2016.02.03
Végh Nóra

„A tanításnak minden szintjét élvezem” – meséli Razvaljajeva Anasztázia Junior Prima-díjas és Fischer Annie-ösztöndíjas hárfaművész, aki Vigh Andrea mellett tanársegédként oktat a Zeneakadémián. Ma este 19:30-kor ösztöndíjas társaival készül koncertre.

Oroszországban születtél hárfaművész édesanya gyermekeként, majd hétéves voltál, amikor Magyarországra telepedtetek. Ekkor kezdtél el hárfázni is. Mi volt a költözésetek oka?

Édesanyám még Moszkvában, a tanulmányai alatt megismerkedett egy magyar hárfással, Felletár Melindával, akivel hamar barátokká váltak. A hölgy egyszer csak felkereste, hogy szeretné, ha anyukám helyettesíteni őt egy ideig a Szegedi Szimfonikus Zenekarban. Ő nagyon megörült ennek a lehetőségnek, és egy elég spontán költözéssel már Szegeden is voltunk, majd végül ott is maradtunk. Anyukámat felkérték állandó állásra. Most Budapesten élek, mióta felvételiztem a Zeneakadémiára.


Raffay_Zsofi_fotoja_2015
Fotó: Raffay Zsófi

Tanultál már korábban is magyarul, vagy teljesen váratlanul ért ez az új közeg?

Abszolút váratlan volt, korábban fel sem merült, hogy bármelyik országba is elköltöznénk. Eleinte bizonytalan volt, meddig maradunk, végül úgy alakult, hogy állandóvá vált. Az általános iskolát már Magyarországon kezdtem el. Nem érintkeztem korábban a nyelvvel, ami rám ragadt az iskolaban, nos, abból lett az, amit most használok (nevet).


Édesanyádat biztosan sokat láttad hárfázni. Ő kezdett el tanítani téged?

Talán ez más zenész családokban is így lehet, hogy a gyerek egyszer csak kedvet kap a hangszerhez. Nálunk is így volt, bár volt idő, amikor nem szívesen csináltam. Erre nem emlékszem, de mesélték a szüleim, hogy körülbelül ötéves koromban elvitt édesanyám egy hárfatanárnőhöz, hogy alkalmasnak talál-e, megnézték a kezeimet, énekelnem is kellett (nevet). A vélemény bíztató volt, majd hétéves koromban anyukám elkezdett tanítani. Kislányként nagyon izgalmasnak találtam ezt a hangszert, de a gyakorlást nem mindig élveztem (nevet). Később, kamaszkorom végén kezdett komolyan érdekelni.


Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora is sokat segített a pályádon.

A Zeneakadémiára 2006-ban érkeztem, ahol Vigh Andrea irányítása alatt tanultam öt évig, azóta is nagyon szoros kapcsolatban vagyunk. Most pedig maradtam a doktori képzésen és tanársegédként dolgozom mellette az egyetemen. A doktori a kutatás mellett azért is jó, mert így taníthatok, ami nagyon fontos és kedves dolog számomra.


Egyetemen képzeled el a tanítást vagy a fiatalabb korosztállyal is szívesen foglalkoznál?

A tanításnak minden szintjét élvezem. Most fél állásban dolgozom tanársegédként és nagyon szeretem, de gyakran foglalkozom a kisebbekkel is. A kommunikáció alapú interaktív oktatást és a kreatív megoldásokat alkalmazom a legszívesebben. Azt is érdekesnek találom, amikor felismerjük egy növendék hiányosságát, és azt próbáljuk megtalálni, mi lehet az oka és célirányosan fejleszteni.


Junior Prima-díjban részesültél 2011-ben, tavaly pedig a Fischer Annie-ösztöndíjat is elnyerted. Milyen lehetőségeket nyitottak meg számodra ezek az elismerések?

Ezek visszaigazolást adtak, hogy nemcsak nekem fontos, amit csinálok, hanem másoknak is (nevet). A karrier szempontjából is nagyon megtisztelő, hogy a szóbeli dicséretek mellett konkrét elismerést is kaptunk. A fellépésekben is sokat számít, hiszen így a nem művész körökben forgolódók is hamarabb ránk találnak. Az anyagi támogatás sem elhanyagolható, a Junior Prima-díj kapcsán egyszeri, a Fischer Annie-ösztöndíjnak köszönhetően pedig rendszeres jutalom jár. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik ezt lehető teszik, mert nagy segítség a zenészek számára.


Ma este a Zeneakadémián adsz koncertet ösztöndíjas társaiddal.

Deák Sárával (hegedű), Kiss Péterrel (zongora), Nyakas Orsolyával (ének) és Tóka Ágostonnal (orgona) nagyon változatos és színes műsorral készülünk. Szóló hárfaműveket is lehet hallani tőlem, valamint Orsit éneklés közben kísérem két Debussy-dal erejéig. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!


Végh Nóra

nemzeti_tancszinhaz_eloter2_hlinka_zsolt_foto_2000px

2019.02.15

Február 15-én nyitja meg kapuit Budapest egyedülálló új kulturális színtere: a Nemzeti Táncszínház új épülete, mely a Millenáris Parkban kapott helyet. A legmodernebb színháztechnikával felszerelt, különleges építészeti megoldásokat felvonultató épületben két színházterem és kamaraterem várja a tánc szerelmeseit, emellett próbatermek segítik a professzionális táncosok felkészülését.

Pataki_Andras

2019.02.15

Imre Zoltán Program (IZP) számokban: 40 táncszínházi nevelési előadás 15 helyszínen 1200 gyermek részvételével, 54 táncelőadás 13 helyen. Emellett konferenciasorozatok, rendezvények, versenyek, szakmai fórumok, külföldi stúdiumok, digitális portfóliók, tréning-, és próbalehetőségek. A hazai táncszakma legújítóbb kezdeményezéséről Pataki András kuratóriumvezetőt, táncművészt, a Szegedi Kortárs Balett igazgatóját kérdeztük.

az_ismeretlen_gorgei_R

2019.02.15

Élő vértanúnak Móricz Zsigmond, villámzúzta délceg cserfának Arany János, a nemzeti hiúság áldozatának pedig Gyulai Pál nevezte Görgei Artúrt. Az 1848-49-es szabadságharc híres hadvezérének már a kortársak is igyekeztek igazságot szolgáltatni. A legendákon túli alakját igyekszik bemutatni a Magyar Nemzeti Múzeum Az ismeretlen Görgei című kiállítása. A tárlat szakértőjével, a Magyar Történelmi Társulat elnökével, Hermann Róberttel beszélgettünk.

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

Felháborodást keltett Horvátországban az oktatási minisztérium döntése, mely szerint lekerült az ajánlott olvasmányok listájáról Anne Frank naplója. Csütörtökön mintegy háromezren írták alá azt a petíciót, amelyben az iskolai programba való visszahelyezését követelik. A kezdeményezők úgy vélték: a holokauszt olyan téma, amelyet nem lehet mellőzni a horvát irodalmi oktatásban. A hovát oktatási miniszter a háziovasmányok listájának újragondolását ígéri.

A Magyar Írószövetség február 18-án, Jókai Mór születésnapján ünnepli a magyar széppróza napját. 18 órakor az Írószövetség klubtermében Mezey Katalin Kossuth-díjas író, az MMA irodalmi tagozatvezetője és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitja meg a rendezvényt. Az Irodalmi Magazin Jókai-számát a szerkesztők: Kondor Péter János, Molnár Krisztina és Lipp Mónika Mária mutatják be. Az év novellái 2019 című antológiát Erős Kinga kritikus, a könyv szerkesztője, valamint Bíró Gergely író, a Magyar Napló főszerkesztő-helyettese ismerteti. Közreműködik: Turi Bálint színművész és a Másik Oldal zenekar.

Narkisszosz, a görög mitológia szerint a víztükörben megpillantott képmásába beleszerető vadász portréját ábrázoló, rendkívül jó állapotban fennmaradt freskóra bukkantak egy Pompejiben folyó feltáráson. A freskó egy ókori pompeji ház átriumát díszítette. A képet abban a házban találták, ahol tavaly a görög mitológia egy másik részletét, a Léda és a hattyú történetét ábrázoló ókori freskót tártak fel, emellett tucatnyi üvegedényt, nyolc terrakotta vázát és egy bronztölcsért is találtak egy lépcső alatt. A ház feltehetően egy gazdag kereskedőé volt. Pompejit a Vezúv kitörése pusztította el az 1. században.

A Budavári Örmény Nemzetiségi Önkormányzat Pepi, Pali meg a harmonika ördöge címmel vidám mulatságot tart zenével, örmény gasztronómiai kóstolóval a Márványmenyasszony Étteremben február 17-én 16.00-kor. A XII. Örmény Nemzetiségi Napon közreműködik Kilyén Ilka színművész, dr. Tarján Balázs c. egyetemi tanár, Benkő Péter, Rusz Milán, Várady Mária színművészek és Lakatos Miklós prímás. A belépés díjtalan.

A KÉP-ÉLMÉNY kiállításhoz kapcsolódva újabb beavató tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók – a projektben szereplő fotográfusok közül öt alkotóval – a Capa Központban, február 18-án 18.00-kor. A workshopsorozat Múlt-jelen-jövő foglalkozásának keretében tíz magyar fotográfus működött együtt gyermekotthoni gondoskodásban élő fiatalokkal, hogy létrehozzanak adott témában legalább három fotót.

Kep-elmeny

Múzeumpedagógusok rangos szakmai rendezvényét tartják 2019. február 18-án, hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

Filmvetítéssel kezdődik vasárnap a Cziffra György Fesztivál, amely február 25-ig klasszikus zenei koncertekkel, improvizációs esttel, hangszerbemutatóval és báresttel is várja a közönséget.

Szombaton és vasárnap összesen négy koncert várja a közönséget a budapesti Festetics Palotában az MVM Koncertek – A Zongora című sorozat minimaratonján.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma