködnek az ugyanebben az időben zajló Schiffer Ervin Nemzetközi Zenei Mesterkurzus hallgatói.

Augusztus 22-én rendezik meg a 12. Győri Bor-, Borlovag- és Gasztronómiai Fesztivált, majd a magyar és külföldi előadókat is összefogó Total Dance Festival látványos show-műsorával augusztus 24-én zárják a nyári fesztiválsorozatot Győrben.

Változatos és színes műsorral várja az érdeklődőket Pakson a Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál. Augusztus 23. és 25. között – a kiváló hazai zenészek mellett – külföldi vendégek is érkeznek a rendezvényre több európai országból és Japánból.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma