NFZ_XII.10-16-ig_782x90-borowicz

2018.12.02

December közepéig még látogatható Kulcsár Írisz szobrászművész PANnOnRÁMA című kiállítása a Hódmezővásárhelyi Művésztelepen, ahol néhány korábbi táj-élmény relief mellett egy új, meghökkentő, a teret betöltő szobor is helyet kapott. Takács Erzsébet interjúja.

„A nagy bálna és utasának együttese számomra a mai kor sorsát beteljesíteni vágyó ember alakját szimbolizálja” – mondta el a kiállítás meghatározóbb eleméről a művész. „Munkáimban leginkább a tartalmi és formai ellentétpárok foglalkoztatnak, a törékeny emberalak itt is szemben áll a bálna nagy, súlyos, félelmetes figurájával. A „szörny” ugyanakkor emberi, isteni jegyekkel is fel van ruházva, hiszen a cethal gyomrában lévő Jónás számára a rabságot jelentő állat oltalom is egyben, sorsbeteljesítő szerepet is betölt” – tette hozzá.

 

Kulcsar_Irisz_szobraszmuvesz
Kulcsár Írisz szobrászművész

 

Jónás és a cet történetét hagyományos szobrászati eszközökkel és anyagokból, festett platán, fenyő és bükkfából, festett üveg betéttel formálta meg. A keresztény kultúrkörből kiemelt bibliai jelenet embere Kulcsár Írisz szerint a saját kétségeinek, vívódásainak rabja. A korlátok közé szorult figura felfele tekint, az állat légzőnyílásán keresztül ugyanis kitárul számára a világ, egyben beszűrődik az isteni reménysugár fénye is.

 

A művészt a formai és tartalmi ellentétpárok egymást kiegészítő harmóniája, illetve feszültsége foglalkoztatja, ezt esetenként ezt az anyagválasztással is kiemeli, hangsúlyozza. „A magastüzű kerámiából készült Tavirózsás tál lebegő, úszó, könnyednek tűnő ornamense rozsdásított vaslemezből lett kialakítva, egy olyan tálban, ahol a víz csupán illúzió, képzeletünk játéka.”


Jonas_es_a_cet
Jónás és a cet


Kulcsár Írisz témaválasztását hangulata és életélményei határozzák meg. Egyedi kérdésfelvetésekkel, problémákkal, mindig új technikai kihívásokkal találja szemben magát. „Számomra a szobrászat a formák szeretetét, energiaáramlást, feltöltődést, értékmegőrzést és felelősséget jelent” – mondja. Ha pedig a közönség tagjai nyitottak ezekre a tartalmakra, az újra, ők maguk válnak a műalkotás megteremtőivé, így visszafelé hatva a műalkotás megteremti a szobrászt, aki addig voltaképpen nem létezett, csupán közvetítője volt a kapott energiáknak.


A kiállítás 2018. december 15-ig tekinthető meg előzetes egyeztetést követően.

További információk: rapcsak.katalin@alkotomuveszet.hu


Forrás: alkotomuveszet.hu

unnamed

2018.12.18

Tranker Kata fiatal képzőművész generációjának jeles alakja. Tagja a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesületnek, 2014-ben Derkovits Gyula-ösztöndíjban részesült. Munkái több hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók. A Viltin Galériában most második önálló kiállítását láthatjuk.

Fekete_lyuk

2018.12.17

Az 1980-as évek végén a pokol tornácának is nevezett Fekete Lyuk volt az egyetlen állandó szórakozóhely Budapesten, amely beengedett mindenkit, aki az alternatív, a punk, a rock vagy a metál műfajokat képviselte. A Rolling Stone Magazine által egykor az év helyének választott klub harmincéves jubileuma alkalmából a Kiscelli Múzeumban kiállítás nyílik, amely a rendszerváltáskori budapesti underground egy szeletét mutatja be.

Hegedus_Farkas_Ruva_KHA_R
2018.12.16

„A képeim társadalmi és politikai üzenetet is hordoznak. A holokauszt és Trianon egyaránt megjelenik a festményeimben, amelyek óriási hatással voltak a magyar történelemre. Az alkotásaim azt sugallják, hogy erőteljesen bízom a magyarság és a cigányság felemelkedésében” ­ – mondja Farkas Pál újságíró, szociológus, író, költő, képíró. Festényeiből december 7-én nyílt kiállítás a Magyar Írószövetség dísztermében.

Az évforduló első tárlatán a milánói Ambrosiana Könyvtárban bemutatják a reneszánsz géniusz műszaki és tudományos felfedezéseit tartalmazó Atlanti Kódex leghíresebb oldalait is. Az intézmény 1637 óta őrzi a 12 kötetes gyűjteményt. Most három szakaszra bontva mutatja be a kódexben lévő 46 leghíresebb és legfontosabb rajzot, amelyek Firenzében töltött fiatalkorától a franciaországi utolsó évekig kísérik végig a Mona Lisa alkotójának életét és pályafutását. Az 1119 oldalas kódex egy enciklopédia a reneszánsz kor műszaki ismereteiről, bemutatva a mester saját találmányait. A 2019. szeptember 15-ig tartó kiállítássorozat első része a mester kifejezetten Milánóhoz kötődő rajzait, a második az építőmérnöki tanulmányait, a harmadik a Franciaországban töltött éveit mutatja be.

Egy új amerikai tanulmány szerint a női főhőssel forgatott filmek sikeresebbek, mint a férfi főhőssel készültek. A kutatók a 2014 januárja és 2017 decembere között a mozikban világszerte forgalmazott 350 legnagyobb bevételű filmet elemezték. Kiderült, hogy a kis, közepes és nagy költségvetésű filmek mezőnyében is nagyobb volt a globális bevétele a filmeknek, ha nő volt a főhősük.

A várhatóan jövő év elején induló űrszondába időkapszulába egy CD-nagyságú korongot tettek, tele Izraelről gyűjtött információval. A gyermekrajzok mellett Izrael nemzeti történelmi és kulturális szimbólumait, az 1948-as Függetlenségi Nyilatkozat szövegét, dalokat és imákat, valamint világtörténelmi tényeket küldenek a Holdra. Ezek az űrjármű küldetésének végeztével nem térnek vissza a Földre. Az izraeli légiipar SpaceIL nevű nonprofit vállalatának gyártmánya az első izraeli űreszköz. Utoljára Kína hajtott végre hasonló küldetést 2013-ban, a februárival Izrael lesz a negyedik ország az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína után, amely eljut a Holdra.

A madár farktolla a dinoszauruszok korából, a földtörténeti kréta korszak kezdetéről származik, amely fontos időszaka volt a madarak evolúciójának. Ez a korszak mutatja meg, hogyan alakultak át bizonyos dinoszaurusz-típusok madarakká. A lelet különlegessége, hogy az áttetsző borostyánban látni lehet a toll háromdimenziós felépítését, és ezzel sokkal több információhoz lehet jutni, mint az eddig fosszilis állapotban megtalált tollakról. A borostyánban fennmaradt farktollra Mianmar északi részén, a Hukawng-völgyben bukkantak a kutatók.

Több mint nyolcmilliárd koronát (100,8 milliárd forintot) költöttek a csehek 2017-ben új könyvek vásárlására, ami 200 millió koronával (2520 millió forinttal) haladta meg az előző évi ilyen célra fordított kiadásokat. A cseh könyvpiac forgalma tavaly 2,5 százalékkal emelkedett, míg 2016-ban még négy százalékkal. A könyvpiac növekedésének mérséklődése már harmadik éve tart. A kiadott könyvcímek száma ugyanakkor második éve csökken, ami elsősorban az egyetemi tankönyvek, jegyzetek, statisztikai kiadványok és módszertani útmutatók illegális másolásának következménye.

Rendhagyó lemezbemutató koncert lesz a Zeneakadémián 2018. december 21-én. Tímár Sára Junior Prima-díjas énekesnő Református hálaének népzenével című lemezbemutató koncertje kiemelkedik a karácsonyi koncertkavalkádból, mivel a református gyülekezeti énekeket egyedülálló módon, népi hangszerek kíséretével szólaltatják meg.

Timar_Sara

Emlékül címmel mutatja be Herczku Ágnes Hozomány – Erdélyi népzene régen és most / Visa című lemezét december 19-én és 20-án a Hagyományok Házában. Az esten közreműködő zenészek és táncosok a folklórt nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt nyújtanak.

A Kodály-módszert általában olyan fogalmakkal társítjuk, mint világhírű, egyedülálló, védett szellemi örökség, és büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a bölcsője. De tudatában vagyunk-e valójában annak, hogy mekkora kincs birtokában vagyunk? Látjuk-e, miként tekint a világ erre az örökségre?

Örökségi hétvégét tart december 15-16-án a Pro Urbe Civil Európai Fórum Visegrád és Bécs – Építészeti örökségünkről, Közép-Európában címmel. A neves nemzetközi szakértők részvételével zajló konferencián bemutatják azt az online fórumot is, amely az épített örökségről szóló párbeszédnek teremt felületet Európa lakossága számára.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma