Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2012.11.09

Túl van már az Auschwitz-rekviem nevű programsorozat filmes és komolyzenei programjain, az ahhoz kapcsolódó kiállítás azonban még látogatható. A november 15. és 23. között a Francia Intézetben látható Rekviem kiállítás hiánypótló, a holokauszt roma vonatkozású részleteit egészen az elmúlt időszakig ugyanis a holokausztkutatások „lábjegyzeteként” tartották számon. A programsorozatról Bársony Katával, a Romédia Alapítvány ügyvezetőjével beszélgettünk.
Mivel nyújt többet az Auschwitzrekviem nevű programsorozat annál, mint amit a magyarországi, budapesti kiállítóhelyek, kulturális központok nyújtani tudnak?
A Rommédia Alapítvány hat európai civil szervezettel közösen szervezi az Auschwitz-rekviem programsorozatot, mely Amszterdamban, Frankfurt am Mainban, Prágában és Krakkóban is bemutatkozik Budapest mellett. A Romédia Alapítvány a budapesti eseményért felelős, amely tulajdonképpen az október 26-28. között megrendezettnagysikerű filmfesztivállal kezdődött az Urániában – egyetlen egy üres szék sem maradt. A programsorozat november 6-án, a Művészetek Palotájában folytatódott, ahol hallható volt az Auschwitz Rekviem zenemű maga, mely Prágából érkezett Budapestre.Roger „Moreno” Rathgeb zeneműve minden országban kiegészül nemzeti kórusokkal, a mi esetünkben a Szent Efrém kórussal és négy remek szólistával. Az úgynevezett múlandó események mellett elkészítettünk egy filmarchívumot is, amiben túlélőkkel folytatott beszélgetések rögzítésével igyekszünk közelebb kerülni ehhez a történelmi időszakhoz. Közzétettünk az Interneten továbbá egy digitális kiállítást is, mely egyelőre angol, hamarosan pedig magyar nyelven is elérhető lesz – ebben hat ember személyes visszaemlékezésein keresztül mutatjuk be a náci népirtás miatti szenvedéstörténetet. A kiállítás anyaga az Anna Frank Ház és a Hollandiai Május 4-5. összeállításából készült, melyek a legnagyobb holokauszt archívumokkal dolgoznak együtt. A kifejezetten a magyarországi vonatkozású digitális felvételek zsidó és roma túlélők visszaemlékezései alapján készültek.
 
Bársony Kata 
 
Kinek az ötlete, kezdeményezése nyomán valósul meg a rendezvénysorozat?
Két évvel ezelőtt, augusztusban folytattunk egy megbeszélést Auschwitz-Birkenauban a főszervezőkkel, ahol kiderült, megvalósulhat az eseménysorozat. Ekkor kezdtünk bele a szervezésbe, mely kemény munkát jelentett.
Roger Moreno Rathgeb zeneszerző valamint Zoni Weisz túlélő ötlete nyomán születhetett meg az Auschwity rekviem címú mű. Az ő kezdeményezésük nyomán indulhatott el a nemzetközi program.
Nehézséget jelentett a szervezés során, hogy a civil szervezeteket is rosszul érintette a válság. Ezen körülmények között pedig nagyon nehéz elérni egy-egy szervezet, for profit cég támogatását. Az utóbbi két évben a munkánk jelentős része azzal telt, hogy megtaláljuk a projekt fenntarthatóságához szükséges forrásokat. Végül azonban rengeteg támogatást kaptunk: nagykövetségek, kiadók, stúdiók álltak mellénk. És ha a többségük nem is anyagiakkal, de kapcsolatokkal, infrastruktúrával segítettek minket.
 
A program mely elemeit emelné ki, melyekre a legbüszkébbek?
Két alkotó látogatására vagyok a legbüszkébb, Otto Pankok és CeijaStojka
művei még soha nem voltak ugyanis kiállítva Magyarországon. Továbbá az Összeurópai Roma Filharmonikusoknak is ez lesz az első hazai koncertjük. Tudni kell, hogy a Romédia Alapítvány alapvetően filmkészítéssel foglalkozik, a fő profilunkat az új média és a filmgyártás képezi.
 
Az eseményen, úgy tűnik, a bánaté lesz a főszerep. Miként lehet elviselhetővé tenni a kiállítások, művészeti ágak anyagát ebben a témában, hogy ilyen koncentráltan is érdeklődést váltson ki.
A jelenlegi élménykultúrában természetesen nehéz felkelteni egy ilyen programmal a fiatalok figyelmét, éppen ezért vagyunk jelen a közösségi médiafelületeken, ahol érdekes játékokkal, bejegyzésekkel tesszük láthatóvá ezt a témát számukra is.
 
 
(Forrás: Kultúra.hu)
(Fotó: Romédia Alapítvány)

LB_kredit_Neogrady-Kiss_Barnabas

2019.06.18

Ötödik alkalommal adták át a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat. Az alapító ír házaspár a művészet függetlensége és nélkülözhetetlensége mellett tesz hitet, miközben támogatásukkal lehetőséget adnak a magyar alkotóknak arra, hogy berkapcsolódjana a nemzetközi vérkeringésbe. Az elismerés tízezer euróval jár.

Ukiyo-e_hatas_kiallitasmegnyito_2

2019.06.18

Magyarországon egyedülálló, a japán ukiyo-e stílusban alkotott képekből nyílt kiállítás szerdán az esztergomi Duna Múzeumban a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának alkalmából. A japán kifejezés jelentése: a lebegő, tünékeny világ képe.

Orszagos_Faragopalyazat_2

2019.06.17

Mintegy 150 munkát bemutató kiállítás nyílt június 14-én a XXXII. Országos Faragópályázat alkotásaiból idősebb Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a népművészet mestere emlékére Budapesten, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Az Ismerős Arcok idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jubileumi alkalomból egy vadonatúj videoklipben újragondolva, szimfonikus kísérettel jelentették meg a Nélküled című emblematikus dalukat, amely az egész Kárpát-medencei magyarság összetartozásának jelképe lett. Június 22-én a Barba Negra Trackben adnak születésnapi nagykoncertet.

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel június 19-én Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában. A naplók 12 év történetét mesélik el, 1935-től 1946-ig, így minden színésznőre egy év, nagyjából száz oldal jut. A felolvasások reggel 10 órakor kezdődnek, és délután 17 óráig folyamatosan zajlanak.

Paul Gauguin egy 17 éves korában készített akvarellét árvereztek el június 16-án a franciaországi Montbazonban. Az akvarell egy vízparton álló svájci hegyvidéki faházat ábrázol és egy Svájcban élő francia iparmágnás vette meg 80 ezer euróért, aki az interneten licitált. A francia posztimpresszionista festő kézjegyével ellátott képen a dátum 1865. július 2-a, tehát ez Gauguin első ismert rajza, amelyet tussal és vízfestékkel készített. A 39,5x25 centiméteres képet az orleans-i császári líceum professzora, Charles Pensée irányításával készítette a művész.

Június 16-án Jens Harzer német színésznek adták át Bécsben a gyémántokkal kirakott Iffland-gyűrűt. A több mint két évszázados múltra visszatekintő, egész életre szóló kitüntetést nem zsűri ítéli oda, hanem mindenkori viselője nevezi meg végrendeletében utódját mint „a német nyelvű színjátszás legjelentősebb és legérdemesebb művészét". A februárban elhunyt Bruno Ganz svájci színész 23 éven át viselte a vasból készült, 28 apró gyémánttal és féldrágakövekkel kirakott ékszert, és ő nevezte ki Harzert utódjául.

Bulgáriában, a szmoljani Nagy László Emlékházban Ki viszi át a szerelmet. Hommage à Nagy László címmel június 18-án nyílik állandó kiállítás. A tárlatot a Bolgár Köztársaság kulturális minisztere, Boil Banov, az esemény védnöke nyitja meg.

Június 20. és 23. között idén második alkalommal rendezi meg az operett műfaj koronázatlan királyáról, Rátonyi Róbertről elnevezett négynapos operettfesztiválját a Veszprémi Petőfi Színház. A színművész életének utolsó szakaszában négy előadást is rendezett Veszprémben.

Peller-Szendy

Koncertek, színházi előadások, filmvetítés, kézműves vásár és hajótúra is várja június 18. és 22. között az immár tizennegyedik Szolnoki Tiszavirág Fesztivál látogatóit. A fesztivál a város szívében nyitja meg a szolnoki nyári rendezvények sorát.

Az A38 tetőteraszán kéthetente jelentkező koncertsorozatban 2019 legizgalmasabb és legeredetibb hazai dalszerzőit faggatják ki meghatározó könyvélményeikről, kedvenc szerzőikről és a sorok közti gondolataikról.

Tíz színpadi előadással és új programokkal várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház június 20. és augusztus 11. között.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma