2015.04.20
Kolonics Réka

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum újabb izgalmas kezdeményezéssel jelentkezik: az iconuu elnevezésű közösségi installáció az április 25-én 18 órakor megrendezendő megnyitót követően egészen június 30-ig várja a látogatókat. Hogy mi is pontosan az iconuu? Egy új, online kommunikációs felület és közösségi hálózat.

Az iconuu kialakításában Európa vezető médiaintézetei működtek közre. Az együttműködés eredményeképp a kommunikáció egy új formáját hozták létre: felületén a felhasználók a grafikusok által tervezett ikonok segítségével szavak nélkül, komplex vizuális, grafikai eszközökkel érintkezhetnek egymással a világ minden részéről. Az iconuu-t mint kiállítási formát a PIPES fejlesztette, amely négy Európai kulturális egyesület, a ZKM | Karlsruhe, a CIANT (Prága), a HANGAR (Barcelona) és a BRANZ (Prága) együttműködésében létrejött projekt. Ennek célja intenzív interdiszciplináris kapcsolat kiépítése audiovizuális médiában munkálkodó művészek, kommunikációs szakemberek, tudósok, építészmérnökök és „civilek” között, melynek segítségével a kommunikációnak egy új modelljét kísérlik meg felépíteni. Ezen belül különleges hangsúlyt fektetnek a kommunikációs szimbólumok, szimbolikus kifejezésformák kognitív vizsgálatára is.


Postcard_front_LudwigMuseum


A PIPES-projekt inspirációjául azok az elméletek szolgáltak, melyek szerint a mai, modern gondolkodásmód felett a pragmatizmus és a funkcionalizmus vették át az uralmat. Minden, ami nem ebbe a kategóriába tartozik, ami nem kiszámítható, az ésszerűtlenként lesz elkönyvelve. Ebbe a lineáris struktúrájú folyamatba tökéletesen illeszkedik a főleg írásban folyó kommunikáció is: még a múzeumban található alkotások mellé is kerül magyarázó szöveg. Az emberi elme képes azonban a racionalitáson túl is látni: a PIPES erre a kreatívabb kommunikációra és együttműködésre igyekszik ajtót nyitni az új technológia adta lehetőségeket kihasználva.Az iconuu-felület még fejlesztés alatt áll, megjelenése 2015 nyarán várható. Ennek bemutatását és a ráhangolódást a budapestihez hasonló események segítik: ennek során Reykjavíktól Dél-Koreáig próbálhatják ki különféle rendezvényeken a látogatók az installációt. A Ludwig Múzeumban a magyar részről Gyarmati Zsolt ikonjait felhasználó interaktív programot Peternák Miklós művészettörténész mutatja be április 25-én 18 órakor. Az installáció június 30-ig látogatható a múzeum előterében.


Kulcsszavak: Ludwig Múzeumiconuu
2945_7_Munkacsy_Mihaly_allando_kiallitas3-2
2019.02.20

Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára emlékeztek szerdán Békéscsabán, ahol Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentette: az alkotó nevét viselő múzeum működését 102,5 millió forinttal, az évfordulós rendezvénysorozatot pedig további 29 millióval támogatják az idén.

38warhol

2019.02.20

Andy Warhol megosztó művész, különös egyéniség volt, akinek munkásságát lehet szeretni, és el lehet utasítani, de a művészet iránt érdeklődőknek nem lehet kikerülni a vele való találkozást – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára kedden, Békéscsabán. Fekete Péter az „Ezüst úton a bölcsőtől a ...-ig" című, Andy Warhol műveit bemutató kiállítás megnyitóján arról beszélt, hogy ennek a találkozásnak a lehetőségét teremtette meg most a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum.

Self-Portrait-1986-Andy-Warhol_

2019.02.19

Andy Warhol, a modern kor egyik legjelentősebb alkotójának műveiből és személyes tárgyaiból nyílik február 20-án kiállítás Békéscsabán. Kelet-európai gyökereiről, a tömegtermelés és a magas művészet viszonyáról, a művész rejtőzködő személyiségéről is beszélgettünk Gyarmati Gabriella művészettörténésszel, a nagy nemzetközi érdeklődést is kiváltó tárlat intézményi társkurátorával.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma