NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_1_002

2019.09.10

A demencia szó gyűjtőfogalom, nem egy konkrét betegséget jelöl. Ez egy tünetcsoport összefoglaló neve: az agy működésében zavar keletkezik, emiatt romlik az emlékezés képessége és a rövidtávú memória. A folyamat nem visszafordítható, de lassítható. A szentendrei Skanzen a demenciával élőknek is kínál programokat.

demensprogram2


A rövidtávú emlékezés sérülése hamar fellép a demenciával élő embereknél, de a hosszú távú memória ennek ellenére jól elraktározott kincsként még hozzáférhető.


A program résztvevőinek gyermekkorát, fiatalságuk időszakát igyekeznek feleleveníteni a Skanzenben. Az átlagéletkor 70-90 év között mozog, ők az 1950-’60-as években voltak fiatalok: a múzeum Ásványrárói lakóházának berendezése is ezt az érát idézi. A bútorok, a tárgyak, sőt, a programot vezető múzeumpedagógusok ruhái is mind ebbe az időszakba repítenek vissza az időben. A Kádár-korszakban elérhető háztartási cikkek, divatáruk lényegében egységesítették a vidéki és városi otthonok berendezését, így ugyanazokat az eszközöket használhatjuk a falusi és városi környezetben felnőtt embereknél, ha gyermekkorukat szeretnénk felidézni. Szinte minden konyhában ugyanolyan bádog cukortartó volt, mindenki Bonyhádi zománcos edényeket használt és minden háziasszonynak volt otthonkája is. Ezek – a kor lenyomatát őrző – emléktárgyak is segíthetnek a memória stimulálásában.


demensprogram4


A Skanzen az első olyan magyarországi múzeum, amelynek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a demenciára és arra a módszerre, amivel széles körben javítható a betegséggel élő emberek életminősége. A tárgyakat itt nem emelik ki a saját idejükből és környezetükből, eredeti miliőjükben maradnak, így annak, aki ebben a korszakban nőtt fel, az otthonosság érzetét adják, ami nyugodt, ismerős atmoszférát teremt. A résztvevők így sokkal magabiztosabban és rutinosabban mozognak benne, mint egy modernebb, idegen környezetben.


Egy-egy programon nem csupán az idős, demenciával élő emberek vesznek részt, hanem gondozóik, hozzátartozóik is fontos szerepet kapnak. Általában egy-két generáció különbség van a kísérők és a betegek között, ezért a program segítséget nyújt az intergenerációs kommunikációban is. Nagyon fontos, hogy a kísérőket is bekapcsoljuk a beszélgetésekbe, tevékenységekbe, hiszen így megtapasztalhatják, ahogyan valaki újra „önmagára talál”: a bizonytalan, zárkózott emberek szinte kivirulnak és mosolyognak, mentálisan, sőt, sok esetben fizikailag is újra erőre kapnak.


demensprogram5


A program minden alkalommal egy központi téma köré épül fel. Lehet egyházi ünnephez kötődő (pl. húsvéti, adventi), a május 1-i ünnepségeket, az úttörőtáborokat megelevenítő alkalom, nyaralás, anyák napjára való készülődés, tavaszi nagytakarítás vagy téli disznótor.


A program résztvevőit úgy fogadják, mint akik vendégségbe érkeznek. Ez tulajdonképpen nem is áll messze a valóságtól, hiszen ők is és a kísérőik is kiszakadnak egy kicsit a hétköznapokból. Beszélgethetnek a kedves emlékekről egy pohár Bambi mellett, majd együtt nevetnek, mikor előkerül a Kossuth cigaretta, vele együtt pedig az első titkos „bagózás” történetei, miközben megszólalnak azok a slágerek és dalok, amiket a betegek már évtizedek óta nem hallottak. Előzetes háttérinformációval személyre szabottá is tudják tenni a programot egy-egy résztvevő számára, ami hatványozottan segít a boldog emlékek előcsalogatásában.


Minél közelebb kerül a múlt fizikailag, annál élesebbek lesznek a jelenben az emlékek: a memória stimulálásához minden érzékszerv bevonása szerepet kaphat, hiszen van, akinél a tapintás, másoknál a látvány, míg megint másoknál az ízek, a hangok, esetleg az illatok idézik majd fel legelevenebben a múltat.


Sokak számára lehet segítség a program: a kifejezetten demenciával élő résztvevőknek tartott alkalmak mellett lehetőséget biztosítanak minden érdeklődő számára – akár hozzátartozó, akár szakember (idősgondozásban dolgozó, egészségügyi vagy múzeumi) –, hogy ellátogasson a Skanzenbe és megismerje a módszertant. A múzeum 2019. szeptember 21-én, az Alzheimer világnapján az ehhez a betegséghez kapcsolódó programokkal várja látogatóit.


A teljes cikk a Skanzen blogján olvasható.

lakastrend

2019.09.19

Péntektől vasárnapig látható a S/ALON BUDAPEST lakástrend-kiállítás a Papp László Sportarénában, ahol a 140 enteriőr mellett installációk, valamint magyar és külföldi tervezők munkái várják az érdeklődőket.

cifrapalotalesznaianna2065

2019.09.18

A kecskeméti Cifrapalotában Lesznai Anna életművéből és Zoób Kati száz évvel későbbi, az egykori író, költő és iparművész által is inspirált kollekciójából nyílt tárlat.

_D0A8747_Copy_1

2019.09.18

A korábbi historizáló, kissé megkövült művészettel szemben a szecesszió színes, játékos, dinamikus formákkal újította meg az építészet. A francia irányzat a burjánzó, kacskaringós természeti formákat, míg a németes a geometrikus elrendezést és a lineáris vonalakat kedvelte. A Budapest Beyond altal szervezett sétán Budapest öt ikonikus épületét jártuk be.

Emlékülést tartanak Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken. A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja. A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti.

Két nagyszabású versenymű, Beethoven Esz-dúr és Csajkovszkij b-moll zongoraversenye csendül fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szeptember 26-án 19:30-kor a Kossuth-díjas Hegedűs Endre zongoraművész előadásában a Duna Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Deák András vezényletével.

Nagy Oszkár 19 évesen érkezett Nagybányára, a Thorma János, Hollósy Simon és Réthy István által alapított festőiskolába, ahol kibontakozott a modern magyar festészetet elindító mozgalom. Bár a művésztelep egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, ez az első alkalom, hogy azon a helyen, ahol élt és alkotott, egyéni kiállítás nyílik munkáiból. A kiállított 43 kép magángyűjtők tulajdonában van és egy helyen eddig még nem láthatta őket a közönség.

A világ egyik legnagyobb magángyűjteményével rendelkező család birtokában több száz kivételes műremek található, mások mellett olyan világhírű festők munkái, mint Goya, Velázquez, Rembrandt, Brueghel, Rubens, El Greco vagy Tiziano, Továbbá a világ neves műhelyeiből származó rendkívüli óra- és porcelánkollekció, értékes történelmi bútorok, valamint párizsi falikárpit-ritkaságok, utóbbiakat III. Napóleontól örökölte a család, akivel rokonságban álltak. Az Alba-ház Spanyolország egyik legrégibb és leggazdagabb hercegi családja, hatszáz év alatt főként házasságok révén szerzett 53 nemesi címükkel Guinness-rekordernek számítanak, megelőzik még az angol királynőt is. A család vagyonát 3 milliárd euróra becsülik.

A skót presbiteriánus egyház, tulajdonában álló földön több mint 100 darabból álló leletet fedezett fel 2014-ben egy amatőr kincsvadász. Az egykori vállalkozó 2 millió fontot, jelenlegi árfolyamon 750 millió forintot vehetett át minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai viking kincsleletért, miközben a területet birtokló és kincskeresésre felajánló Chuch of Scotland egy fillért sem kapott. Skóciában csak a megtalálót illeti jutalom régészeti leletekért, kincsekért, a földterület birtokosát nem. A Skót Egyház pert indított a kincsvadász ellen. A páratlanul gazdag lelet egy része Karoling-, másik része ír eredetű; több ezüstrúd, karperec, bross és számos aranytárgy alkotja.

Az ősz egyik legfontosabb kulturális seregszemléjénm a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de megjelenik a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein.

Duo_Aliada_c_Maria_Jarzyna

Különleges meghívottakkal készül a PesText. A vérbeli városi fesztiválon, mely behálózza Budapest belvárosát, nem az új könyvmegjelenések alakítják a programot, hanem az izgalmas szerzők találkozásai. A rendezvényen különös figyelmet fordítanak a visegrádi országok irodalmára és a nem magyarul alkotó magyar szerzőkre.

A Kulturális Örökség Napja alkalmából 2019. szeptember 21-én ismét megnyílik a látogatók előtt a Kőbányai víztároló medence.

A pécsi világörökségi helyszíneken török kori séta, zenével és színjátékkal kísért temetési menet és flashmob is lesz, emellett könyvtárlátogatásra, levéltári sétára és kiállításra is várják a látogatókat a Kulturális Örökség Napjain, szeptember 21-én és 22-én.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma