728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2016.02.03
Végh Nóra

„A tanításnak minden szintjét élvezem” – meséli Razvaljajeva Anasztázia Junior Prima-díjas és Fischer Annie-ösztöndíjas hárfaművész, aki Vigh Andrea mellett tanársegédként oktat a Zeneakadémián. Ma este 19:30-kor ösztöndíjas társaival készül koncertre.

Oroszországban születtél hárfaművész édesanya gyermekeként, majd hétéves voltál, amikor Magyarországra telepedtetek. Ekkor kezdtél el hárfázni is. Mi volt a költözésetek oka?

Édesanyám még Moszkvában, a tanulmányai alatt megismerkedett egy magyar hárfással, Felletár Melindával, akivel hamar barátokká váltak. A hölgy egyszer csak felkereste, hogy szeretné, ha anyukám helyettesíteni őt egy ideig a Szegedi Szimfonikus Zenekarban. Ő nagyon megörült ennek a lehetőségnek, és egy elég spontán költözéssel már Szegeden is voltunk, majd végül ott is maradtunk. Anyukámat felkérték állandó állásra. Most Budapesten élek, mióta felvételiztem a Zeneakadémiára.


Raffay_Zsofi_fotoja_2015
Fotó: Raffay Zsófi

Tanultál már korábban is magyarul, vagy teljesen váratlanul ért ez az új közeg?

Abszolút váratlan volt, korábban fel sem merült, hogy bármelyik országba is elköltöznénk. Eleinte bizonytalan volt, meddig maradunk, végül úgy alakult, hogy állandóvá vált. Az általános iskolát már Magyarországon kezdtem el. Nem érintkeztem korábban a nyelvvel, ami rám ragadt az iskolaban, nos, abból lett az, amit most használok (nevet).


Édesanyádat biztosan sokat láttad hárfázni. Ő kezdett el tanítani téged?

Talán ez más zenész családokban is így lehet, hogy a gyerek egyszer csak kedvet kap a hangszerhez. Nálunk is így volt, bár volt idő, amikor nem szívesen csináltam. Erre nem emlékszem, de mesélték a szüleim, hogy körülbelül ötéves koromban elvitt édesanyám egy hárfatanárnőhöz, hogy alkalmasnak talál-e, megnézték a kezeimet, énekelnem is kellett (nevet). A vélemény bíztató volt, majd hétéves koromban anyukám elkezdett tanítani. Kislányként nagyon izgalmasnak találtam ezt a hangszert, de a gyakorlást nem mindig élveztem (nevet). Később, kamaszkorom végén kezdett komolyan érdekelni.


Vigh Andrea Liszt Ferenc-díjas hárfaművész, a Zeneakadémia rektora is sokat segített a pályádon.

A Zeneakadémiára 2006-ban érkeztem, ahol Vigh Andrea irányítása alatt tanultam öt évig, azóta is nagyon szoros kapcsolatban vagyunk. Most pedig maradtam a doktori képzésen és tanársegédként dolgozom mellette az egyetemen. A doktori a kutatás mellett azért is jó, mert így taníthatok, ami nagyon fontos és kedves dolog számomra.


Egyetemen képzeled el a tanítást vagy a fiatalabb korosztállyal is szívesen foglalkoznál?

A tanításnak minden szintjét élvezem. Most fél állásban dolgozom tanársegédként és nagyon szeretem, de gyakran foglalkozom a kisebbekkel is. A kommunikáció alapú interaktív oktatást és a kreatív megoldásokat alkalmazom a legszívesebben. Azt is érdekesnek találom, amikor felismerjük egy növendék hiányosságát, és azt próbáljuk megtalálni, mi lehet az oka és célirányosan fejleszteni.


Junior Prima-díjban részesültél 2011-ben, tavaly pedig a Fischer Annie-ösztöndíjat is elnyerted. Milyen lehetőségeket nyitottak meg számodra ezek az elismerések?

Ezek visszaigazolást adtak, hogy nemcsak nekem fontos, amit csinálok, hanem másoknak is (nevet). A karrier szempontjából is nagyon megtisztelő, hogy a szóbeli dicséretek mellett konkrét elismerést is kaptunk. A fellépésekben is sokat számít, hiszen így a nem művész körökben forgolódók is hamarabb ránk találnak. Az anyagi támogatás sem elhanyagolható, a Junior Prima-díj kapcsán egyszeri, a Fischer Annie-ösztöndíjnak köszönhetően pedig rendszeres jutalom jár. Ezúton is köszönetet szeretnék mondani azoknak, akik ezt lehető teszik, mert nagy segítség a zenészek számára.


Ma este a Zeneakadémián adsz koncertet ösztöndíjas társaiddal.

Deák Sárával (hegedű), Kiss Péterrel (zongora), Nyakas Orsolyával (ének) és Tóka Ágostonnal (orgona) nagyon változatos és színes műsorral készülünk. Szóló hárfaműveket is lehet hallani tőlem, valamint Orsit éneklés közben kísérem két Debussy-dal erejéig. A részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!


Végh Nóra

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

nepessy_noemi_R

2019.08.23

A Budapesti Történeti Múzeumot április óta Népessy Noémi vezeti. A Vármúzeumot, a Kiscelli Múzeumot, az Aquincumi Múzeumot, valamint a Budapest Galériát felölelő intézmény vezetője korábban az Óbudai Múzeum igazgatójaként ért el sikereket. Elképzeléseiről, terveiről, múzeumkoncepciójáról beszélt a Magyar Múzeumok Online-nak.

Selejtesek

2019.08.23

A Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál, melyet idén augusztus 24. és szeptember 15. között tartanak, a világ egyetlen nemzetközi, roma színházakat központba állító fesztiválja. A rendezvényen több európai országból mutatkoznak be roma társulatok és produkciók Az előadásoknak az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér és az RS9 Színház Vallai kertje ad helyet.

fabri_zoltan

2019.08.22

„Játékosok és zsetonok vagyunk egy személyben. Ez a történelem!” – mondja egy szereplő Fábri Utószezon című filmjében. A mondat a háromszoros Kossuth-díjas filmrendező ars poeticája is lehetne. Filmjeinek jellegzetessége az önvizsgálat, a múlttal való a szembenézés a jelen megértése érdekében.

Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje nyerte el a Szarajevói Filmfesztivál emberi jogi díját csütörtök este. A legjobb dolgokon bőgni kell című filmért az alkotók, Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a szarajevói fesztivál szakmai programja, a CineLink Work in Progress 50 ezer euró értékű utómunkadíját nyerték el, amely a Post Republic stúdió felajánlása. Az első magyar egészestés animációs dokumentumfilm, Csáki László Kék Pelikán című alkotásának filmterve a Best Pack&Pitch díjat kapta meg. Mikulán Dávid és a Nagyi projektet jegyző Révész Bálint Kix címmel készülő dokumentumfilmtervét a Docu Talent program zsűrije díjazta. Kőrösi Máté Dívák című alkotása a 2000 eurós pénzdíjjal járó Cat&Docs elismerést kapta meg, míg Dér Asia és Haragonics Sára Egy nő története munkacímű alkotása a DOK Leipzig, a rangos lipcsei dokumentumfilm-fesztivál díját nyerte el.

A múmiát 129 évvel ezelőtt ajándékozták a Michingani Állami Egyetemi Múzeumnak. A kecsua nyelven Nustának (hercegnő) hívott hajdani kislány teste kitűnő állapotban maradt fenn, fekete copfjait mintha frissel fésült hajból fonták volna, kezei kis tollakat markolnak. Szénizotópos vizsgálatokkal megállapították, hogy a múmia a 15. század második feléből származik, ami megerősíti a feltételezést, hogy a kislányt Kolumbusz Kristóf érkezése és a spanyol hódítás előtt temették el.

Egy ódon svájci házban találtak rá a világhírű regényhez készült rajzokra, melyeket maga Antoine de Saint-Exupéry készített. Egy dohos szagú irattartó rejtette a „kincseket”, az egyiken a jóllakott kígyó látható, amely felfalt egy elefántot, de a felnőttek kalapnak látják, továbbá szerepel a légipostapapírra készült vázlatokon a kis herceg és a róka is. A mappában volt egy szerelmes levél is, amelyet Saint-Exupéry feleségének írt. A rajzok meglepően jó állapotban vannak, de egyelőre nem tudni, hogy bemutatják-e őket a nyilvánosságnak, és ha igen, akkor mikor.

A Reading közelében épülő komplexumot John McAslan építész irodája tervezi. A neves skót tervező nevéhez fűződik egyebek közt a londoni King's Cross pályaudvar és a Roundhouse előadóművészeti központ fejlesztése.

A brit főváros világhírű múzeumának nyolcmillió darabos gyűjteménye van. Ebből azonban csak 80 ezer látható kiállítva, a többi vagy az intézmény épületében, vagy két raktárépületben van London más pontján, amelyek közül a kormány az egyiket eladja. Az 64 millió fontba kerülő új komplexum munkálatainak jó részét – 50 millió fontot – ebből az eladásból fedezik, a fennmaradó részt pedig többek között adományokból. A 2023-ra elkészülő létesítményben világhírű antik szobrok és mozaikok is megtekinthetők lesznek

A szeptember 24. és 28. között első alkalommal zajló PesText – Nemzetközi Irodalmi Fesztivál Neked mit jelent a szabadság? címmel kiírt irodalmi pályázatára 201 alkotás érkezett be. A szakmai zsűri díját Halleves című verséért Izsó Zita kapta meg. A 11 műből álló shortlistre augusztus végéig lehet szavazni, hogy kiderüljön, ki lesz a közönségdíjas.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

arcus-temporum-xiii-pannonhalmi-muveszeti-fesztival

A jövő szombatig tartó rendezvényen hatvan helyszínen több mint kétszáz koncerttel, színházi előadással, filmvetítéssel és kísérőprogrammal várják a közönséget.

A gyönyörűen felújított, a XIX. század végén épült Egyedi-palotában működő Benczúr Ház Kulturális Központ megújult műsorkínálatával a budapesti kulturális élet egyik izgalmas színterévé vált. A Postakürt Alapítvány által működtetett helyszín hiánypótló és izgalmas produkcióknak, színházi előadásoknak, koncerteknek és táncházaknak ad otthont.


Negyvenhét helyszínen több mint 340 esemény lesz a 7. Vásárhelyi Forgatag elnevezésű fesztiválon, amely kortárs művészeti programokkal kezdődik pénteken és szeptember 1-ig tart Marosvásárhelyen

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma