NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2019.04.03

Készítettek koreográfiát felhőkarcolók üvegablakaira és több száz méteres sziklafalakra is. A Bandaloop társulat 90 fokkal megdönti a színpadot, és megmutatja, hogy a táncművészetben nincs lehetetlen. A Budapesti Tavaszi Fesztiválra ismét Magyarországra érkezik a legendás csapat: április 6-án a Müpa falain, valamint a Fesztivál Színházban láthatjuk lélegzetelállító produkciójukat. 7 (mozgó)kép a vertikális tánc amerikai úttörőiről.

bandaloop

1. Mindenkit lenyűgöztek a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon

2017 őszén egy Kálvin téri irodaépületet hódított meg a Bandaloop csapata. Hogy miért erre a helyszínre esett a választásuk? A cél az volt, hogy bevonják a járókelőket: olyanokat is, akik egyébként nem ülnének be egy táncelőadásra. A csapat első budapesti vendégszereplése minden szempontból maradandó élmény volt, hiszen GoPro kamerákkal egy különleges kisfilmben rögzítették nemcsak magát a lélegzetelállító előadást, hanem a készülődés izgalmas pillanatait is. 2. Az extrém látvány, a meghökkentés a hatás része

„A metró felé menet, munkába vagy hazafelé igyekezve az emberek egyszercsak belefutnak az előadásba, és nem tudnak nem megállni, és végignézni a produkciót" – mesélte Thomas Cavanagh, a Bandaloop ügyvezető igazgatója legutóbbi budapesti fellépésük előtt adott interjújában. „A köztéri művészetet mindenki számára nyitottnak tartjuk, nem egy árunak, ami csak bizonyos rétegek számára elérhető. Az extrém látványt használjuk arra, hogy berúgjuk az ajtót, és bevonzzuk az embereket a koreográfia mélyebb rétegébe, ami már valóságos tánc, koreográfiával, intim mozdulatokkal, arckifejezésekkel.”

3. Az American Music Awardson Pinkkel léptek fel

A BANDALOOP profizmusa és extrém látványvilága tökéletesen párba állítható a punk-pop díva, Pink extravaganciájával. Ezt a szerencsés együttállást használták ki a 2017-es American Music Awards díjátadóján, ahol az énekesnő szó szerint új szintre emelte, amit a show fogalmáról gondolunk: egy 34 emeletes hotel oldalán táncolt együtt a BANDALOOP csapatával Los Angeles belvárosában. Pinknek mindössze öt napja volt, hogy megtanulja a technikát és a koreográfiát, és a táncosok egybehangzó véleménye alapján nagyszerűen teljesített – szerinte ez volt a legfélelmetesebb dolog, amire valaha is rávette magát.4. Szaúd-Arábiában, az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított helyszínen is táncoltak már

A modern felhőkarcolók mellett történelmi jelentőségű épületek is a Bandaloop kedvencei közé tartoznak. Táncoltak már Indiában, a Golkonda-erődben, Mexikóban 15. századi katedrálisokon, tavaly pedig, amikor úgy érezték, újabb kihívásokra van szükségük, Jeddában, Szaúd-Arábiában léptek fel. „A mi perspektívánk változott meg a leginkább – mesélte az ügyvezető igazgató – egy zárt társadalmat képzeltünk el, ahol a művészek nagyon szűk keretek között mozognak. Valóban egy zárt országról van szó, emberi jogi kihívásokkal, de felvillanyozó volt egy helyi család segítségével dolgozni a helyszínen.”


5. A világ legnagyobb épületeit hódították már meg

A városi építészet és a vertikális tánc rendhagyó találkozása olyan lehetőségeket tár fel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. A BANDALOOP pontosan ebből merít, nem véletlen, hogy a társulatot rendszeresen hívják épületátadókra, üzletek megnyitójára is. Koreográfiáik megalkotásakor fontos szerepet játszik a „színpadul” szolgáló épület, annak szerkezete, felületei, izgalmas építészeti megoldásai. Így lesz ez akkor is, amikor a Müpa falain perdülnek táncra.


bandaloop_dancing_in_the_street
Fotó: dangerousintersection.or

6. A hegyekből indultak, és gyakran vissza is térnek a természetbe

A Bandaloop története a ’90-es években kezdődött: az első csapat hegymászókból és táncosokból jött össze, akik új médiumot, új formákat kerestek. A művészeti vezető és alapító, Amelia Rudolph víziója volt a mászás technikájának és a tánc szépségének ötvözése. Azóta számos természeti környezetben hódítottak már meg magaslatokat – táncoltak a Yosemite Nemzeti Park magas gránitfalain, a kínai Tianmen-hegységben, a Himalájában és az olasz Dolomitokban is – , de szerencsére van még számos sziklaformáció a világban, ami táncra hívja őket.

bandaloop_yosemite_peter_mcbride
Fotó: Peter McBride

7. Prokofjev unokája szerezte a Budapestre érkező előadás zenéjét

Legutóbbi, Strings című beltéri előadásuk zenéjét Gabriel Prokofiev, Londonban élő DJ szerezte, aki a legendás orosz zeneszerző és zongorista, Szergej Prokofjev unokája. „Tökéletesen kombinálja a régi orosz világot, ahonnan a nagypapája érkezett, a jövőbe mutató, modern klubok hangzásvilágával” – meséli Amelia Rudolph, a társulat művészeti vezetője. Többek közt ezt a produkciót is láthatják majd a nézők a 2019-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, ahol a Bandaloop előadása mellett olyan további csemegékkel találkozhatnak a kortárs tánc és mozgásszínház rajongói, mint Emanuel Gat Sunny című koreográfiája, a francia újcirkusz-zseni, Yoann Bourgeois Minuit (Éjféltájt) című műve, vagy az Artus – Goda Gábor Társulatának legfrissebb produkciója, A szél kapuja.


A cikk eredetileg a Budapesti Tavaszi Fesztivál hivatalos blogján, a btf.blog.hu oldalon jelent meg.

Tardy_Anna__02

2019.09.22

A 2018-ban megújult Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) a fiatal, feltörekvő művésznemzedék segítését tűzte a zászlajára – mondta el az MTI-nek adott interjújában Tardy-Molnár Anna ügyvezető.

unitarius_templom_1

2019.09.22

A budapesti belváros egyik legfurcsább építészeti meglepetése az unitárius székház a Nagy Ignác utcában. A háromemeletes bérház Budapest szívében első pillantásra nem tűnik különösebben érdekesnek, oldalbejárata azonban már jelzi: templom bújik meg a csemegebolt felett.

Monos

2019.09.21

Alejandro Landes brazil rendező Monos című háborús drámája kapta a legjobb filmnek járó Pressburger Imre-díjat szombaton a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó gáláján.

A New Yorkban élő világhírű képzőművész Tisztító című kiállítását a Kortárs Művészeti Múzeumban láthatja a közönség, Marina Abramovic pedig a jövő szombaton a múzeum előtti téren tart előadást életéről és művészetéről. A performansz műfajának királynőj" legutóbb 1975-ben állította ki műveit Belgrádban, Jugoszláviát pedig egy 1976-os amszterdami kiállítás után hagyta el, állítása szerint végleg. A szombaton megnyíló kiállításon a művész öt évtizedes munkásságának állomásait tekinthetik meg az érdeklődők videók, filmek, írások, fotók, rajzok, festmények és performanszok formájában. Marina Abramovic leghíresebb performanszainak részleteit ismert szerbiai és nemzetközi művészek adják elő újra.

A bécsi Albertina Múzeumban nagyszabású kiállítás nyílt Albrecht Dürer munkáiból. A különleges tárlat anyagát bécsi múzeumok és más európai intézmények adták kölcsön. Dürer grafikáit ritkán lehet ilyen nagy számban megtekinteni, csak elvétve rendeznek belőlük gyűjteményes kiállítást a művek megóvása miatt. Az Albertina kiállításának szíve az a száz grafika lesz, amely a múzeum gyűjteményébe tartozik, és amely Dürer halála, 1528 óta együtt maradt.

A 21 éves, londoni David Orobosa Omoregie kapta az év legjobb brit albumának járó zenei díjat, a Mercury Prize-t. Az indoklás szerint Dave Psychodrama című debütáló anyaga generációja legmerészebb rapalbuma. Idén márciusban jelent meg, vezette a brit albumlistát és eddig 130 ezer példány fogyott belőle. Dave a díjat családjának és barátainak ajánlotta, kiemelten bátyjának, Christophernek, aki gyilkosságért életfogytig tartó börtönbüntetését tölti. Az elgondolkodtató és önelemző Psychodrama megírását az a terápia inspirálta, amelyben bátyja a börtönben részesül: az elítéltek rehabilitációját a múltjukra épülő szerepjátékkal segítik. Az 1992 óta minden évben odaítélt díj 25 ezer fonttal (9,1 millió forint) jár együtt.

A Párizs közelében fekvő Vaux-le-Vicomte-ba csütörtök éjjel álarcosok hatoltak be, megkötözték az idős tulajdonosokat, és 2 millió euró (666 millió forint) értékűre beecsült zsákmánnyal távoztak. A kastély a legnagyobb, még magántulajdonban lévő védett műemlék épület Franciaországban, évente negyedmillió látogató keresi fel. Az 1656 és 1661 között épült pompás kastélyt XIV. Lajos pénzügyminisztere, Nicolas Fouquet emeltette, magára vonva a király irigységét. A hagyomány szerint Lajost éppen az udvar tiszteletére tartott tékozló ünnepség késztette arra 1661-ben, hogy hátralévő életére bebörtönözze pénzügyminiszterét, elkobozza a kastélyt, legbecsesebb műkincseit pedig a Louvre-ba és Versailles-ba szállíttassa.

Varázslények – Mesebeli küldetés címmel képzeletbeli kalandra hív a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szombattól látogatható kiállítása. A játék során sosem látott tájakat barangolhatunk be, miközben furfangos fejtörők és mitikus kihívások teszik próbára tudásunkat és érzékeinket. A múzeum közleménye szerint a több mint 1000 négyzetméteren megvalósuló kiállítás és játék megújult látványvilággal, egyedi installációkkal, rengeteg mesés felfedeznivalóval és ajándékkal várja a kalandvágyó látogatókat. A kiállítás november 3-ig tekinthető meg a Vajdahunyadvárában.

Szeptember utolsó szombatján a csongrádi Tari László Múzeum ad otthont az országjáró Játékmustrának, ahol a múzeumi szakemberek a játékosítás terén mélyíthetik el ismereteiket.

Jatekmustra

A legnépszerűbb máltai együttes immár rendszeresen visszajár Magyarországra. Az örömzenére épülő Tribali ezúttal szeptember 28-án játszik a fővárosi Dürer Kertben.

Első alkalommal rendeznek nemzetközi Beatles-fesztivált Magyarországon: a Beatles Weekendet október 5-én az Analog Music Hallban, 6-án a Hard Rock Caféban rendezik meg.

Díjátadóval, nyílt próbákkal, színházi előadásokkal, kulisszajárásokkal ünneplik a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napját a hétvégén.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma