15_eves

2015.04.20
Kolonics Réka

A Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum újabb izgalmas kezdeményezéssel jelentkezik: az iconuu elnevezésű közösségi installáció az április 25-én 18 órakor megrendezendő megnyitót követően egészen június 30-ig várja a látogatókat. Hogy mi is pontosan az iconuu? Egy új, online kommunikációs felület és közösségi hálózat.

Az iconuu kialakításában Európa vezető médiaintézetei működtek közre. Az együttműködés eredményeképp a kommunikáció egy új formáját hozták létre: felületén a felhasználók a grafikusok által tervezett ikonok segítségével szavak nélkül, komplex vizuális, grafikai eszközökkel érintkezhetnek egymással a világ minden részéről. Az iconuu-t mint kiállítási formát a PIPES fejlesztette, amely négy Európai kulturális egyesület, a ZKM | Karlsruhe, a CIANT (Prága), a HANGAR (Barcelona) és a BRANZ (Prága) együttműködésében létrejött projekt. Ennek célja intenzív interdiszciplináris kapcsolat kiépítése audiovizuális médiában munkálkodó művészek, kommunikációs szakemberek, tudósok, építészmérnökök és „civilek” között, melynek segítségével a kommunikációnak egy új modelljét kísérlik meg felépíteni. Ezen belül különleges hangsúlyt fektetnek a kommunikációs szimbólumok, szimbolikus kifejezésformák kognitív vizsgálatára is.


Postcard_front_LudwigMuseum


A PIPES-projekt inspirációjául azok az elméletek szolgáltak, melyek szerint a mai, modern gondolkodásmód felett a pragmatizmus és a funkcionalizmus vették át az uralmat. Minden, ami nem ebbe a kategóriába tartozik, ami nem kiszámítható, az ésszerűtlenként lesz elkönyvelve. Ebbe a lineáris struktúrájú folyamatba tökéletesen illeszkedik a főleg írásban folyó kommunikáció is: még a múzeumban található alkotások mellé is kerül magyarázó szöveg. Az emberi elme képes azonban a racionalitáson túl is látni: a PIPES erre a kreatívabb kommunikációra és együttműködésre igyekszik ajtót nyitni az új technológia adta lehetőségeket kihasználva.Az iconuu-felület még fejlesztés alatt áll, megjelenése 2015 nyarán várható. Ennek bemutatását és a ráhangolódást a budapestihez hasonló események segítik: ennek során Reykjavíktól Dél-Koreáig próbálhatják ki különféle rendezvényeken a látogatók az installációt. A Ludwig Múzeumban a magyar részről Gyarmati Zsolt ikonjait felhasználó interaktív programot Peternák Miklós művészettörténész mutatja be április 25-én 18 órakor. Az installáció június 30-ig látogatható a múzeum előterében.


Kulcsszavak: Ludwig Múzeumiconuu

KAD_Kultura_596x90_002

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

majalis

2019.08.17

Szinyei impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán augusztus 23-án a Jósa András Múzeumban, ahol a festő 80 alkotása lesz látható.

ART_LABEL

2019.08.17

A Sziget Fesztivál Európa egyik legnagyobb könnyűzenei és kulturális rendezvényeként vonzó célpont: tavaly több mint félmillió embert látott vendégül a Hajógyári. A számos külföldi országból érkező fesztiválozót elsősorban a világhírű előadók koncertjei csábítják hozzánk, ám nem érdemes elmenni a Sziget kínálta további programok és élmények mellett sem. Az Art Label Budapest sátrában töltöttem két és fél napot.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Kínai Nemzeti Opera előadása szeptemberben lesz a budapesti Erkel Színházban. A történet Kína északi részén, a 20. század elején játszódik, ahol a főhősök a harcművészet elsajátítását követően a Pekingi Opera színházi társulatánál találják meg saját útjukat, ám a sors és végzet közbeszól, így az útjaik elválnak. A színpadon megelevenedik az élet és a halál, a szerelem és a gyűlölet, valamint a küzdelem a színpadi csillogás eléréséért.

Leonardo közismerten hosszú idő alatt fejezte be képeit. A Sziklás madonnán két periódusban is dolgozott, 1491 és 1499 között, majd 1506 és 1508 között. Egy korábbi, 2005-ben elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy eredetileg más pózban akarta megfesteni a madonnát, de további változtatásokra nem derült fény. A legújabb technológiának köszönhetően sikerült újabb vázlatot is felfedezni a festékréteg alatt, a tárlat látogatói most ezt is megismerhetik.

A zsiráfborjú augusztus 15-én jött a világra, az állatorvos és a gondozók több mint két órán keresztül segítették Ganzit, az anyaállatot a nehéz, ám végül sikeres ellésben. Az egészséges borjú több mint másfél méter magas, súlya 50-60 kilogramm körül van. A kis zsiráf egyelőre a zsiráfházban tölti napjait, a látogatók csak később láthatják Magyarország legnagyobb, mintegy kéthektáros Afrika-szavanna kifutójában szélesszájú orrszarvúk, zebrák, struccok és antilopok között.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

egy

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

A házaspár levelezéséből láthat előadást a közönség augusztus 18-án este a Zsámbéki Romtemplomnál.

Ma kezdődik és három napon át tart a Koronázási Szertartásjáték Székesfehérváron, ahol IV. Béla koronázása elevenedik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma