Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2010.02.03
Tóth Ágnes Veronika
Hogy mi az a yucca? Szobanövény és táncpartner, és egyben az elmúlt év egyik legemlékezetesebb előadásának a címe. Egy 2009-es pillanatfelvétel a Budapest Tánciskola fiatal művészeiről, abból az életkorból, amikor minden bizonytalan, de minden lehetséges, és minimum ketté kell harapni a világot.
Vajon mi születik tizenhét táncos, egy növényke és egy raklapnyi hangszer koincidenciájából? Egy fantáziadús hangszer-, növény-, és emberszelídítési kísérlet, egy érzékeny, illanó, üde és nyers hangú darab, egy élő tabló a Budapest Tánciskolában formálódó, új táncos generációról. Az Angelus Iván által rendezett darab legfőbb érdeme, hogy a benne szereplő fiatal táncosok sokfélesége szabadon megmutatkozhat: olyan ez az előadás, mint egy vibrálóan színes, változékony, játékos kaleidoszkóp. Egyszeri és megfoghatatlan ez a pillanat, és már keletkezésekor magában rejti múlandóságát, hiszen a szereplők pályájuk során nyilván szanaszét kalandoznak majd a világban, ki-ki keresve a saját útját. Az itt és most súlya és szépsége ritkán ennyire nyilvánvaló, mint ezen az estén.
Nagyon spontánnak, könnyed sodrásúnak tűnik az előadás, mert Angelus Iván egy olyan organikus szerkezetet talált, mely a kezdeti egymásra hangolódástól az egyes párok bemutatkozó duettjén át egészen a kilenc pár egyidejű, egymást kiegészítő, többszólamú forgatagáig ível. A Budapest Tánciskola fiatal művészei zenészként és táncosként egyaránt szívüket-lelküket beleadják ebbe az estébe, Vadas Tamara pedig (aki vezető asszisztens is egyben) megtáncoltatja a pálmát is. Ahogy a sok-sok hangszer gazdára talál – hiszen a darab zeneszerzője, Másik János hatalmas örömzenélésre vette rá a táncosokat –, úgy hangolódik össze a kilenc pár is.
Persze az előadás nem hibátlan és nem egységes színvonalú, de meglepetésekkel, eredetiséggel, frissességgel van tele: a duettek között akad szürreális álomkép, a férfi-női kapcsolat hullámvasút-szerű dinamikáját megmutató jelenet, szokatlan kettős az ominózus szobanövénnyel és férfias, játékos erőpróba egyaránt. Kilenc pár és kilenc, különös atmoszférájú mikrokozmosz mutatja meg magát a Yuccában. Autonóm törvényekkel rendelkező terek nyílnak a Trafó színpadán: a verekedés hevességével egymásra találó pár körül a többiek nyugtalanul lézengve cirkálnak, mintha csak egy utcai balhét figyelnének, egy másik, vehemens kettős tagjai a vészkijáraton csapják ki a párjukat, egy hatalmas, álombeli dunyha gazdái az észlelés törvényeit írják felül ironikusan, a törzsi jellegű dobzenére vetélkedő férfikettős pedig követhetetlen sebességgel cikázik a térben.
A Yucca legtöbbet a Budapest Tánciskola atmoszférájáról árul el: süt ebből a darabból a kíváncsiság, a szabadság, a fantázia, a különbségek magától értetődő elfogadása és a természet tisztelete egyaránt. Nagy különbség, ha valakit arra tanítanak, hogy az ember is növény, vagy arra, hogy a növény is ember.

Roma_nok_kultura_banner_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Az Új-mexikói Egyetem könyvtárának volt professzora, Russ Davidson ajándékozza George Orwell angol író, kritikus és újságíró (1903-1950) műveiből álló gyűjteményét. Az Állatfarm és az 1984 különböző nyelvekre fordított első kiadásait is tartalmazó kollekcióból kiállítást is rendeznek.

A július 5. és 7. zajló Bogart Fesztivál helyszíne a Festetics-Inkey kastélyt övező húsz hektáros terület lesz, ahol minden korosztály számára kínálnak szórakozást. Ehhez hasonló, hagyományőrző és -teremtő fesztivál még nem volt a somogyi községben. Fellép mások mellett Szabó Balázs Bandája, a Balkán Fanatik, a Nox énekesnőjeként ismertté vált Péter Szabó Szilvia, az Anima Sound System, a Zagar DJ set, a Budapest Bár és a Gypo Circus is.

A Pink Floyd együttes frontemberének 126 hangszere 21,5 millió dollárért kelt el. A gyűjtemény legdrágább darabja egy 1969-ben készült Black Fender Stratocaster lett, amelyet kilététét felfedni nem kívánó vásárlója négymillió dollárért szerzett meg. A Christie's adatai szerint ez a világ legdrágábban elárverezett gitárja. A 73 éves Gilmour a bevételt a klímaváltozás ellen harcoló ClientEarth környezetvédelmi csoportnak adja.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

Június 28-án kezdődik a Szent László Napok programsorozat Győrben, ahol három napon át többek közt lovas bemutatókkal, játszóházzal és a király életét feldolgozó lovasszínházi zenés show-val várják az érdeklődőket.

babszinhaz

Június utolsó hétvégéjén, június 29-30-én megnyílnak a Csepel Művek épületei, és felfedezhetjük a 240 hektárnyi, gazdag ipari örökség izgalmas jelenkora.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma