15_eves

2012.11.09

Túl van már az Auschwitz-rekviem nevű programsorozat filmes és komolyzenei programjain, az ahhoz kapcsolódó kiállítás azonban még látogatható. A november 15. és 23. között a Francia Intézetben látható Rekviem kiállítás hiánypótló, a holokauszt roma vonatkozású részleteit egészen az elmúlt időszakig ugyanis a holokausztkutatások „lábjegyzeteként” tartották számon. A programsorozatról Bársony Katával, a Romédia Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk.
Mivel nyújt többet az Auschwitzrekviem nevű programsorozat annál, mint amit a magyarországi, budapesti kiállítóhelyek, kulturális központok nyújtani tudnak?
A Rommédia Alapítvány hat európai civil szervezettel közösen szervezi az Auschwitz-rekviem programsorozatot, mely Amszterdamban, Frankfurt am Mainban, Prágában és Krakkóban is bemutatkozik Budapest mellett. A Romédia Alapítvány a budapesti eseményért felelős, amely tulajdonképpen az október 26-28. között megrendezettnagysikerű filmfesztivállal kezdődött az Urániában – egyetlen egy üres szék sem maradt. A programsorozat november 6-án, a Művészetek Palotájában folytatódott, ahol hallható volt az Auschwitz Rekviem zenemű maga, mely Prágából érkezett Budapestre.Roger „Moreno” Rathgeb zeneműve minden országban kiegészül nemzeti kórusokkal, a mi esetünkben a Szent Efrém kórussal és négy remek szólistával. Az úgynevezett múlandó események mellett elkészítettünk egy filmarchívumot is, amiben túlélőkkel folytatott beszélgetések rögzítésével igyekszünk közelebb kerülni ehhez a történelmi időszakhoz. Közzétettünk az Interneten továbbá egy digitális kiállítást is, mely egyelőre angol, hamarosan pedig magyar nyelven is elérhető lesz – ebben hat ember személyes visszaemlékezésein keresztül mutatjuk be a náci népirtás miatti szenvedéstörténetet. A kiállítás anyaga az Anna Frank Ház és a Hollandiai Május 4-5. összeállításából készült, melyek a legnagyobb holokauszt archívumokkal dolgoznak együtt. A kifejezetten a magyarországi vonatkozású digitális felvételek zsidó és roma túlélők visszaemlékezései alapján készültek.
 
Bársony Kata 
 
Kinek az ötlete, kezdeményezése nyomán valósul meg a rendezvénysorozat?
Két évvel ezelőtt, augusztusban folytattunk egy megbeszélést Auschwitz-Birkenauban a főszervezőkkel, ahol kiderült, megvalósulhat az eseménysorozat. Ekkor kezdtünk bele a szervezésbe, mely kemény munkát jelentett.
Roger Moreno Rathgeb zeneszerző valamint Zoni Weisz túlélő ötlete nyomán születhetett meg az Auschwity rekviem címú mű. Az ő kezdeményezésük nyomán indulhatott el a nemzetközi program.
Nehézséget jelentett a szervezés során, hogy a civil szervezeteket is rosszul érintette a válság. Ezen körülmények között pedig nagyon nehéz elérni egy-egy szervezet, for profit cég támogatását. Az utóbbi két évben a munkánk jelentős része azzal telt, hogy megtaláljuk a projekt fenntarthatóságához szükséges forrásokat. Végül azonban rengeteg támogatást kaptunk: nagykövetségek, kiadók, stúdiók álltak mellénk. És ha a többségük nem is anyagiakkal, de kapcsolatokkal, infrastruktúrával segítettek minket.
 
A program mely elemeit emelné ki, melyekre a legbüszkébbek?
Két alkotó látogatására vagyok a legbüszkébb, Otto Pankok és CeijaStojka
művei még soha nem voltak ugyanis kiállítva Magyarországon. Továbbá az Összeurópai Roma Filharmonikusoknak is ez lesz az első hazai koncertjük. Tudni kell, hogy a Romédia Alapítvány alapvetően filmkészítéssel foglalkozik, a fő profilunkat az új média és a filmgyártás képezi.
 
Az eseményen, úgy tűnik, a bánaté lesz a főszerep. Miként lehet elviselhetővé tenni a kiállítások, művészeti ágak anyagát ebben a témában, hogy ilyen koncentráltan is érdeklődést váltson ki.
A jelenlegi élménykultúrában természetesen nehéz felkelteni egy ilyen programmal a fiatalok figyelmét, éppen ezért vagyunk jelen a közösségi médiafelületeken, ahol érdekes játékokkal, bejegyzésekkel tesszük láthatóvá ezt a témát számukra is.
 
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: Romédia Alapítvány)

KAD_Kultura_596x90_002

sarospatak

2019.08.19

A II. Rákóczi Ferenc-emlékév tiszteletére egy különleges, a Rákóczi-család tagjaihoz kapcsolódó tárgyakat felvonultató időszaki kiállítás készült az MNM Rákóczi Múzeumában. A Rákócziak című kiállítás a család öt erdélyi fejedelmét, Rákóczi Zsigmondot, I. és II. Györgyöt, I. és II. Ferencet mutatja be munkásságuk kiemelkedő tárgyai segítségével.

menstosok

2019.08.18

Ady Endre elveszett galléros köpönyege és életmentő borbélyok: két időszaki kiállítás is nyílt a Debreceni Irodalom Házában.

majalis

2019.08.17

Szinyei impressziói címmel nyílik időszaki kiállítás Nyíregyházán augusztus 23-án a Jósa András Múzeumban, ahol a festő 80 alkotása lesz látható.

A legjobb produkciókat és színházi teljesítményeket is díjazzák.a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál gáláján. Az augusztus 19-én Szarvason zajló rendezvényen köszöntőt mond Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

A kiállítást augusztus 27-én, 18 órakor nyitja meg Dr. Faludi Julianna szociológus a budapesti Mai Manó Házban. A tárlaton kiállít Sergey Prokudin-Gorsky, Balogh Rudolf, Biró Dávid, Eperjes Ágnes, Liz Nielsen és Bill Sullivan. A Három szín című kiállítást október 6-ig láthatják az érdeklődők.

A két színész Joshua Michael Stern rendező filmjében, az After Exile-ben játszik együtt. Stern nevéhez fűződik a Steve Jobsról szóló életrajzi dráma, a Jobs, valamint a Graves című televíziós sorozat is. Az új mozifilm főhőse (LaBeouf) a történet szerint éppen a börtönből szabadul, ahol rablás és emberölés miatt volt, és – szintén börtönviselt, alkoholista – apjával (De Niro) igyekszik megmenteni öccsét az övékéhez hasonló életúttól. Az igaz történeten alapuló film forgatását októberben kezdik.

Sheeran a Kraft Heinz cég megalakulásának 150. évfordulójára tervezte a speciális kiadást, amelyből csupán 150 darab készült. Az első három üveget augusztus 15-én árverezték el Londonban, az egyik 1050, a második 1100, a harmadik 1500 fontért kelt el. 104 üveg egy globális sorsolás nyereményeként kel el, a többit Sheeran és a Heinz legnagyobb rajongói, valamint múzeumok kapják meg. A befolyt bevétel egy részét a Kelet-Angliai Gyermek Hospice kapja, a többit a Heinz által támogatott gyermekélelmezési alapítványnak juttatják el.

A mongol-amerikai régészcsoport az ország északnyugati részén fekvő Hövszgöl tartomány Ulán-Úl településénél fedezte fel a több száz éves edényeket, amelyek 700-800 évre nyúlhatnak vissza. Az illetékes szerint a leletek tökéletes állapotban őrződtek meg az örökké fagyott talajban.

A Zsolnay Örökségkezelő nyárbúcsúztató ingyenes fesztiválját augusztus 23. és 25. között tartják immár nyolcadik alkalommal a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

molnar-jacqueline-kiallitasa-biciklismadarak

Ma van a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Csíksomlyói passiójának ingyenes szabadtéri előadása az esztergomi bazilika előtt.

Az augusztus 22. és 25. között zajló rendezvénysorozatra Ausztriából, Németországból, Portugáliából és Romániából is érkeznek jelmezesek, a karneválon azok a gyermekek is részt vesznek, akik a testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetően most a Balaton-parton üdülnek.

Orgona-mesterkurzuson vehetnek részt az érdeklődők Szathmáry Zsigmond professzor vezetésével Debrecenben és Hajdúböszörményben hétfőn és kedden, a kurzus első napja ünnepi orgonaesttel zárul a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Központ támogatásával.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma