Nfz_Kultura.hu_berletes_Mvasar_728x90_002

2010.02.03
sisso
Elszállt egy diszkóhajó a szélben, egy nemzedéki vitorlás, rajta fürdőruhás lányok és fiúk, üdülők népe, felszabadult tánczenés elsőbálozók, vagy már csak szellemképek, a velünk élő, kicsavart emlékezet. Hód Adrienn Supra Hits című táncelőadása első látásra könnyed, szórakoztató darab, közönségbarát show, az alkotó tanúságtétele néhány kedvenc sláger előtt. Egyébként pedig kontakt-technikára építő, elszállt, asszociatív örömgimnasztika, amely a lazasága, és vidámsága ellenére minden érvényes színpadi táncszabályt újraír, vagyis lázadó. Az ellesett testtartásoktól, a szimpla futástól, ugrálástól, Trisha Brown, az amerikai kortárs tánc egyik jelentős, úttörő kísérletezőjének posztmodern világán át, a kommersz sutaságokig sokféle mozdulatvilág keveredik a darabban, és ugyanakkor kellemesen egységessé válik az egész, a privát történetekkel gazdagított játékossága miatt. Hódnál a szerepkényszerek mindig megjelennek, itt is, többnyire azzal a szándékkal, hogy összeomoljanak, vagy minimum kényelmetlenné legyenek. Persze a színpad törvényeit is nagy kedvvel szegi meg az alkotó, majd valami egész mást rak össze az előadás végére a szilánkokból, új rendszert kreál és elhiteti: nem muszáj a ránk rakott sémák szerint vezényelni az életünk, használni kell a végtagokat, a teret, az időt és az agyat. A Supra Hitsben a dramaturgia maga a kedvenc zenei válogatás, lazán összefüggő etűdökből áll, akár egy novellafüzér, de egy-egy számon belül történeteket mesélnek a való világról, a szerepkényszerekről, és a bikinis, fecskés nyaralóbrigád egy-egy etap végére az ironikusok klubjává alakul. A mozdulatok részletekre bomlanak és összeállnak újra, a zene a Hodworks-szokásoktól eltérően nem a színpadon, élőben alakul, hanem gépi eredetű, és direkt távolságot tart az előadóktól, akik ezen a partin hozzák a legjobb formájukat. A Red Hot Chili Peppers kaliforniai punk-rocker mentalitása, az azóta már hivatalosan is legendává vált Michael Jackson emelkedett pop-eleganciája, a techno szettekre való szeletelés, vagy éppen a nosztalgia-diszkóra kaszálás alkotja az előadás szövetét, az erős alapot pedig a szimpla tánchelyről messzire repíteni képes tánctudás, a dráma és a komédia. Zombik, robotok, parkettördögök a konyhából vagy a második emeleti apartmanból, nehéz csomagokkal a vállukon. Bárki szívesen táncolna velük.
 

Roma_nok_kultura_banner_002

2012.08.31

Szeptember 19. és 23. között rendezik meg az L1 Kortárs Táncfesztivált. Idén 11 országból érkeznek vendégek, köztük Japánból, az Egyesült Államokból és Chiléből is.

2012.08.30
Amatőröknek és profiknak hirdet táncmaratont a hétvégére a Trafó Kortárs Művészetek Háza: a Műhely Alapítvány hagyományos, táncos évadnyitóján két napon át, reggeltől estig táncolhatnak a kortárs mozdulatok szerelmesei.
2012.08.29
A Szarvasi Vízi Színpadon lép fel a GGTánc Eger pénteken.

Az együttműködés részeként megvalósult egy, a Budapesti Wagner-napok díjnyertes, új arculatát visszatükröző installáció.A Wagner nevének betűit formázó installáció az eseménysorozat végéig, június 23-ig tekintető meg a Müpa főbejárata előtti téren.

A Hal négyesben című, kétfelvonásos, zenés krimivígjáték lesz az idei Székesfehérvári Nyári Színház műsorán, amelyet ezúttal is a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központban tartanak. Az előadások július 11. és 14. között lesznek láthatók. Főszereplők: Závodszky Noémi, Tűzkő Sándor, Varga Lili és Ballér Bianka játszik, a rendező: Kozáry Ferenc színművész.

A Megszálottak az elmúlt időszakban két nemzetközi fesztiválon is díjakat nyert. Májusban a Keresztény Filmek Világfesztiválján, Orlandóban nyerte el Fésűs Nelly a legjobb női alakítás díját. Most a film az Alaska Film Awards nemzetközi fesztivál fődíját, az Északi Fény Kirobbanó Tehetség Díja elismerést nyerte el, a jakartai világfesztiválon pedig a legjobb európai film Arany Díjat, Pozsgai Zsolt pedig a legjobb rendezői díjat is megkapta három másik kollégája mellett. A jakartai verseny díjait augusztusban az indonéziai császári városban, Dzsogdzsakartában, több napos ünnepség keretében veheti át a rendező a császári család meghívására.

A Római Magyar Akadémia június 25-én 19.00 órakor Zsigmond Dezső: A Sátán fattya című nagyjátékfilmjével emlékezik meg a 40-es évek egyik legnagyobb magyar tragédiájáról, a Kárpátalján élő magyarság vészkorszakáról, amelyről évtizedekig beszélni sem volt szabad. A Nagy Zoltán Mihály azonos című művéből készült film, Kárpátalja úgynevezett felszabadulás utáni periódusát (1944-45) tárja a néző elé, és a tizenhat esztendős Tóth Eszter sorsán keresztül láttatja a málenykij robot, valamint a szovjet megszállás borzalmait.

Huszonöt helyszínen 80 programmal, 400 fellépővel és kiállítóval várják a vendégeket az ormánsági Bőköz fesztiválon augusztus 22. és 25. között. Fellép mások mellett a Ghymes, Karácsony János, a Talamba Ütőegyüttes, a Hot Jazz Band, a Tárkány Művek vagy a Rudan Joe Akusztik Band, a bőközi helyi jellegzetességeket a települések tájházaiban lehet megismerni. Részletek itt.

Június 28-án a Bujdosó Trió ad koncertet az óbudai Gázlámpa Kioszk teraszán. A Esernyős névre keresztelt helyszín célja, hogy a finom kávék mellett kultúrát is kínálhassanak a különleges hangulatú fő téren.

teraszlive_bujdosotrio_WEB

A Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál (ZA-KO) előadásával június végén megkezdődik a szabadtéri színházi rendezvénysorozat, a nyár utolsó hónapjaiban pedig zenés produkciókat mutatnak be Kvártélyház udvarán.

Fényfestéseket, fényinstallációkat, utcaművészeti produkciókat tartanak a 4. Zsolnay Fényfesztiválon június 27. és 30. között Pécsett.

Egyebek mellett a III. Richárdot, a Vihart és a Szentivánéji álmot láthatja a közönség a hatodik Nemzetközi Shakespeare Fesztiválon, amelyet június 27. és július 3. között szerveznek meg a vajdasági Cortanovcin.

© 2013 Emberi Erőforrások Minisztériuma