728x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2009.12.05

A színházi tervezőművész 43 évet élt. Hamvaitól december 11-én, délután 13 órakor vesznek búcsút a Fiumei úti temetőben. A temetést követően a sírkert dísztermében megemlékezésre kerül sor. NEKROLÓG
 
Hogy lehetne ezt felfogni Zsoltikám, mibe kellene kapaszkodni, megtántorodva a hírtől, hogy már nem vagy közöttünk? Hatalmasan küzdöttél, mint megtudtam a döbbenettől felocsúdva, mikor sokadszorra elolvastam a gyászjelentést, s kikecmeregtem a tekintetedből, amely a néhány drámai szó mellé kapcsolt fényképről nézett rám.
Munkásságod egy kis szelete kötött össze minket, de az – úgy hiszem – mélyen. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bartók és a tánc, illetve a halhatatlan Lakatos Gabriella születésének nyolcvanadik évfordulójára rendezett, Egy táncos díva arcképe című kiállításainak pompás látványtervét készítetted, melyeknek Szúdy Eszterrel kurátorai voltunk. Hogy mire vagy képes egy múzeumi térben, az a Fuchs Lívia rendezte, kivételes jelentőségű tárlat, A tánc forradalmárai elegáns és szikár termében állva tudatosult bennem. Hogy egy marék szöggel és egy darab léccel csodát tudsz tenni, azt két, közös munkánk során számtalanszor megcsodáltam. Szűk terület volt ez abból a tágas univerzumból, amelyben kivételes biztonsággal mozogtál Te, a tértervező, díszlettervező, pantomimes (akit még szerencsém volt színpadon látni, Atlasz Gábor partnereként a ’90-es évek elején). De az emberi odaadásodra, s arra a bizonyos küzdeni tudásra bőven lehetőséget kínált rálátnunk.
Emlékszem, ahogy árgus szemekkel pásztáztad a Harangozó Gyula A csodálatos mandarinjának két verziójáról készült, archív képeket, s kisilabizáltad, miféle vászonból, milyen technikával festettek a daraboknak hajdan hátteret. Aztán fogtad, s megfestetted a kiállítási térnek, hatalmas, pompás háttérül. Odaadó társunk, játszótársunk voltál a szellem- és korszellem-idézésben, filléres költségvetésből álmodtál tökéleteset. Általad tudtunk kinyújtózni, megmutatni, szabadon álmodozni, hiszen Te értőn, a tudásodban magabiztosan álltál, futottál mellettünk. Messze-messze többet nyújtva nekünk, mint egy látványtervező. Értő alkotótársunk voltál, akinek a háta mögött oly sokszor pillantottunk össze elismerően kemény, izzadtságos pillanatokban, mikor csak rád számíthattunk.
Rettenetesen fogsz hiányozni nagyon sokunknak.
 
Halász Tamás
tánctörténész
 
 
 
 
 

596x90px_Csardaskiralyno_Moni_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Ötállomásos erdélyi turnéra indul ősszel Mahó Andrea. A színész-énekes koncertsorozatán neves vendégekkel lép színpadra. Az Azért vannak a jó barátok című turné szeptember 17-én indul Zilahon és október 7-én zárul Brassóban. Repertoáron lesznek dalok a Madách Színházban játszott musicalekből, de lesznek rockdalok, crossoverek is.

Az 1912 óta az Atlanti-óceán mélyén nyugvó Titanic maradványait 14 év után először kereste fel augusztus elején egy expedíció, amely nagyfelbontású képeket készített a roncsról. Az első útján egy jéghegynek ütközött és elsüllyedt luxushajó 1 Celsius fokos vízben fekszik, erős örvényeknek és változó tengeri áramlásoknak van kitéve. A roncsot a sókorrózió és a fémevő baktériumok is pusztítják. A legjelentősebb romlás a tisztek lakóhelyének, köztük a kapitány kajütjének a területén fedezhető fel. A rajongók egyik kedvence, a kapitány kádja már az enyészeté lett.

Egy spanyol történész az amszterdami Társadalomtörténeti Nemzetközi Intézetben (IISH) 1939 óta heverő fadobozokban több mint 500, a spanyol polgárháborút megörökítő fotó negatívjára bukkantak. A Nemzeti Munkásszövetség (CNT) 1939 áprilisában csempészte ki Barcelonából az archívumot, amely egy hosszú út után –kitérőkkel Párizsban, valamint Harrogate és Oxford városaiban – 1947-ben érkezett meg az IISH-ba. A dobozokban több mint 500 olyan fotó negatívja lett meg, amelyet a spanyol polgárháború alatt, 1937 és 1938 között készített az akkor még Deutsch Kati néven dolgozó fotós. Spanyolországba érkezve Deutsch a CNT és az Ibériai Anarchista Föderáció (FAI) külső propagandaszolgálatához szegődött.

Szeptemberben mutatják be A csizmadia, a szélkirály és a nyúlpásztor esete című darabot, amelyet Nagy Orsolya írt és Markó Róbert rendezett. Kolozsi Angéla A libapásztorlány című meséjét Kuthy Ágnes rendezésében láthatjuk, a Papucsszaggató királykisasszonyok című előadást pedig Láposi Terka állítja színpadra. Az Óriásölő Margaret című darabot írója, Gimesi Dóra rendezi majd. A teátrum vasárnap tartja évadnyitó családi rendezvényét. Az Idesüss a figurásra! című programsorozatra a Nagytemplom mögötti Emlékkertben várják az érdeklődőket.

Ismét Magyarország egyik legnépszerűbb Beatles tribute zenekara, a Bits képviseli Magyarországot és a magyar Beatles közösséget a világ legnagyobb Beatles fesztiválján, a liverpooli International Beatle Weeken. A felkérés a világhírű Cavern Clubtól érkezett, ahol a Beatles 292 koncertet adott 1961 és 1963 között. A Bits augusztus 23-tól 26-ig a fesztivál keretében kilenc koncertet ad különféle helyszíneken, így a Cavern Clubban is. A liverpooli Beatle Weeket a nyolcvanas évek óta rendezik meg és a kezdetben baráti összejövetelből kialakult Beatles fesztivál napjainkra turisták és Beatles-rajongók ezreit vonzza. Mintegy nyolcvan, a világ minden tájáról érkező előadó egy héten keresztül ad koncerteket augusztus végén.

192x170px_Csardaskiralyno_Moni_002

Az Ostrea peregrina nevű hagyományőrző fesztivál augusztus 31-én lesz. A Vigasságok terén immár negyedik alkalommal sorra kerülő eseményen lesz hosszúkard vívóverseny, páncélos küzdelem és tüzérségi bemutató is.

Ostrea_peregrina

Augusztus 30. és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

Életre rajzolt múlt címmel történelmi képregényfesztivál és -kiállítás lesz Esztergomban szeptember 7-én.

Péntek este kezdődik a Pannonhalmi Bencés Főapátság háromnapos művészeti fesztiválja, az Arcus Temporum, amelynek kiemelt vendége ezúttal Gidon Kremer hegedűművész. A programsorozat a csend és a spiritualitás köré szerveződik.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma