GaleriaMegnyito_banner_728x90_002

2019.02.13

Róma egyik külvárosi negyede, Pigneto, az olaszok ikonikus filmrendezőjének Pasolininek kedvelt forgatási helyszíne, mára felkapott turistalátványossággá vált, éppen a leromlott házfalakat „díszítő" graffitiknek köszönhetően. A street art eredeti célja megváltozott, gyakran megrendelésre készül, elvesztve ezzel lázadó, improvizatív értékeit.

urban_art
Róma jelképét, a Romulust és Remust szoptató anyafarkast kigúnyoló graffiti
Forrás: metropolis-ivas.com


A Ludwig Múzeum budapesti alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia intézetvezetője Róma egyik külvárosi negyedéről Street art az ellenkultúrától a mainstreamig (és vissza?) címmel tartott előadást.


Pigneto tipikus római külváros, a már az ókori időkből is ismert „plebs" réteg, a munkásosztály alattiak lakják többségében. Leromlott épületek, földszintesek, emeletesek vegyesen, elhagyatottak és túlzsúfoltak egyaránt találhatók itt. Az életkörülményeikkel szembeni ellenérzéseiket a rómaiak már az ókorban is kifejezték falfirkákkal, erről tanúskodnak kétezer éves római és pompeji feliratos falmaradványok.


Puskas_Istvan
Puskás István, a Római Magyar Akadémia intézetvezetője
Fotó: ludwigmuseum.hu


Létezik Rómában egy Pasquino nevű hellenisztikus torzó a híres Piazza Navone mögött, amelynek talapzatára 1500-as évek óta kerülnek protestáló feliratok, gyakran verses formában. Pasquino egykori szabó a pápa udvarában dolgozott, és az ott megszerzett vatikáni híreket terjesztette a talapzatra ragasztott gúnyiratok formájában. A pápai állam katonai őrizettel próbálta megakadályozni a közszemlére tett kritikát, de az élelmes római nép mindig talált másik szobortalapzatot e célra, így a szokás a mai napig él az olasz fővárosban. A szobrot a mai napig Pasquino néven említik, bár a műalkotás a Patroklosz holttestét tartó Menelaosz spártai királyt ábrázolja.


pasquino-long
Pasquino szobra
Fotó: Reid's Italy

 

Az anonim véleménynyilvánítás az utóbbi évtizedekben tömegjelenséggé vált. Sőt, maga a római elöljáróság rendelt meg elhagyott aluljárók, ipari negyedek díszítésére graffitiket! A Pigneto negyedben a 90-es években kezdődött a tömeges graffitigyártás. Neves street art művészek is megjelennek itt egy-egy művel, köztük Bansky és Alice is.


Az inkognitóját őrző, Bansky álnéven világhírűvé vált graffitis szatirikus utcai művészetében felforgató epigrammáit fekete humorral ötvözi, jellegzetes stencil technikát használ. A római születésű Alice Pasquini munkái pedig a világ számos pontján felbukkannak, bárki számára elérhető portfólióval rendelkezik, dolgozik kül- és beltérre egyaránt.

 

A Pigneto negyedben körülbelül egy évtizede elszaporodtak a tematikus jellegű graffitik, közülük is Pasolini személyéhez kötődőek tűnnek fel a leggyakrabban.

 

Pasolini_graffiti
Pasolinit ábrázoló graffiti
Forrás: ilmessaggero.it


Pier Paolo Pasolini (1922-1975) író, költő, teoretikus, a magyar közönség számára pedig elsősorban filmrendezőként ismert. Az olasz neorealizmus hagyományainak követője, több filmjét forgatta ebben a negyedben gyakran amatőr szereplőkkel, a szegény, külvárosi, esendő emberekkel, a társadalmi igazságtalanság áldozataival.


A graffitik egyrészt Pasolinit ábrázolják, másrészt a filmjeihez kapcsolódó jeleneteket, szereplőket. Pasolini egész életében lázadt a konformizmus, a gazdagok szociális érzéketlensége ellen, érthető, hogy a Pigneto lakói közt értő fülekre talált. Házfalnyira kinagyított szemével élő lelkiismeretként őrködik a negyed felett.


pasolini-maupal
Forrás: wantedinrome.com

A sajátos vizuális kultúra újfajta turizmust indított el. A protestáló falfestésekre egyre többen kíváncsiak. A negyed új identitást nyert: panziók nyílnak, meredeken nő az érkező turistáknak kiadott szobák száma, a drogelosztók helyét átveszik a design üzletek. Galériák adnak megbízást a street art művészeknek műtermi művek elkészítésére. A külvárosi kocsmából fine dining étterem alakul, a vele szemközti falakra Pasolinit ábrázoló graffitit rendelnek, egy euróért pedig Pasolini-kitűzőt árulnak.


Pineto_street_art
Forrás: quotidianolacitta.it


Így válik a fogyasztói társadalom legnagyobb kritikusa maga is a fogyasztás tárgyává. Kultúra és ellenkultúra egybesimul. Pasolini korai halála miatt nem tud protestálni, hogy az eredetileg polgárpukkasztó, vandál kifejezésmód ne váljon mainstreammé, ezáltal az üzleti élet részévé. Ellenérzéseinek helyette Bansky ad hangot: legutolsó meghökkentő akciójával például egy hivatalos aukción szereplő műve a leütést követően önmegsemmisítésbe kezdett.


B. K.

plakat003

190317-debreceni-tavaszi-tarlat-ksz-mj_R

2019.03.17

Hatvanhat alkotó 88 műve látható a festészetet középpontba állító 28. Debreceni Tavaszi Tárlaton, amely vasárnap nyílt meg a Kölcsey Központban.

Sal_Endre_ujsagkiallitasa_032

2019.03.17

A magyar sajtó napján, március 15-én mutatkozott be Sal Endre szerkesztő, újságíró régóta dédelgetett álma, az Újságmúzeum Pécelen, a Ráday-kastélyban. A kiállításnak állandó helyszíne egyelőre nincs, de a facebookon több mint negyvenezren követik az újabb és újabb kuriózumokkal bővülő gyűjteményt – és ki tudja, egyszer talán tényleg lesz állandó múzeum is, ahol a magyar hírlaptörténet dicsőséges lapjai, hősei és robotosai is megbecsült helyet kaphatnak.

Kincsem

2019.03.17

Kedden nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az elmúlt negyedszázad legjelentősebb kiállítása nyílt meg szombaton Ilja Repin műveiből a moszkvai Tretyjakov Képtárban. A világhírű moszkvai galéria a realista festő 300 művét – 170 olajképét és 130 grafikáját – gyűjtötte egybe 28 oroszországi múzeumból és hét magyángyűjteményből Repin születésének 175. évfordulója alkalmából. Az orosz fővárosban augusztus 18-ig látható tárlatot később bemutatják Szentpéterváron, szűkebb változatban Párizsban és Helsinkiben is.

Az ausztriai Szárazvámban (Müllendorf), a kismartoni járásban a legkevesebb öt ókori épület maradványai kerültek elő. Az eddig ismeretlen ókori falu egy sajátos római kori településfajta, egy úgynevezett vicus – saját önkormányzattal nem rendelkező falu vagy esetleg városrész – lehetett, amely kereskedelemből, kézművességből és szolgáltatásokból élt. A leletek azután kerültek felszínre, hogy egy építkezés miatt lebontottak egy régi parasztházat. Az épületmaradványokon kívül találtak 120 fémpénzt, dísztárgyakat és más kerámiákat is.

A nemzetközi tehetségeket bemutató programra meghívták aMayberian Sansküllots és a Belau együttest is. Az egyik legfontosabb európai zenei fesztivált május 30. és június 1. között rendezik, a két magyar csapat ezen, valamint az ahhoz kapcsolódó Primavera Pro ötnapos zeneipari találkozó (május 29. – június 2.) showcase rendezvényén is fellép.

Egy 22 millió évvel ezelőtt élt ősi majomfaj megkövesedett fogmaradványait tárták fel a kutatók egy északnyugat-kenyai lelőhelyen. Az eddig ismeretlen faj az óvilági majmok evolúciójának egy hiányzó láncszemét képviseli. Az Alophia metios fogainak felfedezését megelőzően a kutatók egy korábban Ugandában talált, 19 millió éves megkövesedett fog és egy Tanzániában feltárt, 25 millió éves lelet alapján vázolták fel a majmok evolúcióját, amelyből hatmillió évet azonban nem ismertek. Az Alophia metios fogai jóval kezdetlegesebbek voltak, mint a későbbi majmoké.

A három éve elhunyt George Michael angol popénekes műgyűjteménye 9,26 millió fontért kelt el. Az árverésen 75 tétel szerepelt, köztük Damien Hirst, Tracey Emin, Sarah Lucas és a Fiatal Brit Művészek csoport más alkotóinak munkái, akik George Michaelhez hasonlóan az 1980-as és 1990-es években felrázták a brit művészeti életet. Az árverés bevételét jótékonysági célokra fordítják. George Michael az 1980-as évek elején az Andrew Ridgeleyvel alapított Wham! duó tagjaként vált ismertté, majd szólókarrierjével is hatalmas sikert aratott. Csaknem négy évtizedet átívelő pályafutása alatt több mint 100 millió albuma fogyott, hét felvétele a brit slágerlisták első helyére került, lemezeiért három Brit Awards- és két Grammy-díjat vehetett át.

A Várkert Irodalom március 19-i alkalmán a 30 évvel ezelőtt elhunyt Márai Sándort, a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb íróját idézik meg. Az est vendégei Mészáros Tibor irodalomtörténész, Tari Annamária klinikai pszichológus, Tompos Kátya színművész és Hajduk Károly színművész.

Marai_30

Nyikolaj Luganszkij orosz zongoraművész szólóestjével folytatódik március 19-én az „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat a Zeneakadémia Nagytermében. „Napjaink zongoristái közül Luganszkij messze kiemelkedik felkészültségével – jellemzi őt a Financial Times, kiemelve technikai virtuozitását, billentésének érzékenységét és azt a különleges művészi képességét, amellyel az orosz zene megérintő varázsát közvetíti a hallgatóságnak.

Különleges farsangi hangulatú mulatságot rendeznek a pécsi Modern Magyar Képtárban március 22-én. Az esemény fő ihletője a Bauhaus, illetve a Weininger Andor. A Bauhaustól New Yorkig című – március 31-ig látogatható – időszaki kiállítás.

A Müpában a nagysikerű koncertek, tánc- és újcirkusz-előadások mellett a szépirodalom is jelentős szerepet kap: a Vers-estek és a Literárium népszerű sorozatok mellett különleges egyszeri előadások is színpadra kerülnek. Március 18-án Sándor Iván munkásságát, áprilisban Kányádi Sándor munkásságát idézik meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma