2019_Filharmonia_Orgonakejszakaja_728x90_002

2019.04.05

A Huszárik Zoltán Alapítvány kezdeményezésére Csömörön, a Petőfi Sándor Művelődési Házban nyílt kiállítás március 29-én a filmrendező rajzaiból, grafikáiból. A reneszánsz adottságú és kivételes tehetségű alkotó a filmkészítések közötti kényszerű szünetekben elsősorban képzőművészként tartotta fenn magát, kiemelkedő kvalitású illusztrációkat és könyvborító terveket készített. Ezekből a munkákból válogat a tárlat.

Huszarik_Kata_az_egyik_alapito
Huszárik Kata

 

A kiállítás megnyitóján jelen voltak az alapítók, Huszárik Kata és Nagy Anna színművésznő is. Szalay Ákos, az alapítvány kuratóriumának elnöke moderálta az eseményt, ismertette az Alapítvány célkitűzéseit, beszélt Huszárik Zoltán munkásságáról is. Fábri István, Csömör Nagyközség polgármestere elmondta, hogy a település számára nagy öröm a filmtörténeti kuriózumként is értelmezhető kiállítás befogadása.


Megnyitó beszédében dr. Rácz Anna, az alapítvány kuratóriumának tagja elmondta: Huszárik Zoltán azon nagy és kiváló művészeink egyike, akik minden generáció számára képesek maradandót nyújtani. Szerinte ugyanis Huszárik művészete olyannyira élő még ma is, hogy a mindennapjaink részét képezi.


egy_Huszarik_grafika
Huszárik Zoltán egy grafikája


Állítása alátámasztásaként találkozásokról beszélt, amelyek Huszárik Zoltán és közötte estek meg, annak ellenére, hogy személyesen nem ismerhette a művészt. Véleménye szerint mindannyiunknak része lehet hasonló találkozásokban: ha nyitott szemmel járunk a világban, Huszárik Zoltán szembejön. Ilyenkor mindig emlékeztet vagy felhívja a figyelmet valamire, tanít és segít, hogy jobban érthessük mindazt, amit ő a művészetével el akart mondani, át akart adni.


Rácz Anna felsorolta azokat a konkrét eseteket, melyek során az elmúlt hónapokban találkozott Huszárikkal. Elsőként egy olvasmányélményét idézte fel. Máté Gábor Színházi naplók című könyvét olvasva a Szindbád kertje című darabbal kapcsolatosan jutott eszébe a filmrendező.


Megnyitobeszed_Anna
Rácz Anna


Majd a Várkert Bazárban járva, a Párizsban rendkívül sikeres festőművészi karriert befutott Csernus Tibor kiállításán a kurátor egyik ismertetőjében olvasott a Csernus ecsetkezelése és Huszárik idősíkokról való felfogása közötti párhuzamról. Értelmezésében Huszárik művészetét nem lehet kizárólag a filmművészet vagy a képzőművészet keretein belül értelmezni. Ő átfogóbban gondolkodott, széles látókörrel rendelkezett, és művészete megengedi az átjárást a különböző műfajok között.


Szindbad_Latinovits_Dajka
Dajka Margit és Latinovits Zoltán a Szindbád (1971) című filmben


Egy másik alkalommal, a fogorvosi váróban a Kieselbach Galéria A 121 legszebb magyar festmény című kiadványa került Rácz Anna kezébe, melyben neves magyar művész-személyiségeket kértek fel arra, hogy nevezzék meg, szerintük melyik a legszebb magyar festmény, és indokolják is a választásukat. Sára Sándor filmrendező Rippl-Rónay József Párizsi enteriőr című festményét választotta. Mellette egy idézet szerepelt a Szindbádból, abból a jelenetből, melyben Florentina lelkesen üdvözli Szindbádot: „Szindbád?! Istenem, hát visszajött! Tíz évig váratott magára, pihenjen meg.” Rácz Anna emlékeztetett a film felejthetetlen szépséggel filmezett jelenetére, melynek helyszínét valóban felidézte a festményen látható szobabelső.


Huszarik_grafika_2__r


Aztán egy televíziós műsort említett, egy nemrégiben elhunyt Andy Vajnával készült riportfilmet, melyben életéről, munkásságáról vallott. Amikor megkérdezték tőle, hogy miért ezt a szakmát választotta, miért épp a film lett élete meghatározója, így válaszolt: „Szerettem volna hagyni egy lábnyomot.” Ez egy Huszárik Zoltántól származó fontos idézet az élet értelméről: „Az ember legalább egy lábnyomot akar hagyni maga után, nem többet.” 1981-ben, egy riporter kérdésére válaszolta ezt, aki arról faggatta, hogy nem csábítja-e a halhatatlanság. Ez a mondat áll domonyi szülőházára kihelyezett emléktáblán is. Rácz Anna szerint az, hogy most egy másik filmes személyiség szájából hangzottak el ezek a szavak, bizonyítja, hogy Huszárik szelleme itt él közöttünk, és filmes generációk sorának ad megszívlelendő gondolatokat.


huszarikzoltan_R
Huszárik Zoltán
Fotó forrása: mma.hu


Végül egy étteremben való találkozást os megemlített, amikor egy olasz ételt, az insalata piacerét rendelt.s amelyről Huszárik egyik neves rövidfilmje, az A piacere jutott eszébe. A cím azt jelenti: tetszés szerint. Huszárik utolsó rövidfilmje ez, amely bár a halálról szól, nem hiányzik belőle az irónia, az önirónia sem.


Gelencsér Gábor filmesztéta azt írja az életművet elemző, Talán mindenütt voltam című könyvben, hogy ebben a rövidfilmben felismerhetők az életmű addigi tematikus és formai jegyei, de új árnyalatok is megjelentek benne. Ez a változatosság jellemezte az insalata piacerét is – mondta.


A Huszárik grafikáiból, rajzaiból készült kiállítás hűen tükrözi vissza a művész sokszínűségét, szárnyaló alkotói fantáziáját, egyedi tehetségét. „Akinek a műveivel beszélgetünk, az velünk van” – idézte Rácz Anna Gelencsér Gábor szavait, majd ezeknek a beszélgetésnek a szellemében megnyitotta a kiállítást, és tartalmas, maradandó találkozásokat kívánt Huszárik Zoltánnal.


A kiállítás április 23-ig tekinthető meg.

gluckfrigyes

2019.07.18

Glück Frigyes a századfordulós Budapest egyik legjobb szállodája, a Pannónia tulajdonosa volt, és híresen jó konyhát vezetett. Törzsvendégei közé tartozott az úri osztály és a művészvilág számos jeles alakja, mint Ady Endre, Bródy Sándor vagy éppen Podmaniczky Frigyes. Azt azonban kevesen tudják, hogy a művészeti életben több tisztséget is betöltő Glück páratlan műgyűjteménnyel rendelkezett.

chairs_paris_600x472
2019.07.17

Az Années folles őrült éveibe repít minket a Petőfi Irodalmi Múzeum A kamera poétája című kiállítása, amelyen André Kertész hetvenhárom párizsi felvételét tekinthetjük meg. A fotókon életre kelnek a szép fogolymadarak, a táncosnők, a bábjátékok, egy sorozaton pedig egy sajátosan magyar Párizs elevenedik meg Léda lakásától Ady szállodájáig.

pelso_biennale2

2019.07.17

Pelso Országos Kerámia Gobelin Biennále nyílt Keszthelyen, a Balatoni Múzeumban.

Az önéletrajzi ihletésű Copperfield Dávid 1849-50-ben sorozat formájában jelent meg, és Dickens a kedvenc művének tartotta. A filmet, amelynek világpremierje a londoni fesztivál előtt, Torontóban lesz, Armando Iannucci rendezte, a főszerepet Dev Patel alakítja. A sztárszereposztásban helyet kapott Hugh Laurie, Peter Capaldi és Gwendoline Christie is. A skót rendező korábban a Sztálin halála című játékfilmmel és Az alelnök című sorozattal hívta fel magára a figyelmet. Jelenleg egy új sci-fi szatíra-sorozaton dolgozik. A Copperfield Dávidból korábban nyolc játékfilm született. Három televíziós feldolgozást is megért, legutóbb 1999-ben a BBC forgatta le Daniel Radcliffe főszereplésével, akiből később a Harry Potter-sztár lett. A 63. Londoni Filmfesztivált 2019. október 2. és 13. között rendezik meg.

Első alkalommal találtak kilencezer éves, újkőkori ekkora települést Izraelben, amely egyben az egész világon is ritkaságnak tekinthető. Az archeológusok többek között vadászathoz használt több ezer nyílhegyet találtak, favágáshoz használt fejszékre, késekre, ékszerekre, szobrocskákra, valamint elsősorban hüvelyeseket és lencsét tároló raktárakra bukkantak. Több helyiséges, élelmet tároló építményekre leltek, valamint jelentős közösségi épületekre, melyek rituális célokat szolgálhattak. A vakolt, többfelé szigetelt és padlóval ellátott kőépítmények között sikátorok vezettek, ami fejlett településtervezése utal. A megtalált tárgyak alapján már kilencezer évvel ezelőtt is kereskedelmi kapcsolatban állhattak az emberek távoli tájakkal. A fejlett raktározási technika pedig intenzív mezőgazdálkodásra is utal.

Rekordszámújelölést kapott a legrangosabb amerikai televíziós elismerésre, az Emmy-díjra a Trónok harca című sorozat nyolcadik évada. Az idén befejeződött drámasorozat ezzel megelőzte a korábbi csúcstartót, az ABC televízió New York rendőrei című sorozatát, amely 1994-ben az első évadával 27 jelölést zsebelt be. A fantasyszériának idén a Better Call Saul, a Bodyguard, a Megszállottak viadala, az Ozark, a Póz, a Succession és a Rólunk szól című drámasorozatokkal kell összemérnie erejét, míg a vígjátékszériák mezőnyében a Barry, a Fleabag, A jó hely, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Russian Doll, a Schitt's Creek és Az alelnök csap össze. A korlátozott epizódszámú sorozatok közül a Csernobil, a Szökés Dannemorából, a Fosse/Verdon, az Éles tárgyak és a When They See Us esélyes a díjra. Az Emmy-díjakat szeptember 22-én adják át Los Angelesben.

Az önkéntes munka különböző területeken kínál tapasztalatszerzési lehetőségeket, legyen az a beengedés segítése, a programhelyszíneken folyó munka támogatása, a kempingek vendégeinek tájékoztatása vagy a fesztivál környezetvédelmi feladatainak ellátása. Az önkéntesek napi 6 óra munkáért Sziget bérletet, napi egy melegétkezést és önkéntes pólót kapnak, valamint egy remek közösség tagjaként vehetnek részt a fesztiválon. Idén közel 100 feladatkör betöltésére várják a jelentkezőket. Jelentkezés a fesztivalonkentes.hu oldalon.

A Budapest Design Map a fővárosi designélet legátfogóbb kalauza. A térkép segítségével a város 150 izgalmas designhelyszíne kereshető fel. A feltüntetett pontok között elsősorban magyar designerek üzletei, bemutatótermei, műhelyei, galériák kaptak helyet, de szerepelnek rajta nemzetközi designbútor-forgalmazók, vásárok, speciális tanműhelyek és egyéb helyszínek is.

Palóc Hagyományéltető Napokat, benne Szent Anna tiszteletére tartott búcsút rendeznek a Nógrád megyei Balassagyarmaton péntektől vasárnapig.

paloc

Ausztrália és Madagaszkár élővilágát és kultúráját bemutató késő esti és éjszakai programokkal várják szombaton a látogatókat a Szegedi Vadasparkban. Az idén harmincéves Szegedi Vadaspark nyári rendezvényein egy-egy térség élővilágára hívják föl a látogatók figyelmét. Madagaszkár és Ausztrália abban közösek, hogy teljesen egyedülálló, endemikus élőlények fejlődtek és maradtak fenn elkülönült területükön. Az ismeretterjesztő rendezvényen ezekről a fajokról tudhatnak meg többet a vendégek.

Ismeretterjesztő előadással, középkori fegyver- és harci bemutatóval, apródiskolával, gyermekprogramokkal, táncházzal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences rendház szomszédságában a Mátyás téren július 19-20-án.

Július 19-én kezdődik a 27. Váci Világi Vigalom, a város és a Dunakanyar egyik legrangosabb kulturális eseménye. Az ingyenes fesztiválon külföldi és magyar előadók is fellépnek.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma