2017. június 27.
Célzó

_D0A1104_Copy

A pécsi Apolló Moziban mutatták be április 13-án a Szász István rendezésében elkészült, a Szigetvár melletti Szulejmán-sírkomplexum feltárását bemutató, mintegy félórás dokumentumfilmet.

Echoes_foto_2

2017.06.26
Echoes címmel nyílik vándorkiállítás június 29-én 18 órakor a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. A tárlat Finnország elmúlt 100 évének építészetét és formatervezését mutatja be több mint 100 tárgy és épület szemléltetésével.

46_600x400

2017.06.25

Vajon miért nem talált nyugalomra Erzsébet? Miért éppen az utazásban keresett menedéket? Hogyan választott szállást? Vagy ezt a feladatot másra bízta? Kik kísérték és szervezték meg a királyné utazásait? Mivel és hogyan utaztak a 19. század második felében az emberek? Többek között ezekre a kérdésekre kaphat választ az az érdeklődő, aki ellátogat Gödöllőre, hogy megnézze az új, Sisiről szóló tárlatot.

muzejfuraniko

2017.06.24
Töttősi Flóra Púderfonja nyerte a Múzeumok Éjszakája szervezői által kiírt Be a múzeumba! pályázat zsűrijének díját, a közönségszavazás győztese pedig Szedlacsek Viktor kerékpártartója lett. A győztes tárgyakat június 24-én, a 15. Múzeumok Éjszakáján mutatják be a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM), illetve a Néprajzi Múzeumban.

nologo_653

2017.06.24

Idén júniusban a Sanghaji Önkormányzat Tájékoztatási Irodája elhozza a Global City elnevezésű kampányát Magyarországra, Budapestre. A The Amazing Shanghai (Lenyűgöző Sanghaj) címet viselő 2017-es City Campaign különböző rangos eseményeket vonultat fel, melyek között szerepel egy tematikus fotókiállítás, valamint a The Shanghai 360° elnevezésű panorámainstalláció is.

_D0A0450_Copy

2017.06.23

„Hamar kialakult a stílusom: 1957-ben kezdtem festeni, de már az 1960-as években megvolt az egyéni, »baloghos« hangom” – vallja Balogh László. A 20. század festőóriásai körében alkotó művész már 60 éve készíti líraisággal telített festményeit. Ennek évfordulójára nyílt meg a MANK Galériában a Legújabb Képek és Rajzok című tárlata, melynek apropóján életéről, alkotásmódjáról és a művei mondanivalójáról kérdeztük a 87 éves festőt.

szek_300

2017.06.23

Mióta él irodalom a Károlyi-palota falai között? Kik azok a magyar költők, akik már a reformkorban is megfordultak az impozáns épületben? Hogy lett a véres megtorlás helyszíne a magánpalota? Milyenek voltak az első tárlatok a Petőfi Irodalmi Múzeumban? Most megtudhatod! A Múzeumok Éjszakáján nemcsak a fővárosi utcákon barangolhatsz, hanem a Kultúra.hu oldalán is sétára invitálunk. Tarts velünk!

muzej_kep_masolata

2017.06.23

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) egyetlen éjszakára mágikus kapuvá válik, amely új dimenziókat nyit meg. Szellemi magaslatok és mélység, fel- és alászállás, világok közötti átjáró, szent és profán: MNM mint lélekvezető! A programok már délután elkezdődnek: 15 órától túlvilági séta indul gyerekeknek és felnőtteknek.

iparmuveszeti_muzeum_wiki

2017.06.23

A múzeumok június 24-én ismét varázslatos éjszakai programokkal várnak mindenkit. Újra megelevenednek a régmúlt és a jelen alakjai, történései és alkotásai, a városi séták, a kreatív foglalkozások, a tárlatvezetések és az előadások keretében pedig számos új élménnyel gazdagodhatunk a fővárosban és vidéken egyaránt. Az üvegcipő most maradjon otthon, mert éjfélkor még nincs záróra!

Plakat_masolata

2017.06.21

A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek közös szervezésében nyílik meg június 22-én Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas magyar animációsfilm-rendező, képzőművész Szertár című tárlata a kecskeméti Kápolna Galériában. „Drámai kisugárzásuk van ezeknek a műveknek” – mondta a kiállítás anyagáról a Kultúra.hu-nak Wahorn András Munkácsy-díjas képzőművész.

_D0A3806_Copy

2017.06.20

Szabó Magda művei éppen attól zseniálisak, hogy nem tudjuk eldönteni: a valóságot, a valóság egy lehetséges változatát vagy egy teljesen fiktív történetet olvasunk. Ahogyan a műveit, úgy őt magát is számos titok övezte és övezi mind a mai napig. Ezek megfejtésére tett kísérletet a Petőfi Irodalmi Múzeum Annyi titkom marad még… című tárlata.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház társulatának Liliom című előadása kapta az Emberi Erőforrások Minisztériuma által felajánlott fődíjat a Magyar Színházak 29. Kisvárdai Fesztiválján. A június 24-ei este megtartott díjátadó ünnepségen életműdíjjal jutalmazták Giricz Attila színművészt, az Újvidéki Színház tagját és Szélyes Ferencet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészét.

Barcelonába érkezik a magyar kortárs tervezőművészetet bemutató Shaping Hungary: Design in the 21st Century című vándorkiállítás július elején. A tárlat a formatervezés magyar törekvéseit olyan alkotásokon keresztül ismerteti meg a nagyközönséggel, mint a Paprikum fűszermalom, az Ivanka betontáska, a Piston rugóhúzó, a Codolagni falitükör, a Zigzag biciklisdoboz.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényhez kapcsolódva átadták június 24-én az új helyre költöztetett Aeropark repülőgép múzeumot. Az Aeropark a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér parkolójának bővítése miatt az idén tavasszal költözött át a repülőtéri felüljáró mellé. A Malév életében egykor meghatározó szerepet játszó repülőgép típusok, valamint a speciális repülőtéri járművek exkluzív környezetbe kerültek.

Szent Lászlóról szóló kiállítás nyílt a Múzeumok Éjszakáján a veszprémi Szent Imre piarista és helyőrségi templomban június 24-én a Szent László-emlékévhez kapcsolódóan. Köszöntőjében Márfi Gyula veszprémi érsek az 1077 és 1095 közt uralkodó Szent László alakjáról felidézte: megvolt benne a hősies bátorság és az alázat, emellett szigorú igazságosság és irgalmasság jellemezte uralkodását.

A Kincsem című kalandfilmet fényképező Szatmári Pétert választották az év operatőrének az Aranyszem Operatőr Fesztiválon. A fesztiválon 10 kategóriában 81 film versenyzett, a díjakat június 23-án este adták át a Dover házban, Budapesten. A Legenda-díjat Andor Tamásnak ítélték, aki közvetlen alkotótársa volt többek között Bacsó Péternek, Schiffer Pálnak, Makk Károlynak, Mészáros Mártának és Dobray Györgynek is.

Prince hajdani zenekara, a The New Power Generation (The NPG) lép fel a fesztivál zárónapján, július 15-én a Veszprém Arénában a „Celebrating Prince” turné keretében. Ezzel a bejelentéssel teljessé vált a prémium zenei fesztivál idei fellépőinek névsora a nagyszínpadon.

NPG_final_logo_with_Purple_background

Másfél év Föld körüli keringés után visszatér Budapestre a világ legnagyobb utazó „űr-gyűjteménye”, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás. Az emberiség legnagyobb kalandját végig kísérő expó július 1-jétől szeptember 11-éig látogatható a Millenárison, ezúttal azonban nagyobb interaktív teret és több játékot kínálva a látogatóknak.

Egyebek mellett Ábrahám Pál-, Eisemann Mihály-, Fényes Szabolcs-, Seress Rezső-dallamok és Békeffy István-, G.Dénes György-, Kellér Dezső-, illetve Nóti Károly-szövegek kerülnek terítékre az Astoria CoolTúra sorozat következő rendezvényén. Mindez június 15-én a Danubius Hotel Astoria éttermében, amely ezúttal egy múltszázad eleji kaszinó miliőjét idézi, ahol a történet két szereplője a kor nagy filmslágerein keresztül bonyolítja reménytelen, kusza, ábrándos szívügyeit.

Megjelent a 25. Telekom VOLT Fesztivál CD-je exkluzív dalokkal és számos, örök érvényű slágerrel, amelyek az elmúlt éveket idézik fel. Kizárólag ezen az albumon hallható a VOLT Allstars + Zävodi Jelszó: LOVE című dala, amelyet Demjén Ferenc tiszteletére hazai sztárok adnak elő, és a fesztivál himnusza, amelyet a Punnany Massif jegyez.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma