IDO_KEP_banner_728x90_2_002

2009.12.05

A színházi tervezőművész 43 évet élt. Hamvaitól december 11-én, délután 13 órakor vesznek búcsút a Fiumei úti temetőben. A temetést követően a sírkert dísztermében megemlékezésre kerül sor. NEKROLÓG
 
Hogy lehetne ezt felfogni Zsoltikám, mibe kellene kapaszkodni, megtántorodva a hírtől, hogy már nem vagy közöttünk? Hatalmasan küzdöttél, mint megtudtam a döbbenettől felocsúdva, mikor sokadszorra elolvastam a gyászjelentést, s kikecmeregtem a tekintetedből, amely a néhány drámai szó mellé kapcsolt fényképről nézett rám.
Munkásságod egy kis szelete kötött össze minket, de az – úgy hiszem – mélyen. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bartók és a tánc, illetve a halhatatlan Lakatos Gabriella születésének nyolcvanadik évfordulójára rendezett, Egy táncos díva arcképe című kiállításainak pompás látványtervét készítetted, melyeknek Szúdy Eszterrel kurátorai voltunk. Hogy mire vagy képes egy múzeumi térben, az a Fuchs Lívia rendezte, kivételes jelentőségű tárlat, A tánc forradalmárai elegáns és szikár termében állva tudatosult bennem. Hogy egy marék szöggel és egy darab léccel csodát tudsz tenni, azt két, közös munkánk során számtalanszor megcsodáltam. Szűk terület volt ez abból a tágas univerzumból, amelyben kivételes biztonsággal mozogtál Te, a tértervező, díszlettervező, pantomimes (akit még szerencsém volt színpadon látni, Atlasz Gábor partnereként a ’90-es évek elején). De az emberi odaadásodra, s arra a bizonyos küzdeni tudásra bőven lehetőséget kínált rálátnunk.
Emlékszem, ahogy árgus szemekkel pásztáztad a Harangozó Gyula A csodálatos mandarinjának két verziójáról készült, archív képeket, s kisilabizáltad, miféle vászonból, milyen technikával festettek a daraboknak hajdan hátteret. Aztán fogtad, s megfestetted a kiállítási térnek, hatalmas, pompás háttérül. Odaadó társunk, játszótársunk voltál a szellem- és korszellem-idézésben, filléres költségvetésből álmodtál tökéleteset. Általad tudtunk kinyújtózni, megmutatni, szabadon álmodozni, hiszen Te értőn, a tudásodban magabiztosan álltál, futottál mellettünk. Messze-messze többet nyújtva nekünk, mint egy látványtervező. Értő alkotótársunk voltál, akinek a háta mögött oly sokszor pillantottunk össze elismerően kemény, izzadtságos pillanatokban, mikor csak rád számíthattunk.
Rettenetesen fogsz hiányozni nagyon sokunknak.
 
Halász Tamás
tánctörténész
 
 
 
 
 

lukoviczky

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

A Fragonard-gyár új parfümmúzeumában a látogatók mintegy 400 parfümmel, és az illatszerek európai történetével is megismerkedhetnek. A múzeum a dél-franciaországi Grasse városában található világhírű parfümgyáré, amelyet hagyományos parfümkészítő művészetéért 2018-ban az UNESCO is felvett a kulturális világörökségi listájára. Míg régen az erős illatokat elsősorban temetési szertartások, később pedig a testszag elfedésére használták, a középkortól kezdve a parfüm már a luxusterméknek számított. Bár az egyház sokáig rossz szemmel nézte az illatosítást, a keresztes hadjáratokról visszatérők is sok egzotikus parfümöt, olajat hoztak magukkal Európába, új illatokkal gazdagítva a kínálatot. A 18. századtól az erős illatok kifinomultabbá váltak, ám még a 20. század elején is nehéz illatok hódítottak a mai ízléshez képest.

Előadó-művészeti tevékenységű nonprofit céget hoztak létre az ősszel elindult pásztói színház alapítói, köztük Kautzky Armand. A Balassi Bálint Színház Nonprofit Kft. másik két tulajdonosa Katona Attila zeneszerző és Katona József díszletfestő iparművész. A színházalapítást a 9 ezres kisváros kezdeményezte. Az előadások a művelődési házban zajlanak majd.

A budapesti Nemzeti Színház repertoárján is szereplő Ady-estjével vendégszerepel a kolozsvári színházban Földes László Hobo. A föltámadás szomorúsága című verses-zenés összeállítás április 24-én, szerdán 17 és 20 órától tekinthető meg a színház Stúdiótermében.

Az 1600 éves aranykincset Észak-Izraelben, Galileában találták kiránduló kamaszgyerekek a földeken, Cipóri patak medrénél. Egy tanösvény mellett bukkantak rá, amely a késő római és a bizánci korban a zsidók önrendelkezését biztosító bírói tanácsnak, a Szanhedrinnek otthont adó különböző helyszíneket köti össze egymással.

Az érme egyik oldalán II. Theodosius császár (401-450) látható, aki arról is ismert, hogy ő tette törvényeivel másodosztályú polgárokká az Izrael földjén élő zsidókat. A másik oldalon a győzelem istennője látható egy hatalmas kereszttel. Az aranyéremnek az egykori neve solidus volt, ez volt a leggyakoribb pénznem a késő római birodalomban, és a korai bizánci korszakban.

A mesterséges intelligenciát egy hongkongi művész hozta létre. Victor Wong három év alatt építette meg és programozta be az A. I Gemini nevű robotot, amelyet a tusfestés technikájára tanított meg, és a Holdról készült háromdimenziós képekkel „táplálta". Az A.I Gemini átlagosan 50 óra alatt fest meg egy képet, amelyhez általában mindössze fekete tintát, vizet és kínai merítéses technikával előállított papírt használ. A robot egy képének ára jelenleg nagyjából 10 ezer font (3,7 millió forint) Londonban.

Május 25. és június 2. között negyedik alkalommal rendezik meg a Zsidó Művészeti Napokat (Zsimü) Budapest meghatározó kulturális helyszínein.

budapest_bar

Antonín Dvořák nagyszabású h-moll gordonkaversenyét tűzi műsorra a Pannon Filharmonikusok zenekar április 27-én a pécsi Kodály Központban. A gordonkairodalom egyik legjelentősebb darabját Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg.

M/Ámor vagy amit akartok címmel, a Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata a Kós Károly Művelődési Házban április 23-án, kedden 19 órakor.

Palóc húsvétot tartanak hétfőn a szlovákiai Fülek várában. A tizennegyedik alkalommal megtartott rendezvényen a helyi értékekre, a palóc hagyományokra helyezik a hangsúlyt, de a műsorban a magyar mellett a szlovák kultúrát is bemutatják.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma