15_eves

2019.07.20

Eger belvárosában, a megyeháza udvarán megbújó Sportmúzeum egyedülálló gyűjteményével unikális feladatot lát el Magyarországon. Akik betérnek, időutazást tehetnek a helyi, a magyar és az egyetemes sporttörténetben.

egri_sportmuzeum1
Fotó: egrisportmuzeum.hu

A kétemeletes épület Gerl József tervei alapján készült 1761 és 1765 között, majd egészen 1908-ig börtönként szolgált. 1839-ben háromszintessé bővítették: a legfelső emeleten volt az evangélikus kápolna. Az 1910-es évektől kezdődően az épület különböző funkciókat töltött be, míg 1993-ban a dr. Székely Ferenc által létrehozott Sportmúzeum nyílt meg benne..


Az intézmény eredetileg a Heves megyei úszó- és vízilabda sporthoz kapcsolódó anyagokat gyűjtötte, és kezdetben a kiállítás csupán az épület alsó szintjét foglalta el. Azonban a gyűjtési kör – mind földrajzilag, mind sportágak tekintetében – hamarosan kibővült, így a múzeum is egyre nagyobb kiállítási területet igényelt. A kétezres évek elején dr. Székely Ferencnek sikerült az egész épületet a múzeum számára megszereznie, így azóta három szinten mutatják be a hazai sportélethez kapcsolódó anyagokat.


sportmuzeum_fotok
A korábbi olimpikonok ruhái
Fotó: Mentusz Károly


Az egykor evangélikus kápolnaként működő helyszínen az úszás és a vízilabda ereklyéit mutatják be. Itt láthatók többek között azok a serlegek, amelyek a második világháborút egy szemétdombban vészelték át. A teremben szerepel Hajós Alfréd 1896-ban, az első újkori olimpián szerzett érme is. Számos régi plakát árulkodik az egykori vízi élet nagy személyeiről és a régi csapatnevekről.


A ruhás teremben a látogatók végigkövethetik az olimpiai öltözékek divattrendjét is. Az első vitrinben látható formaruhát 1956-ban, a Melbourne-be kijutott sportolóink egy része viselte. A tabló összeállításokon a Coubertin-i álom megvalósulásának állomásait tekinthetjük meg.


serlegek_ermek
Különleges serlegek és érmek a vitrinekben
Fotó: Mentusz Károly


Különleges terem a küzdősportokat bemutató helyszín is, ahol az ökölvívás, a birkózás, a súlyemelés és a kardvívás emlékei, Eger és Heves megye prominens személyeinek, és az olimpiai bajnokoknak a felajánlott relikviái kerültek. Itt látható Erdei Zsolt arany bokszkesztyűje is.


A labdajátékokat bemutató részben találhatók a Magyar Kézilabda Válogatott díjai, a megyei kézilabdások érmei, az egri futball, a kosárlabda, valamint a röplabda csapatok relikviái. Az Aranycsapat fényképeinél és a Puskás Ferenc által aláírt labdánál felidézhetjük a magyar labdarúgás fénykorát. Ezeken túl sok érdekes fotó árulkodik a régi idők sikeres labdajátékairól.


heves_megyei_sportolok
Heves megyei kötődésű sportolók
Fotó: sportmuzeum.agariasport.hu


Az olimpikonok kápolnájában megismerhetjük itt az újkori olimpia történetét, és megtudhatjuk, hogy kerültek a magyarok a NOB alapítói közé. Megnézhetjük, hogy milyen érmet kapott az első helyezett 1896-ban Athénban, és itt megcsodálhatjuk azokat a fáklyákat is, amelyekkel az olimpiai lángot vitték a magyar sportolók.


Ebben a teremben kapott helyet számos más érdekesség között Kovács Katalin és Janics Natasa kajakja és Kolonics György evezője is, és itt szerepel az a két lyukas zászló, ami Melbourne-ben köszöntötte a magyarokat az olimpián.


lyukas_zaszlo
A Melbourne-i lyukas zászló
Fotó: sportmuzeum.agariasport.hu


A Sportdiplomáciai terem a magyar sportvezetők ajándékba kapott relikviáit gyűjti össze. Itt látható két volt köztársasági elnök sport témájú relikviája, a múzeum alapítójának hagyatéka, valamint a régi kitűzők.


A folyamatosan bővülő anyag hamarosan az új igazgató Lázár Rita Európa- bajnok úszónő elképzelése alapján gyarapodik a tájfutók és az öttusázók gyűjteményével is.


A múzeumban játékok is várják a látogatókat: csocsóasztal, Xbox videojáték és kosárlabda palánk. A földszinten pedig oktatóterem ad otthont a „rendhagyó testnevelési óráknak” és az ismeretterjesztő előadásoknak.


Forrás: magyarmuzeumok.hu/Kultúra.hu

KAD_Kultura_596x90_002

sarospatak

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

majalis

2019.08.17

Szinyei impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán augusztus 23-án a Jósa András Múzeumban, ahol a festő 80 alkotása lesz látható.

A filmművészethez való kivételes hozzájárulásáért életműdíjat kap Tim Roth a Szarajevói Filmfesztiválon, ahol mesterkurzust is tart. A brit színész játszott többek között Stephen Frears Félelem nélkül, Peter Greenaway A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott és Robert Altman Vincent és Theo című filmjében. Két Quentin Tarantino-filmmel, a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregén) címűekkel vált világhírűvé, a Rob Roy című filmben alakított gonoszért pedig Golden Globe- és Oscar-díjra jelölték. Rendezői debütjét, a Hadszíntért 1999-ben a Sundance Filmfesztiválon mutatták be és Cannes-ban, Torontóban is szerepelt.

A világ legjobb gitárosai között számon tartott Duane Allman híres, arany színű Layla gitárját 1,25 millió dollárért (366 millió forintért) vásárolták meg egy árverésen a georgiai Maconban. A nevezetes hangszert, egy 1957-es Gibson Les Paul Goldtopot a legutóbbi időkig a maconi Allman Brothers Band múzeumban őrizték.

A Rossz versek című film is bekerült az Európai Filmdíjra jelölhető alkotások válogatásába, ahol 31 ország 46 filmje szerepel. A következő hetekben az Európai Filmakadémia több mint 3600 tagja szavaz a filmdíj legfontosabb kategóriáinak – a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró – jelöltjeiről. A jelöléseket november 9-én hirdetik ki Sevillában, a győztesekről nyolctagú zsűri dönt. A díjakat december 7-én Berlinben adják át.

Csinghaj-tibeti-fennsík legnépesebb városában, Hsziningben, a 2261 méteres tengerszínt feletti magasságon két év alatt épült meg a 28 ezer négyzetméteres létesítmény. Az akváriumban mintegy 400 vízi élőlényfajt és több mint száz szárazföldi állatot tekinthetnek meg a látogatók. A Csinghaj-tó jellegzetes pontyféléje, a Gymnocypris przewalskii mellett Oroszországból két beluga (fehér delfin), Japánból pedig nyolc palackorrú delfin érkezett a vízi parkba, ahol sarki farkasok és rókák is élnek.

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk –jelentette be Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró, aki annak idején Bródy Jánossal közösen alkotta meg a legendás rockoperát. Az online videótehetségkutató verseny célja, hogy jobban elmélyítse az általános iskolások tudását a magyar történelemről. A jelentkezési határidő október 31., a tanárokat és a diákokat elismert művészek mentorálják a projekt során. A diákszínházi előadás a keresztény évad részeként, a trianoni megemlékezés programsorozat keretében jön létre.

Az augusztus 23-ai gálaműsort a nemzeti ünnep és a nemzeti összefogás határozza meg.

Zoltan_Maga

Az Új magyar rapszódia című mű ősbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon tartják. A műsor második felében a Magyar Mise hangzik el.

A Magyarok kenyere program felajánlásával egy tonna lisztből készül ma Szolnokon a Kárpát-medence kenyere, amelyet idén is szétosztanak az ünnepelők között.

Az idei TÉR /// ERŐ Építészeti Nemzeti Szalon finisszázsának hétvégéjére számos tematikus programmal készül a Műcsarnok: augusztus 24-25-én kurátori tárlatvezetés, szakmai programok, családi délelőtt, továbbá társművészeti előadások várják az érdeklődőket.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma