hangf_spotify_banner_728x90

2019.02.13

Róma egyik külvárosi negyede, Pigneto, az olaszok ikonikus filmrendezőjének Pasolininek kedvelt forgatási helyszíne, mára felkapott turistalátványossággá vált, éppen a leromlott házfalakat „díszítő" graffitiknek köszönhetően. A street art eredeti célja megváltozott, gyakran megrendelésre készül, elvesztve ezzel lázadó, improvizatív értékeit.

urban_art
Róma jelképét, a Romulust és Remust szoptató anyafarkast kigúnyoló graffiti
Forrás: metropolis-ivas.com


A Ludwig Múzeum budapesti alapításának 30. évfordulója alkalmából rendezett programsorozat részeként dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia intézetvezetője Róma egyik külvárosi negyedéről Street art az ellenkultúrától a mainstreamig (és vissza?) címmel tartott előadást.


Pigneto tipikus római külváros, a már az ókori időkből is ismert „plebs" réteg, a munkásosztály alattiak lakják többségében. Leromlott épületek, földszintesek, emeletesek vegyesen, elhagyatottak és túlzsúfoltak egyaránt találhatók itt. Az életkörülményeikkel szembeni ellenérzéseiket a rómaiak már az ókorban is kifejezték falfirkákkal, erről tanúskodnak kétezer éves római és pompeji feliratos falmaradványok.


Puskas_Istvan
Puskás István, a Római Magyar Akadémia intézetvezetője
Fotó: ludwigmuseum.hu


Létezik Rómában egy Pasquino nevű hellenisztikus torzó a híres Piazza Navone mögött, amelynek talapzatára 1500-as évek óta kerülnek protestáló feliratok, gyakran verses formában. Pasquino egykori szabó a pápa udvarában dolgozott, és az ott megszerzett vatikáni híreket terjesztette a talapzatra ragasztott gúnyiratok formájában. A pápai állam katonai őrizettel próbálta megakadályozni a közszemlére tett kritikát, de az élelmes római nép mindig talált másik szobortalapzatot e célra, így a szokás a mai napig él az olasz fővárosban. A szobrot a mai napig Pasquino néven említik, bár a műalkotás a Patroklosz holttestét tartó Menelaosz spártai királyt ábrázolja.


pasquino-long
Pasquino szobra
Fotó: Reid's Italy

 

Az anonim véleménynyilvánítás az utóbbi évtizedekben tömegjelenséggé vált. Sőt, maga a római elöljáróság rendelt meg elhagyott aluljárók, ipari negyedek díszítésére graffitiket! A Pigneto negyedben a 90-es években kezdődött a tömeges graffitigyártás. Neves street art művészek is megjelennek itt egy-egy művel, köztük Bansky és Alice is.


Az inkognitóját őrző, Bansky álnéven világhírűvé vált graffitis szatirikus utcai művészetében felforgató epigrammáit fekete humorral ötvözi, jellegzetes stencil technikát használ. A római születésű Alice Pasquini munkái pedig a világ számos pontján felbukkannak, bárki számára elérhető portfólióval rendelkezik, dolgozik kül- és beltérre egyaránt.

 

A Pigneto negyedben körülbelül egy évtizede elszaporodtak a tematikus jellegű graffitik, közülük is Pasolini személyéhez kötődőek tűnnek fel a leggyakrabban.

 

Pasolini_graffiti
Pasolinit ábrázoló graffiti
Forrás: ilmessaggero.it


Pier Paolo Pasolini (1922-1975) író, költő, teoretikus, a magyar közönség számára pedig elsősorban filmrendezőként ismert. Az olasz neorealizmus hagyományainak követője, több filmjét forgatta ebben a negyedben gyakran amatőr szereplőkkel, a szegény, külvárosi, esendő emberekkel, a társadalmi igazságtalanság áldozataival.


A graffitik egyrészt Pasolinit ábrázolják, másrészt a filmjeihez kapcsolódó jeleneteket, szereplőket. Pasolini egész életében lázadt a konformizmus, a gazdagok szociális érzéketlensége ellen, érthető, hogy a Pigneto lakói közt értő fülekre talált. Házfalnyira kinagyított szemével élő lelkiismeretként őrködik a negyed felett.


pasolini-maupal
Forrás: wantedinrome.com

A sajátos vizuális kultúra újfajta turizmust indított el. A protestáló falfestésekre egyre többen kíváncsiak. A negyed új identitást nyert: panziók nyílnak, meredeken nő az érkező turistáknak kiadott szobák száma, a drogelosztók helyét átveszik a design üzletek. Galériák adnak megbízást a street art művészeknek műtermi művek elkészítésére. A külvárosi kocsmából fine dining étterem alakul, a vele szemközti falakra Pasolinit ábrázoló graffitit rendelnek, egy euróért pedig Pasolini-kitűzőt árulnak.


Pineto_street_art
Forrás: quotidianolacitta.it


Így válik a fogyasztói társadalom legnagyobb kritikusa maga is a fogyasztás tárgyává. Kultúra és ellenkultúra egybesimul. Pasolini korai halála miatt nem tud protestálni, hogy az eredetileg polgárpukkasztó, vandál kifejezésmód ne váljon mainstreammé, ezáltal az üzleti élet részévé. Ellenérzéseinek helyette Bansky ad hangot: legutolsó meghökkentő akciójával például egy hivatalos aukción szereplő műve a leütést követően önmegsemmisítésbe kezdett.


B. K.

Erzekeny_terek_Kultura_banner_596x90

GianniCarlo

2019.05.27

A 25 éves Nagyházi Galéria és Aukciósház jubileumi aukcióján május 28. és 30. között egy Carlo Cignaninak tulajdonított, 1680 körül készült festményre, Aba-Novák Vilmos Hátaktjára, valamint 19-20. századi bútorokra, festményekre, ezüst tárgyakra és ékszerekre is lehet licitálni.

Rijksmuseum_Boerhaave_2

2019.05.26

A holland nemzeti tudományos és orvostudományi múzeum, a Rijksmuseum Boerhaave nyerte el Az év európai múzeuma díjat, amelyért 17 ország negyven kiállítóhelye versengett 2019-ben. A díjat szombat este adták át Szarajevóban.

Bicskei_Bertalan__Budapesti_Honved_1969_R

2019.05.24

Farkas József World Press Photo díjas fotóriporter, a Képes Sport és a Nemzeti Sport szaklap legendás fényképészének fotóiból nyílt kiállítás A pillanat varázslója címmel a Pozsonyi Magyar Intézetben. A sport iránt egész életében elkötelezett fotós képei a sportversenyek, az olimpiák, a küzdelmek és a sikerek hőseinek, bajnokainak felejthetetlen pillanatait mutatják be.

Slam Poetry Showcase produkciót mutat be három erdélyi slam poetry bajnok a kolozsvári Planetáriumban május 30-án. A Bajnokon Legalja névvel fémjelzett rendezvényen fellép majd André Ferenc, aki 2013-ban, Horváth Benji, aki 2014-ben és Vass Csaba, aki 2018-ban nyert Erdélyi Slam Poetry Bajnokságot. A belépés ingyenes.

A május 29-én tartandó tanácskozás célja, hogy a 2014 óta létező, a magyarországi színházi nevelési képzések között egyedülálló drámainstruktor szak eddigi eredményeit felmérje, valamint lehetséges fejlődési irányait a korábbi és jelenlegi osztályok közreműködésével, tanáraik és a szakma képviselőinek részvételével megvitassa. Az esemény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Bővebb tájékoztatás itt érhető el.

Május 29-én este héttől tartják az Irodalmi Jelen díjátadó gálaestjét a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Fellépnek többek között: Böszörményi Zoltán, Demeter Szilárd, Dobozi Eszter, Nagy Zsuka, Nádasdy Ádám, Rakovszky Zsuzsa, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Szőcs Géza, Vörös István, Zsille Gábor. Az est kiemelt meghívottja és társművésze: Várnagy Andrea zongoraművész.

Perl János képeiből nyílt tárlat a Magyarság Házában, melyen megelevenednek Kárpátalja történelmi emlékhelyei, köztük a munkácsi vár, a Vereckei Emlékmű, a természeti kincsek, a hagyományos népi mesterségek űzői, így a szövőnő, a bodnár, a borász, a bőrdíszműves, a fazekas. A tárlaton a fotók mellett szerepelnek a régió híres kézműves termékei, a salánki hordó, a csörögefánk, a Hidi-kerámia, a beregi szőttes, a salánki viaszos tojás is. A rendezvény az Értékek vonzásában programsorozat része, amelyben az intézményben bemutatják a határon túli magyar tájegységek néprajzi és népművészeti kincseit.

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete május 27-én hozza nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét.

Május 30. és június 2. között rendezik meg az ELEVEN Tavasz utcafesztivált a Bartók Béla úton, ahol izgalmas művészeti programokkal, kiállításokkal, koncertekkel és workshopokkal várják az érdeklődőket.

eleven_tavasz

Leonidas Kavakos görög hegedűművész karmesterként is sikeres, most erről az oldaláról is bemutatkozik a Budapesti Fesztiválzenekar közönségének május 31-én, június 1-én és 2-án a Zeneakadémián. Nemcsak a karmestere, a szólistája is különleges lesz hangversenyüknek, Gautier Capuçon csellóművész.

Színházi előadások, koncertek, kreatív művészeti játékok és gyermekeknek szóló programok is szerepelnek a vácrátóti ArtBorétum Feszten, amelyet május 31. és június 2. között első alkalommal rendeznek meg.

Május 29-én, szerdán a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében Görgei Artúr alakjairól beszélgetnek. Ezekről a kérdésekről fog beszélgetni Varga Benedek főigazgató, Mácsai Pál színész, Görgey Gábor rendező és Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti Tárának vezetője.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma