2009.12.05

A színházi tervezőművész 43 évet élt. Hamvaitól december 11-én, délután 13 órakor vesznek búcsút a Fiumei úti temetőben. A temetést követően a sírkert dísztermében megemlékezésre kerül sor. NEKROLÓG
 
Hogy lehetne ezt felfogni Zsoltikám, mibe kellene kapaszkodni, megtántorodva a hírtől, hogy már nem vagy közöttünk? Hatalmasan küzdöttél, mint megtudtam a döbbenettől felocsúdva, mikor sokadszorra elolvastam a gyászjelentést, s kikecmeregtem a tekintetedből, amely a néhány drámai szó mellé kapcsolt fényképről nézett rám.
Munkásságod egy kis szelete kötött össze minket, de az – úgy hiszem – mélyen. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bartók és a tánc, illetve a halhatatlan Lakatos Gabriella születésének nyolcvanadik évfordulójára rendezett, Egy táncos díva arcképe című kiállításainak pompás látványtervét készítetted, melyeknek Szúdy Eszterrel kurátorai voltunk. Hogy mire vagy képes egy múzeumi térben, az a Fuchs Lívia rendezte, kivételes jelentőségű tárlat, A tánc forradalmárai elegáns és szikár termében állva tudatosult bennem. Hogy egy marék szöggel és egy darab léccel csodát tudsz tenni, azt két, közös munkánk során számtalanszor megcsodáltam. Szűk terület volt ez abból a tágas univerzumból, amelyben kivételes biztonsággal mozogtál Te, a tértervező, díszlettervező, pantomimes (akit még szerencsém volt színpadon látni, Atlasz Gábor partnereként a ’90-es évek elején). De az emberi odaadásodra, s arra a bizonyos küzdeni tudásra bőven lehetőséget kínált rálátnunk.
Emlékszem, ahogy árgus szemekkel pásztáztad a Harangozó Gyula A csodálatos mandarinjának két verziójáról készült, archív képeket, s kisilabizáltad, miféle vászonból, milyen technikával festettek a daraboknak hajdan hátteret. Aztán fogtad, s megfestetted a kiállítási térnek, hatalmas, pompás háttérül. Odaadó társunk, játszótársunk voltál a szellem- és korszellem-idézésben, filléres költségvetésből álmodtál tökéleteset. Általad tudtunk kinyújtózni, megmutatni, szabadon álmodozni, hiszen Te értőn, a tudásodban magabiztosan álltál, futottál mellettünk. Messze-messze többet nyújtva nekünk, mint egy látványtervező. Értő alkotótársunk voltál, akinek a háta mögött oly sokszor pillantottunk össze elismerően kemény, izzadtságos pillanatokban, mikor csak rád számíthattunk.
Rettenetesen fogsz hiányozni nagyon sokunknak.
 
Halász Tamás
tánctörténész
 
 
 
 
 
2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Kinek a hangja? címmel nyílt állandó kiállítás Móricz Zsigmondról egykori lakhelyén, Leányfalun. A Duna menti település ezzel ünnepli posztumusz díszpolgára születésének 140 évfordulóját

Tizennyolc kortárs zeneszerző életét dolgozta fel az az országos zenetörténeti verseny, melynek Budapesti döntőjét csaknem maximális pontszámmal nyerték a kalocsai diákok.

A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott, Tanítványok tanítványai 1950-től napjainkig című országos zenetörténeti versenyt Varga Károly zenepedagógus, a Magyar Televízió és Rádió munkatársa, zenei könyvek írója hívta életre.

A múzeum a napokban adta át a 2011-ben ellopott, Kr. e. 1. századból származó aranyozott szarkofágot a manhattani kerületi ügyészségnek, amely továbbítja az egyiptomi kormánynak. A Metropolitan Múzeum 2017 júliusában vásárolta meg a koporsót egy magángyűjteményből, azóta egyik kiállításának központi darabja volt. Az intézményt a vásárláskor hamis eredetigazolással vezették félre. A koporsót, amely egy magas rangú egyiptomi papé volt, jelenetek és szövegek díszítik, amelyek a pap útját ábrázolják a haláltól az örökkévalóságig.

A Magyar Nemzeti Múzeum emlékülést rendez abból az alkalomból, hogy 160 éve, 1859. február 25-én Rosti Pál a nemzet múzeumának ajándékozta dél-amerikai utazásán készült fényképeit. A rendezvény 2019. február 25-én 13 órakor kezdődik a MNM Dísztermében. Pulszky Ferenc múzeumigazgatói kinevezésének 150. évfordulója alkalmából pedig március 4-én tartanak tudományos konferenciát, mely az MNM és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület közös rendezvénye.

Idén a tudomány és a technológia áll a velencei biennále nemzetközi gyermekkarneváljának fókuszában, így ebben az évben a Római Magyar Akadémia a budapesti Csodák Palotájával együtt szervez foglalkozásokat február 23. és 25. között. A négynapos program alatt, a Ca' Giustianan termeiben az előző évekhez hasonlóan tematikus foglalkozások várják a gyerekeket, amelyek ez alkalommal a tudomány témája köré épülnek. A szervezők a világ működését bemutató interaktív foglalkozássokkal készülnek, valamint felépítenek a helyszínen egy matematika, informatikai témájú kódfejtő szabadulószobát is. Magyarország negyedszerre vesz részt az olaszországi programon; 2016-ban Kecskemét városa mutatta meg sokszínű zenei kultúráját, 2017-ben és 2018-ban a Római Magyar Akadémia szervezésében pedig a MOME és a Szentendrei Skanzen mutatkozott be Velencében.

Dikun György kárpátaljai festőművész alkotásaiból nyílik kiállítás csütörtökön Budapesten a Forrás Galériában. A március 13-ig nyitva tartó tárlaton láthatók lesznek többek között a Tenyérjós, Az öreg halász és a tenger II., valamint a Pán című alkotások.

dikun_gyorgy_nyito

Jelmezes felvonulás, álarckészítés, koncert és táncelőadás is lesz az ötödik alkalommal megrendezendő farsangi karneválon a Fejér megyei Velencén feburár 23-án szombaton.

A Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és a Gulágkutatók Nemzetközi Társasága megemlézezést tart a Kommunista Diktatúrák Áldozatainak Emléknapja alkalmából február 25-én.

A műfajok egymásba kapaszkodása, az évfordulók és az önismeret a hívószavai az idei Debreceni Tavaszi Fesztiválnak, amelyet március 16. és 27. között huszonkilencedik alkalommal rendeznek meg.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma