NFZ_Bartok_728x90mm_Kultura_hu_2_002

2010.02.03
Tóth Ágnes Veronika
Hogy mi az a yucca? Szobanövény és táncpartner, és egyben az elmúlt év egyik legemlékezetesebb előadásának a címe. Egy 2009-es pillanatfelvétel a Budapest Tánciskola fiatal művészeiről, abból az életkorból, amikor minden bizonytalan, de minden lehetséges, és minimum ketté kell harapni a világot.
Vajon mi születik tizenhét táncos, egy növényke és egy raklapnyi hangszer koincidenciájából? Egy fantáziadús hangszer-, növény-, és emberszelídítési kísérlet, egy érzékeny, illanó, üde és nyers hangú darab, egy élő tabló a Budapest Tánciskolában formálódó, új táncos generációról. Az Angelus Iván által rendezett darab legfőbb érdeme, hogy a benne szereplő fiatal táncosok sokfélesége szabadon megmutatkozhat: olyan ez az előadás, mint egy vibrálóan színes, változékony, játékos kaleidoszkóp. Egyszeri és megfoghatatlan ez a pillanat, és már keletkezésekor magában rejti múlandóságát, hiszen a szereplők pályájuk során nyilván szanaszét kalandoznak majd a világban, ki-ki keresve a saját útját. Az itt és most súlya és szépsége ritkán ennyire nyilvánvaló, mint ezen az estén.
Nagyon spontánnak, könnyed sodrásúnak tűnik az előadás, mert Angelus Iván egy olyan organikus szerkezetet talált, mely a kezdeti egymásra hangolódástól az egyes párok bemutatkozó duettjén át egészen a kilenc pár egyidejű, egymást kiegészítő, többszólamú forgatagáig ível. A Budapest Tánciskola fiatal művészei zenészként és táncosként egyaránt szívüket-lelküket beleadják ebbe az estébe, Vadas Tamara pedig (aki vezető asszisztens is egyben) megtáncoltatja a pálmát is. Ahogy a sok-sok hangszer gazdára talál – hiszen a darab zeneszerzője, Másik János hatalmas örömzenélésre vette rá a táncosokat –, úgy hangolódik össze a kilenc pár is.
Persze az előadás nem hibátlan és nem egységes színvonalú, de meglepetésekkel, eredetiséggel, frissességgel van tele: a duettek között akad szürreális álomkép, a férfi-női kapcsolat hullámvasút-szerű dinamikáját megmutató jelenet, szokatlan kettős az ominózus szobanövénnyel és férfias, játékos erőpróba egyaránt. Kilenc pár és kilenc, különös atmoszférájú mikrokozmosz mutatja meg magát a Yuccában. Autonóm törvényekkel rendelkező terek nyílnak a Trafó színpadán: a verekedés hevességével egymásra találó pár körül a többiek nyugtalanul lézengve cirkálnak, mintha csak egy utcai balhét figyelnének, egy másik, vehemens kettős tagjai a vészkijáraton csapják ki a párjukat, egy hatalmas, álombeli dunyha gazdái az észlelés törvényeit írják felül ironikusan, a törzsi jellegű dobzenére vetélkedő férfikettős pedig követhetetlen sebességgel cikázik a térben.
A Yucca legtöbbet a Budapest Tánciskola atmoszférájáról árul el: süt ebből a darabból a kíváncsiság, a szabadság, a fantázia, a különbségek magától értetődő elfogadása és a természet tisztelete egyaránt. Nagy különbség, ha valakit arra tanítanak, hogy az ember is növény, vagy arra, hogy a növény is ember.
2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

A legjobb animációs rövidfilm díját nyerte Rofusz Ferenc Az utolsó vacsora című alkotása a Jesus Cine Festen, az Argentínai Nemzetközi Keresztény Film Fesztiválon. Rofusz Ferenc kilencperces animációja Leonardo Da Vinci művének animációs festményfilm feldolgozása. A légy című animációjával 1981-ben Oscar-díjat nyert Kossuth-díjas rajzfilmrendező legújabb munkájáról szólva korábban elmondta: a film ötletét 40 évvel ezelőtt adta be a Pannónia Filmstúdióhoz, de akkor a vallási téma miatt nem készülhetett el. A keresztény filmek argentínai nemzetközi fesztiválján tavaly Pozsgai Zsolt Megszállottak című alkotása a legjobb külföldi filmnek járó elismerést és a zsűri különdíját kapta meg.

A magyar fővárost is érinti jövő őszi európai turnéján a Simply Red. A Mick Hucknall által vezetett világhírű brit soul-pop formáció 2020. november 23-án ad koncertet a Papp László Budapest Sportarénában, ahol Blue Eyed Soul című új stúdiólemezét mutatja be.

Szeptember 19-én A nagy könyvlopás címmel nyílik kiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban, amely a magyar kultúrtörténet egy érdekes, s ez idáig feltáratlan fejezetét mutatja be. 1959-ben a budapesti Műcsarnokban francia könyvkiállítást rendeztek: a kéthetes nyitvatartási idő végére a könyvek nagy részét ellopták a látogatók. A tárlat a magyar kultúrtörténetnek ezt a lappangó epizódját tárja fel, megidézve a könyvkultúra és a képzőművészet társadalmi-politikai kontextusát az ötvenes években.

Le kell bontani a Sheraton-lánc egy szállodáját Cuzco városában, mert építésekor ötszáz éves inka falakat romboltak le – döntött egy perui bíróság. Arról is döntöttek, hogy a lerombolt inka falakat újra kell építeni. A hétemeletes szállodát olyan városrészben, Cuzco történelmi belvárosában emelték, ahol az épületek magasságát két emeletben korlátozzák. A kulturális minisztérium korábban az építtetőt 2,2 millió dollárra (664 millió forint) büntette. A hatóságok 2016-ban állították le az építkezést, amikor már majdnem készen állt a szálloda. Cuzco történelmi városközpontja 1983-ban felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Először tartja Magyarországon éves közgyűlését a Fipresci, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál keretében. A rangos szakmai szövetség a filmfesztivál meghívására érkezik a borsodi megyeszékhelyre. A közgyűlésre a világ 14 országából várják a filmes szakújságírókat. A Fiprescit 1930. június 6-án, Brüsszelben alapították, székhelye Münchenben van. A szervezet több mint 50 ország csaknem 400 filmkritikusát és filmújságíróját fogja össze a filmkultúra elősegítése, fejlesztése és a szakmai érdekek védelme érdekében. A szervezetnek egyéni és nemzeti szekciókhoz tartozó tagjai is lehetnek. Magyarországot a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya képviseli a szervezetben.

Szeptember 19-én 17 órától a világhírű természetfotós, Máté Bence tart előadást a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében.

image002

Hagyomány mai nyelven mottóval indult el a Főtér fesztivál, azaz a nagybányai magyar napok, amely szeptember 22-ig mintegy 120 programmal várja az érdeklődőket.

Több programot is kínál a következő hetekben a Rákóczi-szabadságharc emlékéve alkalmából a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Október végén útjára indítják a Rákóczi Expresszt is.

A Magyarság Házában folytatódnak a vasárnapi mesedélelőttök, lesznek könnyűzenei koncertek és az oktatási intézményeknek is kínálnak programokat.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma